Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Malosérioví výrobci kuší, zakázkové stavby, speciální kuše - díl 2.
#11
To RGX:
Tvoje poslední věta to perfektně vystihuje  Smile
Myslím, že jsem ten poslední, kdo dává věcem šanci a opravuje něco, i když se to nevyplatí.
To, že je dnes věcí nadbytek neznamená, že do těch věcí nebyla vložena energie, technologie a um, a že tenhle nadbytek bude trvat věky.
Jak jsem řekl, původní Hortony jsou mrtvé. Originální díly nejsou a už je nikdy neseženeš. Tečka.
Viděl jsem jich potom u nás hodně nefunkčních a hodně zbastlených. Zkoušel to kde kdo a bez úspěchu. Viděl jsem dokonce konverze na lanovody ze starších Barnettů, výkon byl ale třeba jen poloviční. Zkoušel jsem kladky a lanovody z čínských klonů Hortonů nebo z PSE Crossfire. Nesedí nic. U kladek musí sedět nejen sklon hlavy a délka ramen, ale lanovodů, tětivy a přibližná musí být i délku nátahu a úvratě kladky. Není to zas taková limonáda, jak si většina lidí myslí.

Šel jsem cestou reflexu a udělal jsem lépe . Jde o jednodušší cestu, která navíc přináší výsledky. 
Výkon mám nyní vyšší (původní 150 lb Supersport nebo SuperMag měly 230 fps s 410 gr. šípem, stejnou rychlost teď dělám se 740 gr. šípem!), přesnost identickou, životnost vyšší a záruku na ramena 3 roky. Vím, co dělám  Wink
Odpovědět
#12
230 fps se 710 grainovým šípem? Klobouk dolů.
Odpovědět
#13
Dnes bych chtěl s radostí představit kuše od našich severních sousedů z Polska.
Jedná se o špičkové a netradiční kuše vynálezce a konstruktéra Marcina Dziekana.

Ten byl kušemi fascinován odjakživa a za posledních patnáct let se mu tato fascinace stala nejen vášní a koníčkem, ale i náplní práce. Za tuto dobu zkonstruoval nepřeberné množství revolučních typů kuší. Mezi ty nejzajímavější patří kuše Twinbow a Twinbow II, které vytvořil pro firmu Swiss Crossbow Makers, a o kterých si můžete přečíst v prvním díle tohoto vlákna.

http://www.lukostrelec.cz/subdom/forum/s...php?tid=34

Marcin Dziekan je držitelem mnoha patentů. 

       

Jeho ramena se v různých modifikacích objevila nejen na Twinbow, Twinbow II, ale později i na americké kuši Shoot Tech System AR 480 a 480 Mark II (článek k přečtení opět v prvním díle vlákna). 

http://www.lukostrelec.cz/subdom/forum/s...=34&page=2

Jeho posledním výtvorem je kuše s názvem Dean Bow, kterou bude produkovat pod značkou Dean Crossbows.

   

Její zastoupení pro západoevropské země by mělo probíhat přes firmu http://www.arrowinapple.com, která byla mimochodem i dealerem kuší SCM Twinbow.

http://www.arrowinapple.com/crossbow/dea...s/deanbow/

Kuše je velice podobná jako Twinbow. Má na každé straně podélně s railem dvojici ramen,která je přes systém šesti kladek ohýbána ve svém středu směrem ke kuši a to v protisměru prohnutí ramen. 
Na rozdíl od Twinbow je ale změněn úhel ramen, kdy je jejich přední část blíže k railu a zadní naopak dále a kladky s lanovody tak svírají s railem přibližně 45° úhel. Možná jde o změnu, která vznikla ze zkušeností s předchozími kušemi a mohla by tak přispět k větší trvanlivosti ramen samotných. Dalším zásadním rozdílem oproti SCM Twinbow je způsob natahování této kuše.

