Welcome to www.lukostrelec.cz

 

Hlavní menu

Diskusní fórum

Členové ATL
Soukromé zprávy
Odkazy
Ke stažení
Domů
Kalendář akcí
Luk.Liga - XLSX
Luk.Liga - PDF
Stanovy ATL ČR

Témata

Seznam témat

Začínáme
Historie
Vybavení
Pravidla
Turnaje
Sportovní a 3D
Názory a polemiky

Partněři projektu


Kluc-elektromateriál s.r.o.


Servis

Váš účet
Napište nám
Doporučte nás
Napsat článek
Statistiky
Archív článků
Hledání
Právní výhrada

Hledání



Pokročilé vyhledávání

Diskusní fórum


Toto fórum bude uzamčeno, své příspěvky pište do nového fóra: http://lukostrelec.cz/subdom/forum/

 
 FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 Osobní nastaveníOsobní nastavení   Přihlásit se pro kontrolu soukromých zprávPřihlásit se pro kontrolu soukromých zpráv   PřihlášeníPřihlášení 

Výroba luku
Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 25, 26, 27, 28  Další
 
Toto fórum je zamknuto, nemůžete zde psát ani upravovat příspěvky!   Toto téma je zamknuto, nemůžete zde přidávat odpovědi ani upravovat své příspěvky!    Obsah fóra www.lukostrelec.cz -> Luky
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
HCLivess
Nováček
Nováček


Registrace: 9.6. 2008
Příspěvky: 17

PříspěvekZaslal: st červenec 30, 2008 12:57 am    Předmět: Citovat

Jaroslav: Pokud to dobře chápu, tak backing třeba z lnu chrání luk před zlomením. Pokud se však luk má zlomit, ale nezlomí se, poškodí se dřevo. Potom ale nevidím důvod, přoč ten backing dělat, když se dřevo přetlakuje a zdeformuje. Luk sice dále střílí, ale v podstatě ztratil vše ze své dřevěné dynamiky. To je vše, co jsem měl na mysli v citovaném příspěvku. Ano, flatbow pro mě je jednodušší, evidentně stejně jako dalšího uživatele, který zde přispěl. Díky tvým příspěvkům však brzy vyzkouším i longbow, děkuji. Plánky v TBB na longbow jsou detailnější, složitější. Sám si je prohlédni. Vůbec nic to neznamená, jen že je to na první pohled a plánování asi jednodušší, možná ne na samotné vyřezávání, ale bral jsem to celkověji. Nechtěl jsem narušit tvou posvátnou úctu k english longbow. Pokud se tak stalo, za svou neurvalost se omlouvám.

Viz ostatní: silk se samozřejmě musí předepnout, jak navrhnul Jaroslav. Já však nikdy netvrdil, že se to dělat nemá. Můj prapůvodní příspěvek byl velmi zkratkovitý a spíše jsem tím chtěl odkázat. Mimochodem jsem odpoledne prohlížel TBB a srovnával je s Jaroslavem a řekl bych, že je vše v pořádku.
_________________
http://archers.own.cz - nějaké ty návody z 50. let, americká lukařská fyzika, zen a tak


Naposledy upravil HCLivess dne st červenec 30, 2008 1:18 am, celkově upraveno 3 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
hawkwind
Stálý přispivatel
Stálý přispivatel


Registrace: 18.6. 2006
Příspěvky: 403

PříspěvekZaslal: út červenec 29, 2008 11:59 pm    Předmět: Citovat

Nebo jinak - proč se jádro nezlomí, když jsou tam šlachy i když tahové zatížení povrchu toho jádra je podle typu luku i 4 procenta, přestože dřevo normálně snese jen 0,5 procenta?

J.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
HCLivess
Nováček
Nováček


Registrace: 9.6. 2008
Příspěvky: 17

PříspěvekZaslal: út červenec 29, 2008 11:58 pm    Předmět: Citovat

Díky, konečně jsme se dopídili smysluplných informací.

mimochodem, tohle je shitstorm? http://www.archery-interchange.com/forum/traditional-archery-discussion-q/5378-english-longbow-v-s-american-flatbow.html

Flatbow má podle těchto amatérů:
-plošší trajektorii
-snadněji se s ním míří
-nestřílíte kolem držadla
-vyšší rychlost
-nižší handshock


Když jsem zmiňoval začátky s flatbow, rozhodně jsem nemyslel u longbow to, že by byl problém u vycházení ze starých metod sušení a zacházení. Spíše uvedené výhody, pokud jsou platné. Shodneme se alespoň na tom, že konstrukce longbow je snažší, ale používání flatbow je jednodušší?

