Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Jas Grafoman

Registrace: 12.11. 2006 Příspěvky: 2772
|
Zaslal: út únor 03, 2009 7:57 pm Předmět: |
|
|
Vidis . To je to co by si mohol poslat a je to aj nenarocne na postovu vahu - perie exotickych vtakov , plne farieb ! Pre nas su zaujimave letky z kridel a chvostove pera - teda pokial nie su ako pav  _________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

Registrace: 22.2. 2007 Příspěvky: 5356 Bydliště: Galgocy
|
Zaslal: út únor 03, 2009 7:56 pm Předmět: |
|
|
Ha, myslel som, že je to tvoj do kompozitu. Pílku mám a prídem lebo u nás som ho skoro vyhubil.  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jas Grafoman

|
Zaslal: út únor 03, 2009 7:53 pm Předmět: |
|
|
V amerike , je to stiahnute odniekial. V kazdom pripade vsak aj tu mam podobne. Urob si cas , pilku mam  _________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
chevrolet Nováček

Registrace: 30.1. 2009 Příspěvky: 6 Bydliště: Port Glaud - Seychelles
|
Zaslal: út únor 03, 2009 7:51 pm Předmět: |
|
|
vladik napsal: | chevy, a z coho budes robit sipy? ake pierka pouzijes?
mate tam nejakych vhodnych operencov...
vela zdaru pri vyrobe luku..., |
Předbíháš! Šípy vč. opeření přijde jako následující dotaz….nicméně co se týče opeřenců těch je tu dostatek. O vhodnosti použití ovšem netuším vůbec nic. Poraď, chceš-li?!?
 |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
Zaslal: út únor 03, 2009 7:47 pm Předmět: |
|
|
Exoti nemajú výrazné letokruhy, pretože je tam stále leto.
Jas, ten agát na fotke rezu je luxusný. Kde to rástlo? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jas Grafoman

|
Zaslal: út únor 03, 2009 5:59 pm Předmět: |
|
|
Pri europskych drevach je dolezite , aby si na vonkajsej strane luku mal pokial je to mozne neporusenu liniu letokruhov , ak robis luk z nastiepaneho dreva kmena . Ak robis z dosky , tak je potom dobre mat dosku s co narovnejsimi liniami letokruhov napriec - kolmo na rast dreva. Ale pri tvrdych exotickych drevach to byva vecsinou jedno. Su tak huste , ze to asi nehra rolu - hlavne ak robis luk dlhsi( nad 170 cm)
rozne prierezy
priklad linii letokruhov v kolmici s bambusovou lamelou na vrchu.
 _________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
vladik Občasný přispivatel

Registrace: 14.10. 2008 Příspěvky: 230 Bydliště: Michalovce, SR
|
Zaslal: út únor 03, 2009 5:39 pm Předmět: |
|
|
chevy, a z coho budes robit sipy? ake pierka pouzijes?
mate tam nejakych vhodnych operencov...
vela zdaru pri vyrobe luku..., |
|
Návrat nahoru |
|
 |
chevrolet Nováček

|
Zaslal: út únor 03, 2009 5:22 pm Předmět: poděkování |
|
|
Ahoj všem, dal jsem na vaše doporučení a šel se poradit s místním sochařem. Nakonec jsme se dohodli, že se pokusím připravit čtyři polotovary a pustím se do toho. Zvolil jsem strom takamaka(tvrdostí odpovídá zhruba asi našemu dubu a je na řezu tmavý), dále skořici, mahagon a nakonec obyčejnou kokosovou palmu. U posledního si nejsem jistý. Už jsem z palmy něco sochal a moje zkušenost je, že jakmile uschne je tvrdá jako beton, ale co, za pokus nic nedám. Kmen je složený v podstatě z takových hodně hustých vláken. Mám představu, že ji ještě za mokra opracuji do požadovaného tvaru a teprve po uschnutí ji budu doškrabávat. No uvidíme. Určitě se s vámi podělím o výsledky a zklamání… . Díky všem a zvlášť pak „Jas“ za pěkný náčrtek. To bylo přesně to, co jsem potřeboval. Hurá na to!
p.s. z některých vašich odpovědí jsem pochopil, že jsem patrně nebyl dostatečně konkrétní ohledně místa mého výskytu. Vězte tedy, že pobývám na Seychelách, kde nejsou buvoli ani jiní velcí savci. Též zdejší ostrovy nemají žádnou „lučištnickou“ historii. V době osídlení předtím pustého Mahe, se již luky téměř nepoužívaly. Také jsem se asi ukvapil se slibem o možném dovozu materiálu. Možná bude lépe, když nabídnu něco jiného než materiál na výrobu luků. Zeptejte se raději svých drahých poloviček, zda nechtějí čerstvou vanilku, pepř, skořici, kakaové boby, …… dřevo takamaka, na které po pročtení článků vsázím, je chráněný endemický druh a národní strom. Mám obavu, že by mě zavřeli už cestou na letiště…. :- . Díky a zdravím do Čech CH. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jas Grafoman

