Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Jas Grafoman

Registrace: 12.11. 2006 Příspěvky: 2772
|
Zaslal: ne únor 13, 2011 8:49 pm Předmět: |
|
|
" Robinův akát byl vysazen mezi léty 1630-1638." toto je podstatná informácia . Následne do konca 17 st. sa pravdepodobne síce objavil , ako okrasná drevina v parkoch našej šľachty , ale do úžitkového použitia to ešte trochu trvalo. To som tým myslel.
Ale potom sa stal určite veľmi využívaným drevom. O tom žádná
Minimálne naši vinohradníci si ani na iné drevo použité na koly ani nespomenú. A podobne , ako hovoríš, mosty a mlyny. Ale nie je to ďaleká minulosť- aj to som tým myslel  _________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jas Grafoman

Registrace: 12.11. 2006 Příspěvky: 2772
|
Zaslal: ne únor 13, 2011 8:22 pm Předmět: |
|
|
Veru Elév sekol si sa Až teraz som sa dotrepal ku kompu, inak by som skôr zareagoval. U nás vždy podsatnou konštrukčnou drevinou bol dub. najnovšie čo viem u drevárov a nábytkárov a hľadačov fajnšmekrou medzi drevami -starými je rozoberanie starých štôlní v baniach. Špekulanti s drevom sa idú "pos..." , aby si zohnali. Podobne sú populárne aj tie mostné konštrukcie , ako hovoríš .  _________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

Registrace: 22.2. 2007 Příspěvky: 5356 Bydliště: Galgocy
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Elév Grafoman

Registrace: 4.2. 2010 Příspěvky: 1107 Bydliště: Pacov
|
Zaslal: ne únor 13, 2011 6:33 pm Předmět: |
|
|
...a väčšina starých mlynov a mostov na Malom Dunaji tiež asi len tak volne v lufte levituje, lebo z agátu sa piliere určite stavať nemohli, veď agát sem priviezli až v 17. storočí... ...hádame sa o hovne a oponujeme z princípu... nedokladujeme pravdu, ale to že " ja o tom viem viac"... to je zle!
Už nech skončí táto kosa a spravíme si nejaké príjemné strielanie, dáme si kávičku a kexíky a tieto "tieždebaty" budú len na zasmiatie. A Alwarez, ty už by si sa tiež konečne mohol dotrepať... (ukážem ti agátový pilier z mosta). |
|
Návrat nahoru |
|
 |
TS Spelec Grafoman

Registrace: 5.12. 2009 Příspěvky: 524 Bydliště: Vyškovsko
|
Zaslal: ne únor 13, 2011 5:33 pm Předmět: |
|
|
A čo ak to bol dovozový materiál ? T.S. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Elév Grafoman

|
Zaslal: ne únor 13, 2011 5:26 pm Předmět: |
|
|
cornus napsal: | agát je odolnejší poveternosti ako dub, pevnejší a trvanlivejší.
Nemohol sa používať na mosty z dôvodu že bol pôvodne iba v Amerike. Agát mám preskúmaný až do mikroštruktúry.  |
...takže ten agátový pilier zo starého mosta cez Nitru, ktorý som osobne (nie sám samozrejme) vyťahoval z rieky a dotupil na ňom reťaz, sa mi asi iba sníval...  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
TS Spelec Grafoman

|
Zaslal: ne únor 13, 2011 5:17 pm Předmět: |
|
|
Trnovník akát byl poprvé v Evropě zasazen v Jardin des Plantes v Paříži Vespasianem Robinem (1579-1662), synem Jeana Robina (1550-1629). Jean Robin byl královským zahradníkem Jindřicha III., Jindřicha IV. a Ludvíka XIII. a přivezl první akát z Virginie v letech 1600-1601. Robinův akát byl vysazen mezi léty 1630-1638. Trnovník obsahuje v kůře toxalbumin robin, porušující tkáně a paralyzující nervovou soustavu. Alwarez výjimečně nekecá.
T.S.-ATT. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Elév Grafoman

|
Zaslal: ne únor 13, 2011 3:32 pm Předmět: |
|
|
alwarez napsal: | Elev chyba jako nosniky do bazin se pouzivaly duby co zkameni za nedostaku vzduchu a akat je pouze privandrovalec z Asie za poslednich asi 300 let ..... |
Agátové drevo je objemovo a tvárovo veľmi stále, tvrdé, húževnaté, má výborné pevnostné a pružnostné vlastnosti a nízku opotrebovateľnosť (odolné voči oderu). Je nepriepustné a odolné voči vode. Spomedzi našich a európskych drevín je najtrvanlivejšie. Nechránené a neimpregnované vydrží aj 40 rokov.
Drevo agátu je ako jedno z mála odolné voči drevokazným hubám a hmyzovým škodcom. Pre tieto vlastnosti sa oddávna používalo všade tam, kde prichádzalo do styku s vodou (mosty, piliere, koly, vodné a zemné stavby, sudy na víno, oplotky a pod.)...
...ale to sú všetko blbosti a jediný komu možno veriť si TY!!! |
|
Návrat nahoru |
|
 |
TS Spelec Grafoman

|
Zaslal: ne únor 13, 2011 3:31 pm Předmět: |
|
|
Elév,mně zas říkal děda že na dno kamenné studny se jako základ dávaly akátové kříže,takže to asi funguje .Dub by tam podle mně kvůli kyselosti asi nebyl moc recht. T.S. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
alwarez Grafoman

