Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Výběr luku pro terénní/terčovou ls
#1
Question 
Zdravim,
divam se po svem prvnim luku a mam jich uz par vyhlidnutych, jen si nevim rady jak dal. 
Chci se venovat terenni i tercove lukostrelbe a kdyz to pujde, tak se i zucastnit nejakych zavodu. 
Nechci se tedy z tohoto “cile” vyoutovat hned pri vyberu a i pres studium pravidel mi neni moc jasne ktery luk pozadavky splnuje a ktery ne. Pak jsem shledla jsem asi stovku youtube  videi na tema recurve vs longbow, ale ohledne vhodnosti pro souteze atd z toho stejne nejsem moudra.

Muj rozpocet je 3-5000,-, luk by mel byt urcite celodreveny.
DL: 25,5 DW: 25-27.

Nize davam 4 luky a jsem si vedoma, ze kazdy z nich je jiny a je treba je vyzkouset. To mam take v planu a nekoupim si jej dokud jej osobne nevyzkousim. Spis bych od vas chtela poradit, ktery je za vas nejvhodnejsi.
- Jaky je vas celkovy nazor na tyto luky 
- Splnuji tyto luky pozadovane parametry pro ucast na soutezich a jsou pro ne vhodne?

Predem moc dekuji!

Favorite: 
1/ Ragim Fox (62”, brala bych ho v 25lb) https://www.colosus.cz/luk-ragim-fox-62-...ow-x142683
2/ Oak Ridge dymond (62”) https://www.lukasip.sk/Luk-Oak-Ridge-Dym...-d2379.htm

Popr. 
3/ https://freebow.cz/luky/679-blackfoot.html
4/ anebo mi byl nabidnut luk 56” 25ln reflex deflex od p.kyzla.
Odpovědět
#2
Zdravím, tak především, žádný z těch luků není celodřevěný. Jsou to všechno nějaké kompozity s laminátem. Celodřevěný (tedy primitivní) luk vypadá trochu jinak.
Pro účast na soutěžích - a jakých soutěžích? Jen tady v ČR je možné jezdit na soutěže:
- ČLS (terčová střelba, terénní)
- 3D
- ATL (tradiční lukostřelba, provozovatel těchto stránek)
- Moravská liga (parta historických nadšenců a jen pro původní luky)
a možná i různé další.

Každá z těchto zastřešujících "organizací" má jiná pravidla a jiné kategorie. Takže určitě s takovým lukem půjde na nějaké soutěží v nějaké kategorii střílet, ale fakt dost záleží na tom, v jaké kategorii a na jaké soutěži. V rámci ATL jsou tyhle luky s ohledem na materiál a střelecké okno v kategorii "Lovecký luk", tedy v podstatě mezi těmi nejvíce "hi-tech".

Doporučuji se na nějakou takovou soutěž jet podívat (až to zase půjde a nějaké soutěže budou), popovídat si tam s lidmi, zkusit si něco a pak se rozhodnout.
Odpovědět
#3
Tiež som chcel poradiť, ale počkal som na súťaživého - to ja nie som. Cerlodrevo je proste kus otesanéo dreva. Klasika. Tamto sú lepené drevené dýhy s laminátom. Neviem poradiť čo je lepšie. Ale ak vás to tiahne k tradícii- odporúčam otesaný kus dreva. A radšej hádam s rovným lukom - hoci som nadšenec tých krivých - reflexných. Ten rovný je jednoduchší na naučenie sa správnych návykov a potom, ak zostane nadšenie - tie reflexné .
Odpovědět
#4
Moc děkuji za obě odpovědi. 
Co se týče luku jsem se špatně vyjádřila - tím "celodřevěným" jsem myslela "vcelku", já vim já vim.. Big Grin 
Že je tolik soutěží jsem popravdě neměla ani tušení a ten výčet mi moc pomohl. Něco jsem si o tom načetla a příští rok se určitě pojedu podívat, snad i zastřílet Smile.

