Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
proražečkostí Stálý přispivatel

Registrace: 18.1. 2008 Příspěvky: 300
|
Zaslal: st březen 12, 2008 4:00 pm Předmět: akat |
|
|
jak toci nebo netoci, tomu nerozumim, asi myslis krouceni pri vysychani. Ale ja mluvil o tom ze kdyz napnu ten luk z jadra tak v madle se najednou
jedna vrstva zacne rolovat do druhe.
Jinak ja luky delam za sirova, a pak susim. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

Registrace: 22.2. 2007 Příspěvky: 5356 Bydliště: Galgocy
|
Zaslal: st březen 12, 2008 3:58 pm Předmět: Re: akat |
|
|
proražečkostí napsal: | ahoj eone, pred 14 dny jsem udelal z jadra akatu peknej reflexak, az na to, ze jsem sundal vsechen bel. Proste jen jadro. Pruzil penke, to bzlo super, ale bida byla v tom ze mi zacal v madle praskat, spis rolovat do sebe. Byl to jeste polotovar. Z toho samyho dreva jsem pak udelal jeste jeden luk, ale nechal jsem mu 2 leta belu. zatim se susi ale uz ted je videt,
ze se vlnit nebude. Co o tom soudis? Delal jsem to tak z 10cm v prumeru kmene, ale vyhodu jsem videl jen v plochem backingu. |
Tentov problém nemá nič s druhom dreva ani spôsobom sušenia.
Je to tvoja chyba, proste sa ti to ohýba moc v madle. Viac ako je pre drevo únosné. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
eon Anonymní
|
Zaslal: st březen 12, 2008 3:51 pm Předmět: |
|
|
Cez agát je tu cornus, a ja stejne to drevo hádžem najprv do vody a na tieni sa my to netočí, ak tak točí na začiatku tam kde vysychá rýchlejšie ,na strane odkiaľ večšinov fúka vietor ,mne to stačí otočiť naopak a je to ok, alebo uviazať o niečo . No jo,a ja budem mať čoskoro agát tiež ,aj javor, aj svíb mám jeden, a štiepaný .Fakt a ja som bol v tom že najprv sa šlachuje a potom tileruje brucho.Hop a treba vôbec na agát šlachy ? Možno by stačila taká malá lopata. |
|
Návrat nahoru |
|
 |

|
Zaslal: st březen 12, 2008 3:28 pm Předmět: moje luky |
|
|
Eone, ted dosusuju moje luky a v pristich dnech zacinam slachovat, takze do mesice budu mit fota. Jinak jsem si dopredu udelal testy v natahu a v sile bez slach a pak to porovname se slachama. Tak se tes! |
|
Návrat nahoru |
|
 |

|
Zaslal: st březen 12, 2008 3:25 pm Předmět: akat |
|
|
ahoj eone, pred 14 dny jsem udelal z jadra akatu peknej reflexak, az na to, ze jsem sundal vsechen bel. Proste jen jadro. Pruzil penke, to bzlo super, ale bida byla v tom ze mi zacal v madle praskat, spis rolovat do sebe. Byl to jeste polotovar. Z toho samyho dreva jsem pak udelal jeste jeden luk, ale nechal jsem mu 2 leta belu. zatim se susi ale uz ted je videt,
ze se vlnit nebude. Co o tom soudis? Delal jsem to tak z 10cm v prumeru kmene, ale vyhodu jsem videl jen v plochem backingu. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
eon Anonymní
|
Zaslal: st březen 12, 2008 3:17 pm Předmět: |
|
|
Zrejme to bude tak.  |
|
Návrat nahoru |
|
 |

|
Zaslal: st březen 12, 2008 2:00 pm Předmět: willow |
|
|
nechci poučovat, ale vím z vlastní zkušenosti, že anglické názvy se nedaji překládat doslova. Tak např. red willow by někdo přeložil jako "červená vrba"!, ale ve skutečnosti jde o svídu. Tak na to pozor. Ale co je úplně nejlepší, je pokusit se najít třeba latinské názvy, ale to snad ví všichni. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
Zaslal: st březen 12, 2008 1:28 pm Předmět: |
|
|
Ak chcete nejakú určujúcu tabulkovú hodnotu tak doporučujem hustotu dreva. Dá sa jednoducho zmerať. Čo je nad 0,7 je dobré, min. na flatbow.
V zime som vyrobil tri slušné luky z hrabu, ovocné drevá bývajú väčšinou husté.
Lieska je ohybná, ale málo pevná a hustá.
Vrba je málo pevná a ešte krehká a lámavá.
Luk sa z nej samozrejme dá urobiť, ale načo by si to skúšal, nemáš inú prácu? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jas Grafoman