   
   
   

Zatímco Twinbow bylo napínáno systémem nátahu spodní pákou.
(Ta byla v nataženém stavu součástí rámu těla kuše. Při natahování se vyklopila zespodu a 
pohybem vpřed nadzdvihla celý systém s rameny a tětivou, posunula jej vzad k záchytu, kde se tětiva zachytila a při vracení páky dolů se systém s rameny vrátil zpět do přední polohy a kuše se tak natáhla.)
Dean Bow je natahována zlomením pažby (jako například u legendárního Barnettu Commando), jen s tím rozdílem, že nejde o zlomení jednorázové, ale několikeré (3x?). Zkrátka, několikrát „zapumpujete" přes systém ráčny s minimálním úsilím a máte nataženo. Velice chytré řešení.

   

Dle prvních dostupných materiálů je kuše systému railless, tedy bez vodící lišty pro šíp.
Vpředu je vodicí část se dvěma kuličkami, vzadu pak klasické zachycení do záchytu.

Dalším pěkným řešením je pojistka proti výstřelu na zadní straně úchopové pistolové pažbičky kuše (ne nepodobná té na Coltu 1911). Obejmutím gripu rukojeti jí stlačíte a můžete vystřelit. Žádné přesahávání, hledání,...

   

Krásné je provedení zapažbení celé zbraně pomocí tvarované dřevěné překližky, která je vyvedená v tmavém či světlém odstínu. Je ohýbaná tak, že umně skryje mechanické části kuše a zároveň tak vytvoří úchopové a opěrné části, ať už jde o samostatné předpažbí nebo o lícnici či botku pažby. Střenky pistolové pažbičky jsou ve stejném provedení. 

Kuše je osazena 22 mm weaver lištou a na většině dostupných dokumentů osazena pro kuše zvlášť vyvinutou optikou právě od AIA (ArrowInApple z Německa), která bude i základem budoucího setu.
Na přední část kuše je možno osadit tlumič vibrací nebo sklopnou dvojnožku.

Na závěr několik technických dat, které jsou velmi podobné předchozí kuši Twinbow, byť je Dean Bow ještě o něco kompaktnější. Vzhledem ke krátké délce nátahu (10,83“, u Twinbow 7,76“), je opět značná síla nátahu, i když menší než u Twinbow (375 lb vůči 397 lb).

Délka kuše 820 mm
Šířka kuše 410 mm
Výška kuše 182 mm
Hmotnost 3,7 kg
Nátahová síla 375 lb (170kg)
Délka nátahu 10,83“ (275 mm)

Rychlost 370 fps se šípem 425 gr (27,4 g)
Energie velice impozantních 170 joule


Vývoj kuše se zájmem sleduji již nějakou dobu. Na stránkách AIA je zatím jen poznámka, že produkt bude brzy aktuální.

Jednou za čas přibude nová fotka či video na YT.

Videa jsou krásná a stojí i za několikeré shlédnutí!

https://www.youtube.com/watch?v=-ev6pDsvmPw

https://www.youtube.com/watch?v=y3ktV6Eii0o

Držím Marcinu Dziekanovi palce a přeji mu, aby se produkt dostal do prodeje, splnil jeho konstruktérské a prodejní představy i přání zákazníků. Osobně bych si Dean Bow uměl ve své sbírce kuší nebo jako výstavní kus v obývacím pokoji velice dobře představit.
Odpovědět
#14
Parádny kúsok, tú by som rád vyskúšal a ešte radšej vlastnil, vyzerá fakt veľmi dobre a tiež sa mi páčia technické riešenia.
Odpovědět
#15
Opět kvalitní čtivo, které člověk v takovém formátu a obsahu neshlédne ani na stránkách výrobce. Už bys měl dostat toho zlatého bludišťáka  Wink 

I když je toto diskuzní fórum, tak ti tady nechci plevelit vlákno, protože čtení tvých příspěvků je jak čtení bájných románů, kdy se člověk na plno ponoří do děje a každý další tvůj příspěvek ho ponoří ještě hlouběji. Po cizím příspěvku se dosti často stává, že nastanuvší diskuze daného čtenáře z této krásné představy bohužel opět vyvede zpět do reality... To byla ve zkratce pochvala k jedné z tvých kvalit. Teď ke kvalitám dané kuše...