Nikdy jsem hedvábí neobhajoval, podle TBB má vlastnosti pružnosti bližší šlachám. To je vše. Len je pevný, nerozpíná se, všechen tlak se přesouvá. Nic jiného jsem neřekl a nejsem si jist, jestli je to pravda. Já se chovám ekologicky. Nehodlám zničit 10 tun dřeva, to si raději nejdříve něco přečtu. Stromy pro mě nejsou jen dřevo.

Moje informace o backingu vycházely ze strany 107 TBB1 od Tima Bakera. Šlo mi především o to, že šlachy jsou daleko pružnější než látky. Taky o to, že dělat špatný luk a dávat na něj backing akorát komplikuje chápání procesů v luku. Látka namísto aby se protáhla, tak luk skřípne.
_________________
http://archers.own.cz - nějaké ty návody z 50. let, americká lukařská fyzika, zen a tak


Naposledy upravil HCLivess dne st červenec 30, 2008 12:31 am, celkově upraveno 6 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
Jas
Grafoman
Grafoman


Registrace: 12.11. 2006
Příspěvky: 2772

PříspěvekZaslal: út červenec 29, 2008 11:41 pm    Předmět: Citovat

Co sa tyka navodov mas uplnu pravdu. Myslim , ze vecsina z nas co sme tu sme najprv nachadzali zaklady vsade mozne na webe. Nuz a ja , kedze sa zaujimam vylucne o skladane luky to mam uz teraz ked mam par rokov pocitac a viem zhruba dva roky o Atarnete dobre , ale zacinal som uplne na nule. Pokial to je v adminovom zaujme tak taku stranku nie je myslim problôem urobit . Zakladne udaje o Dlhom luku , plochom luku a mozno aj o reflexnom. Urcite si vytany. Kazdy dalsi fanda lukov je fajn. Len netreba robyt zavery , a este ich aj skalopevne hajit len z nacitaneho bez vlastnych skusenosti . Vyskusaj si doma lanovy chrbat a hodvabny chrbat a potom sa hadaj. Budes mat vlastnu skusenost.
_________________
J.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
Jas
Grafoman
Grafoman


Registrace: 12.11. 2006
Příspěvky: 2772

PříspěvekZaslal: út červenec 29, 2008 11:02 pm    Předmět: Citovat

No ved prave o tom to je. Nenajdes tu ziadne navody a planiky . Nie je to tu naozaj o zaciatkoch. Bavime sa tu uz z pohladu ludi ktory o tom nieco vedia a nepotrebuju si tu odovzdavat planiky v centimetroch . Jasne ze je to neprehladne , ale v tych debatach najdes vela o dlhych lukoch plochych lukoch a od Cornusa aj s rozmermi a casto detajlnejsimi poznamkami. Treba sa len zacitat. navyse a to ti potvrdi kazdy co uz ma nejake luky za sebou , ale tyka sa to myslim remesla vseobecne- navod je dobry naozaj na zaciatku potom sa uz riadis skusenostami a citom, prisposobujuc sa materialu a jeho stavu. To uz potopm nie je o navodoch ...
_________________
J.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
Jas
Grafoman
Grafoman


Registrace: 12.11. 2006
Příspěvky: 2772

PříspěvekZaslal: út červenec 29, 2008 10:35 pm    Předmět: Citovat

Nikdy som si nemyslel , ze niekedy budem branit postoj Hawka, lebo je naozaj niekedy dost kusavo agresivny , a lahko sa vytaca, ale z vasich prispevkov chlapci cisi naozaj zaciatocnicka drzost . Uz velakrat som reagoval na novacikov impulzivne , lebo - neviem preco , ale zakonite ihned naskakuju do debaty , alebo zakladaju nove vlakno bez toho , aby si precitali starsie debaty , kde vacsinou je vsetko co ich zaujima. Ak ste schopny surfovat po Paleoplanete a living history - urobte si tu radost- a schvalne hovorim radost a nie namahu - lebo ak vas vyroba luku naozaj zaujima , tak je potesenim nasavat informacie a precitajte si starsie debaty. Vecsina ludi na fore vystruhalo uz kopu lukov a bavia sa z pramenov vlastnych skusenosti- Skuste najprv aj vy popracovat na dreve a nie na jednom , a potom sa hadat na fore o veciach o ktorych ocividne nemate ani paru. Zato si mudry , ze citas TTb ? Bud mudry ,az ked vystruhas 50- luk . Nechcem byt nepryjemny , ale toto forum sa nevola "Poradna pre zacinajucich " navyse do omrzenia kazdy mesiac na tie iste otazky. .. Rolling Eyes
_________________
J.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
HCLivess
Nováček
Nováček


