Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
abakuna Nováček

Registrace: 8.8. 2006 Příspěvky: 53
|
Zaslal: pá prosinec 01, 2006 2:54 pm Předmět: |
|
|
Myša napsal:
Tak,abych nezasviňoval oddělení turnajů.Mám plán!Můj PLÁN: v Hamburku je obchod s exotickými dřevy(určitě největší výběr v Evropě),takže při nejbližší příležitosti,až tam někdo pojede s dodávkou,bych nakoupil pár kmínků oregonského tisu,chonty a dalších pružných exotů a zkusíme nadělat LB na soutěže proti cizincům.
Ahoj Myšo, nezlob se, že tě taky otravuju , ale když už jsi to sem napsal... Jestli budeš brát dřevo i pro ostatní, vzal bys taky tři 2m kusy pro mě? Moc prosím...  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Mysa Grafoman

Registrace: 25.9. 2006 Příspěvky: 4466 Bydliště: Praha - Radotín
|
Zaslal: pá prosinec 01, 2006 1:06 pm Předmět: |
|
|
to je obchod se dřevem a takovéto běžné se prodává na kubíky |
|
Návrat nahoru |
|
 |
PeZ Občasný přispivatel

Registrace: 27.6. 2006 Příspěvky: 174 Bydliště: kousek od Řípu a Labe
|
Zaslal: pá prosinec 01, 2006 12:22 pm Předmět: |
|
|
Asi jako Iwaz - kdyby byla taková akce, vzal bych toho oregonského tisu podle ceny 2-3 kusy kolem 190 cm, aby alespoň jeden z nich byl dobrý. Ale nakupovat opatrně. Slyšel jsem od hawkwinda příběh, jak nakupoval tis v Anglii - jakmile prodejce začuchá, okamžitě vytahuje klacky "speciálně na luk" za desetinásobek ceny. Takže ani nenaznačovat, a spíš zatloukat, zatloukat a zatloukat.  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Mysa Grafoman

|
Zaslal: pá prosinec 01, 2006 12:08 pm Předmět: |
|
|
jak to mám vědět!Nejsem lukař,ale renezanční člověk.Potřebuji zjistit,jestli je přípustné vystužení hřbetu syrovinou či šlachami.Eventuelně lakování.Kvůli švihu a kvůli přetrhnutí.Angličan je konstrukčně dost primitivní a já chci stvořit ekvivalent vysokokaliberní ostřelovačské pušky  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Iwaz Nováček

Registrace: 19.6. 2006 Příspěvky: 28 Bydliště: Boletice
|
Zaslal: pá prosinec 01, 2006 12:01 pm Předmět: |
|
|
Já chci taky, jakou maji cenu? Vzal bych dva nebo tři. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Mysa Grafoman

|
Zaslal: pá prosinec 01, 2006 10:56 am Předmět: |
|
|
Tak,abych nezasviňoval oddělení turnajů.Mám plán!Můj PLÁN: v Hamburku je obchod s exotickými dřevy(určitě největší výběr v Evropě),takže při nejbližší příležitosti,až tam někdo pojede s dodávkou,bych nakoupil pár kmínků oregonského tisu,chonty a dalších pružných exotů a zkusíme nadělat LB na soutěže proti cizincům.Těch 165m nesmí! být hranice dostřelu,jinak jsme v čudu.Smyslem tohoto počínání je,aby se našlo dostatek lidí s lukem,který by měl historicky věrohodný výkon a šly by s ním střílet mužské disciplíny.Z jasanu to jde blbě |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Ritsi Nováček

Registrace: 22.6. 2006 Příspěvky: 89
|
Zaslal: po listopad 27, 2006 10:19 pm Předmět: |
|
|
Co se jasanového dřeva týče... prý je jako materiál na luk lepší to, které má co nejširší léta - oproti třebas tisu apod. Je to tak, nebo jsem se dočetl bludu? Díky za zkušenosti _________________ --- na fotce se pracuje --- |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Eleazar Stálý přispivatel

