Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
jaký luk upřednostňujete? |
Krátký luk |
|
26% |
[ 6 ] |
dlouhý luk |
|
73% |
[ 17 ] |
|
Celkem hlasů : 23 |
|
Autor |
Zpráva |
cornus Grafoman

Registrace: 22.2. 2007 Příspěvky: 5356 Bydliště: Galgocy
|
Zaslal: so duben 28, 2007 4:07 pm Předmět: |
|
|
Honzabe: Ak ti luk aj nepraskne ešte nemáš vyhráno, môže ešte chrysalnúť.  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
hawkwind Stálý přispivatel

Registrace: 18.6. 2006 Příspěvky: 403
|
Zaslal: pá duben 27, 2007 11:55 pm Předmět: |
|
|

Naposledy upravil hawkwind dne čt červenec 31, 2008 11:54 pm, celkově upraveno 1 krát. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Ritsi Nováček

Registrace: 22.6. 2006 Příspěvky: 89
|
Zaslal: pá duben 27, 2007 10:40 pm Předmět: |
|
|
honzaabe: Komu luky nepraskají, ten je nedělá ale i tak upřímnou soustrast...
Jaký poměr šířky/tloušťky používáte pro jasanové lob v D profilu? 3/2? _________________ --- na fotce se pracuje --- |
|
Návrat nahoru |
|
 |
honzabe Nováček

Registrace: 18.1. 2007 Příspěvky: 110 Bydliště: Písek
|
Zaslal: pá duben 27, 2007 7:09 pm Předmět: |
|
|
Díky, to je to, co jsem potřeboval. Včera skončil jeden pokus tragicky. Luk vyšel nádherně, silný, s krásným tillerem, ale na závěr prasknul při zkoušce nátahu, na který jsem ho už před tím několikrát natáhl. Ale vidím, že tudy cesta vede, tak dám ještě šanci  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
Zaslal: pá duben 27, 2007 7:02 pm Předmět: |
|
|
Práve som si preštudoval učebnicu strojárskej mechaniky pre stredné školy, výpočtové vzťahy pre namáhanie v ohybe.
Prierezový modul v ohybe Wo udáva zaťaženia profilu podľa jeho tvaru.
Wo=(bh^2)/6 b je šírka, h je hrúbka
Stredom profilu prechádza neutrálna vrstva, v ktorej sú nulové tlakové aj ťahové sily.
So vzdialenosťou od tejto vrstvy k okrajom sily rastú.
Material s väčšou ťahovou pevnosťou ako tlakovou sa ohne tak, že silnejšia strana prepere slabšiu. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
Zaslal: pá duben 27, 2007 1:20 pm Předmět: |
|
|
Z hlediska mechaniky je plochý prierez všeobecne vyhodnejší. U druhotriedneho dreva to platí dvojnásob.
Pri ohybe rastú tlakové sily v tlačenej vrstve s druhou mocninou tlouštky.
Jasanový luk robím tak aby mal v najhrubšej pracujúcej časti max. 16mm, pre silu 60-70lb. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Mysa Grafoman

Registrace: 25.9. 2006 Příspěvky: 4466 Bydliště: Praha - Radotín
|
Zaslal: pá duben 27, 2007 11:20 am Předmět: |
|
|
plochý, protože jasan má malou pevnost v tlaku! Vydrží ti déle |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jaroslav Kejval Grafoman

Registrace: 21.6. 2006 Příspěvky: 741
|
Zaslal: pá duben 27, 2007 8:57 am Předmět: |
|
|
Můžeš použít oba dva profily. Pokud budeš dělat klasický longbow tak určitě D profil ale pokud budeš dělat plochý luk například Holmegaard tak ten má plochý profil a ve špičkách přechází do D profilu... a to není jen o vhodnosti dřeva |
|
Návrat nahoru |
|
 |
honzabe Nováček

|
Zaslal: pá duben 27, 2007 8:46 am Předmět: |
|
|
Griffin - díky za odpověď, ale přiznám se, že o zařazení luku do nějaké kategorie mi teď vůbec nejde. Spíš o to, který profil je pro jasan výhodnější. Plochý, nebo "D"? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Griffin Grafoman

