Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Mysa Grafoman

Registrace: 25.9. 2006 Příspěvky: 4466 Bydliště: Praha - Radotín
|
Zaslal: čt červen 18, 2009 10:02 pm Předmět: |
|
|
martin555:
chtel jsem se zeptat jak vyrobit klasicky anglicky luk z jasanu? asi tak 150 cm dlouhy
pokažde jsem to udelal ale při každem natahu začal pomalu praskat prosim poradte tady nebo napište na e-mail
martin.dohnalik@seznam.cz _________________ Důvěřuj Aláhovi, ale napřed si uvaž velblouda.
Prorok Mohamed |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jas Grafoman

Registrace: 12.11. 2006 Příspěvky: 2772
|
Zaslal: út červen 02, 2009 12:29 am Předmět: |
|
|
Nuz, ak ta cosi bavy -zhanas informacie kde sa da . Ak ti staci laminatova verzia, tak potom celkom odporucam Tu Grozerovu verziu. Hoci to nerobim casto , ale mam to nahodou doma. Aj chlapci , ako Miso , Gator a spol boli u Grozera a vychadzal im zo streleckeho testovania najlepsie prave Asircan. Mozem, potvrdit , ze striela slusne. Je to predsa len laminat , ale asi s trh turkom dospel k najblizsej podobe vypnuteho reflexu. _________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
atlatlista Nováček

Registrace: 22.2. 2009 Příspěvky: 77
|
Zaslal: po červen 01, 2009 8:31 pm Předmět: |
|
|
Zapoměl jsem se zeptat odkud sakra máš takové informace a jestli tam toho je víc tak rád pokecám. AVE |
|
Návrat nahoru |
|
 |
atlatlista Nováček

|
Zaslal: po červen 01, 2009 8:18 pm Předmět: |
|
|
Ahoj díky za tvůj přízpěvek ,ale protože jsem začátečník měl jsem na mysli spíše výrobu z lamel, laminátu a pevného středu. Představa že by jsem dělal luk tradiční metodou mě docela vyděsila na to teda asi nemám .Pídil jsem se po Výrobcích luků kteří by to zvládly pan Kýzl to odmítl dělat(je to poprvé co mi odmítl něco udělat ,prý to není v jeho ranku ale začínají nový model,držel jsem ho v ruce , paráda) Grozer sice něco podobného dělá ,ale se siahy ,nejblíže k tomu má asi Arniho jekil ll. jen s moderním madlem bez toho typického hrotu.Zatím jsem si navrhnul střed vycházel jsem z délky cca 60 palců a ůhlu 130 stupňů prosím napiš zda jsem se do té délky trefil podle obrázku jsou dost rozdílné. Ještě jednou díky. AVE |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jas Grafoman

|
Zaslal: so květen 30, 2009 6:13 pm Předmět: |
|
|
Zabudol som pridat prierezy - teda .
 _________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jas Grafoman

|
Zaslal: so květen 30, 2009 6:11 pm Předmět: |
|
|
No , kamarat to sa musis zaradit medzi nas kompozitakov. Ak to myslis vazne , tak sa pustas do velkeho dobrodruzstva, pretoze egyptske luky-teda tie lepene , su este o kusok komplykovanejsie , ako bezne . Teda na druhej strane vyhybas sa velmi komplikovanej operacii so siahmi , ale za to ti pribudaju dve dalsie drevenne lamely na bokoch luku.
Ide ti o tieto luky najdenen v Tutanchamonovej hrobke ?
Ak ano tak tam su tieto komplikovane prierezy. Zakruzkovany je ten najjednoduchsi- podobny beznemu kompozitu. Ale ak si vsimnes tie ostatne - su z niekolkych slojov dreva a rohoviny + bocne drevenne oblozenie. Dooost komplikovane. Aj mna to davno provokuje , ale stanovil som si to ako neskorsi projekt. _________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Igor V Grafoman

