Welcome to www.lukostrelec.cz

 

Hlavní menu

Diskusní fórum

Členové ATL
Soukromé zprávy
Odkazy
Ke stažení
Domů
Kalendář akcí
Luk.Liga - XLSX
Luk.Liga - PDF
Stanovy ATL ČR

Témata

Seznam témat

Začínáme
Historie
Vybavení
Pravidla
Turnaje
Sportovní a 3D
Názory a polemiky

Partněři projektu


Kluc-elektromateriál s.r.o.


Servis

Váš účet
Napište nám
Doporučte nás
Napsat článek
Statistiky
Archív článků
Hledání
Právní výhrada

Hledání



Pokročilé vyhledávání

Diskusní fórum


Toto fórum bude uzamčeno, své příspěvky pište do nového fóra: http://lukostrelec.cz/subdom/forum/

 
 FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 Osobní nastaveníOsobní nastavení   Přihlásit se pro kontrolu soukromých zprávPřihlásit se pro kontrolu soukromých zpráv   PřihlášeníPřihlášení 

Kategorie luků 2015

 
Toto fórum je zamknuto, nemůžete zde psát ani upravovat příspěvky!   Toto téma je zamknuto, nemůžete zde přidávat odpovědi ani upravovat své příspěvky!    Obsah fóra www.lukostrelec.cz -> Tlachárna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Mysa
Grafoman
Grafoman


Registrace: 25.9. 2006
Příspěvky: 4466
Bydliště: Praha - Radotín

PříspěvekZaslal: pá duben 24, 2015 3:23 pm    Předmět: Citovat

většinou startuje na 3D kolem stovky střelců, ale taky máme závody prakticky každý víkend. Asi 400 lukostřelců je aktivních (platí příspěvky a jezdí na závody), ale taky jezdíme i mimo ČR, případně na závody pořádané někým jiným, nebo v jiné disciplíně. To může účast trochu snížit. Registrovaných střelců máme zhruba 1400. Nejvíc bylo startujících na Cholticích, kde bylo zhruba 250 přihlášených.

Longbow je u nás bohužel poměrně slabá kategorie. Nejsou v ní ženy, ani mládež. Těch důvodů může být celá řada. Například střelivo .

Naopak nejsilnější kategorie je lovecký reflex, což je pochopitelné. Je to poměrně blbuvzdorné nářadí, jde pořídit vcelku levně a stejně tak střelivo. Střílet se s tím naučíš za hodinu, je trvanlivý a dost univerzální.

Klasických BB nám spíš ubývá.

Takže Syslovi rozumím. Ocitnout se v ohrožené kategorii je nepříjemné. Taky to vytváří nepříjemný tlak na ostatní střelce. Musí jet i tam, kam se jim to moc nehodí jenom proto, že neúčast jednotlivce znamená likvidaci kategorie.
_________________
Důvěřuj Aláhovi, ale napřed si uvaž velblouda.
Prorok Mohamed
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
CAJ
Stálý přispivatel
Stálý přispivatel


Registrace: 29.7. 2009
Příspěvky: 409
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: pá duben 24, 2015 2:25 pm    Předmět: Citovat

Laughing

Čestný předseda akorát sedí u krbu a většinou je to funkce pro někoho, kdo sotva udrží meč a moč.

Kdežto jeho opak je předseda výkonný, jenž sám jde příkladem manšaftu etc.
Není to tedy předseda čestný - ale ne-čestný.
V rámci snahy o nerozdmýchávání nových sporů o spojovníky jsem tu pomlčku vynechal. Wink

Jinak co se pamatuji, tak se na 3D vždycky vyhlašovalo poměrně dost kategorií, násobně více, než ATL. Jenom namátkou PB-HB, LB, TRRB, BB, k tomu kuše nebo kladky, to celé několikrát zopakováno dle věku a pohlaví. Laughing

Čili přijde mi snaha vrátit se zpátky ke 3 kategoriím u turnajů, kde se účastní 120, 90 a podobné počty střelců, jako pomýlená.
Zrovna koukám na výsledky českého 3D poháru, startuje tak 60-100 střelců, tedy srovnatelný či menší počet, a kategorií se přitom vyhlašuje 12. Každý třeba nedostane cenu, něco se sloučí, prostě aktuálně podle sestavy - to je v kompetenci pořadatele, jak píšeš. Ale pak je tady liga a nějaké dlouhodobé povědomí o kategoriích, takže i když přijede 1 BB žena, tak asi nemá medaili, ale nezruší se jí proto kategorie a nezakazuje jí nikdo stringwalking nebo jí nepřifaří ke kuším. Přijede jako bárbouistka a jako taková i střílí.
To je něco jiného, než v rámci ATL kategorie předělat.

