Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
cornus Grafoman

Registrace: 22.2. 2007 Příspěvky: 5356 Bydliště: Galgocy
|
Zaslal: čt říjen 29, 2009 12:17 pm Předmět: |
|
|
Os oboch ramien musí byť v lajne inak sa budú vytáčať.
Madlo môže byť mimo stred, ale ramená rovno. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jas Grafoman

Registrace: 12.11. 2006 Příspěvky: 2772
|
Zaslal: čt říjen 29, 2009 11:17 am Předmět: |
|
|
Alwy mal by si si znovu premysliet co si napisal ...
Ibuffalo, luk vyzera celkom pekne, ale zial sa ti asi kvoli tomu vyboceniu zlomi.Pri natahu, totiz to vybocenie nuti ramena torzne sa vytacat a to im neroby dobrotu. Mozes mnat prirodne rastene ramena do roznych uhlov a tetiva moze ist mimo tela luku , ale v madle by mala byt co najblizsie stredu.Napriklad takto :
 _________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
lbuffalo Nováček

Registrace: 3.1. 2009 Příspěvky: 78 Bydliště: Všestary(hk)
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
alwarez Grafoman

Registrace: 12.7. 2009 Příspěvky: 2333 Bydliště: Severni Karolina USA
|
Zaslal: út říjen 27, 2009 10:13 pm Předmět: |
|
|
Tetiva muze byt uplne mimo stred u drevenych luku a tim dostavame efekt jako je u vsech laminatovych luku kde tetiva je ve stredu, ale je tam vyriznute strelecke okno a tim sip se posunuje do linie tetivy a jelikoz u dreveneho luku se jen tak lehce neda vyriznout hluboke strelecke okno ,nebot by praskl ---miti tetivu k jedne strane luku od stredu je vlastne zadouci vyhoda luku. Je jedno ke ktere strane bude se tetiva vychylovat ,nebot pri vyrobe dreveneho luku si muzeme cely luk obratit a tak jej dokoncit . Nektere indianske kmeny vyrabely luky zamerne kde tetiva byla mimo stred ,nebot tez na to prisly ,kdyz je tetiva mimo stred sip se nemusi ohybat pres rukovet a vlastne tim se zvysuje presnost ! Luk jim byl k nicemu, kdyz s nim nemohli nic trefit. Kdyz jim tetiva sla stredem tak stranovy zarez na tetivu byl pouze na jedne strane tak aby nejak se tetiva odtlacila od stredu a dostali tak vice mene tkz center shot bow ! |
|
Návrat nahoru |
|
 |
lbuffalo Nováček

Registrace: 3.1. 2009 Příspěvky: 78 Bydliště: Všestary(hk)
|
Zaslal: út říjen 27, 2009 8:45 pm Předmět: chtěl bych se optat |
|
|
jestli bude vadit když při výrobě luku (jasanový flatbow) nebudu kopírovat letokruhy. asi takhle kmínek je prohnutý a když jsem si tam luk nakreslil tak jsem zjistil že bych měl tětivu úplně mimo střed. Tak jestli to můžu posunout tak abych to měl souměrně. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Ogen Grafoman

Registrace: 15.10. 2007 Příspěvky: 1155
|
Zaslal: po říjen 12, 2009 10:02 pm Předmět: |
|
|
Oravec - to je práve to, čo chcem, aby sem dal každý kdo má vlastní nejaký luk. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
Zaslal: so říjen 10, 2009 10:20 pm Předmět: |
|
|
Oravec, svíb jeiný typ dreva, tam je to s hrúbkou letokruhov inak. Lepšie je ked sú tenšie. Ako tis. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
oravec Občasný přispivatel

Registrace: 5.2. 2009 Příspěvky: 287
|
Zaslal: so říjen 10, 2009 8:18 pm Předmět: |
|
|
Ogen napsal: | To je presne ono. Pripomína mi to kompozit, ale vytvorený prírodou priamo v dreve, toto ma teda dostalo. Ak oškrabem vrstvu letokruhov aby som sa dostal na ten najväčší, mám na chrbát luku to najlepšie a brucho luku je tiež preľadené zase na tie menšieletokruhy. | no ja to mám na svíbe ktorý som práve dokončil naopak-chrbát husté,brucho riedke letokruhy.ale robil som ho tak aby vonkajšok kmeňa bol chrbát luku.musím zmerať dostrel presne pásmom lebo ma trochu šokoval-lietalo to asi o 20m ďalej ako z toho čo som skúšal nedávno |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
Zaslal: so říjen 10, 2009 4:47 pm Předmět: |
|
|
Pardon, num lock
Centimetrov asi 10-12 |
|
Návrat nahoru |
|
 |
odysseus Nováček

