Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
cornus Grafoman

Registrace: 22.2. 2007 Příspěvky: 5356 Bydliště: Galgocy
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Zeryk Nováček

Registrace: 6.10. 2010 Příspěvky: 104
|
Zaslal: po únor 07, 2011 11:04 pm Předmět: |
|
|
Tak se mi z toho plochýho 22librovýho luku podařilo zkrácením a ohnutím udělat 37lb... zítra ještě opálím vnitřní stranu, vymodeluju trošku špičky a nafotím.
Jenom se mi nelíbí jedna věc. Při tom nahřívání mi to dřevo na pár místech zfialovělo... třeba je to jenom povrchové a zítra to přebrousím, každopádně jsem to nikdy neviděl. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Zeryk Nováček

|
Zaslal: po únor 07, 2011 8:29 pm Předmět: |
|
|
Takže párou? Já to dělám tou pistolou ale pořád mám takovej pocit že jakmile to natáhnu, tak tím že jsem to vysušil ještě tím foukáním to praskne... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Ivan Stálý přispivatel

Registrace: 1.9. 2010 Příspěvky: 441
|
Zaslal: po únor 07, 2011 10:23 am Předmět: |
|
|
Ogen - Já jsem reagoval na prohlášení: "šírka je rozhodujúca na sílu luku a hrúbku si upravíš"
Podle mne je pro sílu luku dané délky a šířky rozhodující právě tloušťka a jejím snižováním při tilerování doladíš hlavně silové poměry luku a také plynulou křivku průhybu.Ubíráním na tloušťce radikálně snižuješ sílu nátahu kdežto ubíráním o stejnou hodnotu z boků jen jemně. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Zeryk Nováček

|
Zaslal: po únor 07, 2011 12:25 am Předmět: |
|
|
Nenašel jsem na tuhle otázku vhodné téma, tak se ptám zase tady... (částečně to sem i patří jelikož se jedná o akát).
Zítra si budu hrát s rovnáním mírné vrtulovitosti pomocí horkovzdušné pistole, tak by mě zajímalo pár věcí.
(hlavní otázka)
Jak dlouho nahřívat(na jakou teplotu) a následně jak dlouho nechat zafixované dřevo?
Jako podložku budu mít dřevěnej trámek, nevadí to něčemu?
Jak je takové ohýbání účinné? Vrací se to zpátky?
Můžu ohýbat i do stran? Bude to mít nějaký vliv na životnost nebo sílu luku?
Ptám se hlavně protože budu mít pistoli zatím pujčenou, jinak bych experimentoval sám. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Patrik11 Občasný přispivatel

Registrace: 27.11. 2010 Příspěvky: 159 Bydliště: Levice
|
Zaslal: so únor 05, 2011 6:59 pm Předmět: |
|
|
Zeryk jedna možnosť je ten lak.
Druhá olej a vosk.
Nemyslel som to tak, že dáš lak potom olej a vosk. Dokopi to nejde.Alw to vystihol...
S tým začiatočníkom som narážal iba na tie šľachy.
Vytkol som to iba alwarezovi, ktorý ti navrhol aby si svoj luk prerobil na sinew- recurve bow. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Ogen Grafoman

Registrace: 15.10. 2007 Příspěvky: 1155
|
Zaslal: so únor 05, 2011 6:44 pm Předmět: |
|
|
[quote="Ivan"] Ogen napsal: | Ale k veci, vždy musíš počítať so spotrebou materiálu pri tillerovaní a ako Alwarez vždy uvádzá, šírka je rozhodujúca na sílu luku a hrúbku si upravíš,
Ogen ty máš opravdu talent radit hlouposti,rozložení do šířky ti zvyšuje životnost luku a sílu dává právě tloušťka-to je rozdíl v napětí KRAJNÍCH vláken  |
No Ivan a čo by si urobil s lukom, ktorý má malú šírku a veľa hrúbky a potreboval by si ho mať na 100 lbs, môžeš sa pretrhnúť na tilleru a už s tým nič neurobíš tak, a keďže chce radu nielen on, tak je lepšie uberať ako už nemať z čoho ubrať . |
|
Návrat nahoru |
|
 |
alwarez Grafoman

Registrace: 12.7. 2009 Příspěvky: 2333 Bydliště: Severni Karolina USA
|
Zaslal: so únor 05, 2011 3:26 pm Předmět: |
|
|
Zeryk naprosto spatne .......ten lak nikdy neuschne pokud ma jako podklad olej a vosk .......doporucuji nejdrive vyzkouset na nejakou desku treba latovku atd.... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Elév Grafoman

