Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
CAJ Stálý přispivatel

Registrace: 29.7. 2009 Příspěvky: 409 Bydliště: Praha
|
Zaslal: čt květen 17, 2012 1:32 pm Předmět: |
|
|
Normálně uděláš stejným postupem očko na druhé strně, jen musíš dávat pozor, abys nenakrucoval proti směru nakroucení celé tětivy, který vychází z prvního očka.
Je to jednoduché, prostě si jen ohlídat, abys přidáváním otoček tětivy nerozplétal jedno z oček. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Duchoslav Občasný přispivatel

Registrace: 14.3. 2007 Příspěvky: 165 Bydliště: Žriedlova dolina SK
|
Zaslal: čt květen 17, 2012 9:30 am Předmět: |
|
|
zdar Spot
ina moznost je zapliest ocko i na druhom konci vlamskej tetivy,normalne sa vratis v pleteni a pri jemnom roztoceni zavitou tam jednotlive konce zapleties a basta. mozes dodat i poistnu omotavku ale mne to drzi. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
spot Nováček

Registrace: 9.12. 2011 Příspěvky: 30 Bydliště: Volyně
|
Zaslal: po květen 14, 2012 9:59 am Předmět: tětiva |
|
|
alwarez napsal: | Jak je dlouho znama vlamska tetiva asi o d roku 1200 ci tak nejak????? Jak dlouho se delaji ocka na vlamske tetive asi od te doby kdy na vyrobu tetivy bylo vymysleno prkno a tam kdyz to namotate a preriznete, mate tetivu presne dlouhou ,ze muzete ocka vyrobit na obou stranach ...A co do tohoto motate nekonecnou tetivu ,to je uplne o necem jinem ..... |
Neber si to osobně, ale já se nejsem ovečka a neřídim se tak, že mi někdo řekne takhle to je a takhle to budeš dělat. Vždycky jsou i jiný možnosti a to člověka nutí přemýšlet a improvizovat a tudíž prochází nějakým vývojem kupředu. Například výroba skla byla dlouho zažitá jedním systémem až do doby, kdy přišel jeden mladík s dobrým nápadem a celou výrobu převrátil na ruby a teď to dělaj všichni podle něho. Vlámská tětiva určitě funguje po staletí, ale zajímají mě i jinné možnosti  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
alwarez Grafoman

Registrace: 12.7. 2009 Příspěvky: 2333 Bydliště: Severni Karolina USA
|
Zaslal: po květen 14, 2012 4:30 am Předmět: |
|
|
Jak je dlouho znama vlamska tetiva asi o d roku 1200 ci tak nejak????? Jak dlouho se delaji ocka na vlamske tetive asi od te doby kdy na vyrobu tetivy bylo vymysleno prkno a tam kdyz to namotate a preriznete, mate tetivu presne dlouhou ,ze muzete ocka vyrobit na obou stranach ...A co do tohoto motate nekonecnou tetivu ,to je uplne o necem jinem ..... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Radas Občasný přispivatel

Registrace: 24.2. 2010 Příspěvky: 252
|
Zaslal: po květen 14, 2012 12:33 am Předmět: |
|
|
Mě se ten uzel nepovoluje, ale jak řikáš, i když by se tak stalo, zase se dá přitáhnout. A druhý oko se na vlámské tětivě neplete, protože konce potřebuješ zkroutit a to by Ti kvůli tomu prvnímu oku nešlo.
Dělá se tětiva se dvěma očkama, na youtube hledej endless bowstring |
|
Návrat nahoru |
|
 |
spot Nováček

|
Zaslal: ne květen 13, 2012 4:10 pm Předmět: tětiva |
|
|
Tady to je mi jasny. Tenhle návod je uplně skvělej . Jen mi jde o to, jestli jsou i další způsoby, třeba lepší, nejsem si jistej jestli zrovna tohle zakončení je pevný a čas od času se třeba nepovolí, zase na druhou stranu je flexibilní, proto se ptám na vaše zkušenosti . |
|
Návrat nahoru |
|
 |

