Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Mysa Grafoman

Registrace: 25.9. 2006 Příspěvky: 4466 Bydliště: Praha - Radotín
|
Zaslal: čt únor 08, 2007 9:42 pm Předmět: |
|
|
to se ti nepovede, i když bych ti to přál.Bambus zdaleka nevydrží v tlaku to,co rohovina.Ale také si s tou myšlenkou pohrávám.Rozhazuji sítě všemi směry a zdá se,že ho budu mít na hraní dost.Z Japanu mi jede Phyllostachis bambusoides a 150 cm dlouhý luk by měl vydržet.Ale 110cm dlouhý se 40kg nátahu z toho asi nepůjde.V Praze to sehnat jde,když se člověk snaží,ale firma,která by měla bambus běžně skladem je vzácnost,nebo se tváří,jako by bambus byl palisandr.Hlavně,když potřebuješ zcela konkrétní druh.Dlouhá kolena a hustá struktura.Klepu si na něj,jak zní.Varan prodává zbytky lešení,sklízené očividně v LÉTĚ! A chce za to prachy jak za bubingu Sehnal jsem vietnamce,který je rozumný a 15 cm průměr 4m má za 250kč.Ale má toho tak málo,že ho postupně vykoupím a zas tu bude prd  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jas Grafoman

Registrace: 12.11. 2006 Příspěvky: 2772
|
Zaslal: čt únor 08, 2007 8:56 pm Předmět: |
|
|
Je to mozno nahoda ,ale tiez sa teraz hram s bambusom. Mam rozrobeny bambusovy typ indickeho reflex deflex luku a turecky typ kompozitu kde namiesto rohoviny je bambus.Skusam kadeco, kedze rohoviny je poskromnu.Samozrejme , ak ide o paradny luk do obluku - zostava len rohovina... _________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
robinhoodd Nováček

Registrace: 10.8. 2006 Příspěvky: 127 Bydliště: Praha-9
|
Zaslal: čt únor 08, 2007 7:53 pm Předmět: |
|
|
Mysa:Jen bych se chtěl zeptat ohledně toho bambusu, našel jsi nějakého vhodného kandidáta v Praze , kde se dá koupit slušný bambus? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Mysa Grafoman

|
Zaslal: čt únor 08, 2007 7:41 pm Předmět: |
|
|
teď jsem rohovinu na chvíli odložil a laboruji s bambusem.Zkouším LB s konstrukcí yumi  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jas Grafoman

|
Zaslal: čt únor 08, 2007 6:50 pm Předmět: |
|
|
Ved na to tento pokec je - dufam.Hoci samozrejme nezaskodi komunikovat aj na sukromnej bazi.S Janom zo slovenska uz som v kontakte.Zachytil som tu na starsich debatach , ze aj myslim Gator a este par ludi sa zaujimaju o stare kompozity.Nasiel som ich poznamky aj na Atarne a na francuzskom chate o lukoch.S Mysom uz som par slov prehodil , mozno prehodime aj viac. _________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Komtur Stálý přispivatel

Registrace: 7.1. 2007 Příspěvky: 475 Bydliště: Tvrz Kamberk
|
Zaslal: čt únor 08, 2007 5:25 pm Předmět: |
|
|
JAS: Ty chyby jsou nejpoučnější. Měli by jste se navzájem poučit s Myšou, taky se mu něco kompozitů lepí a lecos prasklo. Já mu do toho jen teoretizuju.
Robinhood: Představ si, že každý letokruh funguje jako listové péro. Samozřejmě, že musí být neporušený, pravidelný a obloukem od střelce. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
robinhoodd Nováček