Resp. Sysel vyjádřil potřebu upravit kategorie, aby někdo nebyl bit a aby se vyrovnaly počty startujících. Pokud se bude slučovat nebo předělávat, bit bude vždy někdo. Srovnat počet startujících je Syslův idealistický sen, kategorie z principu nebudou nikdy stejně zastoupené.

Rozdělit sporťáky na ty otevřeně se prohlašující za bare bow a na ty zdůrazňující dřevěnou dýhu jejich sportovního luku naopak nepoškodí nikoho a počty víceméně srovná: U Zelího střílelo 60 střelců ve sportovně-lovecké kategorii, tradičáků bylo 22. Když se sporťáci rozdělí, vzniknou dvě skupiny přibližně stejně silné jako tradičáci. Ano, nás primitivů bylo jen 7 a i to je nadstandard, ale evidentně se tato kategorie za úspěšné podpory pořadatelů ATL rozrůstá a postupně sílí. Nikdy ale nebude početně srovnatelná s ostatními a nikdo s tím nic nenadělá.
Přibyla kategorie juniorů, myslím, že to byl vynikající počin ji zavést a normálně bych ji dával do ligy, i děti.

Jiná věc je, že Sysla žere malé zastoupení v jeho kategorii long bow, ale to prostě je třeba vzít na vědomí, že tolik 3D longbowistů nemá zájem jezdit na "večírkové" turnaje. Ta kategorie ATL už tu je delší dobu a nezájem trvá, protože tradičnější lukostřelci prostě preferují dlouhé luky typu lanura, tj. více či méně povedené nápodoby historických luků, dikcí ATL tradiční luk. To, co se střílí pod názvem long bow je ale "american long bow", prostě moderní lovecký dlouhý luk. To je zbraň přesně ulitá na 3D, ale ... už ne tak přesně psychologicky odpovídající večírkovým turnajům.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
Mysa
Grafoman
Grafoman


Registrace: 25.9. 2006
Příspěvky: 4466
Bydliště: Praha - Radotín

PříspěvekZaslal: pá duben 24, 2015 1:40 pm    Předmět: Citovat

proč nečestný?

Asi jsem to dobře nepopsal.

Spory o pravidla se u nás (3D)vedou na úrovni Světové Rady. Nás zajímá především kam si stoupnout, na co střílet a jak se to pak počítá.

Když má někdo potřebu otevřít si kategorii (celkem jich můžeme mít jedenáct a ty dále dělit na muže, ženy, žáky, juniory, starší juniory, dospělé a veterány), může se mu stát, že nebude hodnocen.
Nebo sice vyhraje, ale spolu s třiceti dalšími vítězi má málo pozornosti a místo večírku se dvě hodiny vyhlašuje.

Mám pocit, že teď nám na závody jezdí skoro výhradně pohodáři milující lukostřelbu.

údaje o počtu střelců 3D jsem napsal proto, aby bylo vidět jak masový by byl zájem o večírkovou a případně tradiční lukostřelbu, až ji tu někdo začne stavět, jako předloni Jichoč a ronováci.
_________________
Důvěřuj Aláhovi, ale napřed si uvaž velblouda.
Prorok Mohamed
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
CAJ
Stálý přispivatel
Stálý přispivatel


Registrace: 29.7. 2009
Příspěvky: 409
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: pá duben 24, 2015 11:47 am    Předmět: Citovat

No tak to jsi popsal cekem přesně mentalitu 3Dčka (aspoň jak jsem jej během svých sporadických účastí poznal - kdo jiný by to měl koneckonců vystihnout lépe, než nečestný předseda).

Otázkou zůstává, co z to plyne pro ATL?

Jinak co se jakýchkoli změn, tlačících na úpravu vybavení týče, tak hlavně už další nedělat! Ať se to usadí, lidé se na to zaběhnou, koupí si pak nové luky už s přihlédnutím k těm platným pravidlům. Nejhorší je, když se stane to, co psala Leontýna.

