Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Pája1111 Grafoman
Registrace: 24.1. 2007 Příspěvky: 548 Bydliště: Brno
|
Zaslal: po červenec 23, 2007 11:16 am Předmět: |
|
|
... _________________ Když máš obě ruce levé, staň se levákem, budeš ve výhodě!
Naposledy upravil Pája1111 dne čt červenec 31, 2008 11:32 am, celkově upraveno 1 krát. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Jenda Nováček
Registrace: 30.4. 2007 Příspěvky: 131 Bydliště: pod Brnem, u Hodonína
|
Zaslal: po červenec 23, 2007 10:56 am Předmět: |
|
|
Angličané prý dělali končíky i z kozích rohů, je dutý, tak na konec šípu navlékli kousek rohu, jako takovou trubičku.
Pájo, kde jsi koupil hedvábí? _________________ Jenda |
|
Návrat nahoru |
|
|
Pája1111 Grafoman
Registrace: 24.1. 2007 Příspěvky: 548 Bydliště: Brno
|
Zaslal: po červenec 23, 2007 7:16 am Předmět: |
|
|
... _________________ Když máš obě ruce levé, staň se levákem, budeš ve výhodě!
Naposledy upravil Pája1111 dne čt červenec 31, 2008 11:33 am, celkově upraveno 1 krát. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Pavel Nováček
Registrace: 28.6. 2006 Příspěvky: 98 Bydliště: Ml.Boleslav
|
Zaslal: ne červenec 22, 2007 11:11 pm Předmět: |
|
|
Na fotce vypadají krásně. A jak máš silný luk a jak dlouhý nátah? |
|
Návrat nahoru |
|
|
Pavel Nováček
Registrace: 28.6. 2006 Příspěvky: 98 Bydliště: Ml.Boleslav
|
Zaslal: ne červenec 22, 2007 11:09 pm Předmět: |
|
|
cornus napsal: | Na šípy z jasanu, akátu, jilmu mám selfnock do 90 liber. Drážku treba rezať kolmo na leta. |
Drážku na rohovinovou destičku, nebo drážku pro tětivu? Předpokládám že na destičku. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Pája1111 Grafoman
Registrace: 24.1. 2007 Příspěvky: 548 Bydliště: Brno
|
Zaslal: ne červenec 22, 2007 9:46 pm Předmět: |
|
|
... _________________ Když máš obě ruce levé, staň se levákem, budeš ve výhodě!
Naposledy upravil Pája1111 dne čt červenec 31, 2008 11:33 am, celkově upraveno 1 krát. |
|
Návrat nahoru |
|
|
cornus Grafoman
Registrace: 22.2. 2007 Příspěvky: 5356 Bydliště: Galgocy
|
Zaslal: st červen 06, 2007 5:52 pm Předmět: |
|
|
Na šípy z jasanu, akátu, jilmu mám selfnock do 90 liber. Drážku treba rezať kolmo na leta. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Jeneš Grafoman
Registrace: 16.6. 2006 Příspěvky: 762 Bydliště: u Karlových Varů
|
Zaslal: st červen 06, 2007 1:17 pm Předmět: |
|
|
Ten šíp nerozštípnou prsty, ale právě ta tětiva. Na Lukohrátkách se Joeovi při výstřelu rozštípl dokonce karbonový šíp. Nevypadalo to vůbec hezky a udělalo mu to parádní jelito. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Jenda Nováček
Registrace: 30.4. 2007 Příspěvky: 131 Bydliště: pod Brnem, u Hodonína
|
Zaslal: st červen 06, 2007 1:10 pm Předmět: |
|
|
Ale stejně, když natahuješ tětivu třemi prsty, tak šíp nedržíš, ale jen tětivu, ne , tudíž by se šíp neměl rozštípnout. Jako já nevím, zatím jsem střílel jen ze slabších luků... _________________ Jenda |
|
Návrat nahoru |
|
|
Jenda Nováček