Registrace: 9.6. 2008
Příspěvky: 17

PříspěvekZaslal: út červenec 29, 2008 10:10 pm    Předmět: Citovat

Ne, nenapsal jsem sbírku blbostí, jen jiný pohled na věc, podložený nezávislými zdroji. Mě urážky nerozhodí, protože se ani netýkají toho, co jsem sám vymyslil. Já narozdíl od tebe dokážu pochopit, že máš jiné ruce, informace a vkus než já či ostatní. Já s logiky nevybočuji a pokud si myslíš, že jsi chytřejší než Sokrates, nikdo s tím nic neudělá.
-Napsal jsi, že backingY slouží PŘEDEVŠÍM proti SPLITTERINGU, což není pravda, nikdy nebyla a nebude.
-Pokud vím, klasický longbow je D-style, a stromy (jak známo) nerostou v tomto tvaru.
-Pravda, v TBB4 je první luk z toho, co uvádíš. Kvalita dřeva ale vychází ze schopnosti jej zpracovat. A to je úloha tvoje, stejně jako moje. Já si ale nemyslím, že využívat pomocných technologií je cesta jak se naučit reakci dřeva sama o sobě. Pro mě je to zásadní poznatek...
-Tvrdil jsem, že backovaný luk se nedá zlomit. Nevím, proč se tu oháníš lámáním.
-S informacemi, které jsi podal, bych nepostavil ani psí boudu. Proto zůstanu ve lžích a mystérii fungujících flatbows a později i longbows.
-Nicméně naše konverzace je plná osočování a přestává být přehledná, doporučuji se faktualizovat, jinak se postupně vytratí smysl.
-Non sequitur se tě týká, díky za zmínku.
-Pochop prosím, že si informace zjistit nemůžu, protože jsem neschopný a dokážu vyhledávat pouze 20 let staré informace a bez tvé pomoci jsem nahraný.
-Vysvětli mi prosím proč byli američani neschopní sestrojit longbow, když je tak zatraceně jednoduchý? Kde byla chyba?

P.S.: pojmy z logiky si už nepamatuji, ale bystrý čtenář si udělá názor o bystrosti účinkujících.
_________________
http://archers.own.cz - nějaké ty návody z 50. let, americká lukařská fyzika, zen a tak


Naposledy upravil HCLivess dne út červenec 29, 2008 11:13 pm, celkově upraveno 3 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
renm
Nováček
Nováček


Registrace: 15.7. 2008
Příspěvky: 21
Bydliště: Hranice

PříspěvekZaslal: út červenec 29, 2008 9:48 pm    Předmět: Citovat

SanDuro napsal:


A nechcete se hadat radsi po mailu , nebo k tomu potrebujete publikum aby jste se citili dulezitejsi?

Ach jo

San

teda jako pro mě je ta hádka zajímavá, člověk se aspoň něco dozví...Ono v hádkách je někdy víc informací než v rádoby očesaném topicu bez hádek. Ale ty sprosté slova a urážky z té jedné strany jsou dost trapné Rolling Eyes
_________________
www.hobby.nipax.cz
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Zobrazit uživatelovy WWW stránky
SanDuro
Grafoman
Grafoman


Registrace: 22.7. 2007
Příspěvky: 1663
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: út červenec 29, 2008 9:25 pm    Předmět: Citovat

Ja si teda uvedomuji ze vykrouhat luk z kusu dreva je o hodne tezsi nez slepit dyhy s laminatem. hihi No nic kluci kdyz Vas to bavi ...
Ale aspon nepouzivejte sprosta slova a urazky pac Vam to admini vymazou.

A nechcete se hadat radsi po mailu , nebo k tomu potrebujete publikum aby jste se citili dulezitejsi?