Mně se zdá, že z toho co psal Sysel (moc lidí v kategorii sportovní, resp. tzv. lovecký) a z toho, co píšeš ty, plyne, že by s měla rozdělit s přihlédnutím k 3D zvyklostem. To by asi nikoho nepoškodilo.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
Mysa
Grafoman
Grafoman


Registrace: 25.9. 2006
Příspěvky: 4466
Bydliště: Praha - Radotín

PříspěvekZaslal: pá duben 24, 2015 10:40 am    Předmět: Citovat

Správně Sysle.

Osobně se domnívám, že vytváření kategorií má dva důvody -1. dát dohromady luky souměřitelné 2. Respektovat světovou terminologii.

Bod dva má smysl pokud stojíte o vzájemné prolínání se světem lukostřelby.

Vám je asi nejbližší 3D lukostřelba (i mentalitou). Takže kolik lidí oslovujete:
88 Barebow- to jsou většinou úplní sporťáci a omezení ohledně stringwalkingu, nebo materiálu madla asi ani nepochopí

55 hunterů, 22 kladek,12 kuší- ty na vaše závody nesmějí

48 jezdeckých luků

62 longbow

365 loveckých reflexů

To jsou aktivní střelci (byli na závodech).

Další otázkou je, kolik lidí je ochotno střílet i jiné závody. Za sebe na rovinu říkám, že já jsem ochotný jet kamkoli, pokud to časově zvládnu, potkám tam lidi co mám rád , nebudu muset běhat a nebudu si zbytečně lámat šípy. Jaké jsou vypsané kategorie je mi jedno- terénní FITU jsem párkrát střílel jako Barebow. Disciplína je to skvělá, pravděpodobnost že vyhraju nulová. Ke spokojenosti mi stačí nastřílet průměr 10 na terč.

Dělat kategorie luků tak, abych se zbavil soupeřů úplně nechápu. Loni na ME ve Francii byli na prvních 4 místech dřevěné longbowy. Ale je to vaše věc.

V Čechách longbowisté vcelku drtí barebow a jeden z nejlepších loveckých reflexů s východočeským akcentem má úplně levňoučký obyčejný luk.

Co se týče patlání různých pravidel dohromady a hraní si se slovy. ...........dost velký problém způsobilo- nazvání sportovního luku tradičním. Nazvání luku bez mířidel holým. Nazvání luku s dřevěným šípem dlouhým. Nazvání střelby bez zaměřovače instinktivní........

Když začnu jednoduchého pavouka- luky se dají rozdělit na dlouhé a reflexní. Dlouhý luk je tyč se zůženými konci, reflexní je většinou složený. méně stabilní, méně přesný ale výkonější a většinou kratší.

Moderní materiály umožnily neobyčejně mnoho konstrukcí a maléry začínají, když se objeví slušný střelec s lukem, který striktním výkladem pravidel někam spadá, ale technicky je úplně mimo.

Může se jednat o lovecký reflex s nastavitelnou zakládkou a tillerem. jezdecký luk vzniklý tak. že se na sporťáku udělá symetrické madlo - případně se místo vyfrézování šelfu šelf přidělá na luk (klínek), longbow s těžkým madlem, reflexem a dlouhý 150cm...........

Osobně je mi to pumpička. Boj s temnou stranou ať si vybojuje každý sám za sebe. Střílím tureckým lukem s dřevěnými šípy který má vlastnosti tureckého hornbowu (mění tiler během dne). Nemám zakládku ani okno, ale mám madlo omotané na můj úchop a ranní a odpolední tětivu. Je mi jedno, kam mě šoupnou, ale proti hliníkům a karbonům střílím nerad, protože nemám deset stejných šípů.

V praxi je to mnohem jednodušší. Kdo je ochotný několikrát týdně trénovat a věnuje pozornost sladění šípů a luku tak se bude trefovat bez ohledu na to, kam je zařazen. Zásahy jsou tím přesnější, čím přesnější je šíp, čím přesněji je luk schopen opakovat svůj výkon a čím lépe je střelec připraven.
Dřevěný šíp je tak přesný, jak přesně ho umí lukostřelec vyrobit, sportovní šíp je tak přesný, na kolik stačí střelcova kapsa.
_________________
Důvěřuj Aláhovi, ale napřed si uvaž velblouda.
Prorok Mohamed
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Sysel
Grafoman
Grafoman