Registrace: 16.7. 2008 Příspěvky: 622
|
Zaslal: so květen 30, 2009 6:02 pm Předmět: |
|
|
Ak z dreva tak si zaobstaraj dva kusy dreva ,vyrob do tvaru ramien luku,ohni kľudne aj bez tepla konce do reflexu a zafixuj ,zabaľ do niečoho(plachta ,slama) nechaj pomali v tieni vysychať ,až bude potom v strede kolmý v spoj deflexný a zlepiť , vytilerovať .  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
atlatlista Nováček

|
Zaslal: so květen 30, 2009 5:25 pm Předmět: |
|
|
ahoj uvažuji o tom že si také postavím luk egyptský lomený ,ale chci ho lepený a potřeboval bych pomoc s technologijí výroby. mám nějakou představu, ale uvítal bych nějaké další podněty například nějaká obecná pravidla pro stavbu luků nebo kontakt na nějakého sdílného stavitele |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Barno182 Nováček

Registrace: 23.2. 2009 Příspěvky: 47 Bydliště: Branovo
|
Zaslal: po duben 20, 2009 3:28 pm Předmět: |
|
|
Ja to robím ručním orezávačom. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

Registrace: 22.2. 2007 Příspěvky: 5356 Bydliště: Galgocy
|
Zaslal: po duben 20, 2009 9:15 am Předmět: |
|
|
Aké drevo?
Vzal by som na to poríz a škrabku. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Ogen Grafoman

Registrace: 15.10. 2007 Příspěvky: 1155
|
Zaslal: po duben 20, 2009 9:03 am Předmět: |
|
|
To riešim tiež, ale vyskúšaj to, že to dáš do mokrej deky a zabal do igelitu a dať na slnko, kontrola každý deň na večer. Vyskúšaj si to na niečom podobnom. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
robinhoodd Nováček

Registrace: 10.8. 2006 Příspěvky: 127 Bydliště: Praha-9
|
Zaslal: ne duben 19, 2009 11:42 am Předmět: |
|
|
Ahoj,
potřeboval bych poradit, jak sundat kůru ze dřeva, když už to k němu je přischlý...
to mám nějak napařit nebo jak?, aby se to dalo sloupnout a nemusel sem to oškrabovat.. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
Zaslal: čt září 18, 2008 9:26 am Předmět: |
|
|
Jaseň ľahko chrysaliduje. Robím z neho ploché luky, alebo opačné D.
Lepšie drevo je napr. svída.
LB s oválnym alebo obdlžnikovým prierezom sú slušné s agátu (Cherokee lb). Agát je dosť tuhý na ohyb aby sa dal urobiť stredne silný LB pri rozumnej šírke stredu. Vyzerá to dostatočne tradične, lepšie ako lepence. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Ogen Grafoman

Registrace: 15.10. 2007 Příspěvky: 1155
|
Zaslal: čt září 18, 2008 9:16 am Předmět: |
|
|
Akú máš hrúbku D-profilu a šírku v tých miestach? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
Zaslal: čt září 18, 2008 8:32 am Předmět: |
|
|
To máš kompresné fraktúry- preťaženie dreva na tlak. Ak sú lokálne ide o zlý tiler, postihnuté miesto sa ohýba viac ako ostatné.
Ak je to po celej dĺžke máš zlý dizajn pre danú silu a náťah. Chcelo by to urobiť dlhšie alebo širšie, prípadne oboje. Môže byť aj slabé drevo. Treba zmerať hustotu na vzorke. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
traperbob Nováček

Registrace: 9.12. 2007 Příspěvky: 97
|
Zaslal: st září 17, 2008 9:13 pm Předmět: |
|
|
Tak jsem v pr...,udělal jsem jasan do D profilu a po tilerování a zastřílení se objevily první příčné praskliny,což by snad mělo být až po čase,nebo se mýlím.nevím jak se to jmenuje,ale děláto jasan neb není stlačitelnej,ale tak brzo????porďte,pokud máte více zkušeností,mám za sebou tak 50 luků a to se mi ještě nestalo.Díky |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Francois Občasný přispivatel

Registrace: 8.7. 2008 Příspěvky: 182 Bydliště: okolí Zlína
|
Zaslal: út srpen 26, 2008 12:30 pm Předmět: |
|
|
Skus radči habr buk opravdi neni vhodny
|
 |
stovik Nováček

Registrace: 21.8. 2008 Příspěvky: 9
|
Zaslal: so srpen 23, 2008 6:21 pm Předmět: |
|
|
No uznavam ze asi buk neni z nejlepsich ale v jednom navodu na vyrobu luku byl uveden jako jedna z moznosti a druha vec je to ze je tu v okoli dobre dostupnej.
Uvidim jak to dopadne.-Kdys ne dobre spatne urcite.  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bors.. Nováček

