Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Jas Grafoman

Registrace: 12.11. 2006 Příspěvky: 2772
|
Zaslal: st březen 12, 2008 2:47 am Předmět: |
|
|
Hawk. Je to tak a o to vacsiu uctu si aj ten prastary Holmee a jeho dizajn aj zasluzi.
Pez. Mali to sice daleko , ale ver tomu , ze tu boli kazdu chvylu. Preco ides tak "nedaleko" do ranneho stredoveku ? Kludne zbehni par krokov dalej po stopach pradeda "šejcha" a markantne sa priblizis aj Kaukazu.Kruci , ked clovek povoli fantaziu , tak ste mozno patrili k tvorcom zvratnych lukov a po tom , co ste to naucili vsetky kocovne kmene naokol strihli ste to po stepnej dialnici do kotliny ceskej
Dnes som po 3 dnovych horuckach konecne schopny dovidiet na obrazovku a hned taketo objavy...  _________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
hawkwind Stálý přispivatel

Registrace: 18.6. 2006 Příspěvky: 403
|
Zaslal: pá březen 07, 2008 7:56 pm Předmět: |
|
|

Naposledy upravil hawkwind dne pá srpen 01, 2008 12:26 am, celkově upraveno 1 krát. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Mysa Grafoman

Registrace: 25.9. 2006 Příspěvky: 4466 Bydliště: Praha - Radotín
|
Zaslal: pá březen 07, 2008 4:58 pm Předmět: |
|
|
PeZ napsal: | Když jem četl všechny ty příspěvky o hwarangu a maďarech a Grozerovi a Naadamu a horsearchery, dozrávám k tomu, (už 10 let) že si udělám krátký reflexák. Pořád mám někde za lubem mongola s úhlem shiah tak 60°, a ten obrázek z maciejovské bible, jak tam střílí lukostřelec z věže.
Novgorodské ani Madarské luky mi nepřijdou rychlé, turecké sem asi přišly později, krymští tataři to k nám měli asi daleko, zkrátka tápu.
Poraďte mi prosím nějaký tvar, který se mohl vyskytovat v Čechách v době ranného středověku, nejlépe s obrázkem. |
Odpovídám SZ |
|
Návrat nahoru |
|
 |
hawkwind Stálý přispivatel

Registrace: 18.6. 2006 Příspěvky: 403
|
Zaslal: pá březen 07, 2008 12:06 pm Předmět: |
|
|

Naposledy upravil hawkwind dne pá srpen 01, 2008 12:27 am, celkově upraveno 1 krát. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
PeZ Občasný přispivatel

Registrace: 27.6. 2006 Příspěvky: 174 Bydliště: kousek od Řípu a Labe
|
Zaslal: pá březen 07, 2008 11:41 am Předmět: |
|
|
Když jem četl všechny ty příspěvky o hwarangu a maďarech a Grozerovi a Naadamu a horsearchery, dozrávám k tomu, (už 10 let) že si udělám krátký reflexák. Pořád mám někde za lubem mongola s úhlem shiah tak 60°, a ten obrázek z maciejovské bible, jak tam střílí lukostřelec z věže.
Novgorodské ani Madarské luky mi nepřijdou rychlé, turecké sem asi přišly později, krymští tataři to k nám měli asi daleko, zkrátka tápu.
Poraďte mi prosím nějaký tvar, který se mohl vyskytovat v Čechách v době ranného středověku, nejlépe s obrázkem. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Gator Grafoman

Registrace: 11.8. 2006 Příspěvky: 652
|
Zaslal: ne říjen 14, 2007 1:44 pm Předmět: |
|
|
Ja, natürlich!! |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Eleazar Stálý přispivatel

Registrace: 17.6. 2006 Příspěvky: 446 Bydliště: Opava
|
Zaslal: ne říjen 14, 2007 1:20 pm Předmět: |
|
|
Hwarang ist gut!  _________________ Člověka člověkem nedělají jeho schopnosti, nýbrž jeho rozhodnutí! |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Gator Grafoman

Registrace: 11.8. 2006 Příspěvky: 652
|
Zaslal: čt říjen 04, 2007 7:21 pm Předmět: |
|
|
OK, Hwarang do Všetic přibalím. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Mysa Grafoman

|
Zaslal: čt říjen 04, 2007 6:39 pm Předmět: |
|
|
domluvíme s Gatorem, ať ho vezme  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Palivec Nováček