Registrace: 25.4. 2009
Příspěvky: 819
Bydliště: Rožnov pod Radhoštěm

PříspěvekZaslal: čt duben 23, 2015 9:59 pm    Předmět: Citovat

Podívejte mě je to jak říká Myša pumpička, já žádnou speciální kategorii abych mohl stát na bedně nepotřebuji. Jen jsem chtěl ukázat, že je na to možné uplatnit i jiný než ryze technický pohled, nic víc. Aby zas někdo nepochopil špatně - opravdu se na to dívám podle počtu lidí, kteří do dané kategorie padnou a nečekám zázraky, že se vybavení lidí změní nějakými pravidly preferujícími primitivní či historické luky. Kvůli tomu to přece neděláme. Diskuse se trochu cyklí, stejně na to nemáme vliv, tak to nechme zase uzrát, svůj názor jsem se snažil sdělit jasně, kdo nechce neporozumí nikdy. Hezký den a hodně vystřelených šípů ať už jakýmkoli lukem. Wink
_________________
>>- LK Falcon -->
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
CAJ
Stálý přispivatel
Stálý přispivatel


Registrace: 29.7. 2009
Příspěvky: 409
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: čt duben 23, 2015 8:54 pm    Předmět: Citovat

Sysle, Sysle, Sysle ... ty jsi nečetl ta nová pravidla, viď? Wink

Vyjímám:

Lovecký luk IFAA

Ramena luku mohou mít zpětný ohyb (recurve) a tětiva se může ramen dotýkat ve více než dvou bodech. Na luku, šípech a příslušenství nesmí být žádné značky, vady a vrstvy, použitelné k míření. Pomůcky k vyrovnání luku nejsou dovoleny. K výbavě střelce nesmí být připojeno jakékoli zařízení, použitelné k zamíření. Klapačka (clicker) není povolena.

Na tětivě smí být pouze jedno lůžko šípu, tvořené buď jedním nebo dvěma vymezovači polohy šípu.

Je dovolen jen jeden stálý kotevní bod. Střelec se musí dotýkat založeného šípu ukazováčkem v místě končíku. V případě handicapu je mu udělena výjimka.

Šípy musí být stejné z hlediska rozměrů a hmotnosti. Je dovolena tolerance s ohledem na opotřebení.

Jsou povoleny tlumiče na koncích ramen, tlumiče na tětivě mohou být nejblíže 30cm od lůžka šípu. Pokud je na luku upevněn držák šípů (toulec), nesmí být žádná jeho část viditelná při míření.

Dále viz výše uvedený článek „Omezení pro všechny kategorie“.


Pro všechny kategorie platí následující omezení

Luky nesmí mít kladky. Ramena nesmí být kovová. Nesmí se používat žádné zařízení pro kontrolu nátahu, povoleny nejsou stabilizátory, kompenzátory, nastavitelné boční opěrky šípu (buttony), nebo zaměřovače. Nejsou povoleny jakékoli značky usnadňující míření – s výjimkou označení místa na luku, kam se zakládá šíp, pokud luk nemá zakládku. Nenapnutý luk musí projít kruhem o průměru 12cm.

Tětiva může být z libovolného tětivového materiálu. Na tětivě nesmí být průzory ani jiná zařízení či značky usnadňující míření. Není povoleno zařízení ke kontrole nátahu pro nos nebo rty (cucáček).

Šípy nesmí mít řezné hroty.

Je zakázán posun ruky po tětivě (stringwalking). Nejméně jeden prst se musí při výstřelu dotýkat končíku šípu.


Ergo RAMENA nesmí být kovová. O kovovém středu tu nikdo nemluví. Rolling Eyes

Také se na turnajích objevují - proč taky ne, 3Dčko je jich plné a ti lidé občas chtějí přijet i k nám.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
Sysel
Grafoman
Grafoman


Registrace: 25.4. 2009
Příspěvky: 819
Bydliště: Rožnov pod Radhoštěm

PříspěvekZaslal: čt duben 23, 2015 6:43 pm    Předmět: Citovat

Ano, klidně bych přifařil k primitivům repliky historických luků
Ano, klidně bych v tradičních lucích neřešil okno a to je podstatné ne nepodstatné
Ne, kovové středy byly kdysi zakázané a já bych se toho držel

Zbytek jsou věci mne tak vzdálené, že mne nebaví na to vůbec reagovat Smile Jakože něco opomíjím apod. to už mne k diskusi nepotřebuješ, když víš, co si myslím líp jak já Laughing
_________________
>>- LK Falcon -->
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
CAJ
Stálý přispivatel
Stálý přispivatel


Registrace: 29.7. 2009
Příspěvky: 409
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: čt duben 23, 2015 5:24 pm    Předmět: Citovat

Sysel napsal:
... Šíp je to podstatné, pak teprve okno, a pak tvar ramen. ... Problém vidím v hranici mezi dřevo/nedřevo ne mezi primitivem a TL. I když za mne když už jste omezili základky na <0,5 průměru šípu už mohou být dohromady s primitivem, pokud jde o tvarovou kopii historického luku (hle, přiblížení 3D dle IFAA), pak tradiční luk dřevěný šíp + klidně luk s oknem a pokud už chcete být přísní, tak jen se šelfem/zářezem (nesmí být kolmé okno).


