Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
renm Nováček

Registrace: 15.7. 2008 Příspěvky: 21 Bydliště: Hranice
|
Zaslal: út červenec 15, 2008 12:15 pm Předmět: Re: Kterak šípy štípat |
|
|
GeorgeLD napsal: | Opet vas zdravim
Mohli by jste poskytnout par rad na vyrobu driku?
|
já v modelařině když potřebuji udělat nějakej kulatej dřevěnej nosník udělám následovné:
vemu plech, nebo jakékoliv železo - a do něj vyvrtám díru potřebného průměru - vedle ní pak další tři až čtyři které se od sebe zvětšují dejme tomu o 1 mm. Pak si nachystám dřevěnej hranolek nebo kus větve, klacku a prorážím to těmi otvory a tím se mi to odsekává - pak jen doladím šmirglem nerovnosti. Ale pozor ubíraného materiálu při prorážení otvorem musí být fakt minimum nebo se kulatina může zlomit.
PS: Na prorážení jsem někdy používal i ocelové trubky které jsem na jednom konci zbrousil do ostří... _________________ www.hobby.nipax.cz |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Pája1111 Grafoman

Registrace: 24.1. 2007 Příspěvky: 548 Bydliště: Brno
|
Zaslal: st červenec 02, 2008 9:22 am Předmět: |
|
|
S těmito rozměry je to tak týblo do 120# a výš luku Pokud máš slabý luk, kup si do něj 8mm borová, nebo smrková týbla...
Bez hrotů je to špatné, ale můžeš si nechat vysoustružit jednoduché terčové, nebo pokud nejsi náročný, lze udělat takové"skoro hroty" z rozklepané železné trubky... Možností je víc.
Jako malý kluk, jsem dělal špičky přímo na dřevě a kousek za ni drážku nožem a ovázal drátkem na dovážení....ale to je opravdu dětské řešení  _________________ Když máš obě ruce levé, staň se levákem, budeš ve výhodě! |
|
Návrat nahoru |
|
 |
ppeta Nováček

Registrace: 20.6. 2008 Příspěvky: 15
|
Zaslal: st červenec 02, 2008 12:58 am Předmět: |
|
|
Máte pravdu, těch dvanáct je přece jenom moc, teď jak to vidim v reálu. Ale zas tak hrozný to neni, ono se to dost zužuje - na 9 mm (tenčí už raději dělat nebudu, vono to dřevo neni zas tak dobrý ), takže vepředu je jenom takovej kyj - ten určitě zúžim, ale zase ne moc, zatim nemam kovový hroty, tak by asi bylo vhodný aby se to tim trochu vyvážilo. Každopádně si s tim ještě trochu pohraju. _________________ ppeta@jabbim.cz |
|
Návrat nahoru |
|
 |
gawain Grafoman

Registrace: 17.11. 2007 Příspěvky: 580 Bydliště: Svätý Jur
|
Zaslal: út červenec 01, 2008 8:46 pm Předmět: |
|
|
Co znamena u teba slovo slabucky luk . 12-tky drieky su strasne rury. _________________
 |
|
Návrat nahoru |
|
 |
ppeta Nováček

|
Zaslal: út červenec 01, 2008 12:04 pm Předmět: |
|
|
Slaboučkej. Ale zatim sem se ještě nedopracoval k hrotům, tak tu hmotu musim nahromadit někde jinde. Ty rozměry sou právě podle těch lískových šípů co mam teď, ty mi připadají tak akorát. Zatim bohužel nemam na čem to zvážit. Musim někde sehnat vhodnou pružinku. _________________ ppeta@jabbim.cz |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Kaša Občasný přispivatel

