Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
barys Nováček

Registrace: 22.10. 2013 Příspěvky: 20
|
Zaslal: čt září 25, 2014 4:54 pm Předmět: |
|
|
Vyrobil jsem celkem 4 luky. Když jste tu psali, že je to o zkažených prvních kusech, jak je to pravda.Nakonec jen jeden je docela poveden a i když je pro osmi letého kluka, je tam radost z výstřelu a požitek větší než ze sklolaminátového luku za 10 tisíc.
Má docela dobrý parametry 5,5 kg nátah, šíp 18 g a dostřelí i 70 m. Docela mám strach, aby kluk nikoho netrefil.
Jinak děkuji všem zde za rady a vážím si lidí co nezištně zde radí.  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
George Nováček

Registrace: 29.5. 2008 Příspěvky: 28
|
Zaslal: so září 13, 2014 12:23 am Předmět: |
|
|
Já mám nožík Mora sendvič 61HRC a je to znát, 60HRC na poříz je prostě kvalitní poříz bych řekl, takové se dělají i kvalitní nože, i víc - a poříz by měl mít extra ostří do hoblíku se kupujou taky extra tvrdé plazy 65HRC.
Škrabku tu už mám, zrovna jsem zjišťoval že je na tilerování vhodnější než rašple; že stačí ubrat malinko a už to změní tiler jsem zjistil pozdě. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
dav1dMldc Grafoman

Registrace: 16.1. 2010 Příspěvky: 580 Bydliště: ladce
|
Zaslal: pá září 12, 2014 11:33 pm Předmět: |
|
|
60HRC???? To si nabrús pilník...  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jeneš Grafoman

Registrace: 16.6. 2006 Příspěvky: 762 Bydliště: u Karlových Varů
|
Zaslal: pá září 12, 2014 11:17 pm Předmět: |
|
|
Hlavně si udělej nebo pořiď škrabku (třeba ze zlomeného pásu ze strojní pily), je daleko citlivější než hoblík nebo poříz a na tillerování je podstaně vhodnější. Na měkké dřevo se sice tolik nehodí, ale pořád lepší než poříz. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
George Nováček

|
Zaslal: pá září 12, 2014 10:50 pm Předmět: |
|
|
Tak jsem to vzdal, zkazil jsem tiler. Nicméně když vidím vaše tilery tak už vím, kde jsem udělal chybu, já ten luk prostě moc přepínal což z velké části zapřícínilo to, že jsem tam měl ve středu příliš dlouhé madlo (přilepené třešňové dřevo). Tak snad příště a nejprve udělám luk bez madla. Nechám usušit lísku a akát
Hlavně už budu mít hoblík vlaštovku, objednal jsem si Kunz z drevorezba.cz . Ještě to chce sehnat dobrý poříz, v těch různých Bauhaouzech atd. sice mají, ale nevím co je to za ocel. Chce to aspoň tak 60HRC, ale to nebude levná záležitost. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
George Nováček

|
Zaslal: út září 09, 2014 10:23 pm Předmět: |
|
|
No tak to jsem pěkně zkazil strašná škoda, protože jsem to měl z opravdu pěkného kusu lísky co mi tu schla v garáži přes rok :-/ |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

Registrace: 22.2. 2007 Příspěvky: 5356 Bydliště: Galgocy
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jeneš Grafoman

|
Zaslal: út září 09, 2014 9:31 pm Předmět: |
|
|
Nechci zbytečně strašit, ale jakmile jednou začne v luku praskat, obvykle to nedopadne dobře. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
George Nováček

|
Zaslal: út září 09, 2014 9:05 pm Předmět: |
|
|
Mám takový problém, jak jsem tak napínal luk na tiler, začalo v jednom rameni tak jemňoulince praskat. Rameno nemá nikde nějaká koncentrovná místa. Objevil jsem na jedné straně z profilu malou trhlinku. Tak jsem ji vyšmirgloval a zdá se že zmizela. Přislo mi, že poomohlo, když jsem opracoval i záda luku - celou dobu jsem je měl totiž netknuté a zakryté kůrou, s ostrýmí boky; myslím že to není pro to tilerování obré, protože se v nich může koncentrovat síla a pak to praskat. DOufám že to to dřevo zvládne tyo  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
George Nováček

