Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Jas Grafoman

Registrace: 12.11. 2006 Příspěvky: 2772
|
Zaslal: pá říjen 08, 2010 5:46 pm Předmět: |
|
|
No tak , Jardo - veď som ťa už pochválil! Navyše sa poznáme už nejaký piatok .
Toť mi tvoja ,mladá suseda rozprávala , ako si ju jednoho dňa poprosil , že či ju môžeš premerať a potom ťa videla ako dlho do noci pri lampičke so šuplerou horúčkovito počítaš s tajpmým úsmevom na tváry  _________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
JardaM Grafoman

Registrace: 21.9. 2008 Příspěvky: 1190 Bydliště: Zlín
|
Zaslal: pá říjen 08, 2010 5:11 pm Předmět: |
|
|
cornus napsal: | Za každú novú informáciu upotrebitelnú v praxi môžeme byť iba vďační.
A čo prierez koncov ramien kde sa už neohýbajú?
tuhosť v oboch smeroch/hmota
kruh? trojuholník? lichobežník? |
Myslíš ty holmegárdy a tak?
To, že se ten konec nemá ohýbat, ještě neznamená, že v něm není napětí.
Asi bych to (BIMHO!) řešil trojúhelníkem, tentokrát ale vysokým. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

Registrace: 22.2. 2007 Příspěvky: 5356 Bydliště: Galgocy
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
JardaM Grafoman

|
Zaslal: pá říjen 08, 2010 4:45 pm Předmět: |
|
|
Ivane, Jasi,
tady opravdu, ale opravdu mi nejde o nějaké předvádění matematických schopností, nejsu eskamotér, to už je spočítané tisíckrát!
Pokud sem něco napíšu, tak jen proto, že si myslím, že to někomu třeba pomůže, třeba Cornusovi.
Proto to taky uvádím dost polopatisticky a zjednodušeně, aby to (pokud chtějí) mohli použít i ti, kteří mají k matematice averzi.
Jinak z toho žádný extra požitek nemám... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jas Grafoman

|
Zaslal: pá říjen 08, 2010 3:04 pm Předmět: |
|
|
sedliacky povedané , potrebuješ kurevsky rýchlejsí luk , ako doteraz . Rýchlejší , ako vecsina drevolaminátov  _________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jas Grafoman

|
Zaslal: pá říjen 08, 2010 2:38 pm Předmět: |
|
|
Jardo este vela ich musis vyrobit a nastrielat !  _________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Ivan Stálý přispivatel

Registrace: 1.9. 2010 Příspěvky: 441
|
Zaslal: pá říjen 08, 2010 2:38 pm Předmět: |
|
|
J.K. Tenhhle problém jsme přeci vykorespondovali už dávno.Hlavní chyba tvých pokusů je právě v té STEJNÉ VÁZE .Smyslem bikonů je mimo aerodynamické zlepšení vlivem delšího laminárního obtékání hlavně to SNÍŽENÍ HMOTNOSTI při stejném spinu, kdy se odstraní materiál který se nepodílí na tuhosti šípu - je to prostě nosník namáhaný na vzpěr.
I.P. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jaroslav Kejval Grafoman

Registrace: 21.6. 2006 Příspěvky: 741
|
Zaslal: pá říjen 08, 2010 2:26 pm Předmět: |
|
|
Ivan...i když si uděláš sebelepší bikonický šíp tak výsledek nebude nijak úchvatný. dělal jsem testy s dostřelem bikonickéh šípu a šípu normálního měli stejné spine, FOC, stejnou váhu. bikonický šíp rovné lepení 4" , druhý vrtule 5" brka. Rozdíl v doletech +- 2 metry (chyba v náměru). Testoval jsem to asi 10X
Kdyby to mělo vliv tak by se ten efekt projevil. Mně se tedy nepotvrdil.
Bikonický šíp slouží pouze k eliminaci vlivu spine.
Zase existují 4 druhy bikonických šípů. Zkoušel jsem ten standartní |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Ivan Stálý přispivatel

