Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
fenit Grafoman

Registrace: 5.12. 2010 Příspěvky: 540 Bydliště: Mallow,Irsko
|
Zaslal: po říjen 08, 2012 10:21 pm Předmět: |
|
|
Sysel napsal: | Zdenek napsal: | .. skvělý nápad .. |
Díky, ještě dodám, že jsem viděl, jak touto technikou někdo i dříky barví, jen má pak lakovaček více - většinou kratších na každou barvu jednu, musí se začít od nejsvětlejší barvy a vzor je značně omezený. Ale kdybych barvil jednou barvou základ pod peří, asi do toho jdu. Jinak nápad samozřejmě není původní, inspirace přípravky z USA, kde je lze i zakoupit, například na 3Rivers. | mam tu nadobku z obchodu a aj original lak ako pises z 3 rivers,ale chcem sa spytat.Tycku tam staci namocit a vytiahnut,alebo ju tam nechat ponorenu dlhsie?Na flaske je iba napisane,ze 3-5 krat aplikovat,podla toho asi len strcit a vytiahnut.Dik. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Ogen Grafoman

Registrace: 15.10. 2007 Příspěvky: 1155
|
Zaslal: pá květen 25, 2012 6:08 pm Předmět: |
|
|
Čo keby ste to strčili opačne do hliny, možno by to dorástlo a pre výrobcov inšpirácia  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
tulak77 Grafoman

Registrace: 31.12. 2007 Příspěvky: 2096 Bydliště: Pataš
|
Zaslal: čt květen 24, 2012 8:58 pm Předmět: |
|
|
to poznam u mna je takto vyuzita cela sada ktoru som pokazil tym ze som ju moc skratil  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

Registrace: 22.2. 2007 Příspěvky: 5356 Bydliště: Galgocy
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Duchoslav Občasný přispivatel

Registrace: 14.3. 2007 Příspěvky: 165 Bydliště: Žriedlova dolina SK
|
Zaslal: pá květen 11, 2012 3:16 pm Předmět: |
|
|
coffe napsal: | Všelí vosk se rozpouští v terpentýnu - používal se na povrchovou úpravu starého nábytku. | akákoľvek umelá chemikália môže poškodiť vlastnosti dreva čo zvyšuje ich lámavosť. Nebudem menovat,ale niektoré farby to dokážu kvalitné po... Ide totiž o to,že idú sice do hĺbky ale expanzívne a roztiahnu porý a nezávrú ich. Toť moja skúsenosť videl som aj zlomené množstvo šípov,ktoré boli natreté farbou. Chemia nebola.vosk a tuk áno |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Duchoslav Občasný přispivatel

Registrace: 14.3. 2007 Příspěvky: 165 Bydliště: Žriedlova dolina SK
|
Zaslal: pá květen 11, 2012 12:54 pm Předmět: |
|
|
cornus napsal: | Zmena spinu záleží od druhu laku a hrúbky vrstvy. Ak je vrstva laku mikroskopická a pružnejšia ako drevo nemá to na spine znateľný efekt. Ak by si urobil na šípe napríklad epoxidovú krustu určite by to spine zmenilo.
Väčšinu šípov mám voskovaných ako luk a musím vosk obnovovať po čase. |
Voskovanie treba robit pomocou tepla potom drzi ak je spravny postup.samozrejme zaverecne uzavretie lestiacou pomockou z doby kamenne,ktora nahradi lak a nemeni spin vobec. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
coffe Nováček

Registrace: 14.3. 2012 Příspěvky: 23
|
Zaslal: st duben 25, 2012 7:16 pm Předmět: |
|
|
Všelí vosk se rozpouští v terpentýnu - používal se na povrchovou úpravu starého nábytku. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Mysa Grafoman

Registrace: 25.9. 2006 Příspěvky: 4466 Bydliště: Praha - Radotín
|
Zaslal: st duben 25, 2012 5:18 pm Předmět: |
|
|
Arrand napsal: |
Dobre, ale v jakem pomeru ?
Kdyz jsem zkousel vceli vosk + aceton v pomeru 2:1, asi na 35-40°C, tak to bylo super zhruba 1-2 minuty, ale nesmel jsem to nabrat na hadrik nebo stetec - v tu chvili to tuhlo a zacinalo se drolit. |
aby to mělo hustotu, jakou chceš _________________ Důvěřuj Aláhovi, ale napřed si uvaž velblouda.
Prorok Mohamed |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Dusan Grafoman

