Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
abakuna Nováček

Registrace: 8.8. 2006 Příspěvky: 53
|
Zaslal: pá březen 09, 2007 10:34 pm Předmět: |
|
|
Dřina to je, o to víc si potom šípů vážím . Ale to strhávání bych se chtěl taky naučit. Asi si seženu pytel nějakýho horšího peří a začnu zkoušet
Jinak klíh rozdělávám tak, že ho nasypu do malýho šálku a přidám studenou vodu podle toho, jak hustej klíh potřebuju. Pak počkám, než nabobtná (dá se to urychlit, když ho ješte potlučeš v hmoždíři, ale když nespěcháš tak je to zbytečná práce navíc). Potom dám ten šálek s klihem do kastrůlku s vodou a zahříváním klíh rozpustím (ta voda by neměla vřít, ideální je 70-80°C). S klihem musíš pracovat rychle, protože brzo tuhne, když ti začne stydnout, stačí ho znova přihřát. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Eluwak Nováček

Registrace: 1.8. 2006 Příspěvky: 86 Bydliště: Praha
|
Zaslal: pá březen 09, 2007 9:40 pm Předmět: |
|
|
Dosud jsem taky postupoval jako ty, Abakuno, příjde mi to jistější ale taa fuška...strhávání si při nejbližší příležitosti vyzkouším Jinak dík za tipy na LB
Ještě mám uplně blbej dotaz - jak kdo rozděláváte klíh na lepení letek(totiž vy staromilci) - já jsem totiž s klihem nikdy nedělal  _________________ Zdraví Eluwak |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Eleazar Stálý přispivatel

Registrace: 17.6. 2006 Příspěvky: 446 Bydliště: Opava
|
Zaslal: pá březen 09, 2007 4:15 pm Předmět: |
|
|
Ty to umíš Mišo trhat? Hm... Já to jako debil stříhám, popř. to brousím... _________________ Člověka člověkem nedělají jeho schopnosti, nýbrž jeho rozhodnutí! |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Mysa Grafoman

Registrace: 25.9. 2006 Příspěvky: 4466 Bydliště: Praha - Radotín
|
Zaslal: pá březen 09, 2007 2:04 pm Předmět: |
|
|
když je peří s kouskem dříku,je trvanlivější,ale hůř se s ním pracuje a hůř lítá.Specielně peří z křídel velkých dravců má dost tlusté a tuhé dříky a přidělat ho rovně je kumšt.Dělával jsem to tak,že jsem ho opatrně rozřízl,chytil mezi dvě destičky a srovnal pekelně ostrým modelářským hoblíčkem na čelní dřevo.Teď ho strhávám a nemám problém utrhnout 40 cm dlouhý prapor.Má to výrazně lepší vlastnosti,jenom člověk musí třídit hned,protože pak už jde poměrně špatně poznat z kterého křídla a z jaké strany pera to bylo.Znamená to 4 krabice  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
abakuna Nováček

Registrace: 8.8. 2006 Příspěvky: 53
|
Zaslal: pá březen 09, 2007 8:11 am Předmět: |
|
|
Eluwaku, právě mi přišly knížky Secrets of the English War Bow od H.D.H.Soara a Longbow: A Social and Military History od R.Hardyho obě za 1840,- s poštovným. Tam se člověk dozví asi všechno, co ho zajímá (aspoň do začátku). Koukám, že taky sympatizuješ s anglickými luky a šípy, tak jestli budeš mít možnost, určitě si tyhle knížky pořiď (ještě The Great Warbow taky od Hardyho), vyplatí se to.
Jinak osobní zkušenosti se strháváním praporů mám špatný - nejen že se mi nepodařilo strhnot delší než 4", ale navíc se mi zkroutily a byly k ničemu, asi to chce cvik.
Peří připravuju vždycky tak, že rozříznu brk napůl, sestřihnu ho nůžkama a šmirglem mezi dřevěnejma destičkama obrousím co to jde, aby nebyla omotávka ve vzduchu. Musí se pak pracovat pečlivě, aby peří nedělalo vlny (teda když pracujete bez olepovačky jako já). Takhle je popsanej postup výroby i v těch knížkách. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Eluwak Nováček

|
Zaslal: čt březen 08, 2007 10:51 pm Předmět: brousit či strhávat |
|
|
U Petra Klímy jsem tuhle viděl letky nebroušené - stržený prapor rovnou nalepený. Vypadalo to moc dobře.
Co kdo používáte - brousíte brka nebo taky strháváte? Fascinuje mě snadnost přípravy letky pouhým stržením. Strhávání je asi záležitost "primitivů" a survivalu, že jo? Máte s tím nějakou zkušenost? Výhody - nevýhody?
Nevíte, jak to měli Angličani? _________________ Zdraví Eluwak |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Mysa Grafoman

