Hodnocení tématu:
  • 1 Hlas(ů) - 5 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ake Sipy do kuse?
#21
Neverim,ze nas nechas trapit sa az do leta..ale ze som naozaj zvedavy co sa chystas kuchtit..
Odpovědět
#22
Thumbs Up 
To Kořen:
Dobrá práce, jsi hlava a šikula k tomu.  Cool Jsem zvědavý na výsledky měření jednotlivých šípů a jejich porovnání.
Odpovědět
#23
To Kořen:
Ještě musím otestovat, jestli zakládací letku lepit na měkkou nebo tvrdou stranu...

Podla mna (a cisto teoreticky) by mal byt sip otocny tvrdou castou hore aby sa pri vystrele snazil ohybat smerom k railu, co mu zase rail nedovoli, tazke sa natolko neohne a rychlejsie sa pocas letu stabilizuje, ale trochu viac sa zvysi jeho pritlak o rail tak mozno bude o par FPS pomalsi. Ak by to bola naopak, tak sa pri vystrele ohne smerom dohora bez obmedzeni a potom bude jeho stabilizacia trvat dlhsie, ale ziskas nejakych par nezmeratelnych FPS.

P.S.
Ten tvoj spinomer je uz funkcny ? Kedy zacens prijimat prve objednavky ?
Odpovědět
#24
No vyzkouším - podle mě to lepení měkkou stranou jako zakládací letka, není špatný nápad, protože ti šíp neovlivní nesouměrná ramena. Ale to potvrdí až praxe.

Spinoměr je plně funkční, ale prvně se budu učit na svých šípech Wink  nerad bych se učil na materiálu někoho jiného, když sám nevím, jestli to ještě vůbec k něčemu bude. Chcu si do víkendu olepit pár šípů a vyzkoušet je na několika kuších několika střelci, takže pak bude možnost nějakého objektivního a ne subjektivního srovnání.

V dalším týdnu bych to sem sepsal a pak bude prostor pro nějaké "objednávky". Každopádně bych potřeboval nějak pořešit jaké letky používat. Blazery jsou fajn, ale myslím si, že tří palcové s nižším profilem budou lepší. A nemám zas tolik času na zkoušení X druhů letek.

EDIT: teď mi došlo, žes myslel asi objednávku na spinometr a ne na šípy. Tak s tím bych to viděl nejdřív na přelomu července a srpna. Musím si teď v hlavě navrhovat nějaké varianty, které budou funkční, skladné a hlavně cenově přijatelné.
Odpovědět
#25
Zdravím všechny. Musím před nastoupenou jednotkou pochválit a poděkovat KOŘEN za šípy, které v rámci testování postavil, a se kterými jsem měl tu možnost v neděli soutěžit.
Jednalo se o karbonové Deer Crossing Achery o délce 20", s mosaznými inzerty, s terčovými hroty 100 gr., celkovou váhou tuším 416 gr., plochými končíky a letkami Blazer s větším úhlem vyosení. Taktéž byla provedena pečlivá selekce váhy a spinu šípů, lepení zakládací letky na měkčí stranu šípu,... Bližší údaje by vám sdělil sám KOŘEN. 
Šípy nejen skvěle vypadají (o mnoho lépe než ty sériové), ale i velice dobře létají. V kombinaci s mojí kuší a optikou musí říci, že kam jsem zamířil, tam šíp šel.
I když jsem neměl ze svého střílení moc dobrý pocit, bylo z toho nakonec pěkné druhé místo, navíc v konkurenci polních kuší - (vyloženě terčových speciálů v hodnotě přes 150 000,- Kč,...) a byl jsem na dostřel od svého osobáku. Takže z mé strany je tam ještě velká možnost zlepšení a tyhle šípy budou k tomuto zlepšení vítanou pomocí. 
Po závodě jsem je (byť nerad   Smile ) odevzdal Svikaj (udav se s nimi  Wink  Smile  ) k dalšímu testování. Pokud budu moci a KOŘEN bude mít chuť a čas, rád si sadu takových šípů objednám.
Odpovědět
#26
Díky za pochvalu, ale zas není potřeba taková slova chvály  Wink
Z časových důvodů jsem stihl postavit jen 3 kousky, a dokonce jsem s nimi ani jednou osobně nevystřelil - takže jsem pustil do světa jen takovou první "beta" verzi šípů  Big Grin

Váhu šípů si už bohužel nepamatuji - zdá se mi, že to to bylo okolo těch 416 gn. Celková tolerance byla ale +- 0,05 grainů, ale odmítám stavět šípy v této toleranci  Big Grin je to furt samé vážení. Do jednoho grainu (+- 0,5 gn) by se dalo v pohodě bez většího úsilí vejít. 

Možná ještě upřesním, že nejměkčí strana šípu se nenachází na zakládací letce, ale naproti ní - mezi dvěma vrchníma. O víkendu snad bude trochu času na stavbu dalších kousků a i konečně čas na mé testování. 