Registrace: 13.8. 2011 Příspěvky: 1264 Bydliště: Trnavská šíra step
|
Zaslal: st duben 25, 2012 4:38 pm Předmět: |
|
|
Mysa napsal: | Spine mění nepatrně. Na 20m to udělá asi 5cm na terči |
no to je pri tvojich ambíciách ale hodne
Mne ten vosk príde nejak nevhodný lebo to nerobí hladký povrch a navyše sa to mení od teploty, v tulci sa možu od toho zabrblať pierka atď.
Najradšej by som ani nelakoval, ale keď už musím, tak ozaj "menej je viac". Ani šípy nemorím, síce to vyzerá veľmi pekne, ale zase je to na úkor vlastností šípu, preto sa mi páči ten bambus. Asi si zase kúpim nejaké bambusové tyčky z Číny a spravím si mugalské šajpy  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Arrand Občasný přispivatel

Registrace: 30.8. 2011 Příspěvky: 155
|
Zaslal: st duben 25, 2012 1:25 pm Předmět: |
|
|
Dobre, ale v jakem pomeru ?
Kdyz jsem zkousel vceli vosk + aceton v pomeru 2:1, asi na 35-40°C, tak to bylo super zhruba 1-2 minuty, ale nesmel jsem to nabrat na hadrik nebo stetec - v tu chvili to tuhlo a zacinalo se drolit. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Mysa Grafoman

|
Zaslal: st duben 25, 2012 1:11 pm Předmět: |
|
|
Arrand napsal: | cornus napsal: | To som myslel najprv tiež, že bude vosk pribúdať, ale vosk sa časom stráca. Je to na báze ľanového oleja a včelieho vosku |
V jakem pomeru michas vceli vosk s lnenym olejem ?
Zkousel jsem vceli vosk s ruznyma rozpoustedlama (aceton, terpentyn) ale vzdycky mi to udelalo jen takovou drolivou pastu.  |
benzín _________________ Důvěřuj Aláhovi, ale napřed si uvaž velblouda.
Prorok Mohamed |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Arrand Občasný přispivatel

Registrace: 30.8. 2011 Příspěvky: 155
|
Zaslal: st duben 25, 2012 12:58 pm Předmět: |
|
|
cornus napsal: | To som myslel najprv tiež, že bude vosk pribúdať, ale vosk sa časom stráca. Je to na báze ľanového oleja a včelieho vosku |
V jakem pomeru michas vceli vosk s lnenym olejem ?
Zkousel jsem vceli vosk s ruznyma rozpoustedlama (aceton, terpentyn) ale vzdycky mi to udelalo jen takovou drolivou pastu.  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
SanDuro Grafoman

Registrace: 22.7. 2007 Příspěvky: 1663 Bydliště: Praha
|
Zaslal: st duben 25, 2012 12:54 pm Předmět: |
|
|
Dalsi lidovy recept je natrit to prusvitnym kremem na boty.
To mam od Standy Vidima.
San |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Mysa Grafoman

|
Zaslal: st duben 25, 2012 12:36 pm Předmět: |
|
|
já používám Carnaubský vosk. Ale taky se to musí obnovovat. Spine mění nepatrně. Na 20m to udělá asi 5cm na terči _________________ Důvěřuj Aláhovi, ale napřed si uvaž velblouda.
Prorok Mohamed |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Dusan Grafoman

|
Zaslal: st duben 25, 2012 11:28 am Předmět: |
|
|
cornus napsal: | Väčšinu šípov mám voskovaných ako luk a musím vosk obnovovať po čase. |
toto ma zaujalo, také starodávne....voskovaných? zaujímavé. Nešpinia sa ti? Neoťažievajú časom ako vosk vniká do dreva? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Dusan Grafoman

|
Zaslal: st duben 25, 2012 11:15 am Předmět: |
|
|
Ja práveže lakujem drevenné šípy (bambusové nie). Používam obyčajný lak na drevo, natieram špongiou jemne namočenou v laku a robím väčšinou klasické dve vrstvy.
Prvú vrstvu používam len na to aby mi postavila mikrovlákna z povrchu dreva, ktoré zabrúsim jemným šmirglom. Potom ide druhá vrstva, ale tiež veľmi jemne, a po vyschnutí ju zabrúsim tiež, nech tam je len toľko laku aby chránilo povrch, viac nie.
Ja by som ani nelakoval, ale je to lepšie vzhľadom na rôzne stupne vlhkosti v okolí, ktoré by mohli mať nežiadúci účinok na šípy a tiež kvôli tomu, aby sa mi šípy nešpinili.
Bambusové z tohoto dôvodu nelakujem vôbec - je to ultra trvanlivý materiál a povrch tejto trávy je prirodzeným lakom.
A ešte niečo, pierka nikdy nelepím na nalakovanú šaftu, vždy priamo na drevo, lakujem až potom  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
alexs Nováček