Registrace: 17.6. 2006 Příspěvky: 446 Bydliště: Opava
|
Zaslal: st listopad 22, 2006 9:39 pm Předmět: |
|
|
Samozřejmě!
Re: JErry DE CAMPO: přelistuj si na: Turecké luky a šípy, co o nich víme!  _________________ Člověka člověkem nedělají jeho schopnosti, nýbrž jeho rozhodnutí! |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lucínek Administrátor

Registrace: 16.6. 2006 Příspěvky: 2024 Bydliště: Kladno
|
Zaslal: st listopad 22, 2006 4:57 pm Předmět: |
|
|
Jerrydecampo napsal: | Min týden jsem se pokusil tedy o něco podobného a syrové dřevo jsem ohnul do zploštěle obručovitého půdorysu.Samozdřejmě že už jsem měl vystrouhaný polotovar.Až vyschne tak nalepím šlachy a kosti. |
Nerad bych se mýlil, ale toho tvaru se nedosahuje tak, že bys jeden kus dřeva prostě takhle šíleně zkroutil - ten luk je kompozitní mj. v tom smyslu, že právě ty ramena usazuješ na střed už pod určitým úhlem. Čili od jednoho konce přes střed po druhý konec jsou to minimálně 3 kusy dřeva spojené pod patřičným úhlem. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Kibe Grafoman

Registrace: 15.10. 2006 Příspěvky: 1065 Bydliště: Turnov/Praha
|
Zaslal: st listopad 22, 2006 3:47 pm Předmět: |
|
|
K těm tisům...u nás rostou tisy volně, sice ne na každym kroku, ale rostou...myslím, že pokud by si člověk našel lokalitu, kde rostou samostatě(bez průběžného vysazování), tak by se urřčitě se správcem, nebo hajným dohodnul na něakém méně vzrostlém kousku ... možná i bez dohody, ale já to neřekl  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jerrydecampo Nováček

Registrace: 8.11. 2006 Příspěvky: 55 Bydliště: poblíž F-M
|
Zaslal: st listopad 22, 2006 3:02 pm Předmět: |
|
|
V jedné encyklopedii jsem viděl fotku reflexivního luku a ten měl při vypnutém stavu tvar zploštělého kruhu.Později na jednou zámku jsem viděl totéž,a mezi konci ramen byla jen 10 cm mezera.Min týden jsem se pokusil tedy o něco podobného a syrové dřevo jsem ohnul do zploštěle obručovitého půdorysu.Samozdřejmě že už jsem měl vystrouhaný polotovar.Až vyschne tak nalepím šlachy a kosti.Máte někdo zkušenost s takto silně reflexivním typem lučiště? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Eluwak Nováček

Registrace: 1.8. 2006 Příspěvky: 86 Bydliště: Praha
|
Zaslal: pá říjen 27, 2006 2:44 pm Předmět: Tis, jilm |
|
|
Ahoj lidi,
věděl byste náhodou někdo, kde - resp. u koho by se nechal sehnat nějaký ten tisový výřez (nebo alespoň jilm)? Jasně že v parcích jsou tisy, na který správa parku jednou za X let sáhne, ale asi to chce mít kontakty a krapet štěstí .
Kdysi jsem takle získal 3 kusy dřeva ale nejsou nic moc, a chtěl bych něco pořádnýho na repliku historického LB.
Tohle je asi stará a palčivá otázka, ale třeba se najde někdo, kdo ví, nebo dokonce má nazbyt. _________________ Zdraví Eluwak |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Mysa Grafoman

|
Zaslal: út říjen 17, 2006 5:47 pm Předmět: |
|
|
Itazipo nechceš jalovec na luk typu Ishi? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Itazipa Grafoman

Registrace: 16.6. 2006 Příspěvky: 1017 Bydliště: Kladno
|
Zaslal: čt říjen 12, 2006 10:26 pm Předmět: |
|
|
Měl jsem z trnky krátký jezdecký luk a byl hodně rychlý. Bohužel dlouho nevydržel, protože se zčal odlupovat becking. Myslím si, že to bylo špatně připraveným dřevem. Rozhodně se již dlouho chystám učinit další pokus. Jestli máš vhodný kus dřeva, tak směle do toho. _________________ ...to je dobrý vědět... Itazipa Yuksá Óta |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Sarenka Nováček