|
Zaslal: so leden 31, 2009 8:19 pm Předmět: |
|
|
To sme ti moc neporadili , co ? Podstata je to co hovori Cornus . Hladaj medzi tvrdymi tmavymi drevinami. Juhoamericky domorodci pouzivaju na luk aj drevo zo sukulentov ako Juka, alebo aj palmove jadrove drevo. Ak potrebujes nejake priklady presnejsich planov aj s rozmermi celodrevennych lukov , nie je problem , ale budu urcite len smerodatne, lebo nerataju s tropickymi drevinami. Musis si to prisposobit. Inak co ja viem v indonezii , prave kvoli buvolim rohom , robia luky z dvoch rohov spojenych v strede v madle. napr.
 _________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Ogen Grafoman

Registrace: 15.10. 2007 Příspěvky: 1155
|
Zaslal: so leden 31, 2009 7:44 pm Předmět: |
|
|
No a keď už, tak sa dohovor s domorodcami. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
Zaslal: so leden 31, 2009 3:47 pm Předmět: |
|
|
Ahoj Honzo, 5ažko ti tu niekto poradí ohľadne tropických drevín.
Určite to tam máš bohaté, treba experimentovať.
Hľadaj drevo tvrdé, tmavé, rovno rastúce.
Dobre je si urobiť vzorky rovnakých rozmerov s neporušenýni vláknami na povrchu a testovať na ohyb. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jas Grafoman

|
Zaslal: pá leden 30, 2009 12:41 pm Předmět: |
|
|
Honzo , musis napisat o aky luk sa vlastne chces pokusit. A rozhliadni sa okolo seba , zijes v raji drevin , ale aj BUVOLICH ROHOV ! A tie niektory z nas potrebuju uplne NAJVIAC !!!  _________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
chevrolet Nováček

|
Zaslal: pá leden 30, 2009 9:07 am Předmět: tropické dřevo |
|
|
Zdravím lukostřelce. Už nějaký den se pokouším "prokousat" k nějaké informaci o vhodné tropické dřevině na výrobu luku. Při rychlosti připojení 3-8kb/s, věřte, není to žádný med. Narazil jsem na několik příspěvků ohledně bambusu, ale velmi kusých. Dokonce jsem se dočetl, že se mám nejdřív představit a potom se uvidí, zda se někomu uvolí mě odpovědět. Tedy vězte. Jmenuju se Honza. Žiju na tropickém ostrově v Indickém oceánu (s omezeným přístupem na net) a toužím po tom, vyrobit si luk. Zatím jsem se o to ještě nikdy nepokoušel, ale vzhledem k tomu, že jsem původem strojař a navíc mám bohaté zkušenosti s ruční výrobou všelijakých jiných dřevěných “hraček“ (sošky, masky, popelníky, ….) věřím, že jsem připraven postoupit o krok dál a pustit se do něčeho opravdu extra. Uvítám každou radu, pomoc, či odkaz. Díky moc. Chevy. Mimochodem, toužíte-li po nějakém tropickém materiálu či dostupné surovině, dejte vědět. Rád vám s tím pomohu…. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
Zaslal: út leden 27, 2009 9:09 am Předmět: |
|
|
Víkendový zber cornus sanguinea
 |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
Zaslal: ne leden 25, 2009 7:01 pm Předmět: |
|
|
Nová baza:
 |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Igor V Grafoman

Registrace: 16.7. 2008 Příspěvky: 622
|
Zaslal: so leden 24, 2009 6:14 pm Předmět: |
|
|
Robili ste s Jazmínu? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Francois Občasný přispivatel

Registrace: 8.7. 2008 Příspěvky: 182 Bydliště: okolí Zlína
|
Zaslal: pá leden 23, 2009 8:43 pm Předmět: |
|
|
traperbob napsal: | hoši objevil jsem v dědině poklad,starý jasanový lyže,ale polotovary nikdy nepoužity ani neprovrtany,zkusím z toho udělat luk. |
Udelej z toho sportovní luk. Vyrob si jen střed třeba z dubu. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
traperbob Nováček

