Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Potřebují poradit ohledně kuší...
(11-30-2025, 04:11 PM)DanM Napsal(a):
(11-29-2025, 05:24 PM)H-47 Napsal(a): Dobrý den, dobře, tak já to napíšu na etapy. Nejdřív názvy kuší a později to ostatní, aby toho nebylo najednou moc. A předem moc děkuji za pomoc i zprávu. Doufám, že nevadí, že si budem vykat jako slušní lidé. Mimochodem já vím, které kuše chci, ale ty roky výroby se mi na internetu nepovedlo zjistit a chatGPT má celkem dost mezer v informacích, tak to zjišťují, jak se dá. Ten seznam je celkem velký, ale rok výroby a ceny za součástky se mi zatím nedaří zjistit, tak snad později.

S pozdravem Plk. 47.

PS: Určitě bych chtěl kuše v základní sestavě, ale i ve vylepšené atd. Prý u nových modelů je problém sehnat součástky, tak nevím, ale u těch starých či starších to prý je snadnější. Budu rád za názory od kohokoliv zde.

Ahoj,
Tvůj dotaz je trochu zmatečný. Nejdříve si ujasni, jakou kuši chceš. Pak můžeme najít roky výroby daného typu, náhradní díly, kontakt na výrobce, reklamační oddělení apod.
Spoustu věcí se nechá sehnat i po skončení výroby, výrobce drží díly skladem, spoustu věcí kanibalizovat ze starších kuší z bazaru popřípadě je vyrobit nově na CNC nebo nahradit jiným řešením apod.

Tak hned na úvod, ve střelecké komunitě, na soutěžích si většinou tykáme. A nemá to nic společného se slušností nebo neslušností. Takže ahoj a vítej mezi kušostřelci. 
Pořád si nenapsal, jaké kuše chceš? To je první věc, od které se odrazit. Takže vypiš seznam kuší, z těch můžeme vybrat tu, která je pro tebe vhodná a s ní pak budeme pokračovat dále.
Opravdu není v lidských silách sestavovat seznam kontaktů a katalog dílů pro dvacet typů kuší.

Dobrý den, tak hned na úvod, ve střelecké komunitě chápu, že si všichni týkate, protože se všichni dlouho znáte, ale nezlobte se na můj odlišný názor, když řeknu, že tykat komukoliv, když se ty dvě osoby vůbec neznají je opravdu divné a profesionálně nevhodné. Vím, že většina občanů ČR tohle neřeší a má jiné názory, ale slušné to opravdu není !

Nechci Vás nijak urazit, ale tykání opravdu nemám rád. Tohle si k mojí osobě nikdy nikdo nedovolil, ať to jsou vojáci pod mým velením či lidí, co chodí na střelnici střílet se zbraněmi či kušemi. Nejsem žádný mladý spratek, aby mi někdo tykal. Už mám v životě hodně za sebou. Omlouvám se, že jsem dlouho nepsal, ale sloužím teď v zahraničí, kde jsem měl mnoho povinností. 

Ještě pro vaší informaci bych rád uvedl, že nejsem ohledně kuší žádný začátečník či mírně pokročilý střelec, ale už jsem veterán. Začal jsem hned v dětství, tak už mám dost nastříleno ze všech možných luků a kuší. Tak nepotřebují radit ohledně kuše, která by mi nejvíc seděla, protože to už dávno vím, co mi sedí. Pochopitelně, že i přesto si vážím vaší pomoci. 

Vim, že jeden člověk mi nevyplní seznam kuší kompletně, což by bylo pro jednoho opravdu náročné, ale myslel jsem, že třeba každý výplní jen to, co dobře zná. Je pravda, že nejvíce zjišťují rok výroby u kuší, ale chatGPT má neskutečně velké chyby v informacích. Na jiném fórum mi každý říkal, že tahle umělá inteligence či Google ví úplně všechno, ale není to pravda. A to jsem hledal opravdu pekelně všude. Je pravda, že ty roky bych rád zjistil a také ty reálné ceny za součástky pro základní a vylepšené verze kuší, ale asi budu hledat ještě dlouho, protože prodejci ti nejsou schopni tohle zodpovědět a výrobci zatím taky nic moc, ale alespoň se chovají slušně. 