Registrace: 4.2. 2010 Příspěvky: 1107 Bydliště: Pacov
|
Zaslal: so únor 05, 2011 3:17 pm Předmět: |
|
|
Zeryk napsal: |
Mám v plánu na to dát ten olej několik vrstev, včelí vosk a ještě to zamáznout lakem.
|
 |
|
Návrat nahoru |
|
 |
oravec Občasný přispivatel

Registrace: 5.2. 2009 Příspěvky: 287
|
Zaslal: so únor 05, 2011 2:17 pm Předmět: |
|
|
Zeryk 30 libier? to ti váha ukázala len 13 či 14 kg?ten môj luk je rozmermi skoro identický s tvojim a má 60lbs.potom musíš mať slabý materiál.ak je z toho istého ktorý si spomínal že máš nasušený a robil by si ďalší takýto mal by si v strede pár milimetrov na hrúbke a šírke pridať.presné rozmery ťažko povedať,každé drevo môže byť iné,mám luk zo svíbu ktorý je ako špáratko a je silnejší ako iný môj svíbový ktorý má ramená 4cm široké... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Zeryk Nováček

|
Zaslal: so únor 05, 2011 12:18 pm Předmět: |
|
|
Patrik11: Zase takový začátečník nejsem, abych potřeboval rady se šmirglama ... Když něco dělám, tak jsem nanejvýš pečlivej a dá se říct že i puntíčkář.
Se dřevem si hraju už od mala. Možná to nejde vidět páč doma nemám foťák se slušnou kvalitou, ale všechno je vybroušeno do lesku a hrany jsou taky pěkně zakulacené.
Jediné co mi chybí a co je asi největší kámen úrazu je horkovzdušná pistole. Když mám křivej kus dřeva, tak jsem línej na vymýšlení nějakých složitostí a prostě to strouhnu přes několik vrstev (už je objednaná a příště to poctivě narovnám, tak mě za to prosím neukamenujte)
Mám v plánu na to dát ten olej několik vrstev, včelí vosk a ještě to zamáznout lakem.
Ta moje poznámka ohledně síly byla spíš jen takové "přemýšlení", když se na ně dívám, tak si zatím nedokážu představit naživo rozměry třeba těch 120lb. To musí mít rozměr jako střešní lať...  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Patrik11 Občasný přispivatel

Registrace: 27.11. 2010 Příspěvky: 159 Bydliště: Levice
|
Zaslal: so únor 05, 2011 11:41 am Předmět: |
|
|
Alw, on je začiatočník, ako môžeš chcieť od neho lepenie dvoch až troch vrstiev šliach na chrbát.
Skráť konce ako ti už cornus vysvetlil.
Sestru nepočúvaj! Kúp si nejaký lak na drevo podľa tvojho vkusu...taktiež šmirgle s riedkou, strednou a hustou zrnitosťou. Trošku sa pohraj s hranami -orašpľuj do mierneho oblúčika (to je tiež vec vkusu).
Dbaj aby vyzerali špičky čo najviac rovnako (zárezy na oboch stranách, a aj ich veľkoť a tvar)
Šírka špičky 10 mm je ideál.
Ošmirgľuj to od najdrsnejšieho šmirgľu po ten najjemnejší až na vysoký lesk.
Lak už je len vec vkusu, lebo takto ošmirgľovaný a upravený agát vyzerá prirodzene krásne. Môžeš to aj nepenetrovať nejakým ľanovým olejom a potom navoskovať včelím voskom.
Uvidíš že sestra zmení názor... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
alwarez Grafoman

Registrace: 12.7. 2009 Příspěvky: 2333 Bydliště: Severni Karolina USA
|
Zaslal: so únor 05, 2011 10:25 am Předmět: |
|
|
Pokud je luk dostatecne dlouhy necha se zkratit k dosahnuti vetsiho tahu tez se nechaji zahnout konce ....Priliz kratky luk se necha pokryt 2 az 3 vrstvami slach ke zvetseni tahu .....Nejdulezitelsi je sirka ramene ,tloustka jak cele vyjde..... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Zeryk Nováček

|
Zaslal: pá únor 04, 2011 10:36 pm Předmět: |
|
|
Tak teďkom jsem dostal fakt depku, ani jeden ze tří co jsem zatím vyrobil nemá přes 30lb to snad není možný... podle té váhy |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Ivan Stálý přispivatel

