Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Elév Grafoman

Registrace: 4.2. 2010 Příspěvky: 1107 Bydliště: Pacov
|
Zaslal: ne duben 18, 2010 8:25 pm Předmět: |
|
|
Ale tuším som niekde zachytil výraz že "zrohovatená koža" (?) |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jas Grafoman

Registrace: 12.11. 2006 Příspěvky: 2772
|
Zaslal: ne duben 18, 2010 8:22 pm Předmět: |
|
|
Ogen si asi varil nechty  _________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jas Grafoman

|
Zaslal: ne duben 18, 2010 8:22 pm Předmět: |
|
|
Rohovina je keratin. Prmenene vlasy _________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
dav1dMldc Grafoman

Registrace: 16.1. 2010 Příspěvky: 580 Bydliště: ladce
|
Zaslal: ne duben 18, 2010 7:53 pm Předmět: |
|
|
no velmô pochybujem, že rohovina je stvrdnutá koža. je to nehet, ale ten neviem odkiaľ sa berie.  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Elév Grafoman

|
Zaslal: ne duben 18, 2010 4:29 pm Předmět: |
|
|
Robil si to? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Ogen Grafoman

Registrace: 15.10. 2007 Příspěvky: 1155
|
Zaslal: ne duben 18, 2010 2:39 pm Předmět: |
|
|
Elev - rohovina je stvrdnurá koža, takže cesta tu vedie a keď tú rohovinu nastrúhaš, tak je to eňo neňo, ale musíš dať i trochu kože. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jas Grafoman

|
Zaslal: pá duben 16, 2010 10:11 pm Předmět: |
|
|
jasne, Jas to skusal. V domacich podmienkach to je nemozny zahul . Tadeto cesta nevedie. Treba sa drzat overenych postupov. Aj tie su nadmieru komplikovane... _________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Elév Grafoman

|
Zaslal: pá duben 16, 2010 9:03 pm Předmět: |
|
|
Ale ja sa pytam na rohovinu a to mi pride trochu iny material ako kosť aj ako parožie. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
proražečkostí Stálý přispivatel

Registrace: 18.1. 2008 Příspěvky: 300
|
Zaslal: pá duben 16, 2010 8:06 pm Předmět: |
|
|
uz to tady nekolikrat padlo, kostni klih nepouzivej, jedine kozni. Parozi je kost, takze je to k nicemu. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Elév Grafoman

|
Zaslal: pá duben 16, 2010 7:38 pm Předmět: |
|
|
Narazil som práve na recept na klih z parožia, tak ma napadlo, skúšal niekto (čiže jedine asi Jas) klih z rohoviny? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jas Grafoman

|
Zaslal: čt duben 15, 2010 12:07 am Předmět: |
|
|
Kostny nikdy. Ked tak kozny a je asi 5x lacnejsi ako epoxid. _________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
dav1dMldc Grafoman

|
Zaslal: st duben 14, 2010 5:23 pm Předmět: |
|
|
vďaka za upresnenie. veď tí američania nazývajú cedrom skoro všetko ihličnaté(tuja,ceder,borievka, aj smrek). no kto sa v tom má vyznať!
......a k materialom: robil som indiansky luk z reflexnou rúčkou z bršlena. STOJÍ ZA HO*NO! kvalita horšia ako lieska. strata času, ale robil som iba jeden.  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
alwarez Grafoman

Registrace: 12.7. 2009 Příspěvky: 2333 Bydliště: Severni Karolina USA
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