|
Zaslal: ne září 07, 2014 11:09 pm Předmět: |
|
|
Ahojte,
potřeboval bych poradit. Dělám si teď lískový luk a jsem už u tilerování. Nemohl jsem si pomoct a musel jsem zbrousit břicho luku do půlkruhu, aby to pěkněji vypadalo napadlo mě ale, jestli to není problém, konkrétně zda-li pak nedochází k přetěžování střední části luku (směrem k ose). Ještě se chci zeptat, kde je dobré při tilerování ubírat, jestli na břiše, nebo měnit profil. Jinač luk dělám dle doporučení zde někoho z fóra spíše placatý, než hrubý, aby předešel chrisalizaci. Jo a ještě něco, má to pěkně symetrické prohnutí (řekněme 10cm ve středu), takže jsem toho využil pro reflex - ale jestli to něco mění na postupu nevím. Jo ještě pro jistotu, koli tak doporučujete u lísky max. tloušťku?
Děkuji |
|
Návrat nahoru |
|
 |
barys Nováček

|
Zaslal: pá srpen 15, 2014 11:34 am Předmět: |
|
|
Dik za info. Dnes budem pokračovat, uvidíme jak to proschlo. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jeneš Grafoman

|
Zaslal: čt srpen 14, 2014 9:55 am Předmět: |
|
|
Nátahová síla se dá změřit i mincířem. U luků se nátahová síla obvykle udává v librách a 1 libra=0.454 kg. Na tětivu z kopřiv zapomeň, dá se vyrobit lněná - vlákno se dá koupit, ale stejně je lepší použít Dacron. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
barys Nováček

|
Zaslal: st srpen 13, 2014 5:26 pm Předmět: |
|
|
Prosím dotaz. Sílu nátahu měříte siloměrem? To znamená jak rybáři váži ryby ve vezírku? Snad nevypadám za blbce a nikoho neurážím. Dělám totiž synovi první luk a on chce vědět kolik utáhne.
Jinak mimochodem to člověka docela bere, i kluka . Snaží se štípat kameny, sbírá smůlu a v lese řeže rovný tyčky na šípy. Jestli se nám to podaří, tak sem dáme foto. Děláme ryze přírodní, tzn. jen nůž a sekyra na opracování, ale tetiva z kopřiv vůbec nedrží ( praská) |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
zeli Grafoman

Registrace: 17.8. 2007 Příspěvky: 1047 Bydliště: Jindřichův Hradec
|
Zaslal: po květen 05, 2014 7:35 pm Předmět: |
|
|
Arrow napsal: | A myslíš že i u kompozitních luků ze sklolaminátu nebo uhlíkových vláken je možné provést tilerování? Ubírat materiál z ramen (šířku) ke snížení síly nátahu? |
Ano, i tyto luky se tilerují, broušením se ubírá tloušťka sklolaminátové vrstvy. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Arrow Nováček

Registrace: 21.1. 2014 Příspěvky: 24
|
Zaslal: po květen 05, 2014 12:37 am Předmět: |
|
|
Ale změnou polohy končíku na tětivě přece nezmění sílu ramen...
Myslel jsem že třeba existuje nějaký poměr mezi tloušťkou ramen (dřeva) a počtem dřevěných vrstev a počtem a uložením sklolaminátových nebo uhlíkových vrstev a jejich tloušťkou vůči jejich síle při základním rozměru od něhož můžu pomocí vzorce přepočíst síly jednotlivých vrstev vhledem k výchozí délce luku.
Zdá se však, že taková obecná rovina není. :-/ |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Dusan Grafoman

Registrace: 13.8. 2011 Příspěvky: 1264 Bydliště: Trnavská šíra step
|
Zaslal: ne květen 04, 2014 11:38 pm Předmět: |
|
|
to je zaludna otazka "kompozitny luk zo sklolaminatu"
pri normalnych kompozitoch sa to riesi velmi presnym vazenim rohoviny, symetriou jadra a presnym vazenim sliach.
Nakoniec sa moze luk jemne dotilerovat "oskrabkanim" rohoviny. A uplne nakoniec sa samozrejme formuje.
Asymetria, alebo menlivy tiler, je priamo vlastnost kompozitov. Riesi sa to tak, ze sa meni poloha zakladania sipu na tetive  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Arrow Nováček

|
Zaslal: ne květen 04, 2014 11:35 pm Předmět: |
|
|
A myslíš že i u kompozitních luků ze sklolaminátu nebo uhlíkových vláken je možné provést tilerování? Ubírat materiál z ramen (šířku) ke snížení síly nátahu? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
tulak77 Grafoman

