Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kuše Barnett
#1
Zdravím všechny, jsem zde nováček a poprosil bych o pár rad zkušenější.
Už je to hodně dlouho co jsem měl svou první kuši a teď po letech jsem se k tomuto koníčku zase vrátil. Malinko rozšiřuji svůj arsenál, spíše ze srandy dávám dohromady starší dnes už asi vrak a pořídil jsem si starého Barnetta. Jedná se o reflexní kuši na lučišti je nápis veloci speed class. Myslím, že bude stejná jako Barnett Panzer. Chtěl bych se zeptat, jaký by asi měla mít výkon. Nějak nemohu dohledat zda 150 nebo 170lb a jakou by tedy měl mít šíp rychlost. U nového BCR udávají 150Lb rychlost 75m/s. Chtěl bych jí osadit kušohledem, nechci příliš investovat a zamlouvá se mi nejen cenově Death zone xcalibur, ale ten lze nastavit nejméně na 250Fp, tak abych nebyl hluboko pod a pokud ano jestli to neudělá velkej brajgl při nastřelování. Pokud myslíte, že je to kravina cpát tam tuto optiku, tak mi poraďte prosím něco jiného. Budu rád za každou dobrou radu.
Odpovědět
#2
Mám doma plonkovou optiku z TenPointa - novou - https://www.tenpointcrossbows.com/shop/3...e-P34.aspx
Odpovědět
#3
(06-20-2018, 12:17 PM)Jeník Napsal(a): Mám doma plonkovou optiku z TenPointa - novou - https://www.tenpointcrossbows.com/shop/3...e-P34.aspx

Pěkná, co by stála? jen jestli to není škoda na takovou hračku.
Odpovědět
#4
Alfonz : Zdravím tě. Myslím že by mělo jít o 150lb a 225fps, prohlidni lučiště pod šroubem. U čínských kopii to tam bývá napsané. Hodne bude záležet, jaké šípy z to budeš chtít střílet. Rozhodně bych tu sílu nepodceňoval. Jak už tu, nebo na jiném fóru bylo psáno, cokoli nad 200fps, postačí na cokoliv :-D

S optikou ti neporadím. Používám china vícebodové optiky. Myslím si, že i když nedosahneš rychlosti nad 250fps, osnova bude do 40m ok.
Odpovědět
#5
Já někde narazil na údaj 150lb a snad i 170lb,tak jsem nevěděl. Bude to asi slabounké, ale jak píšeš dostačující na cokoliv. Volil jsem raději origo Barnett, u těch čajna prý slábnou ramena po pár výstřelech. I když netuším co mi udělají ty moje. Sehnal jsem kuši v super stavu, samozřejmě bez tětivy, ale rok výroby raději ani neodhaduji. Kdysi po revoluci jsem to viděl na krámu. Ale zase si říkám-pán střílel, strhnul tětivu, pak ho to přestalo bavit a odložil to a je tu kup jak fík...
Na takovéto domácí střílení to snad bude dobré. A hlavně docela slušně vypadá i po tolika letech. A dá se malinko vylepšit hlavně o tu optiku, pak už je to docela jiná hračka.
Odpovědět
#6
Zdravím Tě Alfonz  Smile
Ke kuši jsi toho moc nenapsal, fotka by řekla více. Podle toho, co píšeš se bude jednat o Barnett Panzer II, III, nebo Wildcat III.

Barnett Panzer II
   


Zmíněné verze byly nabízeny ve verzi Standard a Magnum. Standard měla rameno s nátahovou silou 125 lb, Magnum pak 150 lb.
Jelikož systém osazení ramene u starých Barnettů je jako skládačka, určitě šla osadit i ramena určená pro jiné typy kuší Barnett, jako byly první verze Wildcatů až po Commando. U Commanda pak mohla být použitá ramena o nátazích 175, 200 a 220 lb. Nutno podotknout, že s 220 lb trpěl záchyt a spoušť byla tvrdá.