Jinak sem napíšu jak to se mnou nakonec dopadlo, třeba to někomu pomůže Smile.
Podívat se na soutěž a pokecat o tom s lidmi by byla asi ta nej možnost, ale přeci jen to je nejdříve za půl roku. A kdo ví... 
Tak jsem se nakonec odhodlala a vydala se osobně za panem Kýzlem do Teplic. Neměla jsem moc velká očekávání, protože jsem měla trochu nakročeno k dlouhému luku na který bych rozpočtem u pana Kýzla nedosáhla. 
No... strávila jsem tam 3 a půl hodiny, osahala a vyzkoušela si snad všechny kousky, které tam měli k dispozici. A nakonec u mě vyhrál Curon v kratším provedení - 58" (hybrid) a vešli jsme se do rozpočtu 5k (Kdybych nevolila úpravu rukojeti, tak by to bylo 3,8 tuším). 
Střílelo se z něj parádně a už se na něj fakt moc těším.

Osobně jsem měla několik týdnů nutkání si objednat z netu (prakticky na blind)... Věřím, že tak má asi dost lidí. Jsem ale ráda, že jsem nakonec zvolila osobní setkání. Za sebe můžu doporučit :Smile (je to fakt zážitek! Big Grin)  

Přidávám pár fotek z návštěvy :Smile (testování luků, výběr materiálů)


Přiložené soubory Miniatury
           
Odpovědět
#5
(10-17-2020, 01:26 AM)Dusan1 Napsal(a): Tiež som chcel poradiť, ale počkal som na súťaživého - to ja nie som. Cerlodrevo je proste kus otesanéo dreva. Klasika.  Tamto sú lepené drevené dýhy s laminátom. Neviem poradiť čo je lepšie. Ale ak vás to tiahne k tradícii- odporúčam otesaný kus dreva. A radšej hádam s rovným lukom - hoci som nadšenec tých krivých - reflexných. Ten rovný je jednoduchší  na naučenie  sa správnych návykov a potom, ak zostane nadšenie - tie reflexné .

Pan Kýzl je super, lidem co chtějí luk na přání se věnuje vážně pečlivě a hlavně je fakt umí. Curon je jeho vlajková loď. Myslím, že za pár let by mohla být aspoň v ATL kategorie Curon, protože lítají tak dobře, že ho má už kde kdoSmile
Peněz navíc nelituj, protože si myslím, bez osobní zkušenosti s tím Dčkem, cos měla ve výhledu, že to bude lítat lépe.


KaŤas
Odpovědět
#6
Musím uznat, že je to pravda.
Chtěla jsem pro dceru k Vánocům silnější luk s 20lb (střílela s Matrixem lb16) a po týdnech usilovného přemýšlení jsem oslovila pana Kýzla, který nám také doporučil Curon, tu kratší verzi. No, musím uznat, že je to svižný luk a velmi mile mne svými vlastnostmi překvapil, že jsem ho dceři málem nedala :-)))))))))
Je krásně lehoučký, pěkný tvar. Zvolili jsme jiné dřevo na rukojeti a polopistolovou rukojeť, takže stál necelých 5 tis, ale opravdu super luk. Zatím ho máme krátce, takže uvidíme, jak se Péťě bude střílet, ale myslím si, že to byl pozitivní krok vpřed a začne více trénovat, do teď tomu moc "nedávala" :-)))
Myslím si, že to určitě nebyl špatný krok, zvolit právě tento luk.
Odpovědět
#7
IdeaAhoj, to co bolo hore uz naznacene je, ze by si sa mala rozhodnut, co chces stielat - t.j. aku kategoriu, lebo vzdy je svanda zucastnit sa sutaze a tiez bude vyzva najst spravne sipy. Technika strelby pri spravnom ucitelovi pride po cca roku - aspon u mna to tak nejak bolo. ahoj
Odpovědět


Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející toto téma: 1 host(ů)