Ach jo

San
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Zobrazit uživatelovy WWW stránky
HCLivess
Nováček
Nováček


Registrace: 9.6. 2008
Příspěvky: 17

PříspěvekZaslal: út červenec 29, 2008 5:51 pm    Předmět: Citovat

Citace:
Neudeřil ses v poslední době silně do hlavy?

Citace:
Shitstorm


Silné argumenty... Dej mi prosím odkaz na ta fóra, na kterých jsi to již zmiňoval. Opravdu jsem se nepřišel hádat, jen se snažím najít něco objektivnějšího, než je podle tebe The Bowyer's Bible, http://www.tardis.ed.ac.uk/%7Eajcd/archery/faq/bowcnstr.html nebo http://www.alanesq.com/The-Back-Street-Bowyer.pdf
-Pokud jsi moje alea iacta est a mea culpa nepochopil, je to narážka na tvou nejprofláknutější frázi "go figure"... ale nestáčejmě prosím debatu špatným směrem. Klasický longbow prostě není klacek.
-Moc dobře vím, že mluvíš o narušenosti vláken, takový materiál ale asi NIKDO nepovažuje za dobrou volbu pro první luk. Co jsem já vygůglil najdeš na http://archers.own.cz ...docela jsem se snažil, alespoň mi to tak přijde. Každopádně děkuji za opravy, opět je beru v úvahu.
-S tím backingem to nemyslíš vážně, viď? Nechceš mi snad tvrdit, že na asijských typech jsou šlachy proto, aby držely dřevo pohromadě.
-Co ti vadí na tom, že šířím jediné informace, po kterých je možno se běžnými prostředky dopídit? Proto jsem pro tebe červ? Je moje chyba, že se snažím shromažďovat informace a když se někdo zeptá, dám mu radu podle toho co jsem se dočetl, co mi poradili na PP a odkážu ho na jediné zdroje, které jsou k dispozici?
-Když před deseti lety uměl málokdo udělat longbow, pak je určitě brilantní rada cpát to absolutnímu nováčkovi

Chceš to slyšet? Tak jo! Jsi ten nejchytřejší chlap na světě a toužím po tvých znalostech, abych nebyl nevzdělaným pitomcem, který pouze tápe ve znalostech desítek amatérů, vědců a uznávaných autorit v oboru. Jediný způsob jak předejít mé mýlce je buďto odpovídat nováčkům dříve než já... nebo mě vzdělat, případně zastřelit.

-Taky záleží na tom, jaký druh dřeva je na onen luk, ne? Ten můj 37'' (tabulkově prý 42'') ash má SF asi 3'' a je to uděláno podle návodu přidání 25% ve střední části ramen.

-Ty tomu zkratkovitému výkladu samozřejmě moc dobře rozumíš, jen se mě snažíš evidentně zdiskreditovat a udělat ze mě trosku jako z EONa, to se ti ale nepovede, tuto éru flambování už mám za sebou, snad ne před sebou, jak to chytá pár chlapů ze sta v tvém věku. Jde o to, že s backingem z plátna se ti luk nezlomí, takže veškerý tlak, který se nemá jak projevit, se projeví na "svraštění" vnitřní části luku. Já s ničím problémy nemám, užívám slovník, pracuju pro překladatelskou firmu, studuju lingvistiku a zatím mě nevihodili. Maucta.
_________________
http://archers.own.cz - nějaké ty návody z 50. let, americká lukařská fyzika, zen a tak
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
HCLivess
Nováček
Nováček


Registrace: 9.6. 2008
Příspěvky: 17

PříspěvekZaslal: út červenec 29, 2008 3:19 pm    Předmět: Citovat

Dík za opravy a urážky. Beru to na vědomí. Jsem teprve u první knihy. K tomu backingu by ses mohl vyjádřit obšírněji, pořád nechápu jeho smysl. Snažím se jen tvým odporem dobrat dialektického poznání. Kdybych to nenapsal tak provokativně, snad bys tak obšírně neodpověděl, za což ti děkuji. Mimochodem ty jsi ten rozohněný Jaroslav z PaleoPlanet? Smile Finish do tvaru D u longbow mi připadá náročnější než ploché odřezávání, ale to je asi otázka vkusu. Záleží na tom, čemu říkáš longbow. Pokud jde o větev, pak máš pravdu. Informace o délkách mám z dvou starších zdrojů a něvěřím tomu, že by si je autoři vycucali z prstu... mluvím o mírách bez backingu. Kde se tyto míry vzaly, pokud jsou vadné? Většina výrobců luku nerada teoretizuje. TAKOVÝ backing, jak sám uznáváš, nemá vliv na funkčnost luku. To tedy znamená, že pokud chceš stlačovat třísky, je luk špatně udělán?

