Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Dusan Grafoman

Registrace: 13.8. 2011 Příspěvky: 1264 Bydliště: Trnavská šíra step
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Dusan Grafoman

|
Zaslal: st srpen 29, 2012 11:20 am Předmět: |
|
|
Ďakujem chalani, uznanie poteší.
Vašone, ruže z jelenich parohov majú aj na [url]highlandhorn.čom[/url] ale verím tomu, že u vas zozenies, veď v našich krajinách je jeleňov našťastie stale dosť. a kebyze už nevieš a nemáš tak skús biliardovu guľu, len pozor na poriadne uchytenie pri prvom posilovani. veľa zdaru. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

Registrace: 22.2. 2007 Příspěvky: 5356 Bydliště: Galgocy
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Gandalf Nováček

Registrace: 23.7. 2012 Příspěvky: 9
|
Zaslal: st srpen 29, 2012 8:54 am Předmět: rohovina |
|
|
mrkni na aukro do myslivosti... za kilo tam parožinu seženeš  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Vason Občasný přispivatel

Registrace: 27.5. 2008 Příspěvky: 157
|
Zaslal: st srpen 29, 2012 8:22 am Předmět: |
|
|
Sakra Dusko to jsou ale krasavci, neskryvana zavist, ja nejsem schopnej sehnat ani material. Ani umelinu ani blbej paroh, natoz zacit krouhat  _________________ Nikdy nic neni tak jak se zda! |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Dusan Grafoman

|
Zaslal: st srpen 29, 2012 12:40 am Předmět: |
|
|
a ešte jeden, poobedný, na už pokojný palec.
 |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Dusan Grafoman

|
Zaslal: út srpen 28, 2012 11:31 am Předmět: |
|
|
akurát dokončený, trošku širší, ranný zekir z býčieho rohu. Hrana obočia je ostrá ako čepeľ jedálneho noža, obočie jemný oblúčik.
Toto je prsteň ranný, keď mám napuchnutejší palec. Je v podstate taký istý a z toho istého býčieho rohu, ako predošlý, ten mi však je presne tesný, a už sa mi viackrát stalo, že som na závode zbytočne autoval, kým sa mi prsteň neusadil. Tak som si urobil radosť  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Dusan Grafoman

|
Zaslal: st duben 18, 2012 12:12 pm Předmět: |
|
|
Linky poznám ale aj tak vďaka za umiestnenie pre ostatných.
Hentie prstene vykladané drahokamami sa podľa mňa vôbec nepoužívali, možno tak rituálne raz, dva krát za ich existenciu.
Ide o to, že plocha obočia týchto šperkov vôbec nie je hladká, dokonca má na sebe ostré hrany. Z praxe môžem potvrdiť, že i dokonale hladký povrch obočia prsteňa a dokonale zaoblená hrana oka nezabráni tomu, že pri silnom luku (ktoré boli kedysi pre janičiarsky dorast úplne bežné ) hrana oka prsteňa postupne rozoderie omotávku, alebo ak omotávka nie je, tak rýchlo tetivu samotnú.
Môžno to neplatilo až tak pre koženné arabské tetivy, ale tu tiež ostré hrany drahokamov, alebo kovové hrany pre ich osadenie tetivu museli drať, nehovoriac o tom, že pre prsteň je jedna z najdôležitejších charakteristík hladkosť vonkajšej plochy oka a plynulý (t.j. bez hrany) prechod od okraja oka (kde spočíva tetiva pri náťahu) k jeho ploche - vtedy sa dosahuje hladké vypúšťanie "ako skĺznutie snehu z bambusového listu" kvôli ktorému prsteň vlastne existuje. S týmito šperkami by sa hladké vypúšťanie nedosiahlo ani náhodou Skúsenosť mi to potvrdzuje, aj keď sa mi tají dych na šperkárskym remeselným prevedením.
Mne sa preto najviac zo všetkých páči tento mugalský, 17. storočie:
http://antiferus.net/otherrings/mughal3.htm - je jednoduchý ale pritom ergonomicky vyvážený, nádherný kúsok. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Kibe Grafoman

Registrace: 15.10. 2006 Příspěvky: 1065 Bydliště: Turnov/Praha
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Mysa Grafoman