|
Zaslal: út únor 20, 2007 10:58 pm Předmět: |
|
|
to je obdivuhodné.Jednou jsem byl pro peří v drůbežárně.V místnosti tak 5x5 metrů bylo několik vrstev živých krocanů v 5 cm silné vrstvě hoven a zaměstnanec jim začal škubat peří,že jim to jako nevadí.Teď používám výhradně vypadané |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Eluwak Nováček

|
Zaslal: út únor 20, 2007 10:49 pm Předmět: peří z pračky |
|
|
Pár letek mělo sem tam rozpojené prapory. To jsem napravil rukou během 5ti minut ještě za mokra. Jinak nijak. Zažraná špína zůstala, ale už to nešpiní a to je hlavní.  _________________ Zdraví Eluwak |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jaroslav Kejval Grafoman

Registrace: 21.6. 2006 Příspěvky: 741
|
Zaslal: út únor 20, 2007 8:43 am Předmět: |
|
|
Jak zůstala kormidla poničena?? Možná by za to stálo tam dát nějaký bělidlo savo atd. Stejně si myslím, že nějaký podobný systém praní musí na pěří být. Nedovedu si představit že by v americe nějak pracně krůtí peří čistily. Tak se snaž doufám že na to jednoho dne přijdeš. |
|
Návrat nahoru |
|
 |

|
Zaslal: ne únor 18, 2007 11:04 am Předmět: |
|
|
Držte mě někdo...!  _________________ Člověka člověkem nedělají jeho schopnosti, nýbrž jeho rozhodnutí! |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Eluwak Nováček

|
Zaslal: ne únor 18, 2007 3:01 am Předmět: Čištění per |
|
|
Tak onehdá jsem se ptal, jak vyčistit peří - minulý víkend jsem letky zašil do plátěného pytle a dal to vyprat na jemný cyklus s Vanishem - no, ta nejhorší špína je pryč, i když opticky vypadá stejně, ale už to nešpiní a hezky to voní  _________________ Zdraví Eluwak |
|
Návrat nahoru |
|
 |

|
Zaslal: st prosinec 13, 2006 4:07 pm Předmět: |
|
|
A ne a ne a NE! _________________ Člověka člověkem nedělají jeho schopnosti, nýbrž jeho rozhodnutí! |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Mysa Grafoman

|
Zaslal: po prosinec 11, 2006 5:54 pm Předmět: |
|
|
Kdybyste nebyli takoví staromilci,umělá šlacha už je voskovaná  |
|
Návrat nahoru |
|
 |

|
Zaslal: po prosinec 11, 2006 9:58 am Předmět: |
|
|
Jé zlatý Lucínek! Díky moc!  _________________ Člověka člověkem nedělají jeho schopnosti, nýbrž jeho rozhodnutí! |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lucínek Administrátor

Registrace: 16.6. 2006 Příspěvky: 2024 Bydliště: Kladno
|
Zaslal: po prosinec 11, 2006 7:45 am Předmět: |
|
|
Vosku by se mělo u nás doma najít dost ... tatík má včely, takže tam pár koláčů vosku bude. Když si vzpomenu tak přivezu. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jeneš Grafoman

Registrace: 16.6. 2006 Příspěvky: 762 Bydliště: u Karlových Varů
|
Zaslal: po prosinec 11, 2006 2:51 am Předmět: |
|
|
Eleazar: Jasně neni problém, pokud by jsi měl doma přebytečný kousek včelího vosku, tak ho vem sebou - mě už začíná docházet. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Mysa Grafoman

|
Zaslal: ne prosinec 10, 2006 11:14 pm Předmět: |
|
|
serou si i na hlavu |
|
Návrat nahoru |
|
 |

|
Zaslal: ne prosinec 10, 2006 4:48 pm Předmět: |
|
|
Hm... Není nad letky!!! Škoda jen, že ti krocani jsou taková prasata!!! _________________ Člověka člověkem nedělají jeho schopnosti, nýbrž jeho rozhodnutí! |
|
Návrat nahoru |
|
 |
PeZ Občasný přispivatel

Registrace: 27.6. 2006 Příspěvky: 174 Bydliště: kousek od Řípu a Labe
|
Zaslal: ne prosinec 10, 2006 4:16 pm Předmět: |
|
|
Už jsem se rozhodl, že pojedu na burzu peří do Všetic. Rezervuji si nějaké dlouhé peří 6´= cca 16 cm na standard arrow na 6 - 14 šípů - husa, krocan, bílá, šedá, černá. To co jsem koupil u Vidíma na zkoušku je z ocasu krocana a strašně měkké. |
|
Návrat nahoru |
|
 |

|
Zaslal: ne prosinec 10, 2006 11:35 am Předmět: |
|
|
Prosím tě Jeneši a postaráš se o materiál na ty tětivy? Domluvíme se pak na místě, co a za kolik, jo?  _________________ Člověka člověkem nedělají jeho schopnosti, nýbrž jeho rozhodnutí! |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jeneš Grafoman

