Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Ivan Stálý přispivatel

Registrace: 1.9. 2010 Příspěvky: 441
|
Zaslal: čt březen 17, 2011 4:09 pm Předmět: |
|
|
Jas napsal: | Dnes sme všetci podľahli mánii maximalizmu a rekordov . Všetci chcú mať čo najrýchlejší , alebo najďalej strieľajúci luk... Miešajú sa moderné tetivy s tradičným drevenným lukom či kompozitom.
. |
Řekl bych že nám dnes jde o to samé jako tenkrát jim,jinak by nestavěli u rekordních nástřelů pomniky(nevybavuji si správný název),které tam stojí dodnes  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Ogen Grafoman

Registrace: 15.10. 2007 Příspěvky: 1155
|
Zaslal: čt březen 17, 2011 3:21 pm Předmět: |
|
|
tulak77 napsal: | Jas uplne suhlasim ... v merani by malo byt jasno ci ide o taku alebo onaku tetivu .... v lete skusim vyrobit zo zihlavy ... ved to je burina a rastie naozaj do neuveritelnej vysky (alebo ja som tak krpaty)  |
I keď je burina, ale je ešte liečivá rastlina, preto si ju naši predkovia cenili i ako liečivú bazu. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Patrik11 Občasný přispivatel

Registrace: 27.11. 2010 Příspěvky: 159 Bydliště: Levice
|
Zaslal: čt březen 17, 2011 2:29 pm Předmět: |
|
|
Sakra to sú slová jas! Pomaly sa do tej žihľavy aj ja pustím...treba sa rozlúčiť s Dacronom a FF.  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
tulak77 Grafoman

Registrace: 31.12. 2007 Příspěvky: 2096 Bydliště: Pataš
|
Zaslal: čt březen 17, 2011 12:28 pm Předmět: |
|
|
Jas uplne suhlasim ... v merani by malo byt jasno ci ide o taku alebo onaku tetivu .... v lete skusim vyrobit zo zihlavy ... ved to je burina a rastie naozaj do neuveritelnej vysky (alebo ja som tak krpaty)  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jas Grafoman

Registrace: 12.11. 2006 Příspěvky: 2772
|
Zaslal: čt březen 17, 2011 12:25 pm Předmět: |
|
|
O prieťažnosti a neprieťažnosti rôznych druhov materiálu vieme dávno. Tu niet o čom diskutovať.
Mám pocit , že by ste si v rámci diskusie mali utriediť priority - o čo vám vlastne ide.
Dnes sme všetci podľahli mánii maximalizmu a rekordov . Všetci chcú mať čo najrýchlejší , alebo najďalej strieľajúci luk... Miešajú sa moderné tetivy s tradičným drevenným lukom či kompozitom.
Staromilci budú mať na dreváku tetivu zo šľiach , surovej kože , alebo čriev.
Ak chcete skúsiť napodobiť či vôbec zistiť , ako to mohlo strieľať našim predkom v stredoveku - tak nebudete miešať jabĺčka s hruškami a použijete konope , žihľavu alebo aj hodváb. To je aj môj prípad.
Ak sa chcete len tváriť , že používate tradičnú zbraň - potom tam máte Dacron , alebo Fast f. A budete si merať 180 -kové rýchlosti.
Takto separovane sa myslím treba baviť aj o tetivách . Nemiešať to do jednoho guláša. _________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Ivan Stálý přispivatel

Registrace: 1.9. 2010 Příspěvky: 441
|
Zaslal: čt březen 17, 2011 12:06 pm Předmět: |
|
|
cornus napsal: | Iná rozťažnosť je u krátkej tetivy kompozitu a iná u dvojmetrového warbowu. |
Nechci tě chytat za slovíčka ale ta roztažnost je bezrozměrné číslo a proto pro stejný materiál stejná, jenom u delší tětivy ten absolutní nárust délky bude větší a řekl bych že tětivy ze lnu nebo konopí se charakterem spíš blíží FF než B-50 . |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Elév Grafoman

Registrace: 4.2. 2010 Příspěvky: 1107 Bydliště: Pacov
|
Zaslal: čt březen 17, 2011 10:15 am Předmět: |
|
|
cornus napsal: |
Iná rozťažnosť je u krátkej tetivy kompozitu a iná u dvojmetrového warbowu. |
Rozmýšlam, či nieje dôležitejšie to predpätie tetivy ako dĺžka luku. Maďarský, alebo čínsky kompozit bude mať asi väčšie problémy s rozťažnosťou tetivy ako nejaký krymotatar s riadnym reflexom aj keď podobnej dĺžky... ale to sú už asi zbytočné špekulácie. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