Registrace: 30.4. 2007 Příspěvky: 131 Bydliště: pod Brnem, u Hodonína
|
Zaslal: po květen 28, 2007 5:50 pm Předmět: |
|
|
Jenomže já zatím dělám luky 35-50lbs a šípy z jasanu. _________________ Jenda |
|
Návrat nahoru |
|
|
PeZ Občasný přispivatel
Registrace: 27.6. 2006 Příspěvky: 174 Bydliště: kousek od Řípu a Labe
|
Zaslal: po květen 28, 2007 9:02 am Předmět: |
|
|
Ještě loni jsem si myslel, že je to zbytečné, protože se dobře udělaný zářez nemůže rozštípnout. Pak se mi rozštípl při výstřelu z luku 70 lb smrkový selfnock na šípu. Takže budu dávat rohovinu od 50 lb nahoru do měkkého dřeva (smrk,líska) a od 80 lb i do jasanu. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Mysa Grafoman
Registrace: 25.9. 2006 Příspěvky: 4466 Bydliště: Praha - Radotín
|
Zaslal: so květen 26, 2007 9:56 pm Předmět: |
|
|
ano. Zásadně dělám rohovinové končíky |
|
Návrat nahoru |
|
|
Jenda Nováček
Registrace: 30.4. 2007 Příspěvky: 131 Bydliště: pod Brnem, u Hodonína
|
Zaslal: so květen 26, 2007 8:56 pm Předmět: |
|
|
A má vlastně smysl to tam dávat, myslím tu destičku, děláte to někdo? _________________ Jenda |
|
Návrat nahoru |
|
|
Mysa Grafoman
Registrace: 25.9. 2006 Příspěvky: 4466 Bydliště: Praha - Radotín
|
Zaslal: st květen 23, 2007 6:21 pm Předmět: |
|
|
rohovina jde štípat,ale blbě |
|
Návrat nahoru |
|
|
Jeneš Grafoman
Registrace: 16.6. 2006 Příspěvky: 762 Bydliště: u Karlových Varů
|
Zaslal: st květen 23, 2007 4:38 pm Předmět: |
|
|
Štípat jako dřevo se nedá, ale dá se brousit - a smrdí to, i když ne nějak tragicky. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Jenda Nováček
Registrace: 30.4. 2007 Příspěvky: 131 Bydliště: pod Brnem, u Hodonína
|
Zaslal: st květen 23, 2007 2:34 pm Předmět: |
|
|
Jeleního parohu jsem dělal hřeben, ale měl jsem rýmu, takže jsem nic necítil . A dá se po vyvaření kost štípat jak dřevo? _________________ Jenda |
|
Návrat nahoru |
|
|
Mysa Grafoman
Registrace: 25.9. 2006 Příspěvky: 4466 Bydliště: Praha - Radotín
|
Zaslal: st květen 23, 2007 9:59 am Předmět: |
|
|
oboje smrdí. Loni jsem dostal několik rohů i s kusem lebky a uložil jsem to na pak a potom jsem dlouho pátral,co mi to tam tak strašně smrdí. Kost krásně z rohu vyhnila |
|
Návrat nahoru |
|
|
PeZ Občasný přispivatel
Registrace: 27.6. 2006 Příspěvky: 174 Bydliště: kousek od Řípu a Labe
|
Zaslal: st květen 23, 2007 8:13 am Předmět: |
|
|
Kosti vařím dvakrát - poprvé na polívku, podruhé s trochou mýdla s jelenem na odmaštění. Louhy nebo peroxid nepoužívám, bojím se ztráty pevnosti. Doporučuje se několik hodin (to je o jednu víc než dvě) na mírném ohni (jen pobublávat).
Rohovina při řezání pouze zapáchá, pokud ji při řezání nepálíte.
Kdo píše, že rohovina při řezání smrdí, nebyl v létě na dvoře kafilerky mezi hromadami shnilého masa. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Pája1111 Grafoman
Registrace: 24.1. 2007 Příspěvky: 548 Bydliště: Brno
|
Zaslal: st květen 23, 2007 12:09 am Předmět: |
|
|
... _________________ Když máš obě ruce levé, staň se levákem, budeš ve výhodě!