Registrace: 24.2. 2008 Příspěvky: 36 Bydliště: Boskovice
|
Zaslal: pá srpen 22, 2008 8:57 pm Předmět: .. |
|
|
no tak nevím jestli je buk zrovna nejvhodnější dřevo na luk  _________________ S.T. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
stovik Nováček

Registrace: 21.8. 2008 Příspěvky: 9
|
Zaslal: pá srpen 22, 2008 8:47 pm Předmět: |
|
|
Ahoj vsichni
Delam luk z buku a krouti se mi konce ramen. (Ne do vrtule ale obe na stejnou stranu.) Muze to byt problem,nebo to nevadi? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
renm Nováček

Registrace: 15.7. 2008 Příspěvky: 21 Bydliště: Hranice
|
Zaslal: po srpen 11, 2008 12:38 pm Předmět: |
|
|
tak tady postuju dodatečně ty fotky...z dovolené jsem si přivezl ještě další tři habry které na fotu nejsou ale jsou rovné...kdyžtak ještě nafotím...
Další foto jak pokračuju s výrobou hodím zanedlouho
 _________________ www.hobby.nipax.cz |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Mysa Grafoman

|
Zaslal: st srpen 06, 2008 10:53 pm Předmět: |
|
|
taky je to dětský cvičný šíp, vhodný na rozflákání na nějaké té střelnici, jak se provozují na hradech. Plastové letky...Rovnou na něj zapomeň  |
|
Návrat nahoru |
|
 |

|
Zaslal: st srpen 06, 2008 9:58 pm Předmět: |
|
|
Mysa napsal: | většina prodejců nabízí internetový obchod. Dáš požadavek a přijde ti balík na dobírku. Tu a tam i levněji, než v krámě. A nemusíš nic schánět. Od 1000kč se to dokonce vyplatí z USA Skus JASA ARCHERY, nebo CERE SPORT, potažmo 3RIVERS ARCHERY, nebo ROSE CITY ARCHERY |
tento sip je jako opravdovi sip s perim, koncikem a hrotem nebo jen dřík. me nesedi ta cena tak levny sip sem jeste nikdy nevidel, ikdyz sem toho videl jen malo
http://www.ceresport.cz/katalog.php?id=460 |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Mysa Grafoman

|
Zaslal: út srpen 05, 2008 4:20 pm Předmět: |
|
|
většina prodejců nabízí internetový obchod. Dáš požadavek a přijde ti balík na dobírku. Tu a tam i levněji, než v krámě. A nemusíš nic schánět. Od 1000kč se to dokonce vyplatí z USA Skus JASA ARCHERY, nebo CERE SPORT, potažmo 3RIVERS ARCHERY, nebo ROSE CITY ARCHERY |
|
Návrat nahoru |
|
 |

|
Zaslal: po srpen 04, 2008 8:47 pm Předmět: |
|
|
Vím že se to sem nehodí ale nevite kde koupit dříky a dalsi prislusenstvy v okoli zlina???? omlouvam se a dekuji |
|
Návrat nahoru |
|
 |
HCLivess Nováček

Registrace: 9.6. 2008 Příspěvky: 17
|
Zaslal: ne srpen 03, 2008 11:26 pm Předmět: |
|
|
2 longbow by se ti tam nevešly? podle mých informací je lepší na kratší luky použít ten backing. a nejlépe asi typ flatbow, protože je širší. ale ne moc dlouhou rukojeť, aby se výhody neztratily! u kratšího luku z jasanu bez backingu asi riskuješ vyšší set. možná bych si zvolil nějakého křížence. ale nevím co na to řeknou odborníci  _________________ http://archers.own.cz - nějaké ty návody z 50. let, americká lukařská fyzika, zen a tak |
|
Návrat nahoru |
|
 |
renm Nováček

