Registrace: 25.9. 2006 Příspěvky: 4466 Bydliště: Praha - Radotín
Zaslal: po říjen 06, 2008 6:27 pm Předmět: Francouzská tradiční lukostřelba
Tak jsme se seznámili s několika starobylými Francouzskými tradičními disciplínami:
TIR DU BOUQUET
Disciplína se střílí na 50 m . Proti sobě jsou umístěny 2 terče. Soutěžící si stoupne na značku, smekne a pozdraví shromážděné "salut". Oni mu stejně odpoví. Střelec vystřelí šíp a na značku jde další. Poté se průvod střelců odebere ke druhému terči a celý rituál se opakuje opačným směrem.
Terči se říká "a card" a je velice výpravně vyveden. V jeho středu je nepomalovaný kruh nazývaný "marmot" o průměru 48cm. Střed je metr nad zemí. Do středu se umísťuje snímatelný kotouček zvaný "Chapelet", nebo růžice o průměru 14,5cm. V jejím středu je černý kruh "noir" o průměru 5,6 cm.
Za zásah se počítají 1 bod honor (marmot
2 body Chapelet
3 body Noir
na rozdíl od moderních střeleb se zásah čáry počítá jako nižší skóre s vyjímkou Noir.
Pokud střelec zasáhne střed, je tečík vyjmut i se šípem a slavnostně předán speciálním způsobem střelci se slovy "felititation le chevalier"
STŘELBA KU SALÁMU Frantíci tomu říkají "sosisón", ale nevím, jak se to píše (papírek se záznamem jsem ztratil během jednoho z asi osmi odbavení v Helsinkách)
střílí se stejně jako buquet, ale metr před terčem visí salámy. Pokud střelec zasáhne salám, je jeho
tato disciplína se stane nezbytnou součástí Letních Všetic
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.