Registrace: 31.7. 2009 Příspěvky: 31
|
Zaslal: so říjen 10, 2009 4:08 pm Předmět: |
|
|
ok, snáď to už chápem, vďaka _________________ Prišiel som, videl som a neveril vlastným očiam. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Ogen Grafoman

|
Zaslal: so říjen 10, 2009 3:08 pm Předmět: |
|
|
Odysseus-pozri si ten obrázok-ak si dáš šírku pre seba 5 cm, tak dĺžka spoja min. 3-krát viac a je to predo-zadne (ak chceš zado-predné) nie ľavo -pravé . A spoje rob tak, aby si mal minimálné medzery a spoj môže byť i pilovitý. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
odysseus Nováček

|
Zaslal: so říjen 10, 2009 2:19 pm Předmět: |
|
|
tých centimetrov koľko? keby som dal 5 stačilo by? samozrejme, budem to lepiť v neohybnom madle, tuším ty si sa raz na brodci pýtal na mierne ohýbaný spoj ale mne bude bohato stačiť neohybný. spoj by mal byť vyrezaný predo-zadne alebo bočne? ... alebo je to jedno? _________________ Prišiel som, videl som a neveril vlastným očiam. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
Zaslal: so říjen 10, 2009 2:11 pm Předmět: |
|
|
Spoj by mal mať minimálne centimetrov, najlepšie v madle kde sa eohýba. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
odysseus Nováček

|
Zaslal: so říjen 10, 2009 2:09 pm Předmět: |
|
|
cornus vďaka, koľko to má cm a ktorá strana luku to je? sorry ak sa pýtam na blbosti ale ešte som nič takéto nelepil, tak o tom vôbec namám predstavu _________________ Prišiel som, videl som a neveril vlastným očiam. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
Zaslal: so říjen 10, 2009 10:24 am Předmět: |
|
|
Niečo podobné ako toto. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
odysseus Nováček

|
Zaslal: so říjen 10, 2009 9:32 am Předmět: |
|
|
ave, mohol by som poprosiť niekoho skúseného o radu? niekedy by som si chcel skúsiť vyrobiť luk z dvoch kratších kusov (tuším tomu nadávate bilety), tak by som potreboval vedeť aký hlboký má byť ten spoj, aký je najvhodnejší tvar, ako dosiahnuť aby sa to nerozlepilo (dať do do zveráka alebo nejako inak zaťažiť?) + bude mi na to stačiť dvojzložkové lepidlo? nejaký Alkaprén, vraj sa s tým lepí oceľ, v namáhaných spojoch ... alebo si mám kúpiť špeciál lepidlo? ďakujem za prípadné rady _________________ Prišiel som, videl som a neveril vlastným očiam. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Ogen Grafoman

|
Zaslal: po září 21, 2009 5:57 pm Předmět: |
|
|
To je presne ono. Pripomína mi to kompozit, ale vytvorený prírodou priamo v dreve, toto ma teda dostalo. Ak oškrabem vrstvu letokruhov aby som sa dostal na ten najväčší, mám na chrbát luku to najlepšie a brucho luku je tiež preľadené zase na tie menšieletokruhy. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
Zaslal: ne září 20, 2009 11:18 pm Předmět: |
|
|
Ak myslíš jaseň, agát a podobné mal by byť na chrbte široký, ťahovo pevnejší letokruh. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Ogen Grafoman

|
Zaslal: ne září 20, 2009 1:51 pm Předmět: |
|
|
Chcel by som vedieť, aké máte skúsenosti s letokruhmi na luku? Aké majú byť na chrbte a aké na bruchu, čo do rozmerov? Ide o to, že na strome sú narastené miesta s letokruhmi hustejšími a riedšími. Takže je lepšie, keď si polotovar luku upravím na chrbát so širšími a na brucho s hustejšími letokruhmi? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Itazipa Grafoman

Registrace: 16.6. 2006 Příspěvky: 1017 Bydliště: Kladno
|
Zaslal: út červen 17, 2008 12:41 am Předmět: |
|
|
Máš několik možností.
1. prodluž popruh, sedni si na koně a toulec bude ležet za tvými zády na zadku koně. Ty budeš vytahovat šípy jakoby od spodu.
2. přidělej popruh v jednom bodě cca 10cm od hrdla, toulec ti bude viset podle páteře. Popruh udělej tak dlouhý, aby ti šípy koukaly tak aby si na ně dosáhl. Tubus toulce nesmí být dlouhý, jinak šíp nevytáhneš.
3.udělej si nový toulec s tříbodovým zavěšením se zapínáním na prsou. _________________ ...to je dobrý vědět... Itazipa Yuksá Óta |
|
Návrat nahoru |
|
 |
kony Nováček