Registrace: 22.2. 2007 Příspěvky: 5356 Bydliště: Galgocy
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Elév Grafoman

|
Zaslal: čt březen 17, 2011 9:11 am Předmět: |
|
|
Ak majú prírodné materiály velkú prieťažnosť, tak to tak asi má byť a je to len ďalší nutný hendicap pôvodných lukov, ktorý SLZ a pod. v pravidlách asi nikdy nezohladní, skôr to rovno zakáže!  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
alwarez Grafoman

Registrace: 12.7. 2009 Příspěvky: 2333 Bydliště: Severni Karolina USA
|
Zaslal: čt březen 17, 2011 3:25 am Předmět: |
|
|
Jas docela bych ti veril kdyby tomu tak nebylo ,len se poseka a necha se na poli asi 3 tydny a necha, aby to trochu vyhnilo potom se to sklidi a polame a procese na hrebeni a tim vlastne dostavame koudel, ktera se pouzivala na tesneni vodovodnich trubek a len se tam natocil a namazal vazelinou a kdyz si chtel uplesti nit ,tak kus koudele se dava na kolovratek a co dostanes je vlastne chlupata nit....lnena nit jasne musi byt silnejci ,nez moderni tetiva a kazdy prirodni material ma prutaznost a len je 2% a konopi asi 1,5% zatimco FF ma pod 1% ,kuze a streva maji asi 4% prutaznost stejne jako hedvabi a hedvabi se nemuze ani vyrovnat Dacronu B-50 co ma prutaznost 2% .... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jas Grafoman

|
Zaslal: st březen 16, 2011 11:38 pm Předmět: |
|
|
V určitej dobe používali črevá všade. Aj tu a aj v Ázii. Nie je to indiánska špecialita. Pruh surovej kože je ďaľšia varianta. _________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Elév Grafoman

|
Zaslal: st březen 16, 2011 11:19 pm Předmět: |
|
|
Cornus, ak niekedy prídeš strielať, ukážem ti vypracované črevo. Myslím že sa ti to bude viac páčiť a nie je dôvod sa toho nejak štítiť. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jas Grafoman

|
Zaslal: st březen 16, 2011 10:12 pm Předmět: |
|
|
Zhruba : posekáš, vybúcháš drevenným mlatom (mierne sa poláme tkanivo), močíš v tečúcej vode, sušíš, vyčešieč klincovým hrebeňom a zostanú ti dlhé vlákna, stáčáš do tetív... _________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
dav1dMldc Grafoman

Registrace: 16.1. 2010 Příspěvky: 580 Bydliště: ladce
|
Zaslal: st březen 16, 2011 10:03 pm Předmět: |
|
|
no veď práve ten neviem  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jas Grafoman

|
Zaslal: st březen 16, 2011 10:00 pm Předmět: |
|
|
Tak isto , ako z konope či ľanu. Ten istý postup. _________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
dav1dMldc Grafoman

Registrace: 16.1. 2010 Příspěvky: 580 Bydliště: ladce
|
Zaslal: st březen 16, 2011 9:58 pm Předmět: |
|
|
zo žihlavy sa kedysi robilo aj oblečenie pre chudobných ľudí. no ja stále neviem ako z toho urobím špagát  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
frotto Nováček

Registrace: 31.1. 2011 Příspěvky: 21
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jan Stálý přispivatel

Registrace: 5.4. 2010 Příspěvky: 414
|
Zaslal: so březen 12, 2011 9:09 am Předmět: |
|
|
Jedna byla Dacron na 55lb longbow. Prdla bez varování.
Druhá FF na reflex 45lb. Tady jsem varování v podobě zvlnění omotávky v místě končíku(postupné praskání jednotlivých vláken) podcenil.
Oba luky mi vylítly z ruky na zem. Bylo to překvápko, nechápal jsem, co se děje. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
alwarez Grafoman

|
Zaslal: so březen 12, 2011 8:53 am Předmět: |
|
|
Mizerny zoldak Bodnik ani tetivu to neumi udelat ,co pouzivate ne tetivu? Stale Dacron B-50 ? Nedovedu si predstavit ,ze bych pretrhl nekde tetivu ,ta se proste roztrepi a osoupe a je ji treba vymenit . Fred Eichler si tetivu nedela ,ten si ji jednoduse koupi .
To co jsi poslal je Tred Barta dalsi sasek co pozuje na youTube ,uz nebude pozovat ,nebot ochrnul , neco od patere..... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jan Stálý přispivatel