Registrace: 12.10. 2006 Příspěvky: 2
|
Zaslal: čt říjen 12, 2006 9:38 pm Předmět: |
|
|
Ahoj, co byste řekli trnkovému dřevu jako materiálu na luk?  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
maty Nováček

Registrace: 5.8. 2006 Příspěvky: 114 Bydliště: Severní čechy
|
Zaslal: čt říjen 12, 2006 6:45 pm Předmět: |
|
|
Díky za typ. Zkusím tu páru. _________________ Maty |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Mysa Grafoman

|
Zaslal: čt říjen 12, 2006 12:05 pm Předmět: |
|
|
maty napsal: | Neznáte někdo postup jak na celodřevěném luku vytvořit výrazně reflexní tvar konců ramen. Lze to provést ohnutím za tepla a zafixováním do formy. Použít k nahřívání páru nebo suché teplo. Provést ohnutí až jako finální upravu, nebo ohýbat před tilerováním, případně jako součást tilerování luku. Bylo zde napsáno, že určitého reflexu lze docílit i žíháním. Přivátám jakoukoli informaci. | Na některá dřeva (například jasan) stačí horkovzdušná pistole, ale opatrně ,aby se nepálilo ,nebo nahřát nad dřevěným uhlím. Myslím že nejcitlivější je pára. Stačí nad hrncem, ale přikryj ho například několika ručníky,aby se to pěkně prohřálo, a potom opatrně přehnout přez něco kulatého. Dobře se to dělá na trámku. Uděláš si třmínek a zachytíš ho za špičku luku, potom mezi luk a trámek něco kulatého(např. kastrol) a luk použít jako páku . Je dobré ho takto zafixovat třeba provázkem a co nejdéle nechat, jinak se trochu vrátí. Pozor ,ať se dřevo nezačne v ohybu trhat. Někdy se přikládá planžeta(starý pilový pás),docela dobře funguje husté omotání drátkem.Jde to i bez toho, ale chce to cvik a cit. Dávej bacha, ať máš oba reflexy v ose nátahu jinak ti luk bude házet do strany |
|
Návrat nahoru |
|
 |
maty Nováček

Registrace: 5.8. 2006 Příspěvky: 114 Bydliště: Severní čechy
|
Zaslal: st říjen 11, 2006 5:00 pm Předmět: |
|
|
Neznáte někdo postup jak na celodřevěném luku vytvořit výrazně reflexní tvar konců ramen. Lze to provést ohnutím za tepla a zafixováním do formy. Použít k nahřívání páru nebo suché teplo. Provést ohnutí až jako finální upravu, nebo ohýbat před tilerováním, případně jako součást tilerování luku. Bylo zde napsáno, že určitého reflexu lze docílit i žíháním. Přivátám jakoukoli informaci. _________________ Maty |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Ritsi Nováček

Registrace: 22.6. 2006 Příspěvky: 89
|
Zaslal: pá říjen 06, 2006 7:06 pm Předmět: |
|
|
O tisu bohužel nevím.
K tomu zakřivení... Je pravda, že člověk nesmí nikdy přeříznout léto? Že může pracovat se dřevem pouze v prostoru mezi dvěma léty?
Díky _________________ --- na fotce se pracuje --- |
|
Návrat nahoru |
|
 |

|
Zaslal: pá říjen 06, 2006 2:26 pm Předmět: |
|
|
Sem nevěďál... _________________ Člověka člověkem nedělají jeho schopnosti, nýbrž jeho rozhodnutí! |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Mamutik Redaktor

Registrace: 16.6. 2006 Příspěvky: 146 Bydliště: Praha - Radotín
|
Zaslal: pá říjen 06, 2006 12:50 pm Předmět: |
|
|
Foton zatím nejde do fora přidat. jakmile, to pujde , tak mu ho tam šoupnu. |
|
Návrat nahoru |
|
 |

|
Zaslal: pá říjen 06, 2006 12:10 pm Předmět: |
|
|
Tak to jsi TY MYŠO!?!? (Dej si tam Fotona) Jinak je to jako:"Slezte z toho lustru, Donalde!"
Tak to nic, no? _________________ Člověka člověkem nedělají jeho schopnosti, nýbrž jeho rozhodnutí! |
|
Návrat nahoru |
|
 |

