Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"Bear/Jennings Devastator"
#1
Našel jsem jednu raritku na bazoši, nerad kradu fotografie, ale musel jsem. Co si o této kuši myslíte?
V zahraničí jsou k mání kolem 100 doláčů.
Na této mě zaujal ten kolimátor, jeho umístění je dost daleko od oka. Docela bych si s tím rád vystřelil.


Přiložené soubory Miniatury
   
Odpovědět
#2
To Alfonz
Ahoj, v úterý jej budu mít doma. Tak se pak můžeš zastavit, nemáme to k sobě daleko  Wink

O kuších Jennings budu psát samostatný článek do vlákna Malosérioví výrobci kuší, zakázkové stavby, speciální kuše - díl 2. 
Devastator byl zkonstruován legendou Tomem Jenningsem a uveden na trh  roku 1986.  Výrobu zajišťovala firma Bear. Jak bylo tehdy populární, jednalo se o kuši typu rail less (track less) bez vodícího railu, jako u konkurenčních PSE StarFire, FoxFire, Barnett Thunderbolt, Demon nebo Proline ZX 7, ZX 11. Kuše měla moderní vzhled, který mi ve své první evoluci  svou pažbou připomínal kulomet M 60. Taktéž byly použity v té době moderní materiály. Kuše měla nátahovou sílu 150 lb a díky dlouhé nátahové délce mohla nejen používat velice dlouhé šípy (26" s končíky z luku), ale byla i značně výkonná a platila po dlouhou dobu za nejvýkonnější produkční kuši na trhu. V základu se dodávala mechanická mířidla. Kuše mohla být vybavena optickými mířidly na klasickém "komínku" nad spouští, popřípadě na dlouhém railu sahajícího od spouště až dopředu k hlavišti (celý rail měl seřiditelný sklon v přední části a fungoval zároveň jako náklopná motáž) nebo optickými mířidly osazenými v přední části přímo nad hlavištěm kuše. 

   

   

   

V průběhu let byla uvedena ještě její druhá evoluce, která se lišila pažbou, tětivou a lanovody. V průběhu devadesátých let byl Devastator definitivně nahrazen modelem Lightning Strike. Někde se můžeme setkat s názory, že byla používána ve Vietnamu jako sekundární zbraň pro tichou likvidaci strážních hlídek, ale dle mého jsou to jen výplody fantazie, které zároveň budovaly Devastatoru drsnou image.
I kdyby byl Devastator uvolněn do civilního prodeje (1986) později než ten hypotetický vojenský (tak jako u některých zbraní nebo vojenských vozidel), stejně by to chronologicky nesedělo. Technologie kladek byla vyvinuta příliš pozdě na to, aby mohla být použita během Vietnamského konfliktu. 
Kuše je jinak velká, těžká a neskladná, i spolehlivost nebude nijak oslňující. I výkony jí dnešní výkonné kuše značně předstihují. Dnes už jde tedy spíše jen o zajímavost a pěkného youngtimera.
Odpovědět


Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející toto téma: 1 host(ů)