Vzhledově velmi povedený kousek. Malé, kompaktní rozměry, neotřelý dizajn jak už v ramenech, tak pažbě. Líbí se mi spojení novodobých materiálů a dřeva (byť už jen překližky). Kuše díky tomu nepůsobí tak "studeně" a "bez duše" jako většina dnešních kuší. Rozhodně také bude příjemná na omak a v zimě nebude tak studit. Je hezké vidět, že něco takového vzniklo pár set kilometrů od nás. 

Po technické stránce je to opět něco krásného. Konečně je zde nabíjecí mechanizmus, který je přímo zabudován v kuši, umožní natáhnout i obrovskou libráž vyvinutím velmi malé síly, ale hlavně máme vše na kuši a nic neztratíme (klička u konkurence). Osobně si myslím, že bude potřeba pažbu zalomit víc jak 3x, ale i kdyby to bylo 10x pořád je to parádní nabíjecí systém. (výměnou ozubených koleček by se dal samozřejmě potřebný počet zalomení zkrátit, na úkor větší síly potřebné k zalomení pažby). 
Podobný systém ramen jsme už viděli, tak doufám, že zde návrhář zúročil bývalé chyby, které se onehdá vyskytly.
Jako terčová zbraň, zbraň na parádu nebo zbraň pro lovce čekající na svou oběť na posedu, je to určitě velmi dobrá volba. Energie má na rozdávání, kuše bude vyvážená a výstřel příjemný. Pokud bych vybíral kuši jako loveckou, právě daná dlaňová pojistka z Coltu 1911 by mě vadila. Lovec prodírající se křovím a nízkým porostem nenosí kuši na zádech, ale drží ji v rukách. Při držení rukojeti kráčí s odjištěnou a nabitou zbraní. Stačí vzpříčená větvička, nešikovný úhel a může se lehce stát, že kuše vystřelí. Zvláště dnes u velmi jemných spouští je riziko o to větší. 

Každopádně, už se těším, až si ji pořídíš a až si vystřelím  Big Grin
Odpovědět
#16
Wink 
To Tecumseh
Je to pěkné a budu dál bedlivě sledovat vývoj této kuše. Napadlo mě se s Marcinem Dziekanem spojit přes mail nebo osobně.
Také bych měl rád více informací o tom, jak na tom bude kuše se spolehlivostí ramen a dalších komponent. Také by mě zajímal servis, díly a provádění výměny tětivy. Už vidím malý lis, který by stlačoval ramena v zadní části. Pokud by se mi naskytla možnost a budou jednou další volné finance, rád bych něco takového zkusil. 

Mimochodem mi posílal KOŘEN akce na "kuše" Talisman, které jsou nyní ve velmi zajímavé cenové relaci na stránkách http://www.outdoorhobbies.co.uk
Pokud se vám zdá cena vysoká, tak je to tvrzení jen částečně opodstatněné. S rychlostmi 500 nebo 600 fps je to bezkonkurenčně nejrychlejší a nejvýkonnější mechanická produkční zbraň a tvoří tak trochu třídu sama pro sebe. Také by se mi líbila  Smile

http://www.outdoorhobbies.co.uk/talisman...-408-c.asp

To KOŘEN 
Díky moc! Jsem rád, že jsou pro vás všechny jak článek, tak kuše zajímavé. Trvalo mi to, než jsem se k tomu dostal.

S tím natahováním máš pravdu, může to být klidně 5 nátahů, nevím. Zatím je podrobností velice poskrovnu a hledal jsem, jak se dalo. Proto neznám ani sílu potřebnou k natáhnutí, 
ze které by se nechal odvodit převod. Ta dlaňová pojistka, může mít ještě jedno jištěním třeba i jen manuální v horní části. To bys mohl nebo nemusel využívat dle situace. Takový stavěč dlaňové pojistky by byl technicky jednoduchým a levným a účinným řešením. Ale na skutečnost, stejně jako na mnoho dalších otázek si budeme muset asi ještě chvíli počkat.
Odpovědět
#17
Ahoj všem, 
dovolím si recyklovat jeden článek o výrobci, který zde již byl ve vlákně novinky.
Někdy je opravdu těžké, zda u tak malého výrobce zařadit mezi Novinky či Malosériové výrobce.
Od představení navíc letos uběhnou 3 roky a teď, mezi novinkami s letošní výstavy ATA, by informace zřejmě zapadly. Vkládám znovu, protože zároveň hodlám na tohoto malovýrobce plynule navázat dalšími.