Registrace: 30.7. 2007 Příspěvky: 111 Bydliště: Praha
|
Zaslal: čt říjen 04, 2007 5:09 pm Předmět: |
|
|
Mysa napsal: | pivo a kožešinové čepičky máme taky |
No ještě mě napadlo, že bych si dojel pro lekci pokory někdy tak na tu devátou, kdy se začíná střílet, a kolem poledního vsedl na svého kosmatého stepního koníka, narazil kožešinovou čapku do čela a odkvačil zase o kus dál. Hwarang do té doby asi nebude, co. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Mysa Grafoman

|
Zaslal: čt říjen 04, 2007 4:24 pm Předmět: |
|
|
pivo a kožešinové čepičky máme taky |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Palivec Nováček

|
Zaslal: čt říjen 04, 2007 2:16 am Předmět: |
|
|
Griffin napsal: | Palivec napsal: | Jina akce v te dobe... |
Hmm.. To se musíš nejmíň ženit! Když lukostřelec nejede na setkání lukařů a lukostřelců...
No tak teda: hodně štěstí málo pláče a do roka kudrnáče! Nebo tak nějak se to říká.  |
Ale kdež Ale bojím se že byste mě přestříleli, tak jdu někam za pivem a lidmi s kožešinovými čepičkami. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jas Grafoman

|
Zaslal: čt říjen 04, 2007 1:24 am Předmět: |
|
|
Hoci to nie je naozaj moja tema , tak ked som sa tak vymachal v tej dialkovej strelbe pozrel som sa na Paleoplanet a tam ak vas to zaujima to rozoberaju celkom slusne.Maju tam dve zaujimave kategorie v ktorych dominuju anglicani. ELB luk , Tam je povolene lepenie dvoch vrstiev drevennych lamiel a primitiv self luk- celodrevak. Luky v oboch typoch maju u chlapika(Dan Perry) co s nimi nastrielal svetove rekordy podobny dizajn - vychydzajuci z vikingskeho Holmegardu, ktory poklada za neprekonatelny .U toho ELB je to okolo 310 yardov a u self. je to 350yardov. Zaujimave je, ze nemaju viac ako 50 lb a nie su o moc dlhsie ako 150-155 cm. Natah okolo 26-28 IN.Tazke su okolo 300 az 500 gramov. lepene su v kombinacii hickory x ipe a self z hickory. Na englishwarbow.com zasa spominaju ze v auguste vytvorili rekord v klasickom bojovom tisovom longbowe s nie malim sipom 32" s rohovinovim koncikom cca 30gr. , ale zato slusnej bojovej kilazi 135 lb rekord 410 metrov. Naozaj pekne !  _________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Mysa Grafoman

|
Zaslal: st říjen 03, 2007 9:38 pm Předmět: |
|
|
To mne má utěšit To bych byl stejně. I mezi ženami . A budem večer papat vepře. A klobásky. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Griffin Grafoman

Registrace: 21.7. 2006 Příspěvky: 1283 Bydliště: Nymburk
|
Zaslal: st říjen 03, 2007 9:37 pm Předmět: |
|
|
Palivec napsal: | Jina akce v te dobe... |
Hmm.. To se musíš nejmíň ženit! Když lukostřelec nejede na setkání lukařů a lukostřelců...
No tak teda: hodně štěstí málo pláče a do roka kudrnáče! Nebo tak nějak se to říká.  _________________ Griffin |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Palivec Nováček

|
Zaslal: st říjen 03, 2007 9:23 pm Předmět: |
|
|
Jina akce v te dobe... ale povaz, budes nejkrasnejsi!! |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Mysa Grafoman

|
Zaslal: st říjen 03, 2007 6:27 pm Předmět: |
|
|
Palivec napsal: | Griffin napsal: | Tvůj přístup se mi líbí čím dál víc... odcházím střílet, abych mohl v sobotu odejít po svých!  |
MODESTY ON
No, to máš v podstatě jisté, protože já tam nebudu.
MODESTY OFF |
Co to? Jak to??? Zrada!!!! |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Palivec Nováček

|
Zaslal: st říjen 03, 2007 6:23 pm Předmět: |
|
|
Griffin napsal: | Tvůj přístup se mi líbí čím dál víc... odcházím střílet, abych mohl v sobotu odejít po svých!  |
MODESTY ON
No, to máš v podstatě jisté, protože já tam nebudu.
MODESTY OFF |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Griffin Grafoman