Co je to NTN? Můžu za tebou někdy přijet na workshop? Nezpochybňuju tvé zkušenosti. Líbí se mi více flatbow, na longbow jsem snadný návod nenašel, protože asi vycházím ze starých zdrojů - i nových, design longbow se překrývá asi v 5 materiálech. Proč nějaký raději sám nenapíšeš, než aby potom nováčci čerpali chybné informace? Logicky jsem si odůvodnil, že je lepší udělat kompetní flatbow než polovičatý longbow.

TBB uznává backing z dřeva na dřevo, z této kapitoly jsem uvedl úryvek, páč jsem ji prozatím celou nepřečetl.

hedvábí-tbb str.248, odst.4... s tím ostatním backingem je to tak jak říkáš, ale tak to tvrdím i já, takže nechápu co mi vyčítáš.

Mea culpa, alea acta est, ehm?

P.S.: Děkuji, že sis dal s příspěvkem takovou práci. Z jakých základních materiálů konkrétně čerpáš? Jedná se čistě o zkušenost? Mohl bys mi někdy vysvětlit princip té neutrální roviny? Nahráváš nějaká videa na rapidshare ještě kromě toho Simon_Stanley_longbow.avi ?
_________________
http://archers.own.cz - nějaké ty návody z 50. let, americká lukařská fyzika, zen a tak
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
HCLivess
Nováček
Nováček


Registrace: 9.6. 2008
Příspěvky: 17

PříspěvekZaslal: út červenec 29, 2008 12:15 am    Předmět: Citovat

Je pravda, že na tillering je flatbow citlivější, protože se jeho síla rozprostírá na mělčím prostoru, ale pro mě nebylo žádným problémem napoprvé udělat 37" z jasanu a to s dřevem nemám prakticky žádné zkušenosti. U longbow je problematické rozmístění tlaku a hlavně to, že z bělového dřeva má mít kolem 212 cm (170+ 20% až 30%), což je obr., dále design na flatbow je jednodušší, střed je ve středu a obě ramena mají být stejně dlouhá. V TBB se při tvorbě longbow počítá i proměnnýma délek v určitých vzdálenostech od středu a přepočítávat je je možná trochu zdlouhavé, mají tam i tloušťky v jednotlivých vzdálenostech. U flatbow máš rukojeť, přechody, střed a konce, vše solo z jednoho kusu dřeva. Přišlo mi to jednodušší... Ale neříkám, že cokoliv tvrdím je pravda, jsem totiž absolutní nováček.

P.S.: o backingu z plátna se nepíší moc pěkné věci. Záda luku musejí mít vysokou pružnost a pokud se nejedná o hedvábí či něco podobného, prý to moc využitelné není. šlachy ti posunou neutrální rovinu, odeberou tlak vyvíjený na luk. Pokud neděláš recurve, nedoporučuje se to, protože to přenáší tlak na vnitřní část luku. sice se nezlomí, ale zbortí se ti břicho.

Já ho dělal asi týden, byl jsem převelice opatrný. Ale chtěl bych vidět tillering začátečníka za 2 hodiny. bylo by to zajisté inspirující Smile

detaily na http://paleoplanet69529.yuku.com/reply/158863/t/Re-High-crowned-ash-bow-Critique-welcome-.html
a jak se to dělat nemá
http://paleoplanet69529.yuku.com/topic/18946/t/Knot-ruined-shortbow.html
_________________
http://archers.own.cz - nějaké ty návody z 50. let, americká lukařská fyzika, zen a tak
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
Ogen
Grafoman
Grafoman


Registrace: 15.10. 2007
Příspěvky: 1155

PříspěvekZaslal: so červenec 26, 2008 2:09 pm    Předmět: Citovat

Tak toto ma vôbec neláká; vyskúšaj si to a uvidíš Wink, ale malo by to držať, Arrow Mýša tu niečo napísal o experimentovaní; ak máš už urobený dobrý luk a nemáš ešte tiller, tak si urob ďaľší ten rovnaký, urob tiller a olaminuj ho a sme zase u Mišovi Arrow
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
Jas
Grafoman
Grafoman