Registrace: 19.2. 2007 Příspěvky: 197 Bydliště: Staré Město (Uh.H)
|
Zaslal: út červenec 01, 2008 1:27 am Předmět: |
|
|
A jaký máš luk? 12mm a nakonci 8mm je pořád
slušná tyčka.
Zkus je pak zvážit. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
ppeta Nováček

|
Zaslal: út červenec 01, 2008 12:49 am Předmět: |
|
|
Jo budu, počítam tak 12 u hrotu a 8 na konci. Těch 14 je rezerva, protože sem to strouhal dost hrubým hoblíkem. Na konečnou úpravu sem si až dneska vyrobil luxusní hoblíček, zejtra ho zapřáhnu. _________________ ppeta@jabbim.cz |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Kaša Občasný přispivatel

|
Zaslal: út červenec 01, 2008 12:02 am Předmět: |
|
|
Doufám, že ty 14mm tyčky ještě budeš zužovat.
Těch 14mm je tak na 150# luk . |
|
Návrat nahoru |
|
 |
ppeta Nováček

|
Zaslal: po červen 30, 2008 2:03 pm Předmět: |
|
|
Moje zkušenost se štípáním: Z loňský zimy mam doma hromadu naštípaných metrových smrkových špalků. Sou naskládaný do hranice normálně venku na dešti, takže to trochu popraskalo - právě podle těch prasklin se to docela dobře štípe sekyrou. Udělal sem z toho takovou laťku asi 2x2 cm a ohobloval v ruce hoblíkem - vyrobil sem si měrku z tenkýho prkýnka tvrdýho dřeva, do kterýho sem vyvrtal otvor 14 mm - tou kontroluju, abych to nezhobloval moc. Mam z toho pěknej polotovar, tyčku 14x1000 mm, na šíp se zatim nedostalo. Rozhodně bude výsledek mnohem lepší než má první sada šípů z lískových prutů - s těma mam problém trefit 60 cm terč z 25 m jak sou křivý
Takže tudy cesta vede - suchý dříví se dá štípat docela dobře, a jeho větší spotřeba mě nikterak netrápí, stejně je to na zátop. Jenom by to chtělo ňák vychytat to hoblování, moje metoda je dost časově náročná. _________________ ppeta@jabbim.cz |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Kaša Občasný přispivatel

|
Zaslal: so květen 31, 2008 7:19 pm Předmět: |
|
|
Eone, neštípe se náhodou čerstvé dřevo líp než dřevo vyschlé? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
eon Anonymní
|
Zaslal: pá květen 30, 2008 3:47 pm Předmět: |
|
|
Dve tradičné cesty čo poznám : štiepané (na to treba práve to vyzreté drevo ,kvalitu lebo zelené alebo rýchlo vysušené sa nedá štiepať na drobno ) a dobré prútové šípy sú z tenkých svíbov ,stači narezať nechať ich len tak pár týždňov vonka v tieni , potom odkôrovať,vyrovnať,zatrieť a dosušiť . ,sú perfektné . |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Pája1111 Grafoman

Registrace: 24.1. 2007 Příspěvky: 548 Bydliště: Brno
|
Zaslal: pá květen 30, 2008 9:26 am Předmět: Re: Kterak šípy štípat |
|
|
Dělám topolové dříky a to tak, že si nechám fošnu nařezat na hranoly a potom je ohobluji do kulata. Využiješ tak více dřeva....
Štípání jde taky, ale je potřeba mít dobré dřevo a dost toho přijde vniveč.
Po ohoblování to vezmu smirkem, který mám nalepený na špalíku, do kterého je udělaná drážka....
Ale většinu šípů dělám z kupovaných tyček..... _________________ Když máš obě ruce levé, staň se levákem, budeš ve výhodě! |
|
Návrat nahoru |
|
 |
George Nováček

Registrace: 29.5. 2008 Příspěvky: 28
|
Zaslal: pá květen 30, 2008 1:34 am Předmět: Kterak šípy štípat |
|
|
Opet vas zdravim
Nasel jsem na internetu par informaci o vlastni vyrobe sipu, ale bohuzel jsem nikde nenasel nic o vyrobe primo driku. Navic, podivam-li se do historie na nutnou ohromnou spotrebu sipu behem valek, neni mi jasna jedna vec: jakym zpusobem lze efektivne vyrabet kulate driky. Tedy, napada mne, ze by se daly pouzit nejake vetvicky, popripade sipy primo nastipat z kmene a pote zakulatit nozikem. Mohli by jste poskytnout par rad na vyrobu driku?
Dekuji mnohokrat  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|