Registrace: 22.2. 2007 Příspěvky: 5356 Bydliště: Galgocy
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
dav1dMldc Grafoman

|
Zaslal: út duben 13, 2010 9:44 pm Předmět: |
|
|
trochu mimo: nevie niekto čo je po československy, latinsky lancewood a tennessee cedar? (dr. pope...) nemôžem to nájsť v slovníkoch. diki  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jas Grafoman

|
Zaslal: po duben 12, 2010 10:14 pm Předmět: |
|
|
Ogen, nefantaziruj !
Tato tema uz sa tu preberala. Mam osobnu skusenost s morskym spracovanim dreva. Pred par rokmi som bol v Portugalsku a kamarat ma vzal k jeho priatelovy lodiarovy. Malicka fabricka - rodinny podnik v zalive. Mali vykopanu a domyselnym sistemom stavu a pretekania vody(v suvislosti s prilivom a odlivom ) zabespecenu malu zatoku v ktorej bolo nahadzaneho kopa dreva urceneho na konstrukcne najzatazenejsie casti rybarskych lodiek. Ukazoval mi kusy , ktore sa tam mocili este od dob jeho deda... Taketo "moriace bazeny museli byt po celom pobrezi stredozemneho mora- vsade kde sa pracovalo s drevom.
Vo vnutrozemi sa to riesilo - ako sme to uz spominali - mocenim v hnoji, mocovke, kyslym mliekom a pod. Vsetko malo svoj ucel a zmysel.
Dnes kupujeme drevotriesku lepenu agresivnymi lepidlami a drevo narychlo vysusene v susickach , ktore by pred 100 rokmi ziaden remeselnik nechcel ani do krbu. _________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Ogen Grafoman

|
Zaslal: po duben 12, 2010 9:26 pm Předmět: |
|
|
Tie cesty boli známé hlavne v Stredozemnom mori a záznami sa tiež niekedy dochovali. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Elév Grafoman

|
Zaslal: po duben 12, 2010 9:18 pm Předmět: |
|
|
To može byť. Len by sa mi to nechcelo v tej šírave vody moc hladať.  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Ogen Grafoman

|
Zaslal: po duben 12, 2010 8:33 pm Předmět: |
|
|
Z potopených lodí, tiež sa drevo dovážalo a vyvážalo. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Elév Grafoman

|
Zaslal: ne duben 11, 2010 11:04 am Předmět: |
|
|
Ogen napsal: | ... lovili staré kmene z hĺbky mora a bolo to drevo, ktoré používal i Stradivárii. |
Tak o tomto som ešte nepočul. A tie kmene v hlbke mora sa tam kde nabrali?
Nechajme Antonia v pokoji odpočivať, určite sa na nas s chuti smeje. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Ogen Grafoman

|
Zaslal: ne duben 11, 2010 10:48 am Předmět: |
|
|
Aziati to radili rovnako ako Stradivári, nejaký dokument bol o rom ako lovili staré kmene z hĺbky mora a bolo to drevo, ktoré používal i Stradivárii.
Jas-a čo príliv a odliv, to robíš riež s tou slanou vodou ináč to nebude ono. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jas Grafoman

|
Zaslal: so duben 10, 2010 12:10 pm Předmět: |
|
|
Tie generacie remeselnikov pred nami na to prichadzali stylom pokus omyl empiricky . Dnesna uroven vedy ma hladnu potrebu vsetko zdovodnit - co je dobre, ale nasinec nema na to, takze jednoducho verim skusenostiam minulosti . Takze napriklad uz 3/4 roka mocim brezovu koru v slanej vode imitujuc morsku - pretoze tak radia aziati
Na to aby sa tieto veci vedecky dokazovali a zdovodnovali nemam ani vzdelanie ani cas. Musel by som zit este tri zivoty... nech to urobi (lebo uz urobil -len o tom nevieme - niekto iny) Mne bude stacit ked to bude fungovat , ako ma a mozno pridam aj ja nejaky detailik skusenosti k tej kope tisicroci  _________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Elév Grafoman

|
Zaslal: so duben 10, 2010 11:26 am Předmět: |
|
|
Cornus máš pravdu, pod stabilizáciou vačšinou nájdeš napúštanie dreva nejakými sajrajtami pod tlakom. Ale diskusia tých nožiarov z ktorej cituješ je cellkom zaujímavá. A ten návod bude niečo podobné ako to plavenie dreva. Husliari s tým jeden čas robili vo velkom experimenty, lebo sa zistilo že stradivarky su sillno mineralizované, takmer skamenené drevo, čo sa za tých 300 rokov nedá prirodzenou cestou dosiahnuť, dokonca to natierali vodným sklom, ale nedopadlo to dobre. Mohlo by to biť zaujímavé aj pre lukára, pretože sa tým asi zmenila aj pružnosť. Akurát je problém, že nikto stále presne nevie ako to ten Antonio urobil... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
proražečkostí Stálý přispivatel

