Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Pája1111 Grafoman

Registrace: 24.1. 2007 Příspěvky: 548 Bydliště: Brno
|
Zaslal: čt září 20, 2007 10:06 pm Předmět: |
|
|
... _________________ Když máš obě ruce levé, staň se levákem, budeš ve výhodě!
Naposledy upravil Pája1111 dne čt červenec 31, 2008 9:29 am, celkově upraveno 1 krát. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jenda Nováček

Registrace: 30.4. 2007 Příspěvky: 131 Bydliště: pod Brnem, u Hodonína
|
Zaslal: čt září 20, 2007 9:31 pm Předmět: |
|
|
A co je vlastně na luk úplně nejlepší, španělský tis? _________________ Jenda |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jenda Nováček

|
Zaslal: po červenec 09, 2007 3:03 pm Předmět: |
|
|
A mají všechny tisy žluto-červené dřevo? _________________ Jenda |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

Registrace: 22.2. 2007 Příspěvky: 5356 Bydliště: Galgocy
|
Zaslal: po červenec 02, 2007 8:34 pm Předmět: |
|
|
Jenda napsal: | Srejně je ale divné, že nejlepší dřevěné luky jsou z jehličnanu. |
Osage (Maclura pomifera) je listnáč, moruše
Tis je aj vývojovo prastarý druh. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jenda Nováček

|
Zaslal: čt červen 28, 2007 4:04 pm Předmět: |
|
|
A mají se u tisového luku nějak rovnat záda? Nebo to nechat tak, jak to narostlo? (Nemyslím u longbow.) _________________ Jenda |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Kibe Grafoman

Registrace: 15.10. 2006 Příspěvky: 1065 Bydliště: Turnov/Praha
|
Zaslal: čt červen 28, 2007 12:28 pm Předmět: |
|
|
to je, ale tis není úplně typický jehličnan...téměř nesmolí dožívá se až několika tisíc let a hlavně je tvrdej , ale nedostatkovej  _________________ když se střetne smysl s významem, tak počkej se svýmy soudy |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Rivan Nováček

Registrace: 1.2. 2007 Příspěvky: 44
|
Zaslal: po červen 25, 2007 11:19 pm Předmět: |
|
|
Podle mě PeZ nrážel na to že jsi tomu tisu nedal ani šanci vyschnout. A hlavně je dle mého celkem divné chlubit se tu tím že jsi v zámeckém parku zcizil bez dovolení kus stromu ... Ale je to tvoje věc. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jenda Nováček

|
Zaslal: po červen 25, 2007 6:08 pm Předmět: |
|
|
Mě to ale neruplo proto, že bych s tím už střílel, jen jsem to nahtubo vyřezal, a ze zvědavosti trochu prohnul, a už to prasklo. _________________ Jenda |
|
Návrat nahoru |
|
 |
PeZ Občasný přispivatel

Registrace: 27.6. 2006 Příspěvky: 174 Bydliště: kousek od Řípu a Labe
|
Zaslal: po červen 25, 2007 7:46 am Předmět: |
|
|
Jenda napsal: | Dnes jsem si obstaral tisovou větev, je tlustá přibližně 5cm a je uřezaná z tisu červeného (stromu), v zámeckém parku . Trochu křivá. Délka přes 2 m.
Ruplo to v suku .
|
Jsi kazisvět. Mám metrovou větvičku z prořezu parku na handsplit a suší se dva roky a ještě alespoň rok ji nechám ležet, než ji začnu zpracovávat.
Naposledy upravil PeZ dne út červen 26, 2007 9:38 am, celkově upraveno 1 krát. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
Zaslal: ne červen 24, 2007 10:22 pm Předmět: |
|
|
Je ich viac, asi 18 druhov. Na luky sa používa europsky (Taxus baccata) a americký (Taxus brevifolia). |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Kibe Grafoman

Registrace: 15.10. 2006 Příspěvky: 1065 Bydliště: Turnov/Praha
|
Zaslal: ne červen 24, 2007 9:37 pm Předmět: |
|
|
Byl/je nějaký konkrétní druh tisu(tuším, že jich je 8 ) používán jakožto nejlepší, nebo jde pouze o kvalitu a hustotu růstu? _________________ když se střetne smysl s významem, tak počkej se svýmy soudy |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jenda Nováček

|
Zaslal: čt červen 07, 2007 10:27 pm Předmět: |
|
|
Ruplo to v suku . _________________ Jenda |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jenda Nováček

|
Zaslal: st květen 30, 2007 6:45 pm Předmět: |
|
|
Dnes jsem si obstaral tisovou větev, je tlustá přibližně 5cm a je uřezaná z tisu červeného (stromu), v zámeckém parku . Trochu křivá. Délka přes 2 m. _________________ Jenda |
|
Návrat nahoru |
|
 |
eli Občasný přispivatel