   

Pro 125 lb verzi uváděl výrobce rychlost šípu (se standardně dodávaným hliníkovým šípem 16", 320 grain) 220 fps, pro verzi 150 lb pak 240 fps.
Je potřeba vzít v potaz stáří a únavu ramene, výkon bude časem klesat. Já osobně jsem na jednom Commandu (cca 30 - 35 let starém, s původním ramenem, zřejmě 150 nebo 175 lb) naměřil s 20", 401 grainovým šípem rychlost 210 fps, tedy energii kolem 54 joule. To je dost na složení i té největší zvěře u nás (pokud by to zákon nebo podmínky umožňovaly, to je jen pro Tvojí hrubou představu). S lehčím šípem by ses tedy mohl skutečně přiblížit hodnotě 230 - 240 fps.
Čínská ramena (150 a 175 lb) nikdy nedosahují uvedených nátahových hodnot, navíc se rychle unaví a mohou praskat. Co se původních ramen Barnett z litého, všesměrově orientovaného laminátu týče, v testech vydržela až 100 000 ran bez poškození. Máš tedy rezervu. Pokud je krycí bužírka poškozená, použij černou, elektrikářskou pásku, ramena omotej a trochu si s tím pohraj (viz. fotky). 

   
   
   

Reflexních Barnettů jsem měl spoustu typů Imp, Phantom, Trident, Panzer II, Delta Storm, Commando 175 i 220 lb, RX 280 a mnoho dalších.
Na několika Commandech jsem měl osazenou optiku Excalibur. Od nejlevnějších 2,5x32 až po 4x32 Vari-zone nebo Shadow-zone s možností korekce rychlosti (min. 250 fps).
Se všemi optikami chodily kuše jako housle po jednotlivých pinech (např. 0-15, 20 kříž, 25, 30, 35) až do cca 35 metrů. Na 40 metrů už se u levné i seřiditelné verze propad zvětšil více než byl nastavený pin, tudíž jsi musel mířit výše. Ale pokud to dostaneš do ruky, není co řešit.  

Střelba z úhlu a převýšení na cca 37 metrů, volně z ruky (mířím výše, šíp jde níže)
   
   

Znám mladého střelce, který střílí terčovku na 35 metrů se starým reflexním Commandem. 
Myslím, že v jednom loňském závodě nastřílel kolem 265 bodů z 300 možných. To je skvělý výkon.

Pokud jsi dobrý střelec, nechá se při tréninku na zahradě na 20 - 25 metrů volně z ruky takto zasahovat velice stabilně.
   

Takže tvrdit, že staré Barnetty nefungují, jsou nespolehlivé, nepřesné,...atd. jen pramení z nedostatku zkušeností a informací nebo jen z čiré střelecké neschopnosti.

Osazením slušné optiky, pěknou tětivou nebo stavbou custom šípů dostaneš kuši na dost vysokou úroveň i přesnost. Vždy jdou dělat další dopňkové úpravy (momentálně na jednom starém Barnettu doděláváme nový rail, namísto původní plechové schránky spouště bude nová z jednoho kusu leteckého duralu, její kluzné plochy leštěné, nový držák osazení optiky, tlumiče ramen Bowjax a mnoho dalšího). Je jen na Tobě, kolik do kuše vložíš a co od ní dostaneš zpět.
Ale na střílení na zahradě s kamarády, rodinou či blízkými, na trénování střelby do 40 metrů je to přesné i výkonné až až.

Celkově máš za tenhle krok moje sympatie. Myslím, že je to za málo peněz, hodně muziky. Přeji hodně nastřílených ran, dobrých zásahů a radosti s "novou" kuší.
Odpovědět
#7
UFF, tak to tedy byla vyčerpávající odpověď. Klobouk dolů, máš to v hlavě a hlavně v srdci. Vidím, že tě to bere.
Nafotím až budu mít malinko čas, neb jsem se podle manželky zbláznil a jestli to dopadne, tak si večer jedu ještě pro jednoho. Pak tedy dám foto. Ten můj je takovej ten hooodně plastovej, ale fajn do ruky a strašně lehounkej. Proto to vypadá jako hračka. No a večer jedu pro stejného, ale v kamufláži, tedy takový ten probarvený plast. Na první jsem koupil také redukci s lištou a mám tam zatím Jandao optiku, ale nijak mi zatím nevadí a ten druhý bych chtěl taky tak nějak,aleraději jsem pokukoval po lepším sklíčku. Taky mě lákal kolimátor, ale nikdy jsem ho neměl a zrazuje mě fakt, že nezvětšuje. No a přiznám se, že jsem si už pohrával s myšlenkou, že pořídim ještě jeden kousek a pokusím se o pěknou dřevěnou pažbu a tak nějak...