Naposledy upravil Pája1111 dne čt červenec 31, 2008 11:34 am, celkově upraveno 1 krát. |
|
Návrat nahoru |
|
|
cornus Grafoman
Registrace: 22.2. 2007 Příspěvky: 5356 Bydliště: Galgocy
|
Zaslal: út květen 22, 2007 8:58 pm Předmět: |
|
|
Z velké kosti je znamenitý vývar. Ten smrad pri rezaní by som neprežil |
|
Návrat nahoru |
|
|
Jenda Nováček
Registrace: 30.4. 2007 Příspěvky: 131 Bydliště: pod Brnem, u Hodonína
|
Zaslal: út květen 22, 2007 8:48 pm Předmět: |
|
|
Komtur napsal: | Až si budeš myslet, že už je vývar akorát, budou na něm plovat mastná oka a bude krásně vonět, vytáhni kost, přidej zeleninu ... |
Hmmmmmmm, to si dám . _________________ Jenda |
|
Návrat nahoru |
|
|
Komtur Stálý přispivatel
Registrace: 7.1. 2007 Příspěvky: 475 Bydliště: Tvrz Kamberk
|
Zaslal: út květen 22, 2007 7:00 pm Předmět: |
|
|
Až si budeš myslet, že už je vývar akorát, budou na něm plovat mastná oka a bude krásně vonět, vytáhni kost, přidej zeleninu ... |
|
Návrat nahoru |
|
|
Jenda Nováček
Registrace: 30.4. 2007 Příspěvky: 131 Bydliště: pod Brnem, u Hodonína
|
Zaslal: út květen 22, 2007 6:35 pm Předmět: |
|
|
A jak se to tedy dlouho vyvařuje, hodinu, dvě...? _________________ Jenda |
|
Návrat nahoru |
|
|
PeZ Občasný přispivatel
Registrace: 27.6. 2006 Příspěvky: 174 Bydliště: kousek od Řípu a Labe
|
Zaslal: út květen 22, 2007 3:18 pm Předmět: |
|
|
Loni jem dostal ohavnou shnilou pštrosí kost, po vyvaření jsem vyklepal morek a červy, a protože to zůstalo hnědé nevábné, milou kost jsem nehluboko zakopal. Nějakému zvířeti ale voněla, takže jsem ji při jarním úklidu našel pod hromadou klestí - téměř bílou!
Takže dotaz: co provádí to bělení - kyslík, nebo UV záření?
Vyvařená vepřová kost vyhozená na balkon taky po 14 dnech zbělela. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Pája1111 Grafoman
Registrace: 24.1. 2007 Příspěvky: 548 Bydliště: Brno
|
Zaslal: po květen 21, 2007 11:53 pm Předmět: |
|
|
... _________________ Když máš obě ruce levé, staň se levákem, budeš ve výhodě!
Naposledy upravil Pája1111 dne čt červenec 31, 2008 11:34 am, celkově upraveno 1 krát. |
|
Návrat nahoru |
|
|
eli Občasný přispivatel
Registrace: 27.11. 2006 Příspěvky: 179
|
Zaslal: po květen 21, 2007 11:01 pm Předmět: |
|
|
Brabence (naštěstí) na dvorku nemáme |
|
Návrat nahoru |
|
|
Mysa Grafoman
Registrace: 25.9. 2006 Příspěvky: 4466 Bydliště: Praha - Radotín
|
Zaslal: po květen 21, 2007 10:48 pm Předmět: |
|
|
můj fígl je brabeniště. Ty potvůrky to i odmastí |
|
Návrat nahoru |
|
|
eli Občasný přispivatel
Registrace: 27.11. 2006 Příspěvky: 179
|
Zaslal: po květen 21, 2007 9:47 pm Předmět: |
|
|
Mám na to jinej fígl. ...ale nesmíš na to pospíchat. Vyvařenou kost jsem nechal našemu pejsánkovi (Bernský salašnický pes) na dvorku na hraní. Když je dost velká, nerozkouše jí úplně, a vybere z ní morek.A vyschne taky. Za měsíc jsem mu ji vzal, rozštípnul dle potřeby a zpracoval. Sice ne na končíky, ale funguje to |
|
Návrat nahoru |
|
|
Jenda Nováček
Registrace: 30.4. 2007 Příspěvky: 131 Bydliště: pod Brnem, u Hodonína
|
Zaslal: po květen 21, 2007 6:15 pm Předmět: |
|
|
Eleazar napsal: | Ano, vyvařit, usušit, vybělit peroxidem vodiku (H2O2) a pak NA VELMI DOBŘE VĚTRATELNÉM MÍSTĚ řezat, pilovat ... |
A jak asi dlouho vařit? _________________ Jenda |
|
Návrat nahoru |
|
|
Eleazar Stálý přispivatel
Registrace: 17.6. 2006 Příspěvky: 446 Bydliště: Opava
|
Zaslal: po květen 21, 2007 1:59 pm Předmět: |
|
|
Re Peťa:
Děkuji.
No ty šípy lítaly na LUKOHRÁTKÁCH z luku od Zuzky z Fulneku (mimochodem keramička)!
Jsou to bikonické šípy (7,8 - 9 - 8mm) s 4,5" peřím prošité bavlnou. Peří je broušené, nikoli trhané. _________________ Člověka člověkem nedělají jeho schopnosti, nýbrž jeho rozhodnutí! |
|
Návrat nahoru |
|
|
|