Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Závody a soutěže
#1
Ahoj, v příloze je výkres jednoho závodního terče o průměru 20 cm na formát A4. Šlo mi to sem nahrát jen ve formátu PDF, takže do SZ mi kdyžtak pište kdo by to chtěl  ve formátu MS Visio (pak není problém si to hodit na větší formát papíru a dát si jich tam víc...).


Přiložené soubory
.pdf   terc_20_cm.pdf (Velikost: 3,61 KB / Stažení: 37)
Odpovědět
#2
Ano, jde o FITA terče 3 x 20 pro terčovou střelbu z kuše na 35 nebo 50 metrů.
Střílí se 10 nebo 20 sérií po 3 šípech. Maximální možný nástřel je pak 300 nebo 600 bodů.
Může každý vyzkoušet a natrénovat jak je na tom a pak zajet na některou ze soutěží, na které uvedu odkaz níže.

http://www.archery.cz/terce-a-tercovnice...50-ks-1659
http://www.archery.cz/terce-a-tercovnice...-x-20-0741
(Průměr desítky 40 mm, devítky, 80 mm, osmičky 120 mm, sedmičky 160 mm a šestky 200 mm, zásahy mimo jsou outy za 0 bodů)

Velice pěkné závody v terčovce na 35 metrů pořádá LK Dominik pod vedením Franty Ptáčníka v Němčicích u Pardubic.
Startují zde jak střelci z kuše, tak lukostřelci. Ti mají terčovku na 18 metrů. Po závodech je vždy vyhodnocení, první střelci získávají medaile nebo pohár. Navíc je zde možnost si po soutěži vyzkoušet některé zajímavé zbraně nebo činnosti. Uplynulou neděli, se zde byl podívat Svikaj a může sám říci, jak se mu závody i atmosféra líbily... Smile  Po soutěži jsme stříleli z PSE Tac 10 a dali si pěknou soutěž ve střelbě z historické kuše, z historické pistolovky, střelby z luků (jezdecký maďarský Grozer a anglický longbow), vrh oštěpu z atlatlu do dálky, vrh sekerou, noži a šerm  Smile


Na terčovce soutěžilo celkem 10 kušiníků. Velice zajímavá byla návštěva borců s polními kušemi, kteří soutěž vzali jako trénink na nadcházející podnik Světového poháru.

Více najdete v odkazu a přidávám i pár fotek z neděle...

http://lk-dominik.ondrav.net/zavody/rozpis

   
   
   
Odpovědět
#3
Další velice pěkné soutěže na vysoké úrovni (kvalita střelců i výkonů) pořádá Klub střelců z kuší Bohemia.
Jedná se o závody v terčové střelbě z historických kuší (originály nebo repliky kuší před rokem 1920 - více viz. Pravidla střelby HiKu) na 25 metrů a v terčové střelbě na 35 metrů z libovolných kuší (nejčastěji moderní lovecké - více viz. Pravidla střelby LiKu). Soutěže jsou nejčastěji pořádány v jihočeském, západočeském a středočeském kraji.

Bližší informace můžete shlédnout na webu např. aktuální termíny závodů.

http://www.strelcizkusi.wz.cz/index.php

Nebo se domluvit přímo s Vaškem Fundou a dalšími.
http://www.strelcizkusi.wz.cz/kontakty.php

Konec sezóny je vždy ve znamení MČR pořádaného tradičně v Jincích pro historické kuše a ve Starém Plzenci pro kuše libovolné.
http://www.strelcizkusi.wz.cz/aktualni.php

Připojuji odkaz na bohatou fotogalerii z jednotlivých uplynulých klání...

http://strelcizkusi.rajce.idnes.cz
Odpovědět
#4
Stejně jako u lukostřelců,  je možné s kuší střílet terénní 3D lukostřelbu/kušostřelbu na figury zvěře na neznámou vzdálenost.
Stejně jako v případě terčovky pořádá pěkné závody v 3D Franta Ptáčník z LK Dominik. 

http://lk-dominik.ondrav.net/about/

Soutěže se pořádají většinou na sever od Pardubic nebo v jejich okolí.
Měl jsem možnost si zastřílet na hradě Litice a šlo o moc pěkný závod a prostředí. Některé figury a jejich rozestavění nemělo chybu.
Pokud dobře vím, pro kuše neplatí žádná omezení co se týče výkonu či rychlosti. Do konce roku zbývají ještě 4 podniky ve 3D, takže jak kušostřelci, tak lukostřelci, můžete hbitě vyrazit  Wink

http://lk-dominik.ondrav.net/zavody/rozpis



Nejvyšší soutěží v terénní lukostřelbě/kušostřelbě u nás je Český pohár a MČR ve 3D.
Více naleznete na oficiálních stránkách 

http://www.3darchery.cz 


Pro kuše platí omezení maximální síly nátahu na 190 lb a rychlost šípu 330 fps,....
Více naleznete v sekci legislativa

http://www.3darchery.cz/legislativa/prav...r-dle-ifaa

Celý pohár se skládá z množství závodů v tradičních místech, s krásně postavenými tratěmi.
Valná část jich je od středních Čech na sever... V závodech kuší soutěží mnoho skvělých střelců, kde bych vyzdvihl zejména starého ostříleného barda a Pana střelce Zdeňka Karbusického, i nastupující mladou generaci v podobě Reného Mikulky... Už tolik bych nevyzdvihl Frantu Cermana, ale to je na jiné téma, kterým bych nerad kazil fórum. Po době úpadku kuší se Českém poháru snad znovu blýská na lepší časy a jezdí opět větší množství střelců...