Registrace: 12.11. 2006
Příspěvky: 2772

PříspěvekZaslal: pá červenec 25, 2008 10:32 pm    Předmět: Citovat

violent2 pottytrain5 Laughing
_________________
J.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
renm
Nováček
Nováček


Registrace: 15.7. 2008
Příspěvky: 21
Bydliště: Hranice

PříspěvekZaslal: pá červenec 25, 2008 4:00 pm    Předmět: Citovat

Tak mě napadlo udělat si na zkoušku luk třeba z lísky a zádovou stranu přelaminovat skelnou tkaninou s epoxydem. Zlepší to jeho vlastnosti, popřípadě neodloupne se mi ta vrstva laminátu v ohybech? Zkoušel to někdo?
_________________
www.hobby.nipax.cz
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Zobrazit uživatelovy WWW stránky
renm
Nováček
Nováček


Registrace: 15.7. 2008
Příspěvky: 21
Bydliště: Hranice

PříspěvekZaslal: st červenec 23, 2008 8:52 am    Předmět: Citovat

HCLivess napsal:
zbytek najdeš v materiálech na archers.own.cz ...doporučuji General Bow Construction FAQ! Poslouchej dřevo...

moc díky, konečně někdo kdo umí poradit a na něco odkázat Laughing
_________________
www.hobby.nipax.cz
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Zobrazit uživatelovy WWW stránky
HCLivess
Nováček
Nováček


Registrace: 9.6. 2008
Příspěvky: 17

PříspěvekZaslal: st červenec 23, 2008 12:46 am    Předmět: Citovat

Pokud začínáš, vyrob flatbow. Pokud chceš snadno zpracovatelné a velmi pevné dřevo, použij jasan, rozměry nejširší části luku (midlimb) navyš o 20-30%. Délka 170 cm, madlo dlouhé 4 palce, široké 2,2 cm, hluboké přibližně 4 cm, dle libosti. délka střední části ramene je 30 cm, zbytek najdeš v materiálech na archers.own.cz ...doporučuji General Bow Construction FAQ! Poslouchej dřevo...
_________________
http://archers.own.cz - nějaké ty návody z 50. let, americká lukařská fyzika, zen a tak
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
Itazipa
Grafoman
Grafoman


Registrace: 16.6. 2006
Příspěvky: 1017
Bydliště: Kladno

PříspěvekZaslal: po červenec 21, 2008 10:46 pm    Předmět: Citovat

Vygoogluj si fotky bhútánských luků.
_________________
...to je dobrý vědět... Itazipa Yuksá Óta
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit uživatelovy WWW stránky
Francois
Občasný přispivatel
Občasný přispivatel


Registrace: 8.7. 2008
Příspěvky: 182
Bydliště: okolí Zlína

PříspěvekZaslal: po červenec 21, 2008 6:21 pm    Předmět: Citovat

Pája1111 napsal:
Nemůžu za to, že to nechápeš... Přečti si to znovu, podívej se na fotky na netu, víc už se k tomu asi nedá říct.....


Este se chci zeptat jestly muzu kúpiť hrubý bambus,rozštiepať ,nalepiť do stredu rukoveť a spraviť flatbow
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
Francois
Občasný přispivatel
Občasný přispivatel


Registrace: 8.7. 2008
Příspěvky: 182
Bydliště: okolí Zlína

PříspěvekZaslal: po červenec 21, 2008 6:18 pm    Předmět: Citovat

Pája1111 napsal:
Nemůžu za to, že to nechápeš... Přečti si to znovu, podívej se na fotky na netu, víc už se k tomu asi nedá říct.....


dobre dobre jen se mi nezdalo ze bych mohl ohnout bambus Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
Jas
Grafoman
Grafoman


Registrace: 12.11. 2006
Příspěvky: 2772

PříspěvekZaslal: po červenec 21, 2008 10:39 am    Předmět: Citovat

Františku, bambus je jeden z najohybnejsích. A do tvaru D luk byt nutne nemusi. Laughing
_________________
J.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
Francois
Občasný přispivatel
Občasný přispivatel