Aha.
Pochopil jsem z toho, cos psal, že
1. tvrdíš, že nejdůležitější rozdíl je šíp. trochu jsem Tě popravil, že u primitivů je rozdíl luků tak velký, že šíp už to nevytrhne.
2. zdá se mi, že říkáš, že s omezenou zakládkou mohou být dohromady primitivy a tradičáky? Na to jsem reagoval.

Jinak jezdíme na turnaje přesně stejně dlouho, koneckonců jsme byli na svých prvních Lukohrátkách spolu v grupě. Wink Aspoň já jsem rok předtím byl jen na jednom závodě.
No a to co navrhuješ, to právě víceméně platilo tehdy na Lukohrátkách, čili vlastně navrhuješ návrat k původním pravidlům. Byly jen 3 kategorie, primitiv, tradiční a holý. Po pravdě řečeno bylo rozložení naprosto stejné: minimum primitivů, něco tradičáků a drtivá většina v té třetí kategorii.
Jediný rozdíl oproti tvému návrhu tehdy byl, že tradiční luk nesměl mít okno.

Já si jenom dovoluji upozornit, že Tvůj návrh je mírně zavádějící:
"nejnižší kategorie", tj. open, nejsou všechno dřevolamináty. Jsou to i luky s kovovými středy, zkrátka normální barebow, akorát že teoreticky by střelci neměli moc okatě provozovat strinkwalking. No, viděl jsem to už tolikrát, že to nemá cenu komentovat. Ono kdo je zvyklý na strinkwalking, tak to asi dělá i podvědomě a moc to nevnímá. Já osobně to omezení u těchto luků moc nechápu - proč vlastně nesmějí provozovat techniku, která odpovídá jejich lukům? Stejně to nejsou tradiční luky, ani designem, ani konstrukcí, ani přístupem majitele...

No, nic ve zlém, ale přijde mi to krok zpátky, Sysle.
Úplně pomíjíš laminátové repliky, s nimiž původně stříleli výhradně IQáci, a zase lidí s lukem od Grozera je tu dnes dost a dost ... takže by byli biti zase oni. Některé Arniho luky se závažím v madle a s karbonem a oknem, nebo Kýzlovy a Kejvalovy recurvy, to je celkově blíž spíše tomu barebow.

A ještě jednu věc: nejde tu přece jenom o výsledky, nejni to sport v pravém slova smyslu. Wink
Já bych si tedy dovolil trvat na tom, že když Seifgard střílí archaickou Lanurou, tak že je to sakra jiná lukostřelba, než Kibeho Koliha s těžkým středem a oknem ... a taky jistě karbony, to k tomu patří. Ale změnou šípů se z toho podobné luky střílené podobnou technikou nestanou. Tedy podle mne a na tom trvám, byť připouštím, že sledování umístění nikdo nebylo mým koníčkem. Smile

Já bych se - na rozdíl od Tebe - naopak nebránil vytvoření ještě jedné kategorie. Nevidím důvod nahánět lidi s různým přístupem ke střílení a různým vybavením do jednoho hodnotícího modelu. 3D má také milion kategorií...
Čili pokud něco měnit, tak zavést kategorii "lovecký luk s dřevěným šípem".
Nebo sloučit Longbow a reflexáky s oknem a dřevem, s nějakým dalším omezením typu "nesmí mít take-down", nesmí mít kovový střed etc.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
Sysel
Grafoman
Grafoman


Registrace: 25.4. 2009
Příspěvky: 819
Bydliště: Rožnov pod Radhoštěm

PříspěvekZaslal: čt duben 23, 2015 4:10 pm    Předmět: Citovat

Milý Čaji, argumentuješ trochu nesmyslně, primitivy tu nikdo neřeší. Problém je v rozdělení mezi druhou a třetí kategorií nad nimi (nevím už ani jak je nazvat. Čtvrtá je podle mě zbytečná. Stačí 3:
1. Primitivní (historický luk)
2. Moderní dřevoláminátové luky s dřevěnými šípy
3. Moderní dřevolaminátové luky s nedřevěnými šípy.