Registrace: 31.12. 2007 Příspěvky: 2096 Bydliště: Pataš
|
Zaslal: ne květen 04, 2014 10:51 pm Předmět: |
|
|
praxou dosiahnes odhad vztahu sily s hrubkou , sirkou a dlzkou ramien a tvarom ramien .. nic ine ti nepomoze .. neexistuje nejaka vseobecna rovnica kedze pri ineh hrubke inej sirke a inom tvare sa moze tvoj luk spravat pokazde inak ... a meni sa tym vlastne vsetko tym som myslel aj natahovu silu .. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Arrow Nováček

|
Zaslal: ne květen 04, 2014 10:18 pm Předmět: |
|
|
Zdravím Vás,
přečetl jsem na doporučení knížku "instinktivní lukostřelba". Jako čtení vřele doporučuji pro každého, ať už začínajícího nebo zkušeného lukostřelce. Člověk se tam dozví spoustu užitečných rad a tipů o kterých by jinak netušil. Hlavně co se týká výběru luku, výběru správného šípu a obecně technika střelby. Je to sice jeden názor z mnoha ale dobré, pokud se chcete od něčeho odrazit aby Vaše studium mohlo začít.
Nic méně.
Byť jsem se dozvěděl spoustu rad které člověku při stavbě kompozitního luku pomohou, kapitola který by se přímo věnovala stavbě tohoto tipu luku tam není - (jak bylo níže naznačeno).
Jednu informaci jsem tam však nesehnal a která mi docela chybí :
Jak spočítat či odvodit potřebné proporce pro výrobu luku s přibližnou nátahovou silou. Vím jak má být luk dlouhý atd. ale nevím jak ovlivnit jeho tuhost tak, abych dosáhl zhruba požadovaných hodnot, řekněme 35-40 lb.
Věděl by někdo? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Misiak Nováček

Registrace: 31.8. 2012 Příspěvky: 68 Bydliště: Nitra
|
Zaslal: ne duben 27, 2014 8:53 pm Předmět: |
|
|
Pepitu podla mna mas zly tiler na tom luku. Ramena su prilis tuhe voci stredu podla mna. Ked urobis plynulejsi ohym na ramenach podla mna ani set nebude taky velky lebo odbremenis nadmerne namahany stred a ohyb sa lepsie rozlozi. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Luis Občasný přispivatel

Registrace: 27.9. 2012 Příspěvky: 288 Bydliště: Velký Jeníkov 2, 378 53
|
Zaslal: ne duben 27, 2014 12:59 pm Předmět: |
|
|
freeskater napsal: | dobry den,prosim chtel jsem se zeptat ,opracovávám luk respektive ramena ale narazil jsem na problém že nejsou uplne vodorovně a stáčí se do vrtule,mám je opracovat tak aby byla uplne vodorovna nebo spíš brat ohled na léta díky za odpoved |
Pokud tím "vodorovně" nemyslíš vodorovně ale myslíš tím, že ramena jdou vzájemně do vrtule, tak skutečně ber raději ohled na léta, pokud ta vrtule není extrémní, funkci luku by to nemělo nijak drasticky ovlivnit. Pokud je ovšem úhel "vrtule" neúnosně velký, tak to na břiše můžeš trochu zkorigovat. Předpokládám, že záda neopracováváš. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Pepitu Nováček

Registrace: 6.1. 2014 Příspěvky: 7 Bydliště: Mladá Boleslav
|
Zaslal: ne duben 27, 2014 11:34 am Předmět: |
|
|
Ted se tady toho dela ze nevim co driv a stoletej bordel taky za dva dny neuklidim tak jsem nad tim ze bych to vyfotil nekde jinde ani nepremyslel po pravde  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Tecumseh Grafoman

Registrace: 15.10. 2010 Příspěvky: 751 Bydliště: Biele Karpaty
|
Zaslal: ne duben 27, 2014 10:36 am Předmět: |
|
|
Ty brďo v tom bordeli ten luk ani nieje vidieť, taký mrdník to sa len tak nevidí, hentak prezentovať svoj výrobok to je teda ostuda  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Pepitu Nováček

Registrace: 6.1. 2014 Příspěvky: 7 Bydliště: Mladá Boleslav
|
Zaslal: so duben 26, 2014 9:50 pm Předmět: |
|
|
Tak tady mám skoro první pokus co bych měl vylepšit?
Černej bez NtN 178cm váha byla okolo 500g Set 1-3cm když je v klidu tak se pomalu rovná asi by chtěl dosušit? Micíř nemám ale zkoušel sem to nějak fórově o váhu asi zhruba něco přes 40 liber
 |
|
Návrat nahoru |
|
 |
freeskater Nováček

Registrace: 15.2. 2014 Příspěvky: 1
|
Zaslal: po březen 31, 2014 9:21 pm Předmět: |
|
|
dobry den,prosim chtel jsem se zeptat ,opracovávám luk respektive ramena ale narazil jsem na problém že nejsou uplne vodorovně a stáčí se do vrtule,mám je opracovat tak aby byla uplne vodorovna nebo spíš brat ohled na léta díky za odpoved |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Arrow Nováček

|
Zaslal: ne březen 23, 2014 10:50 pm Předmět: |
|
|
Děkuji |
|