Registrace: 5.4. 2010 Příspěvky: 414
|
Zaslal: so březen 12, 2011 8:18 am Předmět: |
|
|
Mé poznatky ohledně tětiv.
Endless jsem dlouho považoval za standard a jedinou možnost.
Když jsem si koupil prvního Bordra u Bodnika, byla na něm stáčená tětiva, ale jen ze dvou pramenů.
Zalíbilo se mi to a bodnikova děvčata ve firmě měla smůlu, protože mě to musela naučit dělat.
Líbilo se mi, že je v očku stejně vláken, jako v tětivě. Jen se tětiva nechtěla spojit do jednoho provazu, furt to byla placatá vánočka ze dvou pramenů.
S odstupem času jsem vypozoroval, že příliš mnoho materiálu na koncích tětivy způsobuje "kopání" luku.
Znovu tedy používám endless 16 vl. FF, v očkách mám 10 vláken plus 1 vlákno omotávky očka(odříznu ho až po spojení očka a ne hned po prvních 10 závitech).
Endless považuji za lepší a přesnější.
Ještě nikdy mi žádná tětiva nepraskla v očku, jen v místě lůžka pro šíp(2x vživotě).
Flemish má výhodu, že jde udělat na koleně a nepotřebuji tětivák. Vypadá stylověji.
Návodů na obojí je plný youtube!!!!
Fred Eichler je pičus, kdo jste viděl jeho videa, musíte uznat, že je to nedospělý jedinec. Je mi tudíž jedno, jakou právě on používá tětivu.
A kdo jste jeho videa právě zkouknul, tak na zlepšení nálady toto:
http://www.youtube.com/watch?v=01XrZ20INtc&feature=related |
|
Návrat nahoru |
|
 |
pet.ar.kay Administrátor

Registrace: 19.6. 2006 Příspěvky: 1582 Bydliště: Praha - Řepy
|
Zaslal: so březen 12, 2011 1:22 am Předmět: |
|
|
Hynek napsal: | Příspěvky, které neměly nic společného s tětivami jsem vymazal. |
No a já se přidal s dalšími _________________ Říkej co říct chceš a mysli to vážně. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
alwarez Grafoman

|
Zaslal: čt březen 10, 2011 3:51 am Předmět: |
|
|
Nevim ze tady kazdy blazni po flemish string ,kterou ja jsem davno zavrhl ja delam pouze endless string co je jasne vyvojove starsi ,ale take pevnejsi a navic ocka a omotavani davam 2x a tak ta pri spravnem opatrovani vydrzi az 5let ,ale nepredpoklada se ze budete strilet 500 sipu za den ,ja myslim jenom lovecke strileni .... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Zeryk Nováček

Registrace: 6.10. 2010 Příspěvky: 104
|
Zaslal: čt březen 10, 2011 12:25 am Předmět: |
|
|
Některý hlášky na tomto fóru jsou fakt luxusní doufám že vás srandisty jednou potkám naživo někde
Jinak myslím, že ze 4 pramenů by se to dalo taky stejným postupem teoreticky, jenom jsem to ještě nezkoušel...
Leguan: aby jsi se zbytečne neptal tak vlámská tětiva je vážně ze 3 pramenů, jen je tu malý překlep... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
oravec Občasný přispivatel

Registrace: 5.2. 2009 Příspěvky: 287
|
Zaslal: st březen 09, 2011 8:33 pm Předmět: |
|
|
ogen ďakujem ti že si mi to konečne vysvetlil.a ja debil som to 4 roky robil podľa tohto http://www.lukostrelec.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=59 <= nechápem prečo sem dal Lucínek tento návod...že tetiva z troch prameňov...mal sa najprv opýtať Ogena ako sa to robí. OGEN NA HRAD !!!  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
oravec Občasný přispivatel

Registrace: 5.2. 2009 Příspěvky: 287
|
Zaslal: st březen 09, 2011 6:03 pm Předmět: |
|
|
mňa z neho porazí písal som ti že 12 vlákien má TETIVA! 3 pramene krát 4 vlákna rovná sa 12 vláknová tetiva.prečítaj si ten návod ešte raz.a urob 15 vláknovú,12 je do 40lbs. neviem ako si to čítal keď furt spomínaš 12 prameňov...z 12 prameňov upletieš lano na ťahanie auta  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
leguan122 Nováček

Registrace: 17.2. 2011 Příspěvky: 36
|
Zaslal: st březen 09, 2011 4:27 pm Předmět: |
|
|
ale oravec mi pisal ze sa robí z 3 pramenov a ze jeden pramen ma 12 vlakien.
dik patrik vyskusam  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|