To co já kritizuji je zpřísňování pravidel té prostřední kategorie (nebo dvou) s dřeváky, protože když máš drahý luk - např. Satori a střílíš dřevěnnými šípy a přešoupnou tě ke sportovním recurve lukům s karbonovými šípy, tak máš už jen tři možnosti. Říci si, nejsme tu kvůli soutěžení a smířit se s hendikepem (osobně si myslím, že lukostřeba bez touhy lepšího zásahu je gymnastika s pružinou) nebo si koupit nový luk - velká investice. Nebo si koupit karbonové šípy. Pochybuji, že mě to namotivuje koupit si primitiva i šípy a učit se s tak odlišným vybavením (bez okna). Pokud to někdo udělá tak určitě en kvůli pravidlům.

Takto rozdělené luky budou navíc početně vyváženější, to si už troufnu za těch 5 let co se na turnajích pohybuji odhadnout.
_________________
>>- LK Falcon -->
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
CAJ
Stálý přispivatel
Stálý přispivatel


Registrace: 29.7. 2009
Příspěvky: 409
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: čt duben 23, 2015 2:10 pm    Předmět: Citovat

Arrow Dušan

Ne.
Je tam jakási pofidérní formulace o historické věrohodnosti a předlohách.
Korejci a podobná křivá cháska měli vždy masivní madla, čili tam to je historicky přijatelné ve smyslu věrnosti předloze.

U pravěkých primitivů je to celé poněkud jinde, protože kožené a jiné omotávky se prostě nedochovaly ... nevíme, jak silná měli madla, nevíme, jestli si tam nevkládali kolíčky??? Víme spolehlivě, že "English longbowman" žádná omotaná ani jiná madla nepoužíval. Jenže elipsovitý warbow je něco jiného než ploché lovecké luky s madlem, které používá většina primitivů v ATL.

No a u těch Kýzlů ... tam žádná konkrétní předloha není, resp. asi lze argumentovat ve prospěch zesíleného madla u Ridera nebo u Kulany (asijská inspirace), ale u Geronima nebo Lanury nebo Curona jsme tam, kde u mollegabetů.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
CAJ
Stálý přispivatel
Stálý přispivatel


Registrace: 29.7. 2009
Příspěvky: 409
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: čt duben 23, 2015 2:01 pm    Předmět: Citovat

No.
Ono také záleží na tom, s čím má kdo zkušenosti a k čemu to celé má lukostřelce motivovat.

Současné kategorie nenápadně naznačují to, co Zelí řekl při zahájení jednoznačně: priorita jsou primitivní luky a pak jejich napodobeniny z dřevolaminátu.

Kdo kdy střílel ze skutečně primitivního luku, tak nemůže s vážnou tváří říci, že je to menší rozdíl, než dřevo/karbon šíp.

Především výkon těch luků je prostě jinde a šípy mají povinné selfnocky, což tedy hraje neskutečnou roli. Já mám třeba u Geronima karbony a dřeva (s plastovým končíkem) vyladěné stejně a rozdíl příliš nepociťuji. Samozřejmě tam je, ale určitě menší, než mezi Geronimem a Cornusem, šíp nešíp.
Projeví se to zvlášť u vzdáleností přes 35-40m, kde o 10 lb slabší Geronimo ještě nese vcelku normálně, kdežto o 10 lb silnější primitiv už má výraznou balistickou křivku a na 50m už mířím hooodně nad terč. A pokud se ten rozdíl má hnát libráží, tak zas logicky půjde dolů přesnost - málokdo je kovář disponovaný střílet přesně i s 75 lb, navíc tahat i primitivní reflexák je něco jiného než rovný mollegabet nebo holmegard.

Jinak možná jsem Kibemu níže špatně rozuměl, ale co se týče recurve luků s bočním zářezem a symetrickým madlem bez středového okna, to bych tedy neviděl jako českou specialitu??? Question
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
Kibe
Grafoman
Grafoman


Registrace: 15.10. 2006
Příspěvky: 1065
Bydliště: Turnov/Praha

PříspěvekZaslal: čt duben 23, 2015 9:54 am    Předmět: Citovat

Ano, to je také možnost. A určitě by se ozývalo neméně nespokojených hlasů "postižených" hranicí rozdělení... Já osobně byl pro návrat k pouze třem kategoriím, ale rozhodnutí se vyvinulo v této podobě a je třeba ho ctít... Změna je vždy možná, jen to nebude ze dne na den Wink
_________________
když se střetne smysl s významem, tak počkej se svýmy soudy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
Sysel
Grafoman
Grafoman