Registrace: 10.8. 2006 Příspěvky: 127 Bydliště: Praha-9
|
Zaslal: st únor 07, 2007 5:33 pm Předmět: |
|
|
Ahoj
vzráběli ste , někdo luk z latě z pily , jak jako si mám určit , který letokruh bude na zádech luku,, to se má táhnout po celé délce luku? jen vím, že na kurzech co pořádá hawkwind se luky z latí dělají.
Jak se má to zpracování té latě, aby z ní byl pořádný luk.?
Rob |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jas Grafoman

|
Zaslal: út únor 06, 2007 1:00 pm Předmět: |
|
|
Komtur napsal: | Soron:
Díky za info, jakmile seženu koupím, přečtu, okomentuju.
Jas:
To už musíš být studnice zkušeností. |
To som - hlavne tych negativnych.Dnes , ked si spomeniem , pri pohlade na niektore tie nepodarky, ako malo stacilo aby boli v pohode, len vediet vtedy to co viem teraz...  _________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Komtur Stálý přispivatel

|
Zaslal: út únor 06, 2007 12:25 pm Předmět: |
|
|
Soron:
Díky za info, jakmile seženu koupím, přečtu, okomentuju.
Jas:
To už musíš být studnice zkušeností. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Soron Stálý přispivatel

Registrace: 19.6. 2006 Příspěvky: 352 Bydliště: Žatec
|
Zaslal: po únor 05, 2007 10:19 pm Předmět: |
|
|
Tak tady mám nějaké info o té knize, ve které jsou docela dost podrobně popsány charakteristiky a vlastnosti různých dřev. Jedná se o knihu "Dřevo - historický lexikon" a vyšla v nakladatelství GRADA teď nedávno a stojí cca 300,- Kč. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jas Grafoman

|
Zaslal: po únor 05, 2007 8:36 pm Předmět: |
|
|
Tak ma napadlo , ze by nebolo zle nejako zapojit do tejto diskusie "panov " majstrov zo Saluki .Podla mojich info(a mien) by to mali byt povodne češi, alebo aspon jeden , myslim Novotny.Ak by vedeli navyse svoj matersky jazyk bolo by to super.Mali by sme info z prvej ruky.Nekontaktovali ste ich zatial nikto ? _________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jas Grafoman

|
Zaslal: po únor 05, 2007 8:29 pm Předmět: |
|
|
Mno... da sa povedat, ze som skoro na konci- to znamena , ze uz na 99 % viem z coho , ako , kedy a co s cim zlepit pospajat a ako sa k tomu dopracovat.Mam za sebou asi 30 roznych kompozitov , z ktorych samozrejme vacsina bola len cestou neuspechmi k cielu. 10 lukov z toho strielalo. ale najviac k idealu sa priblizili dva...najvacsia sranda je , ze mne doma zostal len jeden. Vacsinu z tych strielajucich som aj tak znicil krutymi testami, v snahe dopracovat sa k poznaniu toho co saom urobil a za akych podmienok to je schopne fungovat a za akych nie...Par som ich daroval a predal.Kopa zniceneho materialu.To je to s cim najviac bojujem - material a jeho cena.  _________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Mysa Grafoman

|
Zaslal: po únor 05, 2007 8:20 pm Předmět: |
|
|
JASI to si vynucují tradičně nepřispůsobiví angláni a amíci.Anglány štve,že celý svět jezdí po nesprávné straně a amíci odmítají akceptovat Atlantik  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Komtur Stálý přispivatel

|
Zaslal: po únor 05, 2007 7:33 pm Předmět: |
|
|
JASi, jak jseš daleko ve výrobě kompozitních luků? Nevím, jestli už jste to neprobírali v některém jiném fóru, ale pochlub se. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jas Grafoman

|
Zaslal: po únor 05, 2007 6:23 pm Předmět: |
|
|
Kvitujem. Ale odvtedy co som zistil ze stale viac a viac ludi po svete ma predbieha v realizacii mojich snov v kompozitnych lukoch a kazdy den nachadzam na nete noveho a vysmiateho pri hotovom prenadhernom luku som musel aj ja pohladat uz zahodene centimetre s palcami , aby som aspon zhruba vedel o com ti chlapci tam pisu... se la vííí  _________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Mysa Grafoman

|
Zaslal: po únor 05, 2007 3:34 pm Předmět: |
|
|
milý JASI.Jsem rovněž stoupencem soustavy SI.Míval jsem metr,kde z jedné strany byly palce a z druhé centimetry.Po předělávání několika mříží jsem ho vyhodil |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Komtur Stálý přispivatel

|
Zaslal: ne únor 04, 2007 7:02 pm Předmět: |
|
|
Mysa napsal: | V nejhorším to zjistíme empiricky |
Popisy pro provedení zkoušek mám, vybavení ne. Ale klidně bych se do toho pustil, až bude čas, docela mě to zajímá. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Itazipa Grafoman