Registrace: 12.7. 2009 Příspěvky: 2333 Bydliště: Severni Karolina USA
|
Zaslal: ne únor 13, 2011 3:12 pm Předmět: |
|
|
Elev chyba jako nosniky do bazin se pouzivaly duby co zkameni za nedostaku vzduchu a akat je pouze privandrovalec z Asie za poslednich asi 300 let ..... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
vladik Občasný přispivatel

Registrace: 14.10. 2008 Příspěvky: 230 Bydliště: Michalovce, SR
|
Zaslal: ne únor 13, 2011 1:38 pm Předmět: |
|
|
ja na ohybanie dreva pouzivam teplovzdusny fen, ktory sa pouziva v optike na nahrievanie acetatovych ramov, je to vykonne, ma to termostat.... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Elév Grafoman

|
Zaslal: pá únor 11, 2011 3:02 pm Předmět: |
|
|
Toho sa pri týchto rozmeroch určite nemusíš báť. Pre drevo je vlhkosť prirodzená, o mnoho viac sa deformuje vysúšaním... a agát je do vlhka ako stvorený, storočia sa z neho vyrábali piliere na mosty. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Zeryk Nováček

Registrace: 6.10. 2010 Příspěvky: 104
|
Zaslal: pá únor 11, 2011 2:35 pm Předmět: |
|
|
Příjde mi že ten mokřejší způsob je víc šetrnější k tomu dřevu... Stalo se vám někdy, že to do sebe natáhlo při napařování tolik vody, že to potom prasklo? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Elév Grafoman

|
Zaslal: pá únor 11, 2011 1:07 pm Předmět: |
|
|
Spôsob velmi nenáročný na vybavenie (dlhé nádoby a pod.):
Drevo obaliť vlhkou handrou a nahrievať (priamo prikladať - to musí syčať!) na nejaké horúce teleso. Ja mám špeciálny strojček s termostatom na ohýbanie dreva, ale velmi dobre použitelná je určite aj obyčajná el. platnička, prinajhoršom šlohnite žene žehličku a nejako ju zafixujte. Postupne vytvarujete na kolene, alebo nejakom kopyte.
...a určite neplatí "teplo ako teplo"!!! |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Ivan Stálý přispivatel

Registrace: 1.9. 2010 Příspěvky: 441
|
Zaslal: pá únor 11, 2011 12:13 pm Předmět: |
|
|
Já jsem na podobné účely používal nádobu z části okapu.Ale to už je dávno. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Zeryk Nováček

|
Zaslal: st únor 09, 2011 10:27 pm Předmět: |
|
|
A co na to máš udělané? Nedokážu si představit v čem to nahříváš tou párou... já to dělám na formě upnuté ve svěráku, nahřeji pistolou, ohnu a zafixuju svorkama... nechám vychladnout hoďku. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Zeryk Nováček

|
Zaslal: st únor 09, 2011 9:44 pm Předmět: |
|
|
Na koleně? To tak rychle chytne tvar? Já to nechávám zafixované vždycky alespoň hodinu potom na vychladnutí...
Alespoň nějaká rada jak udělat formu, resp. nakreslit elipsu? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Zeryk Nováček

|
Zaslal: st únor 09, 2011 8:16 pm Předmět: |
|
|
Cornus: podle čeho ohýbáš? Jakou máš formu? Mohl bys mi to pro inspiraci vyfotit prosím? Něco jsem sám spachtil narychlo v záchvatu nadšení že budu taky tvarovat, akorát se to ohýbalo jen v jednom místě a prasklo to. Jsem znechucenej, nasranej sám na sebe a štve mě že nevím jak vytvarovat elipsu na tvarování.  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Patrik11 Občasný přispivatel

Registrace: 27.11. 2010 Příspěvky: 159 Bydliště: Levice
|
Zaslal: út únor 08, 2011 11:36 pm Předmět: |
|
|
Okrem bezu? Prečo?
Cornus - Opaľuješ aj jadro brestu? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Zeryk Nováček

|
Zaslal: út únor 08, 2011 8:28 pm Předmět: |
|
|
V tomhle případě jsem se ptal na to opalování vnitřní strany. U jakého dřeva to teda děláš?
Prorážečkostí: Může být aji obyčejnej olej nebo sádlo nebo něco umělého? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
proražečkostí Stálý přispivatel

Registrace: 18.1. 2008 Příspěvky: 300
|
Zaslal: út únor 08, 2011 7:39 pm Předmět: |
|
|
on ale cornusi asi myslel ohybani dreva. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
proražečkostí Stálý přispivatel

Registrace: 18.1. 2008 Příspěvky: 300
|
Zaslal: út únor 08, 2011 7:30 pm Předmět: |
|
|
musis to mazat tukem, ja pouzivam spek, a pistoli musis mit tak 5-6 cm od luku, jinak to prezihas a pak to skutecne preschne, ale akat je v pohode, chce to mazat mazat a zase mazat. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Zeryk Nováček

|
Zaslal: út únor 08, 2011 7:28 pm Předmět: |
|
|
Pěknej
Hodně u tebe poslední dobou vidím a čtu že svoje luky opaluješ... je to tolik poznat nebo to má jen dekorativní účel? Pokud to zvyšuje výkonost tak o kolik? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|