Registrace: 25.4. 2009
Příspěvky: 819
Bydliště: Rožnov pod Radhoštěm

PříspěvekZaslal: út duben 21, 2015 5:56 pm    Předmět: Citovat

Nikdo s dřevěným šípem by IMHO neměl být automaticky poslán do nejvyšší "sportovní" kategorie. Šíp je to podstatné, pak teprve okno, a pak tvar ramen. Déčkové luky zatím nevyžaduje ani Č3D a moc jich zatím nevídám. Zato těch Jekyllů a Satoriů je požehnaně a budou mašírovat za sportovními luky dřevo nedřevo. Já nevím, rozdělil bych to tak, aby vznikaly smysluplné skupiny lidí, co spolu mohou soutěžit. Problém vidím v hranici mezi dřevo/nedřevo ne mezi primitivem a TL. I když za mne když už jste omezili základky na <0,5 průměru šípu už mohou být dohromady s primitivem, pokud jde o tvarovou kopii historického luku (hle, přiblížení 3D dle IFAA), pak tradiční luk dřevěný šíp + klidně luk s oknem a pokud už chcete být přísní, tak jen se šelfem/zářezem (nesmí být kolmé okno). a pak ten zbytek. Do toho se vejde i Longbow dle IFAA a vše ostatníí se potká v poslední kategorii. Vzniknou tři dostatečně velké množiny, kde kritéria mají svou logiku dle vlivu na výstřel viz výše (šíp>okno>ramena).
_________________
>>- LK Falcon -->
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Dusan
Grafoman
Grafoman


Registrace: 13.8. 2011
Příspěvky: 1264
Bydliště: Trnavská šíra step

PříspěvekZaslal: út duben 21, 2015 4:15 pm    Předmět: Citovat

CAJ napsal:
Já jsem musel předělat veškeré zakládky, protože pravidlo šíře 1/2 šípu vlastně znemožňuje používat omotané madlo pro širší úchop - což používala velká řada tradičních luků, masivně omotané madlo zkrátka umožňuje mnohem stabilnější úchop.


pardon ze vam vstupujem do debaty, ale toto sa zrejme dotkne aj vsetkych korejcov, vsakze?
_________________
Sen okçuluğu bir gün bırakırsan o seni 10 gün bırakır.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
Kibe
Grafoman
Grafoman


Registrace: 15.10. 2006
Příspěvky: 1065
Bydliště: Turnov/Praha

PříspěvekZaslal: út duben 21, 2015 3:39 pm    Předmět: Citovat

Sysle a ostatní:
Byla to první soutěž a snad se to zastoupení luků časem trochu zlepší i v dlouhém luku. Nikdy, když se něco kategorizuje, tak nelze vyhovět každému - je to něco, co z volné zábavy dělá "sport".
Tato kategorie je "problémová" už od samého počátku. Probíralo se to horem i dolem několik týdnů a zohledňovalo se vše, co se zohlednit dalo. Přiklonili jsme se k řešení, které má potenciál v korelaci s ATL nejbližším "skutečným sportem" - 3D lukostřelbou z několika důvodů.
Např.:
-příliv střelců z 3D
- smysluplnost vybavení střelců (reflexní dřevo-lamináty s oknem a dřevěným šípem se používaly jen v krátkém období jako olympijské luky), pokud chce být někdo "tradiční" (a mít dřevěné šípy), tak má dvě ohromě široké kategorie bez okna a jednu s oknem.

Pokud někdo střílí dřevem a je to jeho priorita, tak bude přeci střílet lukem, který se ke dřevěným šípům hodí a líbí se mu... to, zda to někoho vede k pořizování nějakého náčiní podle mě není možné takto zevšeobecnit jak píšeš.