Registrace: 8.7. 2008
Příspěvky: 182
Bydliště: okolí Zlína

PříspěvekZaslal: po červenec 21, 2008 8:09 am    Předmět: Citovat

Pája1111 napsal:
Střílí to velice slušně, tilerovat se to dá posunem jednotlivých tyček...
Hlavně je to za chvilku hotové. Na tiler bych to asi necpal, stačí před zrcadlem mrknout, jak to vypadá...
V krizi to lze třeba pospojovat kobercovkou, ale je to hnus. Raději přírodní motouz a když si s omotávkami pohraješ, tak to i slušně vypadá....
Když ti v tom nějaká tyčka praskne, jednoduše ji vyměníš a střílí se dál Wink


A to mam jit do OBI a koupit bambus za 39Kč potom to svazat natahnout tetivu a strilet??? Dit nebude do tvaru D a bambus prece neni ohebny vubec to nechapu Exclamation Question Exclamation Question Exclamation Question
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
renm
Nováček
Nováček


Registrace: 15.7. 2008
Příspěvky: 21
Bydliště: Hranice

PříspěvekZaslal: ne červenec 20, 2008 10:01 pm    Předmět: Citovat

Pája1111 napsal:
Nejde jenom o ohýbání dřeva, ale hlavně o tilerování, kterým dáš luku správný tvar, aby se ohýbal jak má. R/D luk je pro začátečníka dost složitý na tiler....
Ohýbání si můžeš vyzkoušet na kouscích dřeva.... z kterých luk nikdy nebude....

ohýbání dřeva tak nějak znám, už jsem s tím přišel do styku, proto říkám že to zkusím rovnou na luku... Wink
Tak jsem o víkendu nařezal několik kousků kmínků ale asi o malém průměru - 4 x javor o průměru cca 6 cm, pak na zkoušku 1 x lísku, 1 x lípu a nakonec snad jasan ale nevím to jistě o průměru cca 10 cm.
Tak a teď poraďte co s tím.. Na ten javor půjdu asi znova jelikož jsou to dle mého malé průměry - dva javory jsem rozštípl a sundal z nich kůru, taktéž z lísky a lípy a nechávám to proschnout.
Udělal jsem dobře? S tím jasanem zatím nevím co udělat. No každopádně se k tomu zas dostanu o dalším víkendu a začnu s výrobou Wink
_________________
www.hobby.nipax.cz
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Zobrazit uživatelovy WWW stránky
renm
Nováček
Nováček


Registrace: 15.7. 2008
Příspěvky: 21
Bydliště: Hranice

PříspěvekZaslal: pá červenec 18, 2008 4:12 pm    Předmět: Citovat

Pája1111 napsal:
Renm: Dá, ale je to docela složité... Pokud nemáš žádné zkušenosti, tak se o to nepokoušej. Zkus nejdříve něco jednoduchého.

jasně že zkusím napřed obyč jednoduchej...jen mě to zajímá, ale chtěl bych to zkusit z nějakého nenáročného dřeva - třeba líska, nebo vrba - prostě se naučit do budoucna ohýbání, nějak zkušenosti získat musím...to že vyrobím obyč luk neznamená že budu mít zkušenosti k tomu abych udělal ohýbanej nebo lepenej...všechno musí jít postupně - pokus omyl

mylor napsal:
renm: jsou k nečemu ty 2 drdoly na tetive nebo to je jen okrasa?


to fakt netuším ale řekl bych že jen jako okrasa...možná nějakou funkci to bude mít...třeba to zklidní vibrace Laughing
_________________
www.hobby.nipax.cz
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Zobrazit uživatelovy WWW stránky
mylor
Nováček
Nováček


Registrace: 23.11. 2007
Příspěvky: 5
Bydliště: bzenec

PříspěvekZaslal: pá červenec 18, 2008 3:25 pm    Předmět: Citovat

renm: jsou k nečemu ty 2 drdoly na tetive nebo to je jen okrasa?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Zobrazit uživatelovy WWW stránky
mylor
Nováček
Nováček


Registrace: 23.11. 2007
Příspěvky: 5
Bydliště: bzenec

PříspěvekZaslal: pá červenec 18, 2008 3:23 pm    Předmět: Citovat

PeZ napsal:
mylor napsal:
chtel bych se zeptat jestli tady nekdo počítá rychlost šípu při výstřelu... me to vyšlo u mého březového luku s nátahem 8 kg (trochu se stydím Smile ) asi 11 m/s, ale nepočítal jsem to přes hmotnost šípu... a jak určujete sílu nátahu? pružinovou váhou?.. diky moc


