Welcome to www.lukostrelec.cz

 

Hlavní menu

Diskusní fórum

Členové ATL
Soukromé zprávy
Odkazy
Ke stažení
Domů
Kalendář akcí
Luk.Liga - XLSX
Luk.Liga - PDF
Stanovy ATL ČR

Témata

Seznam témat

Začínáme
Historie
Vybavení
Pravidla
Turnaje
Sportovní a 3D
Názory a polemiky

Partněři projektu


Kluc-elektromateriál s.r.o.


Servis

Váš účet
Napište nám
Doporučte nás
Napsat článek
Statistiky
Archív článků
Hledání
Právní výhrada

Hledání



Pokročilé vyhledávání

Diskusní fórum


Toto fórum bude uzamčeno, své příspěvky pište do nového fóra: http://lukostrelec.cz/subdom/forum/

 
 FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 Osobní nastaveníOsobní nastavení   Přihlásit se pro kontrolu soukromých zprávPřihlásit se pro kontrolu soukromých zpráv   PřihlášeníPřihlášení 

Pistolove kus-reflexne,kladkove

 
Toto fórum je zamknuto, nemůžete zde psát ani upravovat příspěvky!   Toto téma je zamknuto, nemůžete zde přidávat odpovědi ani upravovat své příspěvky!    Obsah fóra www.lukostrelec.cz -> Kuše
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
DanM
Nováček
Nováček


Registrace: 24.12. 2014
Příspěvky: 37

PříspěvekZaslal: pá duben 07, 2017 8:00 pm    Předmět: Citovat

Mezi desítkami typů kuší, které mi prošly rukama jsem měl možnost mít i několik typů těch pistolových. Šlo o ještě britské Barnetty. Od nejmenšího Impu, přes Phantom až po Trident Magnum.

Imp byla nejmenší. Byla určena pro indoor střelbu. Měla rám z hliníkové slitiny a jednodílné laminátové rameno s nátahem 25 lb, otevřená mířidla, stavitelné hledí a mušku, jednoduchou spoušť. Maximální dostřel byl až 70 metrů. Mířenou střelbu bych viděl tak v rozmezí 5 - 10 metrů. Na počátku osmdesátých let stál 16 Ł, 25 lb rameno stálo 4,75 Ł, deset šipek 2,90Ł a dacronová tětiva 1,40 Ł.

Phantom byl o něco větší. Měl několik typů ramen. Viděl jsem síly nátahu 35 a 50 lb pro jednodílné laminátové lučiště, ale měl jsem i verzi s lučištěm z ocelového plechu. S lučištěm 35 lb, měla kuše úsťovou rychlost šipky 70 fps (při váze 70 grainu) a efektivní dostřel byl dle výrobce 15 metrů, já bych to viděl zase na nějakých 5 - 15 metrů. Vážila 570 gramů.

Trident a Trident Magnum byly společně s Cobra Magnum největší pistolovky od Barnettu. Trident měl buď textilní oko, pevný nebo sklopný nášlapný třmen pro natahování, Cobra se natahovala jako Commando zlomením zadní části. Standardní verze měly jednodílné laminátové rameno 50 lb, verze Magnum pak 75 lb rameno, taktéž ze skelného laminátu. Ta v testech spolehlivě dávala 100 000 cyklů životnosti. Se silnějším ramenem byla úsťová rychlost 165 fps s šipkou o váze 155 grainu. Udávaná energie byla od cca 12 - 17 joule. To už mohlo vážně zranit nebo i usmrtit. Pozor jde o 17 joule z šípové střely. Efektivní dostřel uváděl výrobce 30 metrů, ale na přesnou střelbu to je opět méně.
Vážily cca 700 gramů.

Největší nevýhodou těchto kuší byla velice jednoduchá spoušť. Víceméně páka, která přetlačila tětivu přes žlábek. Čím silnější rameno, tím tužší spoušť. Já jsem Tridenta upravoval. Měl rameno Magnum 75 lb, vyrobil jsem si sklopný nášlapný ocelový třmen, drátovou ramenní opěrku ala Skorpion, osadil jej kolimátorem, zakázkovou tětivou a měl dělané karbonové šipky. Takto, ve stoje, drženo obouruč jako malý samopal (na pistolové střílení byla relativně těžká a tvrdá spoušť pohřbila jakékoliv snahy o slušný nástřel) na 10 metrů šlo nastřílet vše do 9, 10 na 40 cm lukostřeleckém terči (tj. do dlaně). 15 metrů jakž takž, 20 metrů jsem se udržel v terči. Výhodou byla nízká pořizovací cena, spolehlivost (na tětivě jsem měl téměř 1800 ran a vypadala jako nová) a radost, kterou to dělalo (střílel kdo přišel Very Happy ).
Viděl jsem i úpravy z Německa, kdy se dalo ještě jedno stejné, ale zkrácené rameno za rameno stávající (vzniklo místo vyndání přítlačné podložky). Vypadalo to jak jednoduché listové pero. Zvýšil se tak výrazně výkon kuše. Šipky probily cca 15 mm fošnu z měkkého dřeva.