Pokud jde o seznam kuší, tak počet je větší než, kolik píšete vy, tak napíšu jen jednu a zbytek seznamu napíšu pro ostatní. 

Kuše Ravin R5X. Je sice pravda, že některé kuše jsem testoval, ale ten rok výroby mi nikdo nechtěl říct, tak nevím... Tento model prý byl představen na konci roku 2022 v prosinci. A chatGPT zase říká, že leden 2023 a pak zase myslím, že září či říjen 2023. Někdo mi radil, ať se podívám na představení kuší od ATA, což není úplně špatné, ale já zjišťují to, kdy to bylo volně k prodeji, protože představení může být třeba rok 2021 a volné k prodeji může být třeba 2022. Zjišťují to z mnoha důvodů, ale i proto, že mi někdo říkal, že do starých typů kuší se líp shání náhradní díly než do úplně nových.

Já moc rád vylepšují kuše nejen přes optiku, ale celkově. Vím, že ne každý výrobce s tím souhlasí, ale mě kuše v základní sestavě moc neuspokojí. Dokážu si je sám nastavit pro mojí potřebu, ale prodejci nemají rádi, když si někdo chce koupit součástky a opravit si vše sám. Jinak to neznamená, že bych jako profesionální střelec si nenechal poradit od jiných prodejců či střelců. Shromažďují nejen detailní informace, ale i názory, protože mnoho lidí má dost odlišné názory, ale někdy to může být i výhoda. Pochopitelně koukám na to, aby kuše měla pro optiku Picatinny/Weaver. A hodně se zajímám o sílu nátahu a rychlost vypáleného šípu ze všech typů kuší. A proto nejen testují všechny dostupné typy, ale zajímám se i o rok výroby. Vím, že tyhle maličkosti mohou pro většinu připadat divné, ale já jsem takový seriálový poručík Colombo hehe. Já si píšu i počet šípů, které jsem vypálil u modelů či jakou mají životnost kuše a součástky atd. Pochopitelně preferují ty nejdražší součástky, které lze sehnat či jsou volně dostupné k prodeji, protože levné součástky nemá cenu kupovat. Vím, že nejde vždy primárně o kvalitu, ale především o značku produktu a až pak kvalitu, ale hodně mých kolegů nadávalo na tětivy a dokonce i ramena a to další. A to mi prodejce říkal takové nesmysly, že je kuše na celý život a životnost u součástek, což není pochopitelně pravda, protože i kdybych byl nevím extra šetrný ke kuši, tak generální opravy musím časem udělat nejen u kuší, ale i u auta či baráku.

Doufám, že se nezlobíte za můj názor. Nemám vůči Vám žádný problém. Jen jsem spíše pro to vykání. Nevím zda budu mít čas kvůli práci, tak raději předem přeji krásný zbytek dne a klidné a hezké vánoce a šťastný nový rok. Kdyby mi nešel internet či signál, tak lepší dopředu blahopřát než dodatečně. Jinak přeji Vám i vaší střelecké komunitě jen to nejlepší.

S pozdravem Plk. 47.

PS: Ještě jsem zapomněl dodat, že i zapisují třeba rekordy, které se mi povedlo zlomit na větší vzdálenost při střelbě kuší. A ještě jednou moc děkuji za odpověď a zprávy.
Odpovědět

Příspěvků v tématu
Potřebují poradit ohledně kuší... - od H-47 - 11-17-2025, 05:56 PM
RE: Potřebují poradit ohledně kuší... - od H-47 - 12-14-2025, 04:07 PM

Přejít na fórum:

Uživatel(é) prohlížející toto téma: 1 host(ů)