Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Blembloud Nováček

Registrace: 27.2. 2012 Příspěvky: 54 Bydliště: Ostrov u Macochy
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
laskyy Nováček

Registrace: 3.1. 2012 Příspěvky: 60 Bydliště: melcice lieskove
|
Zaslal: út září 04, 2012 2:04 pm Předmět: |
|
|
[quote="Naso"]chci se zeptat kolik by asi tak měl vážit lovecký trojboký hrot na 60lb luk? Z bronzu. Průměr týbla 10mm. Dále by mne zajímala velikost takového hrotu. Protože u nás v muzeu jsem viděl pouze dvouboké špička hrotu byla srdíčkového tvaru. Celkově byla špička malinkatá menší nebo ve stejném průměru jako tulejka. Mohlo by se jednat o válečné hroty na lidi? A trojboké by se používaly na zvěř? Díky za odpověďi.[/quotelen taketo mudro...neslo by odvazit nejaky nalez? ja na 10mm tycky kujem 10-11 -15 gramove kridelkove... lahsie neviem.. je to poznat na sipoch 10-11 gramove letia ako blesk a 15 gramove su pomalsie...z 58 libroveho luku som prestrelil bocik-bucek hruby 5cm, trojcepelove hroty mohli byt bojove na ludi maju dobru prieraznozt... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Blembloud Nováček

|
Zaslal: ne září 02, 2012 6:21 pm Předmět: |
|
|
60lb to je přibližně 270N takže optimální šíp by měl vážit nějakých 30g. Když počítám těžiště posunuté od středu jen maličko k hrotu, tak by hrot neměl být těžší než 16g (při délce šípu 650 mm).
Zbytek jen odhaduju: řekl bych, že na počtu břitů zas až tak moc nezáleželo. Lovecké hroty bych čekal větší. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Naso Nováček

Registrace: 31.12. 2011 Příspěvky: 133
|
Zaslal: čt srpen 30, 2012 6:13 pm Předmět: |
|
|
chci se zeptat kolik by asi tak měl vážit lovecký trojboký hrot na 60lb luk? Z bronzu. Průměr týbla 10mm. Dále by mne zajímala velikost takového hrotu. Protože u nás v muzeu jsem viděl pouze dvouboké špička hrotu byla srdíčkového tvaru. Celkově byla špička malinkatá menší nebo ve stejném průměru jako tulejka. Mohlo by se jednat o válečné hroty na lidi? A trojboké by se používaly na zvěř? Díky za odpověďi. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Blembloud Nováček

|
Zaslal: čt srpen 16, 2012 7:19 am Předmět: |
|
|
V pracovním vypětí tohoto léta jsem konečně našel chvilku a chrstnul jsem další hroty. Bohům žel jsem to úplně zmrvil, takže z připravených devíti kousků by byl jskš-takš pouřitelný pouze jeden.
Přikládám ještě foto jiné konstrukce, leč pouze z kompozice.
http://otevrenadilna.rajce.idnes.cz/pokus_2 |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Blembloud Nováček

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Naso Nováček

|
Zaslal: út červen 12, 2012 6:49 pm Předmět: |
|
|
tak jsem byl dnes v muzeu na dnu otevřených dveří prohlížel jsem si vytríny a na uzemi vyškovska se našli hroty převážně s řapem a jeden nebo dva měli tulejku. Poměrně velké hroty váhově bych to odhadoval něco okolo 15-20g. Samozřejmě myslím typ bodkin, lovecký hrot jsem tam nenašel nebo alespoň nezahlédl. Jinak byli tam ukázky i bronzových hrotů, byli takové krásně zelenkavé v daleko lepším stavu než ocelové. Byli podstatně malinké váhově odhadem 3-6g s 2ma křidélky. Ne 3 ale 2 křidélka a tedy tulejka. Foto nemám protože jsem šel náhodou okolo a všiml si že mají otevřeno, fotopřístroj po ruce nebyl. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Radas Občasný přispivatel

Registrace: 24.2. 2010 Příspěvky: 252
|
Zaslal: po červen 11, 2012 6:24 pm Předmět: |
|
|
Jo v původním dotazu tohohle vlákna je zmíněná ocel, ale je to samozřejmě nesmysl. Jestli máš na mysli to že mi odepisoval Blembloud že ten žárobeton vydrží teplotně i ocel, tak to bylo kvůli něčemu jinýmu. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Fifa Občasný přispivatel