Registrace: 21.7. 2006 Příspěvky: 1283 Bydliště: Nymburk
|
Zaslal: st říjen 03, 2007 6:08 pm Předmět: |
|
|
Palivec napsal: | ...každý nechť sobě zvolí luk, ze kterého se mu nejlíp střílí, případně jaký mu pravidla dovolí, a dělá s ním, co umí. |
Přesně tak.
Palivec napsal: | ... po letech už si nikdo nevzpomene, jakou měl kdo zbraň, ráži a postoj, jediné, co si budou lidi pamatovat, je kdo odešel po svých a kdo zůstal ležet... |
Tvůj přístup se mi líbí čím dál víc... odcházím střílet, abych mohl v sobotu odejít po svých!  _________________ Griffin |
|
Návrat nahoru |
|
 |
SanDuro Grafoman

Registrace: 22.7. 2007 Příspěvky: 1663 Bydliště: Praha
|
Zaslal: st říjen 03, 2007 5:49 pm Předmět: |
|
|
Mysa napsal: | nemusíte. Jsem autosexuál  |
a neporadas kurzy, ja bych to chtel umet ...
San |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Mysa Grafoman

|
Zaslal: st říjen 03, 2007 5:41 pm Předmět: |
|
|
nemusíte. Jsem autosexuál  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
SanDuro Grafoman

|
Zaslal: st říjen 03, 2007 5:18 pm Předmět: |
|
|
Ale stejne te Mysaku mame radi
San |
|
Návrat nahoru |
|
 |
SanDuro Grafoman

|
Zaslal: st říjen 03, 2007 5:06 pm Předmět: |
|
|
Myso, nikdo te za primitiva nepovazuje, akorat si obcas nerudny, nedutklivy a nespolecensky.
San |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Mysa Grafoman

|
Zaslal: st říjen 03, 2007 5:03 pm Předmět: |
|
|
Mě to nevadí. Všude vyhlašuji, že jsem primitiv. Kdokoli mě v čemkoli převyšuje, přeju mu to  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jas Grafoman

|
Zaslal: st říjen 03, 2007 4:55 pm Předmět: |
|
|
Miso bacha ! este schytas aj ty a budes za blba! A to si mohol sediet pekne v zavetri a pozorovat , ako sa v tom smazime .  _________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Mysa Grafoman

|
Zaslal: st říjen 03, 2007 4:46 pm Předmět: |
|
|
reakce na příspěvek z 2.10. 21:26
Ach jo. Že jsem nemlčel Bohužel veškeré mé poznání historie pochází z četby historických pramenů a archeologických nálezů, rovněž zpracovaných někým jiným. Na rovinu přiznávám, že jsem nebyl ani ve 13. stol, ani u Crécy. Prostě jsem dal k lepšímu informaci, že Mongolové po dobytí Sartaulu uspořádali slavnost s lukostřeleckou soutěží, na které Esunkei zasáhl terč ve vzdálenosti 335 aldů, tedy 502 m Bylo to natolik pozoruhodné, že Čingischán pokládal za důležité vztyčit stélu a zaznamenalo to několik kronikářů. Stéla se nyní nachází v Ermitáži a každý si ji může prohlédnout Možná se skutečně jednalo o ďábelský komplot několika desítek tisíc diváků a řady kronikářů, jehož smysl mi uniká. Možná si i stoletou válku vymysleli historici a Angličané ve skutečnosti seděli doma a pili čaj. Četl jsem vědecký důkaz, že Čingischán byl Japonec a jiný, že Staré pověsti České se odehrávaly na Pálavě. Na této úrovni nejsem schopen dokonce ani dokázat existenci Ermitáže. Takže pokud se výše zmíněná informace nezakládá na pravdě a někomu to zásadně ovlivnilo život nesmírně se za sebe, Čingischána, autora ruského překladu a další, kdo se na této fabulaci podíleli , z celého srdce omlouvám 
Naposledy upravil Mysa dne st říjen 03, 2007 11:49 pm, celkově upraveno 1 krát. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jas Grafoman

|
Zaslal: st říjen 03, 2007 4:18 pm Předmět: |
|
|
Samozrejme ze mas pravdu .Ja som bol len okolnostami vtiahnuti do temy , ktora ma v podstate vobec netrapi. Mne je uplne fuk kto s cim kam dostreli. Mna zaujima skladany luk cisto len kvoli tomu aky je a ako vyzera .Aj tak mam stale doma viac funkcnych celodrevakov ako aziatov. Len tajne dufam , ze zatial co sa tu vykecavam a nerobim luky , tak nejaky mladistvo drzi a odvazny chalanisko uz doma gleji a struha rohovinu a za rok vam na tie lazluky ci ako sa to vola vytiahne s krasnim kruhovym turkom aspon s 40-50 kg a budete sa moct porovnavat.  _________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Palivec Nováček