Je také dobré si uvědomit, že reflexní dřevo-laminát s oknem se ani s dřevěnými šípy nestane tradičním lukem a také není ani lukem sportovním. A mít jen kvůli této české specialitě posledních let kategorii, která vznikala jen proto, aby se lidé "někam vešli" a "bylo v té kategorii dost lidí", nám nepřipadalo šťastné. Stejně tak se přeci nebudou povolovat plastové končíky do primitivů - "aby tam bylo víc lidí"...
_________________
když se střetne smysl s významem, tak počkej se svýmy soudy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
Kibe
Grafoman
Grafoman


Registrace: 15.10. 2006
Příspěvky: 1065
Bydliště: Turnov/Praha

PříspěvekZaslal: út duben 21, 2015 3:35 pm    Předmět: Kategorie luků 2015 Citovat

CAJ napsal:
Big Ups
Sysel napsal:
Když vy se na to všichni díváte moc technicky. K čemu je dokonale vydefinovaná mezinárodní kategorie, ve které pak soutěží 4 lidi. Paradoxně jste zase nalili vše do nejvyšší kategorie a opět motivujete ke koupi modernějšího vybavení v podobě karbonových šípů i střelce, co jinak stříleli dřevem, trochu se to obrací proti původnímu smyslu. Omluva za off-topic, sem to nepatří.

CAJ napsal:
Leontyna napsal:


Osobně mě trochu mrzí rozčlenění kategorií luků.


Luis napsal:
Souhlasím s Tebou. Taky je mi to líto.


Změna delší dobu platných pravidel je vždycky problém ... můžeme se všichni těšit na analogické taškařice kolem nového občanského zákoníku... Rolling Eyes

Nicméně současná úprava kategorií luků podle ATL se dotkla poměrně hodně střelců. Já jsem musel předělat veškeré zakládky, protože pravidlo šíře 1/2 šípu vlastně znemožňuje používat omotané madlo pro širší úchop - což používala velká řada tradičních luků, masivně omotané madlo zkrátka umožňuje mnohem stabilnější úchop.

Také se to dotklo Kýzlových symetrických tradičáků s vlepeným kolíčkem, nechal jsem si takhle před časem vyrábět Geronima přesně podle minulých pravidel a nyní jsem na tom, pokud bych s ním chtěl střílet, úplně stejně jako Ty, Leontýno - přitom nemám na luku ani okno, madlo je štíhlé symetrické a celkově konstrukce tradiční... ale holt je tam ten kolíček. Už jsem na to tady upozorňoval. Osobně mi to vcelku žíly netrhá, střílím primitiva, ale prostě dost velkou řádku u nás rozšířených luků to vyřadilo.

Na druhou stranu - je otázka, jak střelecky daleko je např. takový Kýzlův Cophan od klasických šroubovaných holých/istinktivních luků, např. Samick Devastator? Není take-down, ale to je tak všechno. Masivní madlo, okno, výkonná a klidná recurve konstrukce...

V každém případě se asi shodneme, že takový luk mezi tradiční nepatří. Jediná možnost zbývá "přifařit" ho k longbowistům, ale to je zrovna taková mezinárodně precizně definovaná kategorie společná s 3Dčkem, že byla všeobecná vůle ji převzít a posílit tak do té doby souchotinářsky zmírající kategorii "holý luk", navíc nazvanou z mezinárodního hlediska zcela matoucím názvem.

Já osobně jsem to celé vnímal jako takový lehký tlak ATL směrem k tradičnější a nejlépe primitivní lukostřelbě, konkrétně v tomto případě odrazující od moderních, víceméně sportovních luků s tradičním kašírem, směrem k tradičním lukům se skutečně tradiční konstrukcí.
Ale to byl třeba jen můj dojem... Wink

Luis napsal:
Leontyna napsal:


Osobně mě trochu mrzí rozčlenění kategorií luků. Chtěla jsem se letos přihlásit do ligy i s dalšími lidmi, ale nehodlám měnit dřevěné šípy za karbony a loni jsme si koupila nový luk dle loňských kategorií. Pro střelce s reflexními rameny, oknem a dřevěnými šípy je to trochu soutěžně demotivující.


Souhlasím s Tebou. Taky je mi to líto. Tady je asi v nových pravidlech citelná nevyváženost. Tak dlouho jsme o tom přemýšleli a diskutovali a vymýšleli, až jsme nakonec vylili některé tradiční luky i s vaničkou.
Zdraví Luis

_________________
když se střetne smysl s významem, tak počkej se svýmy soudy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Toto fórum je zamknuto, nemůžete zde psát ani upravovat příspěvky!   Toto téma je zamknuto, nemůžete zde přidávat odpovědi ani upravovat své příspěvky!    Obsah fóra www.lukostrelec.cz -> Tlachárna Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
Strana 1 z 1

 
Přejít na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Forums ©

© 2005 UNITED-NUKE Powered Site.
=-Lucínkovo->
Veškeré texty jsou duševním vlastnictvím sdružení Lukostřelec.cz - plné znění právní výhrady zde.