Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
cornus Grafoman

Registrace: 22.2. 2007 Příspěvky: 5356 Bydliště: Galgocy
|
Zaslal: pá březen 09, 2007 7:02 pm Předmět: |
|
|
Drevený luk by mal byť tak navoskovaný aby nezvlhol ani pri namočení do vody.
Ak zvlhol nenapínať kým riadne vyschne. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
MartinV Nováček

Registrace: 9.3. 2007 Příspěvky: 3
|
Zaslal: pá březen 09, 2007 6:44 pm Předmět: |
|
|
Preventivní otázka od stupidního nováčka . Prosím vás, jak bych se měl zachovat k jasanovému, celodřevěnému luku v případě jeho nechtěného provlhnutí (třeba déšť atd.). Byla by to jeho smrt nebo se tahle závada dá nějak vyřešit? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Mysa Grafoman

Registrace: 25.9. 2006 Příspěvky: 4466 Bydliště: Praha - Radotín
|
Zaslal: so listopad 25, 2006 6:45 pm Předmět: |
|
|
Já ho napnu a jdu někomu darovat |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lucínek Administrátor

Registrace: 16.6. 2006 Příspěvky: 2024 Bydliště: Kladno
|
Zaslal: so listopad 25, 2006 3:58 pm Předmět: |
|
|
Prostě ho napnu a jdu střílet na plný nátah  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Ritsi Nováček

Registrace: 22.6. 2006 Příspěvky: 89
|
Zaslal: so listopad 25, 2006 2:43 pm Předmět: |
|
|
Nechávete dřevěný luk před střelbou chvilku napnutý, aby si zvykl a začínáte střílet trochu "zlehka"?
Nebo ho prostě napnete a rovnou jdete střílet na plný nátah? _________________ --- na fotce se pracuje --- |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jaroslav Kejval Grafoman

Registrace: 21.6. 2006 Příspěvky: 741
|
Zaslal: út říjen 10, 2006 8:19 am Předmět: |
|
|
Téma zacházení s celodřevěným lukem jasně popsal Griffin. tak to je správně. Co se týká laminátových luků mám odskoušeno že každý nový luk potřebuje minimálně 300 výstřelů aby se jaksi usadil. Tady se natahuje v plném nátahu není potřeba postupné nátahy. Co je asi takové mystické je to že věřím v to že každý tomu luku musi dát kousek té svoji duše a ztotožnit se s ním, zkrotit tak aby ho střelec ovládal a né on.... ) |
|
Návrat nahoru |
|
 |
PeZ Občasný přispivatel

Registrace: 27.6. 2006 Příspěvky: 174 Bydliště: kousek od Řípu a Labe
|
Zaslal: út říjen 10, 2006 3:09 am Předmět: |
|
|
Kdysi jsem chtěl napsat nějaké povídání, něco jako úvaha jak zacházet s lukem a mělo tam být asi tohle : Zacházej s ním asi jako s dobrým psem nebo koněm - vyber si takový který bude prodloužením tvého těla a nebude tak silný, aby byl tvým pánem, udržuj ho v prostředí a podmínkách, které jsou příjemné i tobě, ždímej z něj jenom výkony které dokáže, strhej ho jenom tehdy, když cíl je důležitější než on, nech ho odpočívat, když sám odpočíváš, a po práci ho pohlaď ! |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Itazipa Grafoman

Registrace: 16.6. 2006 Příspěvky: 1017 Bydliště: Kladno
|
Zaslal: po říjen 09, 2006 12:08 am Předmět: |
|
|
Ještě pomáhá poplivat luk, a hodit tři hrsti soli přes rameno na každou světovou stranu.
Samozřejmě je třeba dřevěný luk zatěžovat postupně. Pokud by si měl střílet s nějakou prodlevou, aby si luk odpočinul, pak by s dřevěným lukem nešlo střílet rychle.A to teda jde . |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Griffin Grafoman

Registrace: 21.7. 2006 Příspěvky: 1283 Bydliště: Nymburk
|
Zaslal: ne říjen 08, 2006 11:48 pm Předmět: |
|
|
Jsem střelec ne "lukař". Tak dělám, co říká "lukař". Zastřeloval jsem letos 2 jasanové flatbow, výroba Hawkwind.
Jeho doporučení bylo nastřílet 100 šípů na poloviční nátah a 100 na 3/4 nátah. Zastřeloval jsem ve dvou dnech po sobě. Třetí den jsem normálně střílel asi hodinu - střílim sady po deseti, než dojdu kterči, než vytahám šípy - tak to je asi 150 -200 šípů.
Laminátový luk nemůže být na zastřelování nijak citlivý, nepamatuju se, že bych ho nějak zastřeloval.
Slepici do oka na 50 m trefím jenom omylem - tak bych doporučil předtím trochu křepčit kolem ohně, pak klekat na koberec a tlouct hlavou směrem na jihovýchod a pro jistotu ještě zapálit tři svíčky.
Ten zbytek co píšeš pak vypadá spíš jako rituální obřad a nikdy jsem to neviděl.
Poslední věc: když vystřelím z luku (jakéhokoli ) tak hned zase natáhnu a střílím, aniž by se luku něco stalo. To jsi slyšel asi nějakou pověru. _________________ Griffin |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Ritsi Nováček

Registrace: 22.6. 2006 Příspěvky: 89
|
Zaslal: ne říjen 08, 2006 9:23 pm Předmět: Jak se k luku chovat |
|
|
Tohle téma bych načnul otázkou... zastřelujete nějak své nové luky? Nejlépe nějaký tajný a extrémně rafinovaný postup ...
A dále, co děláte předtím než jdete střílet slepici do oka na 50 metrů... též nějaká zvláštní příprava?
Jestli se nepletu, co se údržby týče, odpovědí je pouze vosk, vosk... a zase včelí vosk. A před každou střelbou by se měl luk nejdřív nechat cca 1 hod napnutý (ale prý ne naplno, jen jaksi zlehka... ??????), potom cca 10-15x pomalu natáhnout a zase spustit tětivu. Postupně zvyšovat nátah až do plného nátahu. Následně to samé... ale tentokráte již střelbou s šípem a plně napnutou tětivou. S tím že se opět po 10-15ti ranách doprracujeme až k plnému nátahu. A hurá na francouze...
Taky mi bylo řečeno, že pokud bych po výstřelu luk znova rychle natáhl... tak si akorát vyrobím dva uhlazený klacky na opíkání buřtů.
Díky za rady a pomoc _________________ --- na fotce se pracuje --- |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|