Více najdete v sekci 
http://www.3darchery.cz/rozpisy-a-vysled...endar-akci

Vždy na konci sezóny se pořádá MČR.

V příloze zasílám perfektní a rozsáhlou galerii..

http://www.3darchery.cz/galerie/fotogalerie
Odpovědět
#5
Photo 
Přikládám dvě fotky z nedělních Němčic.

   

   

Tady na té druhé fotce stojí za povšimnutí střelec v šedém tričku (na palebné čáře uprostřed). Tak to je DanM, který je nejen výborný střelec, ale taky dělal celou dobu výbornou zábavu a já ho teď musím chválit kudy chodím (i když nevím proč, zatím mi žádný peníze na účet nepřitekly)...  Big Grin Big Grin Big Grin
Odpovědět
#6
To Svikaj:
Mohl jsi to ještě trošku přifouknout, ale dobrý... Částku jsem již poukázal na Tvůj osobní účet  Big Grin


Jinak všem ostatním:
Pokud víte o nějaké soutěži, čí nějakou sami pořádáte, ať již v Čechách či na Slovensku nebo u vzdálenějších sousedů, dejte pár řádek či odkaz na dané závody.
Je mnoho střelců, kteří to mají např. do Německa či Polska přes "čáru" blíže než do vnitrozemí a mnoho z nich i cizí soutěže navštěvuje.
Odpovědět
#7
Pro kuše platí omezení maximální síly nátahu na 190 lb a rychlost šípu 330 fps,....

Teda ak mam kusu 200 lib a rychlost sipu 320fps,nemam sancu zapojit sa do sutaze

(06-14-2017, 01:47 PM)spitamen Napsal(a): Pro kuše platí omezení maximální síly nátahu na 190 lb a rychlost šípu 330 fps,....

Teda ak mam kusu 200 lib a rychlost sipu 320fps,nemam sancu zapojit sa do sutaze?
Odpovědět
#8
Respektive pro konkrétně jaké závody platí omezení 190 lb a 335 fps? Pouze 3D, pouze MČR, nebo všechny?
Odpovědět
#9
To Spitamen a Svikaj:
Na 3D závodech u Franty Ptáčníka je to bez omezení rychlosti, tj. "unlimited". Pokud budeš mít "přemotorované" hovado kuši a nepůjdou Ti vytáhnout šípy ze zvířete tak je to Tvůj problém. Pokud je budeš prostřelovat a ničit, vytahá Tě Franta za ucho (to nechceš  Smile ).

Na závodech Českého poháru ve 3D (jehož součástí je i závod MČR) je pak rychlost omezená, stejně tak síla nátahu. Většina střelců se vždy snažila volit kuše i váhy šípů tak, aby dosáhli maximálně stanovených 330 fps.
Většina z nich byla, ale spíše pod, někteří, viz. třeba já i dost hluboko pod (270 fps)... Je to potom o skvělém odhadu a mistrovství ve střelbě.
Za 200 lb by Tě snad vyplísnit neměli, pokud budeš splňovat 330 fps. To by mělo být směrodatné. Na druhou stranu například Cerman i přes jasně stanovené regule napochoduje na start s Micrem a nátahem 260/270 lb, o jehož rychlosti si iluze také nedělám. Prohádáním deseti metrů v odhadu vzdálenosti je pak u takové balistické křivky zanedbatelné a trefí s tím i ne moc zdatný střelec. 
Z vedení soutěže nikdo nic neřekne. Ozvou se maximálně nespokojení střelci - soupeři a to ještě opatrně, aby jejich malou kategorii náhodou nepostavili mimo. Hodně střelců kvůli tomu i soutěž definitivně opustilo. To je i jeden z důvodů, proč i já Český pohár ve 3D nestřílím... Ale jde čistě o můj subjektivní názor a nikomu jej nepodsunuji.
Odpovědět
#10
Vieme o tom svoje..
Raz by som chcel pochopit zmyslanie takych ludi,ktorych tesia taketo veci..celu tu ideu okolo toho.v jednej chvili by som pochopil mocenske boje senatorov v starom Rime aj dnesnu scenu..
Význam celého takehoto podujatia,koli jednemu prvku je bezcenny..rovnako ako aj pritomnost rozhodcov,komisie,organizatorov..a je jedno,ci do sutaze vstupia dvaja,alebo dvadsiati ucastnici..
Odpovědět


Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející toto téma: 1 host(ů)