Registrace: 16.6. 2006 Příspěvky: 1017 Bydliště: Kladno
|
Zaslal: st leden 31, 2007 3:46 pm Předmět: |
|
|
Jas napsal: | Vam chlapici od modernych lukov a s laskou vsetko prepocitavajucich na grami a libri to asi pasovat nebude , ale kazdemu co jeho jest.  |
 _________________ ...to je dobrý vědět... Itazipa Yuksá Óta |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jas Grafoman

|
Zaslal: út leden 30, 2007 10:56 pm Předmět: |
|
|
Vsimli ste si uz v nazve "šipove " tu nenapadnu zhodu zo sipmi ? Myslim tym naozaj divu sipovu ruzu.Z hanbou sa musim priznat , ze aj ja som kedysi vnimal slovo sipova len v spojitosti s tym , ze ma trne .Az raz na jednej lukostreleckej stranke tam jeden amik predvadzal svojho uloveneho medveda barybala a ukazoval sip ktorym ho zlozil, vraj vlastnorucne urobeny z wild roses, az tam mi to zaplo, preco sa asi kruci sipova ruza u nas vola sipova.Vyskusal som a je to parada- odporucam.Samosrejme tej skupine z vas co je za priblizenie sa tazkostiam davnoveku. Vam chlapici od modernych lukov a s laskou vsetko prepocitavajucich na grami a libri to asi pasovat nebude , ale kazdemu co jeho jest.  _________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Mysa Grafoman

|
Zaslal: út leden 30, 2007 9:03 pm Předmět: |
|
|
Milý Komture.Kniha se jmenovala "Práce se dřevem"a byla převášně o laminu.Byly tam kapitoly o nastřelování skob a návod na kutilskou dílnu tak za 3/4 melouna.Každému jsem ji pro legraci ukazoval a buďto vyhodil při čistce knihovny spolu s Kapitálem,Lenin,Stalin ,Kalinin mládeži,Daleko od Moskvy,Pohlavní nemoci (1952).......nebo někomu daroval.(Jak to vidí Karel Gott s mistrovou dedikací jsem také daroval)Ale bylo tam zpracováno mnoho exotických dřev.Chtělo by to i nějaké keře ,jako např.dřín.Často mají lepší vlastnosti,než stromy.V nejhorším to zjistíme empiricky |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Komtur Stálý přispivatel

|
Zaslal: út leden 30, 2007 7:18 pm Předmět: |
|
|
Myslíš kalinu? Ta roste hojně kolem Radotína, Myša to má zmáklé. Ale klidně. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Itazipa Grafoman

Registrace: 16.6. 2006 Příspěvky: 1017 Bydliště: Kladno
|
Zaslal: út leden 30, 2007 3:55 pm Předmět: |
|
|
Komtur napsal: | Našel jsem na našich pastvinách krásné místo na kopci, kde pěkně fouká. Asi udělám něco pro příští generace lukařů a vysázím tam větrolam z tisů, akátů a bříz. |
Přidej ještě nějaké "šípové" keře. _________________ ...to je dobrý vědět... Itazipa Yuksá Óta |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Komtur Stálý přispivatel

|
Zaslal: út leden 30, 2007 3:46 pm Předmět: |
|
|
Proč si to udělal Koniáši, měl's k tomu nějaký důvod, něco osobního mezi tebou a Němci nebo tebou a dřevem? Sám jsem ochránce přírody a nestrpím konkurenci ve svých lovištích. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Mysa Grafoman

|
Zaslal: út leden 30, 2007 1:54 pm Předmět: |
|
|
A ochránci přírody ti tam udělají rezervaci a zakážou jim tam chodit Měmeckou publikaci s hmotnostmi a mechanickými vlastnostmi dřev jsem patrně vyhodil.Sorry Komture |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Komtur Stálý přispivatel