Registrace: 1.9. 2010 Příspěvky: 441
|
Zaslal: pá únor 04, 2011 9:06 pm Předmět: |
|
|
[quote="Ogen"]Ale k veci, vždy musíš počítať so spotrebou materiálu pri tillerovaní a ako Alwarez vždy uvádzá, šírka je rozhodujúca na sílu luku a hrúbku si upravíš,
Ogen ty máš opravdu talent radit hlouposti,rozložení do šířky ti zvyšuje životnost luku a sílu dává právě tloušťka-to je rozdíl v napětí KRAJNÍCH vláken  |
|
Návrat nahoru |
|
 |

|
Zaslal: pá únor 04, 2011 7:32 pm Předmět: |
|
|
dav1dMldc napsal: | luk je slušný, pre začiatok dosť dobrý. zlepšíš sa. odrež ho na 72" (pri náťahu 28-29" ) a bude silnejší. nič nelep, urob druhý! ogena nepočúvaj! silu odmeriaš aj tak, že si tiller tyč postavíš na váhu a natiahneš luk na tej tyči.
dávajte to do galérie!!! | david dobrý nápad s tou váhou. a aj celkom presný.ja to meriam železnými kotúčmi zavesenými na tetivu,ten môj plocháč natiahlo na 28palcov 37kg a váha ukazuje po odčítaní tiler.tyče+luku cca 38 kg https://picasaweb.google.com/oravec9876/Luky?authkey=Gv1sRgCOPwoqy_waC11QE#5569885522703257266 |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Zeryk Nováček

|
Zaslal: pá únor 04, 2011 6:25 pm Předmět: |
|
|
Děkuju za rady i za kritiku . Já to beru tak, že chybami se člověk učí. Mám v zásobě ještě 4 nebo 5 kousků vysušených, takže jste ode mě určitě neviděli poslední luk.
Zatím ho nechám tak, je to můj jedinej trošku slušnej. Do galerie ho dám, jakmile budu znát jeho libráž, aby k němu bylo i nějaké info. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
dav1dMldc Grafoman

Registrace: 16.1. 2010 Příspěvky: 580 Bydliště: ladce
|
Zaslal: pá únor 04, 2011 5:32 pm Předmět: |
|
|
luk je slušný, pre začiatok dosť dobrý. zlepšíš sa. odrež ho na 72" (pri náťahu 28-29" ) a bude silnejší. nič nelep, urob druhý! ogena nepočúvaj! silu odmeriaš aj tak, že si tiller tyč postavíš na váhu a natiahneš luk na tej tyči.
dávajte to do galérie!!! |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Ogen Grafoman

|
Zaslal: pá únor 04, 2011 5:21 pm Předmět: |
|
|
K tomu luku si prilep ešte materiál a budeš mať siľnejší luk .
Ale k veci, vždy musíš počítať so spotrebou materiálu pri tillerovaní a ako Alwarez vždy uvádzá, šírka je rozhodujúca na sílu luku a hrúbku si upravíš, lepšie je mať ešte kladkový tiller, takže sa chyť sám za nos a nebuď otrávený, "majsterko" . |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Ogen Grafoman

|
Zaslal: pá únor 04, 2011 5:15 pm Předmět: |
|
|
Keď si tak šikovný, zmeraj si jeho libráž ako JardaM uviedol postav sa na váhu zapíš si svoju váhu i slukom, zaves tetivu o niečo a ťahaj luk dolu na požadovanú dĺžku a poznač si zase túto váhu, rozdieľ je kg a libráž luku je kg x 0,45 a máš to. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
|
Návrat nahoru |
|
 |

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Zeryk Nováček

|
Zaslal: pá únor 04, 2011 1:04 pm Předmět: |
|
|
Tak tady mám svůj první plocháč (když teda nepočítám nepovedené pokusy).
Délka 76" jinak je to podle cornusového receptu...
"stred a 15 cm na každú stranu 30 X 18, potom zužovať šírku na 20 mm špičku. Nakonec ešte posledných 20 cm zúž na 10 mm. "
Akorát jsem ho teda udělal o něco delší a je dost slabučkej... chtěl jsem nějaký monstrum co skoro nenatáhnu
https://picasaweb.google.com/113315629478889010180/PlochyLuk1#
Nicméně mě ty ploché luky moc neberou... nikdy nevím kde to mám chytnout, když dám doprostřed omotávku tak to vypadá na pohled divně. První dojem taky nedělá moc dobrej, tohle mi na to řekla ségra -->(ohnutej, ohoblovanej klacek, práce na 20minut). |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|