|
Zaslal: pá říjen 08, 2010 2:14 pm Předmět: |
|
|
Jardo-já jsem se také nesnažil jakkoliv spochybnit tvé matematické schopnosti a kladný vliv na objasnění mnohdy komplikovaných dějů.Jen jsem chtěl aby ti co do toho až tak nevidí dostaly trochu praktičtější pohled na danou problematiku.
Něco jiného je Cornusova snaha o výrobu flajtového celodřeva,tam je každý takový matematicky a materiálově fundovaný poznatek přínosem a trocha teorie z pevnosti a pružnosti je vítaná pomoc. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jas Grafoman

|
Zaslal: pá říjen 08, 2010 1:57 pm Předmět: |
|
|
Jardo ty si rýchlonasierací . Ja si tvoju prácu vážim. A rád si ju aj prečítam. Len verejne vyjadrujem svoj dávny odpor k matematike Počítaj ďalej ! _________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
JardaM Grafoman

|
Zaslal: pá říjen 08, 2010 1:53 pm Předmět: |
|
|
Vždyť vám to hoši nikdo nenutí. Pokud se vám to nelíbí, tak to nečtěte.
Bylo to určené pro Davida a jeho fyzikárku.
Nebo napište sami něco moudrého. Různých blbostí je tu habaděj... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jas Grafoman

|
Zaslal: pá říjen 08, 2010 12:45 pm Předmět: |
|
|
Ja matematikový nechutec to vidím podobne  _________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Ivan Stálý přispivatel

|
Zaslal: pá říjen 08, 2010 12:39 pm Předmět: |
|
|
Jardo - já jako soukromník kupodivu hradla mám a tak když si změřím i vzdálenost tak si ty účinnosti a jiné údaje spočítám přesně.
Akorát nevím k čemu mi to bude. Pokud chci dostřelit co nejdál tak si pro daný luk udělám ten nejlehčí bikonický šíp co ten luk snese,s nejmenšími rovně nalepenými kormidli které mi ten šíp ustabilizují, najdu pokusně nejvýhodnější polohu FOC (řekl bych tak 1-3%) a na účinosti mi nezáleží, klidně sním o jeden knedlík víc abych dohnal tu zmařenou energii kterou vložím do nátahu navíc.  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
JardaM Grafoman

|
Zaslal: pá říjen 08, 2010 11:54 am Předmět: |
|
|
Ivan napsal: | Ahoj Jardo- Ta tabulka pro výpočet dostřelu je pěkná,předpokládám že ten koeficient je na odpor vzduchu ale chybí mi tam ještě koeficienty na různý tvar hrotu, na štíhlostní poměr=průměr/délka šípu, na podélný profil šípu-válcový,bikonický..., na velikost,tloučťku,počet a úhel natočení kormidel a na polohu těžiště což jsou údaje které ovlivňují dostřel.
Není náhodou jednodušší například zadat do počítadla na kole přesný obvod předního kola a po dotlačení na místo dopadu to máte s přesností na 1m  |
Ivane, musím s tebou souhlasit! Jde spíš o ilustraci, jak se rychlost projeví u průměrného šípu na dostřelu. Aby si třeba David memyslel, že kladkáčem dostřelí dva kilometry. Samozřejmě pro Flu-flu do takhle nefunguje. ale nechci zacházet do podrobností.
Na druhé straně, pokud nemáš jako soukromník rychloměr, si pomocí toho tvého kola, pozpátku můžeš spočítat výstřelovou rychlost, a z ní i účinnost luku...
Tož tak  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jaroslav Kejval Grafoman

Registrace: 21.6. 2006 Příspěvky: 741
|
Zaslal: pá říjen 08, 2010 9:35 am Předmět: |
|
|
Jane nepůsobí více napětí v tahu u carbonu to že uhlíková vlákna o proti sklolaminátu se destruuji rychleji než protahování skelných vláken ve sklolaminátu. Protože i vlákna ve sklolaminátu se neustále protahuji (díky ohybu) |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Ivan Stálý přispivatel