Registrace: 8.7. 2007 Příspěvky: 12
|
Zaslal: po červen 16, 2008 10:25 pm Předmět: |
|
|
Mám dotaz asi se to sem úplně nehodí ale potřeboval bych jestli by někdo mohl popsat jak se upevňuje toulec na záda, protože když ho mám jednoduše přehozený přes rameno tak většinou na šíp ani nedosáhnu a musím se pro něj natahovat až bůh ví kam nejlépe i foto ale jestli se to jednoduše přehazuje přes rameno tak se omlouvám Dík |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Ogen Grafoman

|
Zaslal: po červen 09, 2008 7:00 pm Předmět: |
|
|
Má niekdo nejaké info o výrobcoch ohľadne malej stolovej pásovej pile? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
George Nováček

Registrace: 29.5. 2008 Příspěvky: 28
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Kaša Občasný přispivatel

Registrace: 19.2. 2007 Příspěvky: 197 Bydliště: Staré Město (Uh.H)
|
Zaslal: ne červen 01, 2008 10:09 pm Předmět: |
|
|
Až to udělám, tak určitě ukážu. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Ogen Grafoman

|
Zaslal: ne červen 01, 2008 5:56 pm Předmět: |
|
|
Kaša napsal: | OK. Hlavně mě to zajímalo kvůli tomu tisu. Když ho budu chtít fiknout pilou rovně, ikdyž má menší (dlouhé) zakřivení,abych ho nějak nezj*bal. Ale vypadá to, že když to nepřeříznu v nějakém suku (těch je tam málo), tak to bude v pohodě. |
Tis je fajn drevo; asi by som uvítal zdublovať jednotlivé príspevky a hodiť to do článku o Tisu, aby sa to nemuselo hľadať.
Kaša: Hoď sem nejaké info o rozmeroch a prípadne obr., vďaka! Nech sa i my pokocháme na tom materiálu a prípadne si tiež urobíme svoj rez na diaľku (je to dobrý nápad no nie)!? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
George Nováček

Registrace: 29.5. 2008 Příspěvky: 28
|
Zaslal: ne červen 01, 2008 5:30 pm Předmět: |
|
|
Tak luk je hotovy delka 179cm, ale sila bohuzel jen 10-12kg ale to neva, pristi luk se snad vydari vic, sezenu si u nas na pile nejake kvalitnejsi drevo a zkusim udelat backing, nejspise s laminatem ... delku vystrelu jsem bohuzel netestoval, protoze jeste nemam sipy  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
hawkwind Stálý přispivatel

Registrace: 18.6. 2006 Příspěvky: 403
|
Zaslal: so květen 31, 2008 11:51 pm Předmět: |
|
|
Přesně. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Kaša Občasný přispivatel

|
Zaslal: so květen 31, 2008 11:49 pm Předmět: |
|
|
OK. Hlavně mě to zajímalo kvůli tomu tisu. Když ho budu chtít
fiknout pilou rovně, ikdyž má menší (dlouhé) zakřivení,abych ho nějak nezj*bal.
Ale vypadá to, že když to nepřeříznu v nějakém suku (těch je tam málo),
tak to bude v pohodě. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
hawkwind Stálý přispivatel

Registrace: 18.6. 2006 Příspěvky: 403
|
Zaslal: so květen 31, 2008 11:41 pm Předmět: |
|
|
Je to skoro vždycky kompromis. Je dobré se o to snažit, ale pokud si myslíš, že to dřevo snese, tak trochu přefiknout to většinou neškodí....
Záleží taky jak dlouhej ten laterální runout je - poměrně dlouhej je v pohodě a hodně krátkej je problém a zase co je to za dřevo - tam tě zajímá jaký vztahy jsou mezi létama v tom - některý dřeva mají všechny vlastnosti, ale selhávají ve střihu. (Jehličnany jsou tím proslulé).
Takže univerzální odpověd´ není. Krátkou vlnu kolem suku musíš sledovat vždycky a u dlouhé to odhadnout.
J. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Kaša Občasný přispivatel

|
Zaslal: so květen 31, 2008 11:32 pm Předmět: |
|
|
Mazec
Jak je to např. u jasanu, tisu, akátu, lísky, svídy, jilmu,
jeřábu, laburnu apd?
Prostě u našich "běžných" lukařských dřev.
Díky, Kaša |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|