Přidávám další malou americkou firmu vyrábějící kuše Nexgen Crossbows. Tentokrát jde o vlastní koncept, což cením o to více.
Kuše má zajímavé umístění nášlapného třmenu pod tělem, což jí dělá kratší a kompaktnější pro lov, manipulaci na posedu.
Zároveň jí to propůjčuje docela zvláštní vzhled. Někdo rád holky, někdo zase vdolky. To nechám na každém.
Kuše jsou pojmenovány podle koní a v nabídce jsou celkem tři plnokrevníci.

   
   
   

Dvě kladky a jeden reflex. Nejsou nijak inovativní, ale mají zajímavé výkony a dle kvalitní fotogalerie i pěkné zpracování (za povšimnutí stojí rail z karbonu?!). To ukazuje na velice propracovanou zbraň. I tak to budou mít s danou cenou proti zavedeným značkám dost těžké. Posuďte sami.

http://nexgencrossbows.com/#crossbows

https://www.youtube.com/watch?v=PaRAOttdLEE
Odpovědět
#18
Dnes bych se chtěl zmínit o dalším malém výrobci z USA, tentokrát z americké Indiany, Native Crossbows.


Po letech výroby dílů a příslušenství pro jiné společnosti, se rodina Kennedyů rozhodla pro výrobu svého vlastního produktu. Navíc po zkušenostech z lovu s jinými kušemi, byl Ben Kennedy pevně rozhodnut zkonstruovat i svůj vlastní pokročilý spoušťový mechanismus. Díky svojí konstrukci jsou kuše Native dle slov jejich konstruktéra extrémně přesné a uživatelsky nenáročné. Jejich motto zní: "This crossbow is designed with the hunter in mind" tedy volně jako "Tato kuše je navržena s duší lovce".



Ve výrobním programu jsou dvě kuše, Rampage a Renegade. 
Obě kladkové konstrukce. Mají raill z hliníkových slitin a polymerovou pažbu skeletonové konstrukce, která ne náhodou připomíná starší kuše Scorpyd Ventilator.
Má i stejně sklopnou zadní část pažby pro snadnější natahování. Ty jsou dodávány v černém provedení, camo, růžovém nebo fialovém camo provedení.

Kuše mají podobný typ dvoudílných dělených ramen. Rampage s větším nátahem. Délka nátahu i ostatní rozměry jsou identické. Disponují automatickou pojistkou a systémem proti výstřelu naprázdno ADF. Jsou dodávány s natahovákem, držákem šípů, třemi šípy a optikou, kterou si zákazník zvolí.

Native Crossbows Rampage

   


Nátahová sílá 175 lb
Délka nátahu 11,5"
Rychlost se 400 gr šípem 350 fps
Energie 146 joule

http://www.nativecrossbows.com/about/home/rampage/



Native Crossbows Renegade

   

Nátahová sílá 150 lb

Délka nátahu 11,5"
Rychlost se 400 gr šípem 330 fps
Energie 133 joule

http://www.nativecrossbows.com/about/home/renagade/


Kuše je rozměrově kompaktní, lehká, designově jednoduchá, čistá, zpracování vypadá velice pěkně. Navíc vzhledem ke custom spoušti, kterou výrobce přirovnává ke spouštím puškovým, bude i velice přesná. O tom svědčí nejen fotky spokojených zákazníků, lovců (jeden postoval zásah kojota na 53 yds v lese za soumraku), ale například i vítězství střelkyně Faith Daniels a střelce Jasona Maloneho v NFAA Indoor Championship.

   
   
   

Bližší informace naleznete na stránkách výrobce.

http://www.nativecrossbows.com
Odpovědět
#19
Kuše Saxon


Dnes vám bych chtěl představit další americkou, již neexistující značku kuší, Saxon International Inc. Ta měla kanceláře v Tarpon Springs na Floridě, kde sídlilo vedení.
Další pobočka byla ve Velké Británii. Ta měla na starost evropský trh. Výroba kuší samotných pak probíhala v Mexiku na poloostrově Peninsula Yucatán.