|
Zaslal: pá říjen 08, 2010 9:19 am Předmět: |
|
|
Ahoj Jardo- Ta tabulka pro výpočet dostřelu je pěkná,předpokládám že ten koeficient je na odpor vzduchu ale chybí mi tam ještě koeficienty na různý tvar hrotu, na štíhlostní poměr=průměr/délka šípu, na podélný profil šípu-válcový,bikonický..., na velikost,tloučťku,počet a úhel natočení kormidel a na polohu těžiště což jsou údaje které ovlivňují dostřel.
Není náhodou jednodušší například zadat do počítadla na kole přesný obvod předního kola a po dotlačení na místo dopadu to máte s přesností na 1m  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
JardaM Grafoman

|
Zaslal: pá říjen 08, 2010 8:21 am Předmět: |
|
|
Ještě k těm dostřelům jsem připravil takovou tabulku. V prvním sloupci je výstřejová rychlost šípu (vé nula) a ve druhém sloupci je číslo, kterým je třeba vynásobit teoretický dostřel (vé nula na druhou lomeno gé), abyste dostali dostřel skutečný.
10 1
20 0,97
30 0,91
40 0,85
50 0,78
60 0,71
70 0,65
80 0,59
90 0,54
100 0,49 |
|
Návrat nahoru |
|
 |
alwarez Grafoman

Registrace: 12.7. 2009 Příspěvky: 2333 Bydliště: Severni Karolina USA
|
Zaslal: st říjen 06, 2010 6:58 pm Předmět: |
|
|
Kazde drevo ma jiny pomer tlaku a natazeni ,muzeme klidne pocitat 3
:1 u vetsiny drev a lichobeznikovy prurez byl vlastne vymyslem abychom dostali z toho luku co nejvice. Vlastne udelame luk a ted chceme aby se ta ramena co nejrychleji vracela a tak zacneme ubirat ramena a kdyz ma drevo 3:1 snazime se ubrat vahove na 2:1 a toto je osemetny business muze se cele rozletet jeste vetsi silou a tak experimenty at si dela nekdo kdo ma cas , ja davam prednost radeji spolehlivosti ...... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jas Grafoman

|
Zaslal: st říjen 06, 2010 4:05 pm Předmět: |
|
|
Ja uz som videl taký agat u Cornusa. Nyalim , ze daaavno na tom pracuje  _________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
JardaM Grafoman

|
Zaslal: st říjen 06, 2010 3:52 pm Předmět: |
|
|
cornus napsal: | Napätie v tahu znesú niekolkokrát viac ako v tlaku.
|
Takže je to jasné!
Udělej lichoběžníkový průřez takový, že tahová strana bude niekolkokrát užší než ta tlaková. Tím se napětí krásně srovnají.
A nieje čo rešit, možeš íst strúhat  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jan Stálý přispivatel

Registrace: 5.4. 2010 Příspěvky: 414
|
Zaslal: st říjen 06, 2010 3:50 pm Předmět: |
|
|
Cornusi nezbývá ti než to zkusit. Stejně jako Arni. Břicho zůstane širší a záda se zúží. A ještě můžeš zkusit jen konce. Arni má trapez po celé délce ramene. Jemnější tilerování nech až na potom. Poměrově trapézem po celé délce pod stejným úhlem změknou víc konce než začátek ramen. Alespoň u laminátů, kde je luk celkově dost tenký.
U masivního celodřeva ještě třeba u hodně úzkého to možná může být i naopak. Ale to už máš určitě v oku. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
JardaM Grafoman

|
Zaslal: st říjen 06, 2010 3:17 pm Předmět: |
|
|
U luku chceš nízkou hmotmost ramene při vysoké tuhosti. U kovových profilů by vyhrálo "Téčko". U dřeva by se to žebro asi jistě utrhlo. Takže ten lichoběžník s vhodným poměrem stran by mohl být správným kompromisem. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jan Stálý přispivatel

Registrace: 5.4. 2010 Příspěvky: 414
|
Zaslal: st říjen 06, 2010 3:13 pm Předmět: |
|
|
S Arnim jsme na to šli ze stejného důvodu, abychom víc napětí(tahového) dostali do carbonu na backingu. Ale i snížení váhy konců ramen samo o sobě hraje svou roli. Prostě těm laminátům obecně věříme víc v tahu než v tlaku. S celodřevem nemáme žádné zkušenosti, ale bude to podobné. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|