Registrace: 18.1. 2008 Příspěvky: 300
|
Zaslal: pá duben 09, 2010 5:18 pm Předmět: |
|
|
Radas napsal: | zdravim panove.
chi se zeptat, kdo mate zkusenosti se svidou, od jakyho prumeru
kminku je pouzitelna na luk? byl sem dneska na prouti na mrskacku a
par rovnejsich kousku tak kolem prumeru 1-1,5 palce se tam najde.
stacilo by to na 20 kg natahu? |
svida je super, ale z toho 1.5palce by to melo pri sikovnym zpracovani jit. ale jak psal Praskla tetiva(drive alwarez) tak by to chtelo silnejsi kousek. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Elév Grafoman

|
Zaslal: pá duben 09, 2010 4:24 pm Předmět: |
|
|
Cornus, a čo trnka? Bolo by z toho celodrevo? Zopar som ich v zime odfikol a najhrubšie maju tak 12cm priemer. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jas Grafoman

|
Zaslal: pá duben 09, 2010 4:13 pm Předmět: |
|
|
Mam doma.Juhoamericky indiani z nej robia luky. mal som taky v ruke. je to deli. Triesky z tej palmy pouzivaju , ako klince, ktorymi stlkaju ine meksie dreva.Dalsia vec na ukazku pri dalsej navsteve  _________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Elév Grafoman

|
Zaslal: pá duben 09, 2010 3:49 pm Předmět: |
|
|
No (hlboký vzdych), dobre... predstavujem si to takto, čím je prírez starší, čím dlhšie schne, tým menej reaguje na okolitú vlhkosť, a tým viac sa zvyšuje šanca, že po spracovaní na finálny výrobok, stoličku, husle, luk, sa už nebude hýbať natolko, aby sa tento výrobok nezvratne zdeformoval, praskol, či inak poškodil. Určite to má svoje hranice, určite nikdy neprestane reagovať úplne, určitee je to inak pri luku a inak pri husliach a určite sa stane galiba ak sa stolička chuderka, vyrobená v 60% vlhkosti v Nitrianskom Pravne vyberie na mesiac na dovolenku do Maroka. Slovo stabilizácia možno nieje správne, použil som ho, len aby som sa mohol vyjadrovať stručnejšie a asi v gugli pod týmto pojmom nenájdeš nič relevantného k tejto téme.
Šlo mi hlavne o to, že momentálna vlhkosť dreva nieje jediný ani ten najdoležitejší ukazovatel, podla ktorého spoznám, že tento papek už možem ostrúhať. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
Zaslal: pá duben 09, 2010 2:20 pm Předmět: |
|
|
Stabizácia dreva .
Záhadný pojem , na nete sú na to rozmanité a rozporuplné názory.
Ide o vysušenie, napúšťanie, plastifikáciu?
Na príklad som našiel aj takýto návod:
Stabilizácia dreva sa robí výhradne na surovom zrezanom dreve. Drevná hmota môže byť za predpokladu stáleho vlhčenia najstaršia dva týždne.
Stabilizácia prebieha vo vodnom kúpeli horúcom 102-106 st Celzia za výraznej podpory minerallizácie. Zvyčajne 3,3 gramu na liter vody.
O použitých mineráloch som sa nedozvedel nič, tak predpokladám použitie obyčajnej kuchynskej soli.
Stabilizuje sa po dobu 25-36 hodín. _________________ ´´Primitive bows are cool´´ Tom Mills
https://picasaweb.google.com/101174487128722023961
https://picasaweb.google.com/107441683046910005504
https://plus.google.com/?hl=sk&partnerid=gplp0 |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|