|
Zaslal: čt září 28, 2006 6:05 pm Předmět: |
|
|
Ahoj Myso,
dyk za info. Zajímavá věc s tím jeřábem.
Co se týká TISu, tak není to tak lehké, jak to vypadá.
ass. (add.) 1. už jsi zmínil-a
ass. 2. suší se asi 5 let v různých fázích. Proto ten Jeřáb
Ach jo, já chci TYSÁKA...!!! _________________ Člověka člověkem nedělají jeho schopnosti, nýbrž jeho rozhodnutí! |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Mysa Grafoman

|
Zaslal: čt září 28, 2006 2:52 pm Předmět: |
|
|
Eleazar napsal: | Hele LIDI, používal se ve stoleté válce (resp.v tom období) na anglický WARBOW JEŘÁB? A popř. jaké jsou jeho přednosti oproti Jasanu, Tisu!
Dá se sehnat někde na trhu TISOVÁ tyčka na luk ze stinné strany ALP s hustými letokruhy (30 a více?)
DÍKY ZA ODPOVĚĎ !!! | Jeřáb ptačí jsem skusil a měl podobné vlastnosti jako jasan. Méně se trhal, zato se poměrně rychle vytahal.Pružnost asi stejná. Tis červený lze získat poměrně snadno z městských parků.Občas je z estetických důvodů kácejí. V lese roste mezi Křivoklátem a Skryjemi a je přísně chráněný.Je řidší než horský (roste rychleji) ale proti jasanu je to rozdíl jako mezi trabantem a rolsem. 140 cm dlouhý luk ,70 lb a 80 cm nátah střílel lehkým šípem kolem 400m .Pak mi do něj kamarád dal metrový šíp a luk se rozletěl na kusy.Četl jsem že Angláni používali jilm,ale v lese jsem ho ještě neviděl a ani ho nepoznám |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Mysa Grafoman

|
Zaslal: čt září 28, 2006 2:29 pm Předmět: |
|
|
Dobřichovice(Praha-západ) Říha.Občas má i exoty ,jasan běžně v 5cm fošnách |
|
Návrat nahoru |
|
 |
robinhoodd Nováček

Registrace: 10.8. 2006 Příspěvky: 127 Bydliště: Praha-9
|
Zaslal: út září 26, 2006 11:29 am Předmět: dřevo na luk |
|
|
ahoj nevíte někdo o nějaké pile ,kde prodávají jasanové dřevo ??  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Nagash Nováček

Registrace: 5.9. 2006 Příspěvky: 9 Bydliště: Šternberk
|
Zaslal: čt září 07, 2006 8:46 am Předmět: |
|
|
prvni luky ktere jsem vyrabel byly z lísky. řekl bych že na lukostrelbu neni moc vhodna. sice je ohebná ale moc slabá _________________ Nagash |
|
Návrat nahoru |
|
 |

|
Zaslal: čt srpen 31, 2006 10:55 am Předmět: |
|
|
Díky Hrome!  _________________ Člověka člověkem nedělají jeho schopnosti, nýbrž jeho rozhodnutí! |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Hrom Občasný přispivatel

Registrace: 3.8. 2006 Příspěvky: 175
|
Zaslal: st srpen 30, 2006 11:17 pm Předmět: Materiál na luky. |
|
|
Eleazare. Nevím jestli jeřáb použít na longbow ale jako materiál na luky ho doporučuje třeba Das bogenbauer buch. Doporučuje jeřáb ptačí, jeřáb břek a jeřáb muk. Osobní zkušenost s tímto dřevem ale nemám. Hrom |
|
Návrat nahoru |
|
 |

|
Zaslal: st srpen 30, 2006 11:45 am Předmět: |
|
|
Eluwaku, znám Ötze, ale tu knihu o něm jsem nečetl. Mimochodem velmi populární muž! Dokonce můj kamarád dělal na základě těchto podkladů esej na MU Archeologie. A když se rozpovídal, tak se děly zajímavé věci.
Díky za radu.  _________________ Člověka člověkem nedělají jeho schopnosti, nýbrž jeho rozhodnutí! |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|