Registrace: 25.9. 2006 Příspěvky: 4466 Bydliště: Praha - Radotín
|
Zaslal: pá duben 13, 2012 12:38 am Předmět: |
|
|
ještě jich posereš mnoho. Já si většinou usnadňuji práci vrtákem natolik, že se mi pak svírá p.... jestli nebudu mít ďouru skrz oko.
Taky se mi jeden dokonalý chytil při leštění filcáku a rozflákal se o kamennou zeď  _________________ Důvěřuj Aláhovi, ale napřed si uvaž velblouda.
Prorok Mohamed |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Dusan Grafoman

|
Zaslal: pá duben 13, 2012 12:34 am Předmět: |
|
|
Zatiaľ môj najlepší - z parohovej ruže:
Hladučký ako prdelka, obočie prsteňa je jemne zaoblené, nie je to rovná plocha výrezu kužeľa - najprv to tak bolo, ale placka odhadzovala tetivu a vzhľadom na môj tvar palca som to musel vykompenzovať zmenou vonkajšieho tvaru obočia.
Na okraji oka sa mi podarilo to posrať a trošku som z toho odlúpil, ale vôbec to pri náťahu nevadí, tlak sa prenesie pohodlne na plochu vnútri oka.
Je to prsteň placatý, trochu inak som sa musel naučiť zamykať a vypúšťať, ale strieľa zatiaľ najlepšie  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Mysa Grafoman

Registrace: 25.9. 2006 Příspěvky: 4466 Bydliště: Praha - Radotín
|
Zaslal: so únor 25, 2012 10:09 am Předmět: |
|
|
lze. Ale spíš povařit, než napařovat. Tradiční futrály na šňupací tabák se tvarovaly z rohoviny povařené s bramborovými šlupkami.
Rovněž tak dýmkové náústky.....
Po čase má rohovina tendenci se trochu vrátit do původního tvaru a stejně tak, pokud se znovu ohřeje, například ponecháním v létě v autě  _________________ Důvěřuj Aláhovi, ale napřed si uvaž velblouda.
Prorok Mohamed |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Pavel Nováček

Registrace: 28.6. 2006 Příspěvky: 98 Bydliště: Ml.Boleslav
|
Zaslal: so únor 25, 2012 9:54 am Předmět: |
|
|
dotaz - pokud vyrábíte prsten nebo jiné součásti lukostřelecké výbavy z rohoviny:
Je možné rohovinu kromě broušení a vrtání také tvarovat, ohýbat - snad po ohřátí v horké vodě? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Dusan Grafoman

|
Zaslal: st únor 01, 2012 5:15 pm Předmět: |
|
|
Vason napsal: | Polozenim tetivy na prsten tak cely tlaci proti brisku palce a vaha se rozlozi coz mi umozni dlouhodobejsi strileni aniz bych mel po par vystrelech palec modrej z venci za nehtem (proste prvni clanek palce). |
Podla Arab archery je modry palec zvonka za nechtom z nasledujucich moznych dovodov:
1) zle fixovanie palca ukazovakom v zamku, pri ktorom posledny clanok ukazovaka tlaci na necht palca. Pri natahu potom sa tlak prenesie na miesto, kde ukazovak tlaci na necht palca, krv tu zle prudi a vytvori sa modrina pod nechtom. Ukazovak musi byt pri natahu oprety na clanku palca tesne za nechtom.
2) zle vypustane + dlhy necht na palci => tetiva brnkne o necht palca
3) zle vypustanie, pri ktorom uvolnime palec skor nez ukazovak; co sposobi ze ukazovak silnym tlakom sklzne z palca cez necht a tento tlak spravi modrinu - spravne sa ma uvolnit o trosku skor najprv ukazovak, potom palec
3) zle zalozenie tetivy na prsteni, ked nevyuzivame hranu prstena, ale tah tlaci na palec tesne za okom prstena - opat tu prestane prudit krv a opuchne vrch palca + zmodra
mozem potvrdit, ze vsetky chyby som zazil na vlastnom palci  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Dusan Grafoman