Registrace: 21.7. 2006 Příspěvky: 1283 Bydliště: Nymburk
|
Zaslal: čt duben 26, 2007 11:14 pm Předmět: |
|
|
honzabe napsal: | Dá se udělat jasanový longbow na plocho nebo musí mít profil písmene D? |
1. V Anglii je longbow výhradně luk s profilem D. "Placatý" je flatbow.
2. V USA ale i občas jinde se používá termín American longbow - pro dlouhý luk, "placatý", protiklad recurve.
3. I v ČR se vyrábějí laminátové luky, které jsou označovány jako "longbow", které jsou placaté. V definici 3D střeleb je tím prostě myšlen luk, který není zvratný a kde se tětiva dotýká luku ve dvou bodech (tj. neleží na ramenou).
Tak si vyber!  _________________ Griffin |
|
Návrat nahoru |
|
 |
honzabe Nováček

|
Zaslal: čt duben 26, 2007 9:09 pm Předmět: |
|
|
Dá se udělat jasanový longbow na plocho nebo musí mít profil písmene D? Materiál - řezaný jasan, leta kolmo na ohyb (jak radí Jeneš). |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Eluwak Nováček

Registrace: 1.8. 2006 Příspěvky: 86 Bydliště: Praha
|
Zaslal: pá duben 20, 2007 4:51 pm Předmět: |
|
|
OK, stejně jako překladatel jsem se domníval, že dehet = smola (tj, to co je vespod milíře, asi záleží, co se v tom milíři pálí a jak, co ). Teďka tuším, že asi to je rozdíl  _________________ Zdraví Eluwak |
|
Návrat nahoru |
|
 |
abakuna Nováček

Registrace: 8.8. 2006 Příspěvky: 53
|
Zaslal: pá duben 20, 2007 11:39 am Předmět: |
|
|
Corne, dřív to ti pašeráci neměli vůbec lehký- tahali se s tím po svých přes velehory a navíc ještě umrzali
Eluwaku, v tom českým překladu Muže z ledovce museli udělat chybu, březový dřevo žádnou pryskyřici (smolu) neobsahuje. Letky byly lepený březovým dehtem, stejně jako mnohem mladší šípy z Nydamu. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
Zaslal: pá duben 20, 2007 10:43 am Předmět: |
|
|
Bol to praveký pašerák zbraní a čapla ho hraničná hliadka.
150lb mám z netu, musel by to byť veľmi kvalitný tis. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Eluwak Nováček

|
Zaslal: pá duben 20, 2007 10:02 am Předmět: |
|
|
Mrknu se večer do knihy K. Spindlera "Muž z ledovce" na ty letky, ale myslím, že byly vázaný vepředu a vzadu (kopřivovým vláknem) a lepený březovou smolou. Myslim taky, že letky byly akorát zarovnaný (pazourek je ostrý, ale okrajuj si s nim letky!)
Je zajímavý, že si pár přichystaných letek nesl s sebou - jedna se našla vytrousená na místě.
Hotové šípy měl jen 2 ale oba byly požkozené - jeden 2x nalomený a druhý s prasklým hrotem, ten dlouhý kompozitní si vypůjčil od nějakého leváka - úvaz letek musel dělat někdo jiný levou rukou. Zbylých 12 byly jen přichystaný týbla z prutů kaliny.
Jinak k luku - matně si vzpomínám - někde na netu jsem četl, že replika toho luku (klasický LB, ale asi se středem kmínku v průřezu) vyšla skutečně něco mezi 60 - 80 lb, tj. asi dostatečně silná zbraň pro lovce a přitom ještě pohodlná na ovládání. _________________ Zdraví Eluwak |
|
Návrat nahoru |
|
 |
abakuna Nováček