Registrace: 9.12. 2007 Příspěvky: 97
|
Zaslal: pá leden 23, 2009 8:39 pm Předmět: |
|
|
hoši objevil jsem v dědině poklad,starý jasanový lyže,ale polotovary nikdy nepoužity ani neprovrtany,zkusím z toho udělat luk. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jas Grafoman

|
Zaslal: pá leden 23, 2009 7:32 pm Předmět: |
|
|
Ano. _________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
 |

|
Zaslal: pá leden 23, 2009 6:13 pm Předmět: |
|
|
Myslíte, že by šel luk udělat i třeba z prkna na plot??? Je ale už dost opotřebený 100X zmoklý a tak dále mohl by se ješte posloužit?? Nevím co to je ale když sem ho chtěl zlomit v rukách tak nešel a tak sem ho položil na kámen a skočil na to v prknu neuvěřitelně zapraskalo a odskočil sem jako na trampolíně prkno zůstalo celé a já z mýmy 60kili špinavý na zemy. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jas Grafoman

|
Zaslal: pá leden 16, 2009 2:25 pm Předmět: |
|
|
chlapci , ak sa nerozpadne pri tilerovani , potom by uz nemal. Troska info o navrate do povodneho tvaru. Pri pouzivani a vypinani sa luky , ktore mali povodne aj dokonaly kruh vracaju len asi do 2/3 povodneho reflexu. Jedine ak ich na nejaky cas - mesiac a viac odlozite na odpocinok vracaju sa do 100% povodneho tvaru . Aj to len pri vyhovujucej teplote a vlhkosti- takze do vyhrievacieho boxu. Ak ich len tak povesite na stenu v miestnosti nad 40% vlhkosti navrat bude dlhý... Navratnost tak isto zavisi od toho , ci ste "naucili" ramena byt v zakladnej forme v plnom reflexe , alebo sa do neho dostali len pod tahom sliach pri slachovani. V tom pripade sa bude vracat len po hranicu pamete dreva. Ono je to komplykovanejsie nez sa zda. _________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Igor V Grafoman

|
Zaslal: pá leden 16, 2009 2:17 pm Předmět: |
|
|
Dúfam že nie ,a ak, tak si určite zoženie knižku od Karpowitza  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
Zaslal: pá leden 16, 2009 12:00 pm Předmět: |
|
|
Určite sa to vráti ak sa to skôr nerozpadne.  |
|
Návrat nahoru |
|
 |

|
Zaslal: čt leden 15, 2009 9:58 pm Předmět: |
|
|
Dunihlav napsal: | No to ano , a ešte večšia senzácia bude ak sa to po strelbe vráti do původného tvaru ked dá dole tetivu . |
Když to bude mít na literu tak proč by se mu to vrátilo do původní polohy??? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Igor V Grafoman

|
Zaslal: čt leden 15, 2009 9:47 pm Předmět: |
|
|
No to ano , a ešte večšia senzácia bude ak sa to po strelbe vráti do původného tvaru ked dá dole tetivu . |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
Zaslal: čt leden 15, 2009 8:55 pm Předmět: |
|
|
Duni, nerob z toho vesmírny výskum. Na selfbow nemusíš byť žiadny vedec, stačí trochu manuálna zručnosť.
Senzácia bude keď Jas dokončí jeden zo svojich pätnástich rozrobených kompozitov.  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Igor V Grafoman

|
Zaslal: čt leden 15, 2009 7:48 pm Předmět: |
|
|
No teraz mi je to už uprdele ,aj ked hickory by som skúsil ,ale mať také voľačo poruke ked som chcel prvý luk tak by som skákal od radosti ako blacha a ušetryl si kopu nervov . Moj prví luk asi 5 ago vyzeral perfektne iba s tetivou, a strieľal tak ako vyzeral bez tetivy proste set ako hovado ,,úplne nahovno . Dal by som som vtedy iba za drevo čo nedostane set,respektíve mega set toľko za čo sa tu normálne predáva drevený luk .To myslím celkom vážne, takže niekomu by sa to určite šiklo .A absolútne som nemal chuť absolvovať celú procedúru od ťažby . Ináč to že u nás také služby niesú nasvedčuje že sme oproti nemcom trochu zaostalý . |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Cailean Nováček

Registrace: 9.11. 2008 Příspěvky: 75
|
Zaslal: čt leden 15, 2009 6:33 pm Předmět: |
|
|
Kluci a co takhle jeřáb oskeruše?Docela vzácný strom.To mě tak napadlo,protože zajíčci miláčci ho zbavily kůry...Má někdo zkušenosti s tímto stromem? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jas Grafoman

|
Zaslal: čt leden 15, 2009 5:53 pm Předmět: |
|
|
Nerozumiem. Co presne ti chyba k tomu aby si si nakalal drevo na stvrtky a poskladal ho na spalky ? Nemecko ?..  _________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Igor V Grafoman

|
Zaslal: čt leden 15, 2009 4:28 pm Předmět: |
|
|
Na toto je odkaz na paleoplnet ,všimnite si ako sušia drevo na na paletách ,tipujem na dobrú kvalitu a cestu pre riadny lovecký luk ak niekto vie už robiť luk a nevie sušiť drevo ,alebo nemá http://www.bogenrohling.de/ škoda že také nie je aj u nás . |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|