Registrace: 29.7. 2010 Příspěvky: 224
|
Zaslal: po červen 11, 2012 1:04 pm Předmět: |
|
|
jinak souhlasim ze liti ocelovyc hrotu se mi fakt netyka, jen jsem chtel naznacit, ze pro dany ucel to neni uplne vhodna technologie, stejne tak jako se treba neodlevaji karoseriie aut. _________________ Elite Archery GT 500
Bowtech Infinity Edge
Hoyt Podium |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Fifa Občasný přispivatel

|
Zaslal: po červen 11, 2012 1:00 pm Předmět: |
|
|
Puvodne byla rec o ocelovych litych hrotech. Ty bych chtel videt. (ne ze by nesly teoreticky udelat, ale kdo by to prakticky delal - nemyslim pro zabavu ze to dokaze, ale pro realne pouziti)
Co se tyka bronzu, tak ta epeocha mi uplne neunikla, ale mam za to ze ji nasledovala doba zelezna, a tak mi neni jasne proc by dneska nekdo delal bronzovy mec (na valceni, ne na zed) _________________ Elite Archery GT 500
Bowtech Infinity Edge
Hoyt Podium |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Blembloud Nováček

|
Zaslal: pá červen 08, 2012 5:09 pm Předmět: |
|
|
Fifa napsal: | ne, a proto se celkem bavim |
Příliš nerozumím proč nejdřív vyvoláváš pranice a pak se tváříš, že se tě to netýká. Ale dobrá. Beru to tak, že ti nějaká poznámka z tohodle fóra docvakla až se značným zpožděním.
Ovšem tvoje výroky ohledně bronzu svědčí o jisté mezeře ve vědomostech. Uvědomuješ si vůbec, že brozové zbraně daly název pro celou epochu dlouhou skoro 2000 let? Zkus si o tom něco přečíst. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Fifa Občasný přispivatel

|
Zaslal: st červen 06, 2012 8:15 pm Předmět: |
|
|
Naso napsal: | litý meč ano- bronzový, tak samo sekyra a další věci, z oceli ne. |
bronzovy mec je super, treba pro cinoveho valecnika _________________ Elite Archery GT 500
Bowtech Infinity Edge
Hoyt Podium |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Fifa Občasný přispivatel

|
Zaslal: st červen 06, 2012 8:14 pm Předmět: |
|
|
ne, a proto se celkem bavim _________________ Elite Archery GT 500
Bowtech Infinity Edge
Hoyt Podium |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Blembloud Nováček

|
Zaslal: čt květen 31, 2012 7:26 am Předmět: |
|
|
Fifa napsal: | Odlevat ocelove hroty sipu ???
Videli jste snad nekdy lity mec, nebo motycku ?
|
A ty snad jo? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Kibe Grafoman

Registrace: 15.10. 2006 Příspěvky: 1065 Bydliště: Turnov/Praha
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Naso Nováček

|
Zaslal: čt květen 31, 2012 12:59 am Předmět: |
|
|
litý meč ano- bronzový, tak samo sekyra a další věci, z oceli ne. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Mysa Grafoman

Registrace: 25.9. 2006 Příspěvky: 4466 Bydliště: Praha - Radotín
|
Zaslal: st květen 30, 2012 11:00 pm Předmět: |
|
|
v Barbarovi Onanovi _________________ Důvěřuj Aláhovi, ale napřed si uvaž velblouda.
Prorok Mohamed |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Fifa Občasný přispivatel

|
Zaslal: st květen 30, 2012 10:31 pm Předmět: |
|
|
Odlevat ocelove hroty sipu ???
Videli jste snad nekdy lity mec, nebo motycku ?
To snad ne ! _________________ Elite Archery GT 500
Bowtech Infinity Edge
Hoyt Podium |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Blembloud Nováček

|
Zaslal: út květen 29, 2012 2:36 pm Předmět: |
|
|
Na škole jsem používal tyglíky z nakupovanýho šamotu. Na nízké teploty fungovaly docela dobře. Ještě bych doporučil pro lepší promíchání hlíny použít starý mlýnek na maso. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Naso Nováček

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Blembloud Nováček

|
Zaslal: po květen 28, 2012 8:37 am Předmět: |
|
|
Já používám dvoudílnou formu přibližně ve tvaru květináče. Hrana na dně má rádius. Materiál do toho vtlačuju ručně bez jádra. Kelímky jsou sice trocho neforemné, ale svůj účel to splní dokonale. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Radas Občasný přispivatel

Registrace: 24.2. 2010 Příspěvky: 252
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Blembloud Nováček

|
Zaslal: ne květen 27, 2012 9:04 pm Předmět: materiál forem |
|
|
Radas: Takže, jako materiál formy lze použís měs, kterou už znáš: jíl-písek-piliny vše stejným dílem. Jenom to pro formování musí být téměř suché. Vody jen 2% - to se blbě měří. Ale pozoruj děcka na pískovišti. Až se jim bábovičky budou perfektně dařit. Nebudou se rozpadat ani se nebudou lepit do formiček, tak to je perfektní vlhkost i pro formování. Pokud se nebudeš chtít mazat s hlínou tak zkus žárobeton. Před namícháním se to přesije a pak se s tím pracuje jako se sádrou. Teplotně to vydrží i ocel. Jinak obecné zásady lití předpokládám znáš. Pokud ne, tak jsou v každé učebnici technologie.
To s tou trubkou jsem nepochopil, popíšeš mi to trochu? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Komtur Stálý přispivatel