Registrace: 27.11. 2006 Příspěvky: 179
|
Zaslal: pá květen 04, 2007 12:10 am Předmět: |
|
|
Nějaký plány s tím dřevem mám, ale všechno určitě nezpracuju. Pošli mi SZ, až to nafotim, pošlu ti to. Sem to dát nedokážu  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Eluwak Nováček

Registrace: 1.8. 2006 Příspěvky: 86 Bydliště: Praha
|
Zaslal: čt květen 03, 2007 11:09 pm Předmět: |
|
|
Eli, moh bys sem šoupnout pár fotek těch vrtulí - já bych si docela rád prubnul výrobu ze dvou kusů, jak už jsem popisoval. Mírná vrtulovitost by tomu neměla vadit. Foto napoví, jestli má cenu na to vůbec myslet. Když by jo, nějak bysme se dohodli.  _________________ Zdraví Eluwak |
|
Návrat nahoru |
|
 |
eli Občasný přispivatel

|
Zaslal: čt květen 03, 2007 10:22 pm Předmět: |
|
|
Tis je naštípán a zdárně vysychá. Z osmi půlkuláčů (různé šířky) jen jeden aspiruje na luk. Se zbytkem zatim nevim...  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Eluwak Nováček

|
Zaslal: čt květen 03, 2007 7:22 pm Předmět: |
|
|
Eli, jak to u tebe dopadlo s těmi fragmenty tisu?  _________________ Zdraví Eluwak |
|
Návrat nahoru |
|
 |
eli Občasný přispivatel

|
Zaslal: so duben 07, 2007 9:21 pm Předmět: |
|
|
S těmi šípy mě to nenapadlo. Ještě to dříví prohlídnu jestli to k něčemu nebude. ...i s tím napojením ramen. Každopádně to neskončí ohníčkem. Kdyby to na mě bylo moc náročný, dám vědět a někdo si to odvezete  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
Zaslal: so duben 07, 2007 6:20 pm Předmět: |
|
|
Nestačilo by to na šípy? To by boli luxusné násady  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Eluwak Nováček

|
Zaslal: so duben 07, 2007 1:58 pm Předmět: Eliho tisy |
|
|
Podle mě je lepší takové nejisté kusy s tímhle průměrem začít zpracovávat rovnou - sekerou - pořízem - nožem z kulatiny vyrubat kýžený tvar. Mockrát se mi stalo, že s vidinou 2 luků jsem se dal do štípání a nakonec z toho byl akorát táborák . Ale nepropadej panice, bezva tisový luk se dá vyrobit i ze dvou ramen, když se to dobře slepí uprostřed na rybinu - tak se dělaly v Anglii sportovní luky před nástupem moderních materiálů. Počítám, že na metr délky takového ramena už je nějaká vrtulovitost docela zanedbatelná nebo alespoň snáz řešitelná. Být tebou, nařezal bych z toho více ramen a ty nelepší bych spároval a šel bych touhle cestou.
viz http://www.archerylibrary.com/ - Book list - Badminton Library of Sports: Archery - Chapter XVII _________________ Zdraví Eluwak |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
Zaslal: út duben 03, 2007 9:35 pm Předmět: |
|
|
Kura tisu se snad nedá s ničim zamenit. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Mysa Grafoman

Registrace: 25.9. 2006 Příspěvky: 4466 Bydliště: Praha - Radotín
|
Zaslal: út duben 03, 2007 9:06 pm Předmět: |
|
|
Nebyla to túje,nebo juniper? Viděl jsi větve? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Mysa Grafoman

|
Zaslal: út duben 03, 2007 9:05 pm Předmět: |
|
|
to se dalo vcelku čekat.Když nemám k dispozici pokusnou větvičku radši to řežu na pásovce .Zkoušel jsem vrtuli rovnat za tepla a nejde to .Dělal jsem to jako u železa .Napařil,zaklínoval konec a ráčnou přetočil. Po vychladnutí se to vrátilo. Ale luk s 60°vrtulí řízlý pásovkou střílel normálně.Tedy samozřejmě velmi dobře . Možná to půjde udělat i tak .Dej sem fotky a koncilium něco vymyslí |
|
Návrat nahoru |
|
 |
eli Občasný přispivatel