Registrace: 8.8. 2006 Příspěvky: 53
|
Zaslal: pá duben 20, 2007 7:32 am Předmět: |
|
|
Ötziho luk ale nebyl hotovej, jeho tisová hůl byla jen hrubě osekaná do tvaru luku. Ten luk by byl ve finále určitě docela silnej, ale 150lbs u něj nemělo smysl, na lov by mu v klidu stačila poloviční síla, a pokud ho měl pro boj proti lidem, tak v jeho době to bylo to samý, protože žádnou zbroj nenosili (teda krom toho, že na sobě mohli mít ponča z trávy ) |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jeneš Grafoman

Registrace: 16.6. 2006 Příspěvky: 762 Bydliště: u Karlových Varů
|
Zaslal: čt duben 19, 2007 11:29 pm Předmět: |
|
|
Tisový LB o délce 182 cm nemůže mít nátahovou sílu 150 lbs, musel by mít přes 2 m - jako ty anglické opravdu silné warbow - možná flatbow. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
Zaslal: čt duben 19, 2007 6:15 pm Předmět: |
|
|
Dlhý náťah výrazne zvyšuje dostrel, takže u vojenských lukov na ďalekú strľbu je to logické riešenie.
Tento chlapík Otzi mal údajne longbow z kvalitného tisu 182cm dlhý, brutálnej sily 150lb (stred mal prierez 38*32) s dlhým náťahom, teda podobný ako boli o niekoľko tisíc rokov neskôr anglické luky MR. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Ritsi Nováček

|
Zaslal: čt duben 19, 2007 9:41 am Předmět: |
|
|
Když už jsi narazil na Otziho... prosímtě, prý měl na šípech letky, četl jsem "levotočivě obtočené nití"... nevíš, jen vepředu a vzadu, nebo byly provázané celé alá anglické livery arrows??? Jinak délka u otziho byla prý cca 13 cm, docela by mě zajímal tvar letek  .
No osobně si myslím to samé. Ale ještě bych si to rád nějak podložil. Hele a nemáte někdo tušení jak byly dlouhé šípy z Nydamské lodi a Vimose? Prý se jich tam našlo docela dost. Mě něco šeptá 80-90 cm, teď se snažím vylovit z paměti, kde jsem an to přišel nevíte někdo?  _________________ --- na fotce se pracuje --- |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Eluwak Nováček

|
Zaslal: čt duben 19, 2007 12:42 am Předmět: |
|
|
No, je pravděpodobné, že to napínali až k uchu - alespoň dle délek šípů Oetziho. Hotové šípy: 85 cm, 90 cm - ten je ale kompozitní + nebyl jeho (omotávky dělal levák), dalších 12 rozpracovaných týbel mělo 84,5 - 87,8 cm. Vzhledem k tomu, že měl Oetzi za živa cca 160 cm, nátah k uchu se nabízí.
Ale s delším šípem můžeš dělat obojí, takže zaručená odpověď asi není.  _________________ Zdraví Eluwak |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Pan Bobeš z Wolfenburku Nováček

Registrace: 27.8. 2006 Příspěvky: 30 Bydliště: Jaroměř
|
Zaslal: st duben 18, 2007 10:58 pm Předmět: |
|
|
Já bych se asi přikláněj ke způsobu, kterej kdesi prezentoval Hawkwind tj. nátah až k uchu. V několika dokumentech pojednávajích o longbows (viasat History, Discovery Channel) jsem tak viděl střílet lidi, kteří se tím zabývají na ostrovech  _________________ Vlkovští střelci |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Ritsi Nováček

|
Zaslal: st duben 18, 2007 10:32 pm Předmět: |
|
|
Pánové, docela by mě zajímalo, jestli někdo nemá potuchu jaký způsob nátahu dlouhého luku se v prehistorii užíval? Stejně jako ve středověku? _________________ --- na fotce se pracuje --- |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
Zaslal: ne duben 08, 2007 3:53 pm Předmět: |
|
|
Zaujímajú ma výsledky iných výrobcov, pretože mne sa ešte nepodaril výkonný longbow z jasena. Hawkwind to údajne tiež dokáže. Možno mám nekvalitný material  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Eleazar Stálý přispivatel

