Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Ogen Grafoman

Registrace: 15.10. 2007 Příspěvky: 1155
|
Zaslal: ne prosinec 07, 2008 3:01 pm Předmět: |
|
|
Tradícia ja tradícia; poriadok je poriadok . |
|
Návrat nahoru |
|
 |
JardaM Grafoman

Registrace: 21.9. 2008 Příspěvky: 1190 Bydliště: Zlín
|
Zaslal: so prosinec 06, 2008 5:38 pm Předmět: |
|
|
Dnes jsem se o tom zmiňoval v "Tilerování". Není ta míra 1 palec natvrdo a hotovo nějak divná, neměla by být nějak jako v procentech k délce luku? Třeba jako se vyjadřuje těžiště FOC u šípů? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Petrs Nováček

Registrace: 4.9. 2008 Příspěvky: 37 Bydliště: Olomouc
|
Zaslal: po prosinec 01, 2008 1:21 pm Předmět: |
|
|
Griffine, Cornusi díky, za radu. budu se tím řídit.
Jak se odměřuje lůžko šípu na tětivě už vím. A jak se ladí luk snad taky jen ty informace o opěrce jsem tady ve foru (a vlastně ani nikde jinde) nemohl najít. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

Registrace: 22.2. 2007 Příspěvky: 5356 Bydliště: Galgocy
|
Zaslal: po prosinec 01, 2008 12:58 pm Předmět: |
|
|
Dáva sa 1 palec nad stred.ak sú ramená rovnako dlhé. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Griffin Grafoman

Registrace: 21.7. 2006 Příspěvky: 1283 Bydliště: Nymburk
|
Zaslal: po prosinec 01, 2008 12:49 pm Předmět: Re: "ideální" poloha opěrky šípu na těle luku |
|
|
Griffin napsal: | u longbow je šíp zpravidla veden 1/2 palce nad středem luku. |
Nebo je to 1palec? Safra, teď jsem to zapomněl... Hawkwinde, Jeneši, Cornusi aspol. Pomóóóc..! _________________ Griffin |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Griffin Grafoman

Registrace: 21.7. 2006 Příspěvky: 1283 Bydliště: Nymburk
|
Zaslal: po prosinec 01, 2008 12:46 pm Předmět: Re: "ideální" poloha opěrky šípu na těle luku |
|
|
Petrs napsal: | Může někdo poradit, jak je to správně? Jde to jednoduše vysvětlit, nebo je to luk od luku různé a je to velké tajemství výrobců luků. |
Nejsem lukař ale jenom střelec. Ale pokud si pamatuji dobře (a doufám, že mě případně lukaři opraví), tak u longbow je šíp zpravidla veden 1/2 palce nad středem luku. Středem luku se rozumí 1/2 vzdálenosti mezi "zářezy" pro tětivu. Luk se zpravidla měří "po zádech" tj. na straně dále od střelce. To platí pro "selfbow" na zakoupených lucích je toto místo zpravidla jednoznačně vymezeno.
U reflexáků nevím ale na druhou stranu, ti co umí udělat reflexní luk, aby střílel, tak to zpravidla vědí.
Lůžko šípu na tětivě (jen pro úplnost, asi to víš): šíp je umístěn nad pravým úhlem na tětivě cca 3/8 palce při střelbě z prstů. Samozřejmě to se pak musí doladit atd. atd. Ale jen pro začátek... _________________ Griffin |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Petrs Nováček

Registrace: 4.9. 2008 Příspěvky: 37 Bydliště: Olomouc
|
Zaslal: po prosinec 01, 2008 9:28 am Předmět: "ideální" poloha opěrky šípu na těle luku |
|
|
při výrobě svého prvního luku jsem si myslel, že poloha umístění opěrky šípu (resp místa kde se šíp dotýká luku) je přesně uprostřed mezi zářezy tětivy a že madlo je posunuto excentricky, níže pod tuto linii. Vycházel jsem z toho, že v této poloze bude záběr ramen nejvíce vyrovnaný (teda aspoň podle mých laických naivních představ).
Pak jsem někde viděl kjudo luk se středem v 1/3 a tak jsem se pokusil střed mého dalšího luku posunout do bodu, kde se opírá dlaň tlakové ruky a opěrku šílu jsem dal co neblíže nad madlo (tedy excentricky nad střed).
Z obou luků se dá vystřelit, zajímalo by mě, jestli se dá některým i zasáhnout.
Může někdo poradit, jak je to správně? Jde to jednoduše vysvětlit, nebo je to luk od luku různé a je to velké tajemství výrobců luků.
budu vděčný zakaždou radu popř i odkaz na zdroj V ČJ nebo AJ. Tady na lukostřelci jsem nic podrobného nenašel.
dík |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|