|
Zaslal: út duben 03, 2007 7:20 pm Předmět: |
|
|
....asi to k ničemu nebude.Všechno je to po rozštípnutí strašně "do vrtule"  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
Zaslal: út duben 03, 2007 6:11 pm Předmět: |
|
|
Trošku ti závidím. Tis je magické drevo, hodí sa na každý tvar luku a nevadia ani menšie uzle a nerovnosti. Na sušenie moc netlač schne rýchlo, ale má praskavé tendencie pri rýchlom sušení. Nechaj kôru a zatri konce nech to schne len cez štiepané plochy. Ak sa dá radšej to rozrež je to bezpečnejšie. rozvrhni si to tak aby boli ohyby a vlny v bočnom smere lepšie sa to tileruje než predozadné nerovnosti. Ak je to zahnuté ako banán tak dutá strana bude chrbát.
Je to drevo veľmi citlivé na teplo, dá sa jemne dotvarovať horkým vzduchom až to bude suché. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jeneš Grafoman

Registrace: 16.6. 2006 Příspěvky: 762 Bydliště: u Karlových Varů
|
Zaslal: út duben 03, 2007 4:18 pm Předmět: |
|
|
Štípni je tak, aby jsi využil přirozené prohnutí jako reflex a snaž se vyhnout největším sukům. Tiše závidím, taky bych si někdy střihnul tisový luk.  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
eli Občasný přispivatel

|
Zaslal: út duben 03, 2007 2:32 pm Předmět: |
|
|
Jak říkám, tyhle tisy asi nikdo nesázel. Je to nejspíš nálet z těch parkovejch.Jentak tam rostly mezi vzrostlejma smrkama, v úzký a docela hluboký roklince. Myslim, že neměli jednoduchej život. Ale aspoň rostly nahoru, za světlem, takže nejsou tak zkroucený jakop ty keře v parku. Letokruhy mají tak kolem 1mm
Samozřejmě že nejsou ideálně rovný. Měl bych je štípat po ohybu, nebo napříč ohybem?  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
Zaslal: út duben 03, 2007 1:41 pm Předmět: |
|
|
Okrasné parkové tisy bývajú rýchlo rastené a majú riedke, slabé drevo. Dobrý tis mán letokruhy užšie ako 1 mm. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Mysa Grafoman

|
Zaslal: út duben 03, 2007 9:41 am Předmět: |
|
|
Někde tu bude od Hroma přeložený článek jak udělat luk v 6 dnech(asi odkazy) .Tis jde štípat velmi snadno.Nasadíš sekerku,či sekáček na dužinu a načneš ho a pak za pomoci dřevěných klínků štípnout .Výhodnější je,když máš k dispozici celou větev i s větvičkami.Staří šindeláři měli fígl ,jak zjistit ,jestli dřevo není točité . Štípneš nožem větvičku,a jestli má vrtuli,je točitý celý strom .V tom případě je výhodnější říznout ho pilou .Nesahat na vnější stranu a pokud chceš sundat kůru,tak sloupnout ,nebo tupou stranou nože. Udělat hrubý tvar luku a alespoň měsíc nechat schnout(čím déle,tím lépe) v bytě.Potom udělat tiller.Suky se dají zvládnout,ale nesmíš tilerovat hoblíkem,nebo pořízem .Oškrabovat! Lepší je ,když je bez suků a jakštakš rovný .Tis je možné teplem rovnat |
|
Návrat nahoru |
|
 |
eli Občasný přispivatel

|
Zaslal: út duben 03, 2007 8:57 am Předmět: TIS |
|
|
Orkán KYRIL zafoukal, a odneslo to nespočet stromů. Kámoš mi dal vědět, likvidujou nějaký vývraty, a to co leží pod nima jsou asi malý TISY.!
Měl pravdu. Kdysi nedaleko bývala klášterní zahrada, kde dosud nějaký tisy jsou a tohle je nejspíš "nálet kterej vyrostl divoce. Všechno to tam nejspíš půjde do štěpkovače,takže jsem nakoupil alkohol pro chlapy s pilama a teď mám doma 4 dvoumetrový kmínky v průměru od cca 7cm na čepu(na slabším konci) do 12cm
Poradí někdo z vás, co a jak s nimi dál? Jak rozštípat,jak sušit, atd...
Ty slabší jsou dost sukatý, takže jestli to vůbec k něčemu bude?!? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|