|
Zaslal: út leden 30, 2007 12:38 pm Předmět: |
|
|
Našel jsem na našich pastvinách krásné místo na kopci, kde pěkně fouká. Asi udělám něco pro příští generace lukařů a vysázím tam větrolam z tisů, akátů a bříz. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jas Grafoman

|
Zaslal: po leden 29, 2007 8:41 pm Předmět: |
|
|
K breze ba som len podotkol ze nie stredna azia ju vyuzivala do skladanych lukov - lebo tam je vyber dreva relativne velky, ale hlavne Mongoli, buriati , avari , huni boli odkazany hlavne na brezu, ktora tam ma presne take urcenie ako javor . Tak isto asi nema vyznam ju pouzivat na celodrevenne luky, hoci by mozno mala byt vo svihu lepsia od javora. _________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Komtur Stálý přispivatel

|
Zaslal: po leden 29, 2007 8:03 pm Předmět: |
|
|
Ty hodnoty, které jsem u javoru uvedl platí pro javory tuzemské a jak už jsem napsal pouze teoretizuju nad čísly. Nicméně i tak byla hodnota pevnosti v ohybu rovna jasanu, tah a tlak nic moc, takže přesně na vnitřní vrstvu do kompozitu jako ta bříza. Takže čísla zase nějak moc nelhala. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Komtur Stálý přispivatel

|
Zaslal: po leden 29, 2007 7:56 pm Předmět: |
|
|
No vida, zkušenosti jsou. Ještě by mě zajímalo, jestli má někdo zkušenosti s břízou. Její pevnost v tahu a ohybu je opravdu zajímavá (v ohybu předčí jasan) a je o něco lehčí. Nemá dobrou pevnost v tlaku, takže by bylo třeby jí vyztužit. Údajně jí používali ve střední Asii do kompozitních luků, mezi šlachy a rohovinu. Zní to pravděpodobně, je to tam velmi běžné dřevo. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jas Grafoman

|
Zaslal: po leden 29, 2007 7:55 pm Předmět: |
|
|
Myslel som , ze o javore netreba hovorit, lebo javor JE NAOZAJ LUKOVE DREVO par excelans, ale kedze ste ho tu spominali s despektom , neda mi to .Najrozsirenejsi u nas je asi Klen , ale je ich tu este kopec.Zial nepatria v risi javorov k tym najlepsim - v amerike a azii maju javory s lepsimi parametrami, ale aj tak je javor klucovym drevom do tureckych kompozitnych lukov a urcite sa to tykalo v historii aj grekov , starych madarov alebo skytov.Proste vacsina strednej azie pouzivala javor ako vynikajuce drevo do skladaneho luku.Aj dnes ked si vsimnete renomovane firmy , ktore lepia svoje "sandvice" z roznych driev , tak je velmi casto sucastou skladby .Samozrejme na celodrevenny luk nie je uplne naj. lebo je trochu "lenivy", ale nahradza to prave svojou odolnostou v ohybe- kvoli comu je cenenym kompozitnym drevom.Ale samozrejme tiez podobne , ako u inych driev je velmi dolezite kde a v akej nadmorskej vyske javor vyrastol. Z nasich agatov by som az taky nadseny nebol, hoci daju sa pouzit, ale hovorim, vy asi vacsinou ked pouzijete slovo luk mate na mysli dlhy anglicky a tomu som sa nevenoval. _________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jas Grafoman

|
Zaslal: po leden 29, 2007 7:41 pm Předmět: |
|
|
Habr- alebo hrab po slovensky som skusal a neodporucam.Drevo vyzera pekne , patri k najhuzevnatejsim, viem ze sa z neho robili kedysi oski a spruzle do drevennych vozovych kolies, aj jeho pruzivost vyzera zaujimavo ale nevydrzi velmi tlak v ohybe a lame sa .Teraz hovorim o celodrevennych lukoch kratsieho typu , bez akejkolvek ochrany chrbata luku.Dlhy anglicky som s nim neskusal- mna anglicke nejak nikdy nevzrusovali, ale myslim ze to tam dopadne rovnako.Neskusal som ho ani do kompozitu s inymi drevami. _________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|