Registrace: 17.6. 2006 Příspěvky: 446 Bydliště: Opava
|
Zaslal: ne duben 08, 2007 9:02 am Předmět: |
|
|
[quote="cornus"]
Je zaujímavé, že pri strelbe proti vetru a opačne po vetre sa to moc neodlišovalo, asi 5 metrov. Odpor vzduchu robí len malý rozdiel.[/quote]
To je divné s tím větrem, pokud máš peří 4".
Já jsem zatím neměřil. Mě to tolik nezajímá... _________________ Člověka člověkem nedělají jeho schopnosti, nýbrž jeho rozhodnutí! |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jeneš Grafoman

Registrace: 16.6. 2006 Příspěvky: 762 Bydliště: u Karlových Varů
|
Zaslal: so duben 07, 2007 11:37 pm Předmět: |
|
|
Rohovinu na špičky jsem koupil od výrobce nožů - používají je na střenky. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
Zaslal: so duben 07, 2007 6:12 pm Předmět: |
|
|
Pre tento luk by bol dobrý tak 35 gramový šíp.
Dostrel je taká orientačná škúška výkonnosti.
Bol som dnes pre zaujímavosť zmerať dostrel tisového elb. Má 70lb@29´´, tetiva dakron, šíp 50 gramov 4´´operenie. Doletelo to 175 metrov čo je náhodou presne rovnako ako môj agátový flatbow rovnakej sily a rovnakým šípom.
Je zaujímavé, že pri strelbe proti vetru a opačne po vetre sa to moc neodlišovalo, asi 5 metrov. Odpor vzduchu robí len malý rozdiel. |
|
Návrat nahoru |
|
 |

|
Zaslal: so duben 07, 2007 2:38 pm Předmět: |
|
|
Já ale nevím, jak má těžké šípy... Dneska to prubnu, pak napíšu, pokud to někoho tak zajímá. Ovšem rovnou podotýkám, že CLOUT se s tím střílet nedá! _________________ Člověka člověkem nedělají jeho schopnosti, nýbrž jeho rozhodnutí! |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Ritsi Nováček

|
Zaslal: so duben 07, 2007 2:28 pm Předmět: |
|
|
Eleazar napsal: | Nevím, jestli je otázka dostřelu relevantní... Doporučuji sekci Co ovlivňuje dostřel luku. |
Stačí úvést šíp  _________________ --- na fotce se pracuje --- |
|
Návrat nahoru |
|
 |

|
Zaslal: so duben 07, 2007 12:23 pm Předmět: |
|
|
NO jo, je to tak, hadi hadi kroutiví!!!
Nevím, jestli je otázka dostřelu relevantní... Doporučuji sekci Co ovlivňuje dostřel luku.
Luky jsou ale vynikající. Jeden vlastním já a druhý Michael. Oba dva si zvykáme na úzký profil madla! Možná zvolíme kožené omotávky. Michael má jasno, já vyčkávám...
Máte-li otázky z hlediska funkčnosti, jsem k dispozici. Otázky výroby prosím směřovat na Jeneše.  _________________ Člověka člověkem nedělají jeho schopnosti, nýbrž jeho rozhodnutí! |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Ritsi Nováček

|
Zaslal: pá duben 06, 2007 11:12 pm Předmět: |
|
|
Moc hezké mohl bych se zeptat na zdroj té rohoviny? _________________ --- na fotce se pracuje --- |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|