Výrobce měl na konci osmdesátých a začátku devadesátých let ve výrobním programu slušné množství typů.

Nesly označení Avenger, Badger, Barracuda, Brat, Cyclone, Gremlin, Hellfire, Mag-Fire, Renegade, Sabre a model kuše s nejlepším názvem Turbow Smile .


Nejen lokace továrny (USA, UK) připomínají značku Barnett. Většina typů je vzhledově téměř identických se staršími modely značky Barnett. Je možné, že Barnett ponechal licenci na výrobu starších typů v momentu, kdy představil svojí novou řadu kuší.

(V první polovině devadesátých let, konkrétně v roce 1993, Barnett představil první lankový natahovák a měl ve výrobním programu mnohem sofistikovanější a modernější typy jako RX-280 (reflex), Demon (trackless), RC – 300, 300-Mag,
Quad-300 (první kuše s rychlostí +300 fps), Commando II, Rhino Classic, Rhino Mag, Rhino Sport Mag nebo Revolution XS).


Kuše byly pistolové a velké, puškového typu.


Z pistolových typů představím nejmenší typ Brat, který byl velice malý a sloužil spíše pro zábavnou střelbu (který velice připomíná nejmenší pistolovku Barnett Imp).

   


Velké typy používaly jako základ šasi, které dle mého vychází z typů Barnett Panzer a Panzer 2. Základní typy byly reflexní, stejně jako jejich předloha. Jedná se o typy Avenger, modernizovaný Avenger II a verzi se sklopnou pažbou Raider a jeho mladší verzi Raider II.

   
   
   

Vlastní vývoj dal vzniknout kladkovým verzím na tomto základě a to typům Turbow (kladkový protipól reflexního Avengeru), Renegade (identický s předešlým, ale modernější) a mladší Mag-Fire se sklopnou pažbou (obdoba reflexního Raider II).


   
   

   

   

   
   

Všechny kuše, jak reflexní, tak kladkové měly nátahovou sílu 150 lb. V reflexním provedení byla rychlost se 400 gr šípem 202 fps a hmotnost 2,1 kg (modernější Raider II se sklopnou pažbou, bez optiky, otevřená mířidla).
U kladkových byla rychlost se 400 gr šípem 238 fps a hmotnost 2,7 kg (modernější Mag-Fire se sklopnou pažbou, bez optiky, otevřená mířidla).



Kdy nebo z jakého důvodu firma činnost ukončila nevím. Jen odhaduji na druhou polovinu devadesátých let a finanční těžkosti.


Je to škoda, bylo by velice zajímavé sledovat, jak by se Saxon vývojově odchýlil od základu Barnettu a jak by vypadala produkce těchto dvou značek třeba po dvaceti letech.
To ostatně můžeme vidět u značek CAMX a Horton Crossbow Innovations, kdy CAMX pracovalo s posledními technologiemi starého Hortonu (modely Chaos 325, X330) a dnes představili svojí další vlastní ®evoluci s názvem A4 (viz vlákno http://www.lukostrelec.cz/subdom/forum/s...=88&page=5), zatímco Horton Crossbow Innovations šel cestou zanechání si pouze jména a kompletního vývoje a výroby nových řad (Legend Ultra Lite, Storm RDX, Vortec RDX) na bázi technologií Ten Point. Skvělé je, že obě značky prosperují, vytvářejí konkurenční prostředí, urychlují vývoj a přináší větší výběr typů kuší pro zákazníky. Ale to už je trochu jiný příběh.
Odpovědět
#20
Dnes bych se chtěl rozepsat o dalším, již neexistujícím výrobci a to firmě z Kalifornie v USA, Wham-O.
Společnost Wham-O Inc., byla od roku 1940 známá jako výrobce hraček. V první polovině 50. let vyráběla hula hoop obruče, frisbee a spoustu dalších hraček. Z těch pro nás zajímavých bych mohl jmenovat různé typy praků, které už v té době mohly střílet jak kamínky,matky, kuličky, tak šípy.