Registrace: 12.11. 2006 Příspěvky: 2772
|
Zaslal: st březen 12, 2008 3:01 am Předmět: |
|
|
H. nechcem sporit, ale ak sa pise este po anglicky vrba "willow", tak som ich tam u dnesnych lukopokusacov nasiel zopar. Ako som uz spomenul luk sa da urobit v podstate z cohokolvek ... Je to kazdeho vec nech si to robia aj z ... broskyne. Ruzovite su sice fajn, ale moja skusenost s broskynou a marhulou je o lahko sa rozpadajucom dreve podliehajucom triesteniu. Mozno som to robil blbo.
Nehnevajte sa mne ta debata pripada zbytocna. Je tu tolko historicky overenych driev v podstate na kazdom kroku a bavime sa tu o vrbach ci broskyniach ... Aj ta blbucka lieska je lepsia.  _________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
hawkwind Stálý přispivatel

Registrace: 18.6. 2006 Příspěvky: 403
|
Zaslal: st březen 12, 2008 2:00 am Předmět: |
|
|

Naposledy upravil hawkwind dne pá srpen 01, 2008 12:29 am, celkově upraveno 1 krát. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
hawkwind Stálý přispivatel

Registrace: 18.6. 2006 Příspěvky: 403
|
Zaslal: st březen 12, 2008 1:59 am Předmět: |
|
|

Naposledy upravil hawkwind dne pá srpen 01, 2008 12:30 am, celkově upraveno 1 krát. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
eon Anonymní
|
Zaslal: út březen 11, 2008 11:01 pm Předmět: |
|
|
cornus ja to robím , na takých väčšých trieskach , testoval som tak či som nedokurvil sušenie , ak to nie je ako papier ,ale tvrdé a vracia sa is ok. Práve preto som bol zvedavý na vrbu, lebo to červené jadro sa my na vývratoch zdalo schopné, aj ked možno pomalšie . |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
Zaslal: út březen 11, 2008 9:38 pm Předmět: |
|
|
Ak chceš mať o drevách presné informácie rob si vzorky s rovnakým prierezom (napr. 20X20) pri neporušených vláknach a skúšaj lámať. Uvidíš tie veľké rozdiely.
Ja som to na začiatku robil. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
eon Anonymní
|
Zaslal: út březen 11, 2008 9:10 pm Předmět: |
|
|
väríme , ale ked nájdem niečo čo sa tu nespomenulo, tak sa opýtam,ne. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jas Grafoman

|
Zaslal: út březen 11, 2008 7:44 pm Předmět: |
|
|
Vrbu naozaj spominaju anglosasi casto , ako drevo naluk a ked to zoberieme tak nejak globalne luk naozaj mozno urobit z cohokolvek. Ale samozrejme ak sa predpoklada kvalita urcitej urovne , dreva ako vrba, lipa ci topol sem urcite nepatria.Ved to mate vsade , kde sa s drevom robi. Rucku ku kladivu ci sekere mozete tiez urobit z lipoveho , alebo topoloveho dreva , ale ma to zmysel ? Tak isto nohy k stolicke ci stolu . Má vyznam sa o tychto veciach bavit ? Nestaci proste uverit informaciam na tomto fore, potazmo na inych lukarskych ?
Broskyna ? nie. _________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
eon Anonymní
|
Zaslal: ne březen 09, 2008 2:54 pm Předmět: |
|
|
čo sa týka tradičných postupov na výrobu lukov ,nenašiel som žiadnu metodu trad prípravy kratšiu ako 3roky .Taktiež som nenašiel SF vetší ako 1cm na takých lukoch  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Ogen Grafoman

Registrace: 15.10. 2007 Příspěvky: 1155
|
Zaslal: so březen 08, 2008 8:49 pm Předmět: |
|
|
Moja skúsenosť je táká, že pokiaľ sa mi podarí odlomiť malú vetvičku do 1 cm ľahko, ťažšie alebo vôbec nie, tak to je veľmi zaujímavé lukárské drevo, čo sa mi potvrdilo u tisu.
Je zaujímavé, že drevárské tab. sú len drevárské a nie lukárské! A niekdo tu na fóru písal, že sušené drevo drevárským spôsobom je nevhodné a nemá nič spoločné s lukárským drevom. Takže logicky drev. tab. sú len orientačné pre lukára.
Koniec koncov vieme o dreve všetko, keď sa snažíme dodržať tradičné prierezy a technológie, má to byť tak a tak, ale môže to byť to najoptimálnejšie? Skúseného výrobcu lukov ešte niečo prekvapí? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Pája1111 Grafoman