|
Zaslal: st únor 01, 2012 2:05 pm Předmět: |
|
|
jo, aj mne to tak zo zaciatku pripadalo, ze tetiva takto zahaknuta za prsten neprimerane zatazuje klb palca. strielam lukom 73#/28'' a to taham okolo 29-30'', cize vysledna libraz bude este vacsia
tiez som to zo zaciatku poriadne citil a maval som palec zodraty do krvi, okolo klbu, aj pod klbom, kde sa tetiva opiera pri zahaknuti.
tajomstvo je v ergonomii prstena, ako spravit vnutornu cast, aby sa dokonale rozlozil tlak na miesta pod klbom, prsten tu musi dokonale sadnut na palec, bez akehokolvek volneho miesta. kym som na to ako tak prisiel, kopu som ich spravil a .... kopu aj pokazil
druha vec je zamok päste, ako ktory prst napnut, aku cast predlaktia, co uvolnit. stale sa to aj ja ucim ale je to uplne nieco ine ako na zaciatku, ked som si vytrpel svoje teraz pouzivam zamok 60, cize tetivu taham len palcom fixovanym len ukazovakom, zostavajuce tri prsty vystrete a napate aby sa vyvolalo potrebne napatie v predlakti cim sa odlahci namahanie samotnej päste.
potom je to v pohode. potom to vobec nie je bolestive a strielat je fakt radost. naozaj nemusis mat paste ako kovac aj ked ja ich nemam zrovna ako klavirista je to o technike hlavne, az potom o sile - teraz sa uz pre strielani zekirom ovela menej narobim, ako kedysi  |
|
Návrat nahoru |
|
 |

|
Zaslal: st únor 01, 2012 1:41 pm Předmět: |
|
|
Dusan napsal: | dakujem za videjko.
jo, typek tam ma ten typ prstena, pri ktorom sa tetiva taha priehlbinkou v prsteni.
ja to tak nemam, nechal som si poradit, a aj mi to logicky vychadza, ze ked necitim tetivu, tak stracam cit pre natah a je to nepresne.
ja pouzivam klasicky jednoduchy tvar a pri zamku taham tetivu hranou prstena (zahladenou do oblucika), pricom tetiva sa opiera o kozu na palci po klbom (spravi sa tam taky pekny mozolcek ) . |
"klasicky jednoduchy tvar" tak jak ho oznacujes mi porad nejak nefunguje s ohledem rozkladani sil na palec, tetiva visi "za prstenem" (a v podstate ho stahuje z palce) a ten nadmerne zatezuje kloub palce, zejmena u silnejsich luku (pro me 70lib) je to dost bolestive, preci jen moje prstiky nejsou Mysakovy kovadliny
Polozenim tetivy na prsten tak cely tlaci proti brisku palce a vaha se rozlozi coz mi umozni dlouhodobejsi strileni aniz bych mel po par vystrelech palec modrej z venci za nehtem (proste prvni clanek palce). _________________ Nikdy nic neni tak jak se zda! |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Dusan Grafoman

|
Zaslal: st únor 01, 2012 1:20 pm Předmět: |
|
|
dakujem za videjko.
jo, typek tam ma ten typ prstena, pri ktorom sa tetiva taha priehlbinkou v prsteni.
ja to tak nemam, nechal som si poradit, a aj mi to logicky vychadza, ze ked necitim tetivu, tak stracam cit pre natah a je to nepresne.
ja pouzivam klasicky jednoduchy tvar a pri zamku taham tetivu hranou prstena (zahladenou do oblucika), pricom tetiva sa opiera o kozu na palci po klbom (spravi sa tam taky pekny mozolcek ) . |
|
Návrat nahoru |
|
 |

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Dusan Grafoman

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

Registrace: 22.2. 2007 Příspěvky: 5356 Bydliště: Galgocy
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
seifgard Občasný přispivatel

Registrace: 19.7. 2006 Příspěvky: 181 Bydliště: Praha - Uhříněves
|
Zaslal: pá leden 27, 2012 7:57 pm Předmět: |
|
|
Naso napsal: | Já stejně nechápu jakým způsobem se to tahá (tětiva a drží šíp). Mohl by mi to někdo odfotit případně natočit v dobré kvalitě abych viděl jak to funguje, dík. |
http://www.youtube.com/watch?v=B9kjKOn9n-o _________________ CSWBS - Kde jiní končí, my začínáme. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Naso Nováček