Registrace: 28.1. 2012 Příspěvky: 76
|
Zaslal: st duben 25, 2012 8:19 am Předmět: |
|
|
Dusan napsal: | alwarez napsal: | Spine barvou ani lakem se nezmeni !!!!! |
ved sa meni tuhost tycky na jej povrchu a pre celkovu pevnost a pruznost predmetu ma fyzikalne najvyssi prispevok hodnota tejto veliciny na povrchu - preto napriklad staci ked mas na leseni dute trubky a nemusis mat plne
spine vlastne nie je nic ine ako pevnost/pruznost materialu. | Skús ..PROFILAK vysoká tvrdost,odolnosť voči oderu a chemikáliam ...špecaálny jednozložkový polyuretánový lak na parkety a nábytok ...schne rýchlo ....riedidlo profilak...komplet okolo 12€ |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Sysel Grafoman

Registrace: 25.4. 2009 Příspěvky: 819 Bydliště: Rožnov pod Radhoštěm
|
Zaslal: út duben 24, 2012 10:44 pm Předmět: |
|
|
CAJ napsal: | A jaký konkrétně používáš ten vodou ředitelný lak, Janko? |
Něco na dřevěné venkovní podlahy, nemám teď plechovku u sebe, ale v lacích se moc nevyznám, spíš jsem volil logicky podle účelu - pochozí lak by měl být více otěruodolný a vodou ředitelný kvůli rychlosti schnutí a potřebě lakovat v interiéru - nouzovka, nech si poradit od znalejších. _________________ >>- LK Falcon --> |
|
Návrat nahoru |
|
 |
CAJ Stálý přispivatel

Registrace: 29.7. 2009 Příspěvky: 409 Bydliště: Praha
|
Zaslal: út duben 24, 2012 9:21 pm Předmět: |
|
|
A jaký konkrétně používáš ten vodou ředitelný lak, Janko? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Sysel Grafoman

Registrace: 25.4. 2009 Příspěvky: 819 Bydliště: Rožnov pod Radhoštěm
|
Zaslal: út duben 24, 2012 8:56 pm Předmět: |
|
|
Dusan napsal: | nemeni sa nahodou vsetkym tym lakovanim nekontrolovatelne spine? alebo to mate nejak vychytane? |
To víš, že mění, počítej 1-2 lb spine navíc v závislosti na typu použitého laku a formě nanášení/počtu vrstev. Ta moje lakovačka je vysoce efektivní, dělá rovnoměrný ultratenký film, dělám klidně 5-7 vrstev a spine se zvýší o 1 lb. Toto je změřené z praxe, někdo může mít jiné zkušenosti nebo teorie. Přirovnání k trubce je správné a logika sedí, ale s tímto to moc nesouvisí  _________________ >>- LK Falcon --> |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Dusan Grafoman

|
Zaslal: út duben 24, 2012 5:50 pm Předmět: |
|
|
nekric na mna clovece.
ja pisem co hovori fyzika a ta nepusti
je mozne ze ty si to nespozoroval a predsa sa to dialo. a je mozne aj to ze sa to deje ale zmena je mala....bolo by treba to odmerat, to by rozhodlo. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
alwarez Grafoman

Registrace: 12.7. 2009 Příspěvky: 2333 Bydliště: Severni Karolina USA
|
Zaslal: út duben 24, 2012 5:44 pm Předmět: |
|
|
Vyrobil jsem tisice sipu a nikdy jsem nezpozoroval tento jev !!!! |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Dusan Grafoman

|
Zaslal: út duben 24, 2012 5:30 pm Předmět: |
|
|
alwarez napsal: | Spine barvou ani lakem se nezmeni !!!!! |
ved sa meni tuhost tycky na jej povrchu a pre celkovu pevnost a pruznost predmetu ma fyzikalne najvyssi prispevok hodnota tejto veliciny na povrchu - preto napriklad staci ked mas na leseni dute trubky a nemusis mat plne
spine vlastne nie je nic ine ako pevnost/pruznost materialu. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
alwarez Grafoman

Registrace: 12.7. 2009 Příspěvky: 2333 Bydliště: Severni Karolina USA
|
Zaslal: út duben 24, 2012 5:23 pm Předmět: |
|
|
Spine barvou ani lakem se nezmeni !!!!! |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Dusan Grafoman

|
Zaslal: út duben 24, 2012 5:17 pm Předmět: |
|
|
nemeni sa nahodou vsetkym tym lakovanim nekontrolovatelne spine? alebo to mate nejak vychytane? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|