Registrace: 15.7. 2008 Příspěvky: 21 Bydliště: Hranice
|
Zaslal: čt červenec 31, 2008 4:52 pm Předmět: |
|
|
Tak jsem si pořídil dakron a na kousku cvičil vlámskou tětivu a docela v poho...jen by mě zajímala jedna věc - když zapletu ty konce cca 20 cm tak ten střed zůstává nezapletený?
Jinak luk už mám nahrubo ořezanej z jasanu - tvar má spíš flatbow jestli se to tak dá říct - nemá totiž ten průřez D ale spíš obdélníkový - jelikož jediný rovnější kmínek se těžko hledá tak jsem ufikl takovej silnější a rozštípal - tudíž má spíš obdélníkový průřez, jen čekám až trochu víc vyschne a zkusím ho vytillerovat - sice jsem udělal chybu se sukem kterej jsem tak trochu přeřízl takže mi tam na 99% praskne ale dřeva mám na sušení docela dost takže i po nezdaru hodlám pokračovat..
Na typický longbow mám nařezané nějaké klacky ale nějak se mi nezdají - po odkůrování a odsekání břicha se jeví dost křivě takže až doschnou tak je zkusím buď naohýbat do rovnějšího tvaru nebo je seřežu na cca 1,5 m možná i míň a zkusím udělat luky z toho, a tady mám další otázku - má cenu dělat kratší luky s D profilem? Nebo se na to mám vykašlat a čekat na další úlovky z lesíku?
Po víkendu možná postnu foto abyste viděli co mám na mysli  _________________ www.hobby.nipax.cz |
|
Návrat nahoru |
|
 |
HCLivess Nováček

Registrace: 9.6. 2008 Příspěvky: 17
|
Zaslal: čt červenec 31, 2008 3:21 pm Předmět: |
|
|
Prohlížel jsem to, je to v i odkazech na archers.own a nějak jsem tenkrát nepochopil, proč na té desce má ten klučina letokruhy šikmo a proč nenávidí jasan. Úplný guru to asi nebude
Jaroslav: Bohužel i já jsem o TBB věděl dříve než o tobě. O tom nepružném backingu jsem se ještě dočetl, že je pak těžší luk natáhnout. Je to pravda? Do jaké míry se tato dodatečná potřebná síla projeví na výkonu? Zvýší se tím fps, nebo je to jako když si patami stoupnu na prostěradlo, uchopím ho do rukou, ty natáhnu nad hlavu a snažím se ohýbat? Nepružný materiál prý není schopen uchovávat energii... Tvůj přínos lukařství nikdo nezpochybňuje.
X: našel jsem nějaká DVD "How to construct the asiatic bow" a "The Primitive Bow and Arrow". Je to konverze z kazet, vznik v roce 1992. Je to k dostání na amazonu, snad ještě někde jinde. Můžete si to stáhnout z
http://www.demonoid.com/files/details/1525673/1342443/
http://www.demonoid.com/files/details/1549713/1342443/
Kdo nemá vstupenku a chtěl by, ať napíše PM... _________________ http://archers.own.cz - nějaké ty návody z 50. let, americká lukařská fyzika, zen a tak |
|
Návrat nahoru |
|
 |
gawain Grafoman

Registrace: 17.11. 2007 Příspěvky: 580 Bydliště: Svätý Jur
|
Zaslal: čt červenec 31, 2008 11:52 am Předmět: |
|
|
Ja som sa odvazil sem postnut, kritika bola a poucil som sa. _________________
 |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jas Grafoman

|
Zaslal: st červenec 30, 2008 8:42 pm Předmět: |
|
|
Brezova kora nie je na ochranu chrbata. na to su naozaj hlavne konopny spagat a slachy - pripadne aj tenka surova koza (kozlacia napr.) ochranuje , ale ak ju budes mat prilis hrubu zaroven zatazuje a trocha spomaluje. Slachy su vsak najefektivnejsie na kratkych reflexnych lukoch(indianske a azijske). Ak chces pomoctb dlhsiemu plochemu luku (hlavne biele drevo) , tak je najlepsim riesenim samozrejme prave Hawkom spominany konopny spagat. Nic jednoduchsieho a lacnejsieho nez to uz hadam neexistuje.Navyse nemusis lepit glejom , ale novodobymi lepmi. Ak chces byt originalny mozes si urobit nelepenu zapletanu ochranu chrbata na eskimacky sposob.Brezova kora sluzi , ako voduvzdorna ochrana sliach, nie ako pruzina na ochranu chrbta. _________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|