Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Jenda Nováček

Registrace: 30.4. 2007 Příspěvky: 131 Bydliště: pod Brnem, u Hodonína
|
Zaslal: pá květen 04, 2007 9:38 am Předmět: |
|
|
Zatím děkuji. _________________ Jenda |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jaroslav Kejval Grafoman

Registrace: 21.6. 2006 Příspěvky: 741
|
Zaslal: pá květen 04, 2007 9:27 am Předmět: |
|
|
No koukám že jste něšťastníkovi moc nepomohly. Zajimavé že tyto dotazy vždycky vyšumí do ztracena.
Nevím jestli ti toto pomůže ale jen ve stručnosti
longbow - označení pro dlouhý luk D profilu, celodřevěný nebo lepený ze dvou částí
flatbow - plochý luk který má ramena převážně v širokém obdélnikovém D. Je to i označení pro luky které mají na obou stranách nalepený laminát tzv american flatbow
Recurve luk - luk který má zahnuté konce ramen taky reflexní luk
to dělení je pak další podle profilu prohnutí ramen před napnutím tětivy deflexní, reflexní, nebo deflexně reflexní
Označeční nátahové síly luku se uvádí v librách s # je to údaj, který informuje o přibližné síle luku při 28" nátahu. Je to norma AMO která dovoluje odchylku + - 2 libry. Takže luk může mít ve skutečnosti při údaji 50 liber 48 liber nebo 52. To je spíše pro dřevolaminátové luky. Klasičtí výrobci celodřevěných luků uvádí aktuální hodnotu. někteří i hodnoty které nikdy na luku nenaměřily ) takže pozor
tiller už byl zmiňován je to jednak označení pro plynulý ohyb ramen luku jednak to je označení o pákovém poměru ramen luku. díky nerovnováze při nátahu luku se luk tilleruje tak aby spodní rameno bylo nepatrně silnější než horní
délka nátahu - individuální rozměr pro určení délky šípu . nejpřesnější měření - vzdálenost při rozpažených pažích měřena od prostředníčku existuje tabulka. Délka nátahu ovlivňuje i sílu luku. Důležitý ůdaj pro lukaře a pro výběr šípů.
Pokud máš ještě nějakou nejasnost určitě ti tady někdo zodpoví |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Griffin Grafoman

Registrace: 21.7. 2006 Příspěvky: 1283 Bydliště: Nymburk
|
Zaslal: pá květen 04, 2007 1:04 am Předmět: |
|
|
Mysa napsal: | moc pěkné"l" Griffine Ještě nějaké otázečky? |
NEE! Měls pravdu.
Ale teď jsem si zas všimnul - chybí mi tam ´s - správně je to Maxwell´s Silver Hammer ...sakra Ty jazyky, ty jazyky... _________________ Griffin |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Mysa Grafoman

Registrace: 25.9. 2006 Příspěvky: 4466 Bydliště: Praha - Radotín
|
Zaslal: pá květen 04, 2007 12:28 am Předmět: |
|
|
moc pěkné"l" Griffine Ještě nějaké otázečky? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Griffin Grafoman

|
Zaslal: pá květen 04, 2007 12:05 am Předmět: |
|
|
Mysa napsal: | taky, myslím ,tiler znamená dlaždič... |
To můžu potvrdit a "tile adhesive" je lepidlo na obklady a dlažby. Kurz anglické stavební terminologie ale asi přehodíme na jiné fórum.
Co kovářství? Small hammer, big hammer, Maxwell Silver Hammer ...?
No tak dobře, já tam to "l" doplním.  _________________ Griffin |
|
Návrat nahoru |
|
 |
robinhoodd Nováček

Registrace: 10.8. 2006 Příspěvky: 127 Bydliště: Praha-9
|
Zaslal: pá květen 04, 2007 12:00 am Předmět: |
|
|
[/quote]Selfbow: Neosedlaná úklona udělala z jednotlivé skrue dřeva nebo dva splétané ubytovny. Starší definice nedovolit splétaná ubytovna.[/quote]
Vydařený překlad pro selfbow  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Mysa Grafoman

Registrace: 25.9. 2006 Příspěvky: 4466 Bydliště: Praha - Radotín
|
Zaslal: čt květen 03, 2007 11:52 pm Předmět: |
|
|
taky, myslím ,tiler znamená dlaždič. Jak tuhle říkal PeZ , tiller je ta tyč, na které se vyvažuje luk
Naposledy upravil Mysa dne pá květen 04, 2007 12:01 am, celkově upraveno 2 krát. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Griffin Grafoman

|
Zaslal: čt květen 03, 2007 11:17 pm Předmět: |
|
|
Jenda napsal: | Např: 55#, tiler, backside, rawhide,... Je toho víc.  |
1. 55# znamená 55 liber = napínací síla luku, zpravidla se udává při nátahu (délce, na kterou natáhneš šíp) 28" tj. 28 palců
2. tiller je rovnoměrný průhyb luku v celé délce ramen, luk se tilleruje na tillerovací tyči - napne se, označí se místa, kde se to málo prohýbalo, sundá se to, z vnitřní strany (belly) opracuje atd. až do požadovaného nátahu
3. backside je zadní strana luku, ta dál od tebe, vnitřní je břicho (alespoň u longbow) v angl. = belly
4. rawhide je surová kůže
Ale "lukaři" ti možná odpoví líp. Já jsem jen "uživatel".  _________________ Griffin
Naposledy upravil Griffin dne pá květen 04, 2007 12:10 am, celkově upraveno 1 krát. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

Registrace: 22.2. 2007 Příspěvky: 5356 Bydliště: Galgocy
|
Zaslal: čt květen 03, 2007 10:44 pm Předmět: |
|
|
Pája gratulujem máš perfektný prekladač. Je jasné, že to je o luku. Mohol by si to preložiť všetko. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Pája1111 Grafoman

Registrace: 24.1. 2007 Příspěvky: 548 Bydliště: Brno
|
Zaslal: čt květen 03, 2007 6:36 pm Předmět: |
|
|
cornus napsal: | http://p081.ezboard.com/Archery-Glossary--By-Tim-Baker/fpaleoplanet69529frm52.showMessage?topicID=10.topic |
Mno, když někdo neovládá anglicky, dopadne to asi takhle: Překlad slovníkem z počítače...
Selfbow: Neosedlaná úklona udělala z jednotlivé skrue dřeva nebo dva splétané ubytovny. Starší definice nedovolit splétaná ubytovna.
 _________________ Když máš obě ruce levé, staň se levákem, budeš ve výhodě! |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

Registrace: 22.2. 2007 Příspěvky: 5356 Bydliště: Galgocy
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jenda Nováček

|
Zaslal: čt květen 03, 2007 5:42 pm Předmět: |
|
|
Např: 55#, tiler, backside, rawhide,... Je toho víc.  _________________ Jenda |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jeneš Grafoman

Registrace: 16.6. 2006 Příspěvky: 762 Bydliště: u Karlových Varů
|
Zaslal: čt květen 03, 2007 4:38 pm Předmět: |
|
|
Napiš čemu nerozumíš, ať je na co odpovídat.  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jenda Nováček

|
Zaslal: čt květen 03, 2007 2:03 pm Předmět: Lukařské názvosloví |
|
|
Já jsem tady na fóru nový a vůbec se neviznám v těch profesionálních názvech. Určitě by mi a ostatním laikům přišly vhod nějaké vysvětlivky, popř. obrázky s popisky částí tůzných luků. _________________ Jenda |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|