Jinak před mnoha lety jsem měl Hortona Hunter, optiku+náklop a strašná spokojenost. Namlátil jsem stovky výstřelů a bez jakékoliv závady. Nejlepší rány z ruky nad sto metrů, ale s těžkýma šípama. Dneska jsem rád, že to posílám na poloviční vzdálenost.
Odpovědět
#8
To Alfonz
Většinou to tak je, že nezůstaneš u jedné kuše.  Smile 
Jandao optika je mizerná, i obyčejný Excalibur 2,5x32 z bazaru cca za 800,- Kč je úplně někde jinde.
Vari-zone 2-4x32 pak bude nová kolem 3200,- Kč, na bazaru zase za méně.

Dřevěnou pažbu nedělej. Koukej po klasických Barnettech s dřevěnými pažbami.

Třeba první Wildcat z roku 1979
   

Nebo krásný a dost raritní Supreme s ořechovou pažbou ze stejného roku.
   

Nebo klasické Commando. To jsou kuše, které jdou do hodnoty.
         

Z těch novějších se dřevěnou pažbou by šel sehnat snad jen Panzer II se dřevěnou pažbou (nic moc),
   

nebo Wildcat III v dřevěném provedení (to už je lepší)
   

Staré Hortony špatné nebyly. Šlo tehdy o dost výkonné, ale i drahé kuše.
Jako většina značek měly své přednosti, ale i dost slabin. Zejména zmiňovaný náklop, usazení spoušťového mechanismu, osazení držáku optiky, materiál hlaviště,... Dnes jsou tyto kuše prakticky za zenitem své životnosti a vzhledem k tomu, že neexistují nové náhradní díly, jsou neopravitelné.
   

Já je kupuji na díly a stavím z nich reflexní kuše. 
   

Je to jediná možná cesta, jak je udržet v provozu a při životě.
Odpovědět
#9
Ten Supreme je nádhernej kousek. Jen na něj někde narazit. Jinak co píšeš o Hortonovi je pravda. Na tu dobu byl opravdu šíleně drahej. ale každej z něho byl paf, páč to prostřelilo snad tři voli za sebou stojící.
A tak to jsi byl ty tady na netu s tou předělávkou ramen na reflexi. Včera jsem na to narazil a kochal se. Nádhera. Takhle si představuji pěknou zbraň. Nekoukat na nesmyslné údaje a udělat si jí podle sebe. Kam chodíš na vrakoviště? Tady snad každej chce nesmysl i za uplnou mrtvolu ( tu pak samozřejmě tahám domů já ).
Odpovědět
#10
To Alfonz
Sleduji české, ale i rakouské a německé bazary a aukce.

Svého prvního Wildcata jsem tehdy vysoutěžil asi za 100 EUR.
Bývají čas od času k vidění.

Supreme jsem viděl jen jednou v životě k prodeji.

Commanda lze také občas zahlédnout.

Nejlepší na sledování je německý http://www.eGun.de. V sekci luky a kuše je toho k vidění spoustu, včetně vyložených rarit a zajímavostí.

Díly sháním stejně tak, bazary, aukce. Někdy dostanu tip na nějakou rozsypaninu přímo od jiných střelců nebo kamarádů.
Můžeme začít měnit díly  Wink . Kdyby jsi cokoliv potřeboval sehnat nebo opravit, vyrobit, piš mi SZ.
Odpovědět


Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející toto téma: 2 host(ů)