Trubky mají odchylku přímosti 0,003''. Jsem zvědavý, jestli půjde vidět nějaký rozdíl mezi 0,003'' a 0,001'' v soustřelu. Ale to až někdy v srpnu.

Chuť a čas na stavbu šípů bude, ale satanužel nejdříve v srpnu (delší doručovací časy komponentů).
Odpovědět
#27
to Koren:
mne uz dosli tie GoldTip Ballistic shafty a chcel by som im premerat spin este pred tym, ako mi ich oletkuju a dokoncia,
dokonca aj ten vysuvny mikrometer som nasiel v pivnici v dielni, len este nemam postavene ziadne perpetum tocitko.... Smile
Odpovědět
#28
to Watcher: ty si je necháváš olepovat někde? Proč to neolepíš sám. Urveš si pak kormidlo a jsi namydlený, protože si to nedokážeš opravit (netrefíš úhel). 

Jinak dneska jsem si udělal tři šípy na zkoušku a šel je otestovat na louku. Bohužel byla poměrně vysoká tráva, tak se nedalo střílet vleže, jak jsem zvyklý. Zkrátil jsem tedy nástřel na 50 metrů v sedě (kuši jsem měl položenou na rozkládací stoličce - takže stabilita jako kráva  Big Grin - prvních 20 výstřelů padlo jen proto, abych věděl, jak přesně si mám židličku přidržet a jak střílet. Po pár střelách jsem se do toho dostal a dál si pár soustřelů na otestování. Foukal mírný vítr. Kuše je nastřelená na šípy se žlutými letkami a žlutými končíky. Nové šípy mají zelené letky a jeden zelený a dva oranžové končíky (váhově jsou stejné, liší se pouze v barvě). Nové šípy mají o necelé 2 grainy méně, než šípy se žlutými letkami. Nové šípy mají letky nalepené pod větším úhlem. Nejsem si jistý FOCem, ale bude hodně podobný. Každá sada šípů je v toleranci do +-0,7 grainů. 

Optiku jsem na nové šípy nenastřeloval, aby bylo vidět, jaký rozdíl udělá větší natočení letek. Dal jsem si asi 4 soustřely "na ostro" a výseldky vypadaly zhruba takto:
   
Ten zelný jsem trochu strhl, sám jsem to cítil. Ostatní soustřely vypadaly dosti podobně. Dostal bych se s nimi do kolečka o průměru 3,5 cm (tak jak je velký záměrný bod na terčovnici). Končíky už jsou naťukané a myslím si, že z pozice, ve které jsem zvyklý střílet, bych udělal lepší soustřely a spíš i zničil šípy. Soudím podle toho, protože jsem zároveň dělal i soustřely s dříve používanými šípy a soustřel s nimi byl vážně mizerný. Opět průměrný soustřel:
   
Dohromady obě skupiny jsem zkoušel střílet, ale bylo to na pytel. Spíš bych si poškodil šípy. Soustřely jsem tedy dělal s každou skupinou zvlášť. 

Vysekám si tedy pruh trávy do sto metrů a zkusím něco na větší dálku (a snad trefím čas bez větru). Zatím jsem s výsledkem spokojený i když... Opět jsem se zaměřil na letky a ty Blazery té kuši prostě nelezou. Jo sice soustřel hezký, možná moje myšlenka nemá na ovlivnění dráhy šípu žádný vliv, ale přeci jen pro klid v duši objednám něco s nižším profilem. Když totiž založím šíp, tak se spodní letka dotýka spodku žlábku v railu, což podle mého názorů může mít vliv na přesnost. Letka je totiž zdeformovaná (ano za letu se taky trochu deformuje) ale hlavně po několika desítkách výstřelů se podle mého názoru ohobluje a bude to dělat bordel v soustřelech. 

Jinak jde hezky vidět, jak ty šípy tahají doprava, když se zvětší úhel letek. Čekal jsem ale větší propad, kvůli většímu odporu vzduchu, ale nedělo se tak. Sice jsou šípy o necelé 2 grainy lehčí, ale to je nic.

Poprosil bych tedy Vás, majitele kuší, abyste mi změřili hloubku žlábku v railu. Děkuji
Odpovědět
#29
TenPoint Venom hĺbka žliabku 15,5 mm, počítam,že rovnako ako u Teba, čo som meral letky tak BTW-čka majú 13,5 mmm a moje obľúbené NapTwister 14mm, veľmi rád by som vyskúšal http://flex-fletch.ecrater.com/p/1794740...nes-sk-200 , ale v našich končinách sa nedajú zohnať.
Toho, že šípy z väčším uhlom letiek ťahajú doprava som si všimol tiež, najprv som tomu nejak nevedel prísť na kobylku, keď som mal nastrelené origo šípy a potom som dal šípy, ktoré som vyrábal sám s olepením pod väčším uhlom a lietalo to viac vpravo, predpokladám ,že keby sa letky nalepili pod väčším uhlom doľava tak ich budú aj viac lietať vľavo.
Odpovědět
#30
Smer rotacie+vztlakova sila=derivacia strely..
Odpovědět


Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející toto téma: 1 host(ů)