Registrace: 24.1. 2007 Příspěvky: 548 Bydliště: Brno
|
Zaslal: čt březen 06, 2008 8:37 pm Předmět: |
|
|
... _________________ Když máš obě ruce levé, staň se levákem, budeš ve výhodě!
Naposledy upravil Pája1111 dne pá srpen 01, 2008 12:40 am, celkově upraveno 1 krát. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
eon Anonymní
|
Zaslal: čt březen 06, 2008 8:14 pm Předmět: |
|
|
Pája kašli na, to s to čo bolo som ja nerozbehol ,stačilo normálne sa vyjadrovat a nedošlo by k tomu . A mne sa lipa zdá ako celkom pružné drevo, ale určite nie na warbow . Ja sa nesnažím prestrelovat niekomu cez pancier , skor ma zaujímajú rýchle luky a lahké šípy. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Pája1111 Grafoman

Registrace: 24.1. 2007 Příspěvky: 548 Bydliště: Brno
|
Zaslal: čt březen 06, 2008 8:05 pm Předmět: |
|
|
... _________________ Když máš obě ruce levé, staň se levákem, budeš ve výhodě!
Naposledy upravil Pája1111 dne pá srpen 01, 2008 12:40 am, celkově upraveno 1 krát. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
eon Anonymní
|
Zaslal: čt březen 06, 2008 8:01 pm Předmět: |
|
|
Ked už sme pri takých abstraktnostiach , mna láka spravit luk z lipy , som divný?  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Mysa Grafoman

Registrace: 25.9. 2006 Příspěvky: 4466 Bydliště: Praha - Radotín
|
Zaslal: čt březen 06, 2008 6:50 pm Předmět: |
|
|
Není. On z toho luk skutečně někdo vyrobil, stál za prd , ale podrobnosti z hlavy nevím , ani je nedohledám, protože jsou v knize, co jsem půjčil JASovi |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
Zaslal: čt březen 06, 2008 6:40 pm Předmět: |
|
|
Vrba bude asi zlý preklad, pretože je na luk skoro úplne na prd. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
eon Anonymní
|
Zaslal: čt březen 06, 2008 4:13 pm Předmět: |
|
|
No ono je na luk super aj jadrové drevo orecha aspon 40cm ale kto by sa s tým trápil. Celkom zaujímavé sú anglické zmienky o Vrbe ,dávajú to večšinov vedla tisu . |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jas Grafoman

|
Zaslal: ne březen 02, 2008 6:43 pm Předmět: |
|
|
Jablone su vhodne na luk !Plane.A 50cm...  _________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Ogen Grafoman

Registrace: 15.10. 2007 Příspěvky: 1155
|
Zaslal: po únor 25, 2008 7:38 pm Předmět: |
|
|
cornus napsal: | Jaseň tvorí jadro až po 30 a viac rokoch. Často vtvorí tmavé nepravé jadro čo je vlastne choroba alebo hniloba. |
Ano, ano, hlavne u jabloní, keď sú v priemere 25-50 cm Nevhodné na luk, možno tak na iné vecičky i keď to drevo je farebne nádherné, čo sa týká umeleckých ambícií. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
eon Anonymní
|
Zaslal: po únor 25, 2008 3:28 pm Předmět: |
|
|
čítal som, že každé drevo má jadrové drevo , ktoré može byt farebne odlíšené ,tis ,agat, atd. a nemusí jasen ,javor atd. ,to uvádza každá odborná literatúra. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
Zaslal: po únor 25, 2008 3:02 pm Předmět: |
|
|
Jaseň tvorí jadro až po 30 a viac rokoch. Často vtvorí tmavé nepravé jadro čo je vlastne choroba alebo hniloba. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
eon Anonymní
|
Zaslal: po únor 25, 2008 2:36 pm Předmět: |
|
|
Mam jasen rok starý, prvé tri let. sú akoby matnejšie ,jadro jasnejšie . Takto sa asi dá u jasenu odlíšit bel a jadro, nie? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
Zaslal: po únor 25, 2008 12:53 pm Předmět: |
|
|
Pája1111 napsal: | Praskla mi i v kůře a zatřená!!! |
Pred sušením treba prierez rozdeliť , najlepšie rozrezať, na štvrtky alebo polky, podľa priemeru.
Sušiť samozrejme v kôre a zatrieť konce. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|