 
   
   


Jedním z těch nejsofistikovanějších výrobků v jejich výrobním programu byly kuše Powermaster. Vyráběli jak kuši pistolovou Powermaster Pistol, tak velkou Powermaster, puškového typu. Výrobce uváděl větší typ jako vhodný k terčové střelbě, lovu ryb i zvěře.

A to zvěře od velikosti králíka, zajíce, přes jelena až po medvěda! Menší typ Pistol byl určen k lovu veverek, křepelek,bažantů a ryb.

   
   


Na reklamním letáku z roku 1954 je nabízen velký Powermaster za cenu 19,95USD.
Naviják na lov ryb byl za cenu 1,95 USD, lovecké hroty různých typů 1 USD za kus, terčový pak za 0,6 USD za kus.
Leták z první poloviny 60.tých let pak uvádí cenu 24,95 USD pro velký Powermaster a 16,95 USD pro Powermaster Pistol.


   
   
   
   
   

Obě se vyznačovaly pěknou dřevěnou pažbou, s povrchovou úpravou lakováním, ocelovými částmi uchycení ramen, nášlapu či záchytu a spoušťového mechanismu. Ten měl v sobě automatickou pojistku proti výstřelu. Mířidla byla mechanická, seřiditelná. Kuše nebyla uzpůsobena k uchycení optiky (nutno přihlédnout k době vzniku a cenové kategorii zbraně). Reflexní jednodílná ramena byla vyráběna z hliníkové slitiny (7075-t6 - v té době jsme ještě hodně let před vesmírnými lety a použitím syntetických kompozitů). U velkého typu Powermaster měla šíři 33“ a nátahovou sílu 80 lb (délku nátahu neznám, ale pokud bych vycházel z fotek a poměru délky nátahu vůči šířce ramen, který by měl v ideálním případě pro slitinové materiály činit cca 0,4, tak by to mohlo být kolem 13“, což je na tehdejší dobu hodně a dávalo by relativně slabému ramenu slušnou energii, byť na úkor životnosti). Jednodílné rameno je uloženo jednoduše ve výřezu v předpažbí, který kolmo přerušuje rail. Jeho umístění níže, pod relativně mělkou drážkou pro vedení šípu a letky, zajišťuje přítlak tětivy na railu.

   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   


Uživatelé jí uvádějí jako dostatečně přesnou na vzdálenosti kolem 20 – 25 metrů. Výrobce uváděl vzdálenost, na kterou lze lovit až 60 metrů. Jeden z uživatelů zahraničního fóra dokonce píše, že s Powermasterem ulovil 4 jeleny.
Ramena tedy byla účinná a rychlá, ale po jisté době buďto vadla a měkla, načež začala ztrácet výkon a ohnula se nebo křehla a pak docházelo k praskání ramen. To se nejčastěji stávalo v místě jejich středu. Další problém, který se u kuše objevil byl tzv „phantom fire“, náhodné spuštění natažené kuše. Právě tento problém, časté praskání ramen, zranění, žaloby a poškozené jméno firmy byly důvody k ukončení výroby kuše Powermaster a následně i činnosti celé firmy. Zde je svolávací dopis z roku 1976 na 15 000 kuší.


https://www.cpsc.gov/Recalls/1976/cpsc-a...-crossbows


V dnešní době jde o dosti žádanou kuši na amerických fórech a aukcích.
Jde o vzpomínkovou záležitost starších střelců, kteří s Wham-O začínali jako kluci a byla to jejich první kuše s řadou vzpomínek, tak vzhledově velice pěkná kuše, ať už pro vystavení či upravení. Tolik kritizovaná a problematická ramena z hliníkových slitin se buď revidují a potahují obalem z kůže nebo bužírky pro větší bezpečnost nebo nahrazují konverzemi jiných ramen, ať už ocelovými nebo laminátovými. Občas jsou vidět i kuše osazené optikou a dalším nestandardním příslušenstvím.


   
Odpovědět


Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející toto téma: 1 host(ů)