Registrace: 31.12. 2011 Příspěvky: 133
|
Zaslal: pá leden 27, 2012 6:19 pm Předmět: |
|
|
Já stejně nechápu jakým způsobem se to tahá (tětiva a drží šíp). Mohl by mi to někdo odfotit případně natočit v dobré kvalitě abych viděl jak to funguje, dík. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Dusan Grafoman

|
Zaslal: čt leden 26, 2012 11:17 pm Předmět: |
|
|
ďalší z kravského rohu:
 |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Dusan Grafoman

|
Zaslal: so prosinec 24, 2011 11:29 pm Předmět: |
|
|
No ale ja na FB som ale ty to mas zrejme len pre tych co su tvoji priatelia, ty expert
Picassa je easy, ak mas gmail konto, tak priamo z picassy to tam das jedinym klikom to je este menej ako to hadzat do neoficialnej STB databazy menom FB
Ale dakujem za uznanie poviem ti, najviac práce je s tou parohovinou, lebo keďže je vnútro paroha z mäkkého matrošu, musíš východzí tvar pomerne presne odrezať, čo samozrejme nejde, a preto odrežieš s rezervou a potom len upravuješ, dobrusuješ až ťa ide z toho šlahnúť
Ako mi poradili múdrejší majstri, najprv sa treba učiť na dostupnom matroši (drevo, plast) a až potom na úzkoprofilovom (parohy, rohovina)
Inak šťastné a veselé  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
emanon Stálý přispivatel

Registrace: 26.2. 2011 Příspěvky: 368
|
Zaslal: so prosinec 24, 2011 4:22 pm Předmět: |
|
|
Inak pekné to máš ,ja by som sa asi tak netrápil z bil gulov ,najmenej práce je asi na tej rohovine ..aj s tým krušpánom som dosť bojoval kôli tomu vrtaniu diery ..ešte by som chcel skúsiť borovicovu hrču ,to je pekne tvrdé |
|
Návrat nahoru |
|
 |
emanon Stálý přispivatel

|
Zaslal: so prosinec 24, 2011 4:19 pm Předmět: |
|
|
No to som fotil web kamerov na facebook do profilových fotiek ,lebo to je hned a do picasy neviem ako to dam lebo do musim sťahovať do počitača a do neho už nič nedavam bo si sem každy robi album a nazve to fotky a ja už sa vtom nevyznam kde mi to uloži a hladam to polhodinu
aby si to videl musiš byť asi registrovany na facebooku ..ono je to najpohodovejšie lebo kliknem na vyfotit ,natrčil som prsten pred kameru a klikol vyfotit a mam to vybavene za 30sekund je to na vebe aj s pozovaním a prípravou |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Dusan Grafoman

|
Zaslal: so prosinec 24, 2011 2:06 pm Předmět: |
|
|
toto je zopár mojich kúskov, ten rohovinový som ešte zbrúsil, skrátil obočie, strieľa sa s ním dobre.
ten z mušle sedí skvele a je aj tenký, čiže menej ovplyvňuje výstrel, ale tlačí, hajzlík jeden, predsa len sa z toho matrošu už nedá uberať natoľko aby vnútorná plocha perfektne sedela, ale zas dá sa podložiť kožkou "kaš".
drevenný na obrázku má moooooc dlhé obočie, odhadzuje výstrel, chystám sa ho zbrúsiť ale nejak sa k tomu nemám
a toto je môj posledný výtvor, z biliardovej gule, čo si síce zaslúži facku, lebo nemožno ani hovoriť o tradičnom materiále, ale na nácvik tvaru, brúsenia a ergonómie je to super matroš. navyše povrch je totálne hladký od výroby, takže tetiva už hladšie ani skĺznuť nemôže. síce vonkajšia plocha obočia je guľový výsek a nie výsek kužeľa, ako by to malo byť, ale neva...sedí na (mojom) palci skvele a veľmi rád ním strieľam. ešte pár takýchto plastových pokusov a pustím sa do parohoviny...
teraz je ešte trochu viac zbrúsený znútra obočia, aby lepšie sedel na brušku palca, ktoré zakrýva v pokoji len tak tak . pri založenej tetive a náťahu presne zakryje bruško palca. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Dusan Grafoman

|
Zaslal: so prosinec 24, 2011 1:53 pm Předmět: |
|
|
nemáš to zverejnené, ty expert daj to na picassu a posli link. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
emanon Stálý přispivatel

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
sugriva Nováček

Registrace: 30.3. 2009 Příspěvky: 75 Bydliště: Bratislava
|
Zaslal: pá říjen 21, 2011 3:53 pm Předmět: |
|
|
Neďakuj kamarát.. Videl som Tvoje tulce, a neviem povedať nič iné než - ..sánka dolu šéfe..  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|