Registrace: 7.1. 2007 Příspěvky: 475 Bydliště: Tvrz Kamberk
|
Zaslal: po duben 23, 2007 9:47 pm Předmět: |
|
|
Chystám se postavit pořádnou pec, mám zásobu různých šamotových tvarovek na vyzdívky tavicích pecí. Ještě nějaký osvědčený projekt. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
robinhoodd Nováček

Registrace: 10.8. 2006 Příspěvky: 127 Bydliště: Praha-9
|
Zaslal: ne duben 22, 2007 7:19 pm Předmět: |
|
|
Já sem dělal tyglíky ze šamotu ten je až do 1600 , takže to drží ...
Pec sem měl takovou malou,ale funkční, topil sem tam hnědym a černým uhlím , roztavil sem tam i litinu.
Je to postavené z cihel a dost jednoduše , prostě jsem zkoušel..
http://www.sawyercrossbow.wz.cz/p%EDcka.htm
problemy mám z děláním forem, jak děláte ty formy na hroty s tulejkou? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Mysa Grafoman

Registrace: 25.9. 2006 Příspěvky: 4466 Bydliště: Praha - Radotín
|
Zaslal: čt duben 19, 2007 10:54 am Předmět: |
|
|
zatím jsem odléval jenom do vosku(v peci). lité plechy(na to mám formu), a 4 m vysokou sochu a to je zas příliš komplikované a do písku. Problém je i tavicí tyglík, který vydží teploty přez 1000 °. Jdou koupit ve specializovaných obchodech ,např. SWAH v Dobřichovicích. Tam mají pro malovýrobu všechno |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Eluwak Nováček

Registrace: 1.8. 2006 Příspěvky: 86 Bydliště: Praha
|
Zaslal: st duben 18, 2007 11:54 pm Předmět: |
|
|
Ad Arquero: Vida!  _________________ Zdraví Eluwak |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Eluwak Nováček

Registrace: 1.8. 2006 Příspěvky: 86 Bydliště: Praha
|
Zaslal: st duben 18, 2007 11:46 pm Předmět: |
|
|
Jsem kovolitec teoretik Ale formy se dělaly z jemnozrného pískovce, což? A na hroty s tulejkou bych šel metodou ztraceného vosku - přesný tvar z vosku zapouzdříš hlínou a po vysušení můžeš odlévat nebo v tom to rovnou tavit ( v provedení s nálevkou). Nesmí se zapomenout na unikající vzduch - proto kde je třeba vlož do hlíny stéblo trávy, aby tam byl kanálek.
Jinak do mosazi bych nešel. _________________ Zdraví Eluwak |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Arquero Nováček

Registrace: 24.11. 2006 Příspěvky: 11 Bydliště: Mladá Boleslav
|
Zaslal: st duben 18, 2007 10:56 pm Předmět: |
|
|
Výroba forem pro odlévání z bronzu je oříšek. Dá se použít hodně jílovitá hlína smíchaná s pískem, někdo radí i s popelem z kostí a parohů a dokonce jsem četl, že i s kobylincema. Formu je třeba vypálit a před samotným odléváním znovu nahřát na hodně vysokou teplotu. Viděl jsem i vícedílné formy vyrobené z pískovce na vícero použití.
Možno je použít i speciální jílovité písky a trochu chemie ( snad kyseliny? ), s tím nemám zkušenost - poradí fundovaní slévači. To ale není cesta ve stylu living history.
Forma při odlévání musí být po okraj zakopaná v zemi. Občas se roztrhne - už jsem to viděl, žádná sranda. Doporučuji též širší hrdlo, užší se může rychle tuhnoucím kovem ucpat.
Něco k historickém odlévání hrotů z bronzu najdeš na: http://1500bc.com/bronzeage/index_eng.html
Nenech se odradit prvními neúspěchy, chce to pevné nervy. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
robinhoodd Nováček

Registrace: 10.8. 2006 Příspěvky: 127 Bydliště: Praha-9
|
Zaslal: st duben 18, 2007 10:43 am Předmět: Odlévání hrotů |
|
|
Ahoj, zkoušel ste někdo odlejvat hroty z mosaze,bronzu nebo železa.
Já sem zkoušel tyto materiály roztavit, v tom jsem byl ůspěšný, ale ne ve výrobě forem, v té bych potřeboval krapet poradit. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|