10 m/s běhají závodníci na 100m trati, takže to vypadá na blbost.
Rychlost se nepočítá, ale měří. Je to důležitá hodnota vypovídající o výkonu a účinnosti soustavy luk-šíp.
Rychlost šípu se měřívá tradičně ve stopách za vteřinu (fps), v m/s by se mohla pohybovat mezi 30 - 100 m/s podle druhu luku a šípu - pro ten Tvůj luk by odpovídalo těch 30 m/s s přiměřeným šípem.


jo maš recht.. hrozná blbost, nevim nevim jak jsem se k tomu dopracoval uz, s tíhovým zrychlením jsem počítal cca 10m/ss, šíp letel 7 vteřin / 2 (nahoru, dolů) = 3,5... tíhové zrychlení x 3,5 = cca 30 m/s.... delal jsem to nebezpečnou metodou ale nevedel jsem jak jinak to změřit


Naposledy upravil mylor dne pá červenec 18, 2008 3:33 pm, celkově upraveno 5 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Zobrazit uživatelovy WWW stránky
Mysa
Grafoman
Grafoman


Registrace: 25.9. 2006
Příspěvky: 4466
Bydliště: Praha - Radotín

PříspěvekZaslal: pá červenec 18, 2008 8:52 am    Předmět: Citovat

Fór s váhou je jednoduchý. Opři klacek o váhu, co má doma skoro každá žena na marný boj proti zubu času, zaklesni za něj tětivu(nebo madlo-je to jedno) a natáhni na 28 palců, nebo na svůj nátah. První údaj je standartní údaj u luku a druhý je, jakou nátahovou sílu využíváš ty.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
PeZ
Občasný přispivatel
Občasný přispivatel


Registrace: 27.6. 2006
Příspěvky: 174
Bydliště: kousek od Řípu a Labe

PříspěvekZaslal: čt červenec 17, 2008 10:11 am    Předmět: Citovat

mylor napsal:
chtel bych se zeptat jestli tady nekdo počítá rychlost šípu při výstřelu... me to vyšlo u mého březového luku s nátahem 8 kg (trochu se stydím Smile ) asi 11 m/s, ale nepočítal jsem to přes hmotnost šípu... a jak určujete sílu nátahu? pružinovou váhou?.. diky moc


10 m/s běhají závodníci na 100m trati, takže to vypadá na blbost.
Rychlost se nepočítá, ale měří. Je to důležitá hodnota vypovídající o výkonu a účinnosti soustavy luk-šíp.
Rychlost šípu se měřívá tradičně ve stopách za vteřinu (fps), v m/s by se mohla pohybovat mezi 30 - 100 m/s podle druhu luku a šípu - pro ten Tvůj luk by odpovídalo těch 30 m/s s přiměřeným šípem.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Zobrazit uživatelovy WWW stránky
Kaša
Občasný přispivatel
Občasný přispivatel


Registrace: 19.2. 2007
Příspěvky: 197
Bydliště: Staré Město (Uh.H)

PříspěvekZaslal: st červenec 16, 2008 11:58 pm    Předmět: Citovat

Pokud pružinovou váhou myslíš mincíř, tak jo.
Nebo je nějaký trik s klasickou váhou, někde to tu bude.

Myslím, že je to chronometr, čím se meří rychlost.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
SanDuro
Grafoman
Grafoman


Registrace: 22.7. 2007
Příspěvky: 1663
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: st červenec 16, 2008 11:51 pm    Předmět: Citovat

Mincierom , jinak odborne znamym ako pruzinova vaha.
Alebo na to vesaj zavazia je to presnejsie.

San
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Zobrazit uživatelovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Toto fórum je zamknuto, nemůžete zde psát ani upravovat příspěvky!   Toto téma je zamknuto, nemůžete zde přidávat odpovědi ani upravovat své příspěvky!    Obsah fóra www.lukostrelec.cz -> Luky Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 25, 26, 27, 28  Další
Strana 26 z 28

 
Přejít na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Forums ©

© 2005 UNITED-NUKE Powered Site.
=-Lucínkovo->
Veškeré texty jsou duševním vlastnictvím sdružení Lukostřelec.cz - plné znění právní výhrady zde.