|
Zaslal: st říjen 03, 2007 4:10 pm Předmět: |
|
|
No vidíš, a jsme zase u toho, co jsem před chvílí psal: každý nechť sobě zvolí luk, ze kterého se mu nejlíp střílí, případně jaký mu pravidla dovolí, a dělá s ním, co umí. Nejjednodušší a nejpraktičtější kritérium je trefil/netrefil
Neboli, jak správně podotkl jeden pistolník: po letech už si nikdo nevzpomene, jakou měl kdo zbraň, ráži a postoj, jediné, co si budou lidi pamatovat, je kdo odešel po svých a kdo zůstal ležet. A teď bych se možná zase vrátil k tématu. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jas Grafoman

|
Zaslal: st říjen 03, 2007 3:35 pm Předmět: |
|
|
Nie vsetky azijske luky maju pevne konce- ako spravne podotykas korejsky luk je najznamejsi z nich. Navyse zabudas ze tvar olympijskeho luku nie je plochy luk na konci ohnuty ,ale deflex- reflex tvar- cize presne to co je charakteristicke pre azijske zvratne luky.A co sa tyka renesancnych lukovv italii - vacsina z nich boli zasa len drevo+ slachy +rohovina ! Nezanedbatelny vplyv azie ! Necitim sa plne byt tak "nahusteny" informaciami , aby som sa pustil do odbornej debaty ci ploche celodrevenne luky so zahnutym koncom boli vysledkom vplyvu azijskych konstrukcnych pokusov ako predzvest neskorsich lepenych , alebo boli samostanou variantou. Mas pravdu ze efekt preklopenia sa u luku s pruznym koncom nie je taky citelny , ale je tam , aj ked sa zahnuty koniec mierne rozbali.Zasa moje srdciarstvo mi neumoznuje podlozit to tabulkami, fyzikalnymi pokusmi a statistikami, naozaj ma tieto veci nedrzia nech mi je odpustene, ani nebudu. Nech sa toho chyti niekto koho to bavi.Budem mu vdacny.  _________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Palivec Nováček

|
Zaslal: st říjen 03, 2007 3:13 pm Předmět: |
|
|
Jas napsal: | Hoci mi vnutro nahovara -uz sa na to vykasli a neriskuj , ze budes oznaceny za , poloidiota, nesachopneho sformulovat vetu bez rozhladu a prislusnej schopnosti argumentovat , predsa len to neda. Ak chcete nasilu nieco porovnavat tak potom laminatove rovne luky s laminatovymi reflexnymi a laminatovymi replikami aziatov s pevnym siahom. Az ked sa vam dostane do ruk naozaj kvalitny tradicne urobeny aziat , az potom mozete porovnavat vykon celodrevenneho rovneho luku s nim. Inak to je nezmysel. A hoci a to zdoraznujem - nemam nic proti rovnym celodrevenym lukom- v podstate tuto otazku vyriesil uz profesionalny lukostrelecky sport. Preco sa asi nestriela rovnymi lukmi ??? Prirodzenym vyberom nakoniec zvytazil v modernej podobe profesionalnej lukostrelbi dizajn vychadzajuci z aziskych lukov a pri sucsnom love na zver je to kladkac supermoderny pokracovatel principov azijskeho luku.  |
Nespravedlivé označení ze poloidiota neschopného zformulovat větu je v diskusi podpásovka a hulvátství, zejména pokud není provázeno konkrétní výtkou, a spíš je to hanba pro pisatele, než pro adresáta, proto by se tě nemělo dotýkat.
Ale k věci: pokud jde o sportovní luk, nemyslím, že by to byl nástupce asijského luku, pokud jako asijský luk budeme brát konstrukci s "ušima". On je to v podstatě flatbow s reflexními konci, které, narozdíl od uší, nejsou tuhé, nepůsobí tedy jako páky, nepřeklopí se, ale s nátahem se rozbalují. Ten efekt většího tahu u lučiště jsem na olympijském reflexu nebo jim podobných nepozoroval. Nicméně podoba například s tím hwarangem je větší.
Možná by tedy bylo vhodné to, čemu říkáme asijský luk nadále dělit na pružné (hwarang) a pevné (mongol) konce či uši.
Mám pocit, že hodně podobné moderním "holým" či sportovním olympijským lukům byly renesanční lovecké (vybavuju si nějaký obrázek, snad itálie?), ale ty neměly zakládku. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|