Registrace: 16.6. 2006 Příspěvky: 762 Bydliště: u Karlových Varů
|
Zaslal: ne prosinec 10, 2006 1:02 am Předmět: |
|
|
Už se těším na prima večer plný motání tětiv a lepení brk !
 |
|
Návrat nahoru |
|
 |

|
Zaslal: so prosinec 09, 2006 10:52 am Předmět: |
|
|
Hoj lidi, mám plnou krabici nejrůznějšího peří. Od kačenek po krocánky! Můžu také dovést. Budu mít k dispozici i celá křídla s letkami, pokud někdo touží po artefaktu! Jen mi napište, ať to netahám zbytečně! _________________ Člověka člověkem nedělají jeho schopnosti, nýbrž jeho rozhodnutí!
Naposledy upravil Eleazar dne ne prosinec 10, 2006 11:33 am, celkově upraveno 1 krát. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Mysa Grafoman

|
Zaslal: st prosinec 06, 2006 10:27 pm Předmět: |
|
|
budeš za indiána?  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Soron Stálý přispivatel

Registrace: 19.6. 2006 Příspěvky: 352 Bydliště: Žatec
|
Zaslal: st prosinec 06, 2006 10:19 pm Předmět: |
|
|
Tento pátek jdu škubat husy a kachny. A i s tím krocaním peřím co mám doma, bych mohl přijet do Všetic. Budete mít někdo zájem? |
|
Návrat nahoru |
|
 |

|
Zaslal: st prosinec 06, 2006 8:40 pm Předmět: |
|
|
Re Myša: Myšo, jsem snad ucho? Eli psal, že se toulal po lesích a hájích a tak přepokládám ČR. Jestě, že mě hned po tvém přízpěvku obhájil. Na supy, orly a kondory se ti neovažuji ani sáhnout!  _________________ Člověka člověkem nedělají jeho schopnosti, nýbrž jeho rozhodnutí! |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Itazipa Grafoman

Registrace: 16.6. 2006 Příspěvky: 1017 Bydliště: Kladno
|
Zaslal: st prosinec 06, 2006 8:36 pm Předmět: |
|
|
eli napsal: | No... je fakt, že naši tizemští dravci nejsou z největších...
Ale mám nějaká brka-údajně z orla mořského, kterej se tady nedaleko občas objeví. Ale taky mi nepřijdou nějak zvlášť hrubá.
Stejně jsou tak pěkný, že se mi nechce je rozřezat. ...ale byly by to KRÁÁÁSNÝ letky,co?!? |
Můj přítel Šanktokeča jíž dlouhá léta na své šípy používá jedině peří z káňat a jestřábů. Jo a pokud vím tak neměří, neváží, nespinuje ani netrénuje  _________________ ...to je dobrý vědět... Itazipa Yuksá Óta |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Itazipa Grafoman

Registrace: 16.6. 2006 Příspěvky: 1017 Bydliště: Kladno
|
Zaslal: st prosinec 06, 2006 8:29 pm Předmět: |
|
|
Tak dobře, přiznávám, že občas něco změřím  _________________ ...to je dobrý vědět... Itazipa Yuksá Óta |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Miki Grafoman

Registrace: 9.11. 2006 Příspěvky: 669 Bydliště: Hradištko
|
Zaslal: st prosinec 06, 2006 6:42 pm Předmět: |
|
|
Kydliman napsal: | Neměřím, nevážím, nespinuju, netrenuju, pomůcky nepoužívám, já jsem jedna velká náhoda. |
Nevěřím  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
eli Občasný přispivatel

Registrace: 27.11. 2006 Příspěvky: 179
|
Zaslal: st prosinec 06, 2006 6:12 pm Předmět: |
|
|
No... je fakt, že naši tizemští dravci nejsou z největších...
Ale mám nějaká brka-údajně z orla mořského, kterej se tady nedaleko občas objeví. Ale taky mi nepřijdou nějak zvlášť hrubá.
Stejně jsou tak pěkný, že se mi nechce je rozřezat. ...ale byly by to KRÁÁÁSNÝ letky,co?!? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Mysa Grafoman

|
Zaslal: st prosinec 06, 2006 4:57 pm Předmět: |
|
|
míšo!měl jsi v ruce někdy péro z orla,kondora,či supa?Tobě přijde jemné?Vždyť to má po oříznutí tloušťku asi milimetr!
Vázání per snižuje dostřel! |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|