V J.A.R. dělali v devadesátých letech pistolovou kuši Crisbow Defender.
Šlo zase o pěkně promyšlený, jednoduchý a funkční celek jako u velkých kuší Cheetah nebo kladkové Quadro 2000 stejného výrobce. Skelet byl z kompozitů GRP, ramena dvoudílná z kovových slitin (jako u většího Cheetahu). Z větší kuše pocházel i spoušťový mechanismus (o parník lepší než u pistolovek Barnettu a srovnatelný s velkými kušemi), z velkých kuší pocházel i záchyt, pojistka a stavitelná mířidla. Natahování probíhalo zatažením táhla se dvěma háčky vzad. Úsťovou rychlost měla 180 fps s většími šipkami, ale jejich váhu a tím pádem ani výkon neznám. Vážila 700 gramů a měřila na délku 340 mm.

Asi nejpropracovanější, ale zároveň nejdražší a hlavně nesehnatelnou pistolovkou je ruský typ Strizh Strelets. Malá pistolová kuše vyráběná od počátku osmdesátých let, v základu již s odnímatelnou ramenní opěrkou, kvalitním spušťovým mechanismem a systémem nátahu spodní pákou (ne nepodobným švýcarské pile SCM Twinbow). Ramena měla tuším nátah 120 lb, ale píší, že byla kuše byla stavěna (zřejmě páka, její mechanismus a záchyt) až pro cca 400 lb (berme s rezervou).

https://www.youtube.com/watch?v=jwVBd74K15k
https://www.youtube.com/watch?v=H4ZvFWbCtVo

V současné době je možno vidět řadu čínských či Taiwanských kopií právě výše uvedených kuší (pod značkami Poe Lang, Armex,....)
Nejčastěji asi zlamovací Cobru. Ta je uváděna s ramenem 80 lb, ale nedosahuje uváděného nátahu, ani uváděných výkonů. Dle testů jsem viděl asi 9 - 11 joule. Hodně také kopie Phantomu s natahováním drátovým mechanismem s háčky. Taktéž jsou k vidění kladkové pistolovky nejspíše vlastní čínské produkce s nátahem nějakých 26 lb (reklamně uváděných 120 N, což lidé zaměňují za 120 lb Laughing ). Ta má kladky a ocelové lanoví. Osobně si myslím, že tento čínský typ je ze všech nejslabší a nejhorší. Ale vzhledem k malým silám mi kdysi někdo psal, že to funguje.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
spitamen
Grafoman
Grafoman


Registrace: 17.11. 2010
Příspěvky: 2064
Bydliště: Vranov nad Toplou

PříspěvekZaslal: čt duben 06, 2017 4:55 pm    Předmět: Pistolove kus-reflexne,kladkove Citovat

Zakladam tuto novu temu,pretoze o tychto kusiach je tu toho na fore malo..
Prosim vas o vkladanie prispevkov s popismi parametrov kusi,ako aj odkazy na eshopy kde su v mnohych pripadoch aj popisy a co je dolezite-cena,dostupnost.

V poslednom case sa zamyslam,ze by som v buducnosti nieco take prikupil a mozno aj niekto iny by rad obohatil svoj arzenal listok..
_________________
excalibur exomax,truglo 4*32,maxima hunter,historicke kuse

Najsilnejsou zbranou cloveka je jeho mysel...
Zlo bude porazene vtedy,ak si dobro zachova svoju tvar...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Zobrazit uživatelovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Toto fórum je zamknuto, nemůžete zde psát ani upravovat příspěvky!   Toto téma je zamknuto, nemůžete zde přidávat odpovědi ani upravovat své příspěvky!    Obsah fóra www.lukostrelec.cz -> Kuše Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
Strana 1 z 1

 
Přejít na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Forums ©

© 2005 UNITED-NUKE Powered Site.
=-Lucínkovo->
Veškeré texty jsou duševním vlastnictvím sdružení Lukostřelec.cz - plné znění právní výhrady zde.