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
spot Nováček

|
Zaslal: ne květen 13, 2012 12:07 pm Předmět: tětiva |
|
|
Naso napsal: | uděláš pevnou smyčku napneš, podle vzdálenosti BH natočíš ,povolíš. v případě nadměrného natočení ze strany vlámského očka ti tětiva stvrdne a zvětší se průtažnost, v tomto případě povolíš pevnou smyčku a postup opakuješ. |
Možná jsem trochu natvrdlej, ale nějak jsem to nepobral. Byly by možný nějaký názorný obrázky nebo tak aby to bylo i pro blbce? ...  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Naso Nováček

Registrace: 31.12. 2011 Příspěvky: 133
|
Zaslal: ne květen 13, 2012 12:41 am Předmět: |
|
|
uděláš pevnou smyčku napneš, podle vzdálenosti BH natočíš ,povolíš. v případě nadměrného natočení ze strany vlámského očka ti tětiva stvrdne a zvětší se průtažnost, v tomto případě povolíš pevnou smyčku a postup opakuješ. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
spot Nováček

|
Zaslal: so květen 12, 2012 4:39 pm Předmět: napínání tětivy |
|
|
Zdravim všechny střelce i nestřelce . V rychlosti jsem projel forum, takže možná, že jsem to přehlédl, ale nenašel jsem odpověď. Chci se zeptat. Mám hotový tiler a jedno oko vlámsky dělané tětivy a chci udělat oko druhé tak abych měl požadovanou vzdálenost tětivy od středu luku a nedělal to způsobem pokus omyl... Jakým způsobem toto děláte? Ptám se na všechny typy luků jak TRLB tak recruve. Díky  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Baca Občasný přispivatel

Registrace: 22.2. 2012 Příspěvky: 190 Bydliště: Blava (taka mala dedina pri Trnave)...
|
Zaslal: čt březen 08, 2012 1:49 am Předmět: |
|
|
Ziadna galeria nebude, je to len skusobny luk (aj ked kupodivu docela dobre striela). Ak si chces pozriet dalsie fotky, klikni na "WWW" a najdi si Bow (6). So zivotnostou tetivy som spokojny, ma za sebou urcite vyse 500 vystrelov a nie je na nej vidno vobec nic.  _________________ 1 ovečka, 2 ovečky, 3 ovečky, 4 ovečky, 5 .... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
dav1dMldc Grafoman

Registrace: 16.1. 2010 Příspěvky: 580 Bydliště: ladce
|
Zaslal: út březen 06, 2012 9:08 pm Předmět: |
|
|
no mne sa ten luk moc nepozdáva, moc ohnuté v rúčke a ramená rovné. ak to je RD je to tiež úplne zle. daj to do galérie až poriadne vidieť čo je to zač.
k tetive: naozaj sa oplatí kúpiť FF, aj za vyššiu cenu. životnosť tetivy i výkon luku vzrastú. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jeneš Grafoman

Registrace: 16.6. 2006 Příspěvky: 762 Bydliště: u Karlových Varů
|
Zaslal: po březen 05, 2012 1:01 pm Předmět: |
|
|
IPE opravdu nemám rád, takže nejspíš to byla massaranduba. S dobrou tětivou počítej s 10-15% prodloužením dostřelu. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Baca Občasný přispivatel

Registrace: 22.2. 2012 Příspěvky: 190 Bydliště: Blava (taka mala dedina pri Trnave)...
|
Zaslal: po březen 05, 2012 12:16 pm Předmět: |
|
|
Dakujem (za luk, nie za tetivu ). Tento bol povodne len taky skusobny na vyskusanie vyrobneho postupu kym si vyrobim lepsi a je vyrobeny z odpadoveho dreva (preto su tam tie omotavky lebo je popraskane. Zatial je to ale moj najlepsi luk. Je to BBB (bamboo backed buletwood) a k vyrobe si ma inspiroval prave ty svojim 80# lukom tusim z bamboo/ipe. Zrovna tento vikend som mu uberal z ramien lebo pri tych 72# sa mi uz zle mierilo (je moc kratky). Tetiva je samozrejme najlepsia z materialu origo k tomu urcenemu ale ani toto nie je uplne nahovno, myslim ze tych 160-180m da (nemeral som to, len odhadom). _________________ 1 ovečka, 2 ovečky, 3 ovečky, 4 ovečky, 5 .... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jeneš Grafoman

Registrace: 16.6. 2006 Příspěvky: 762 Bydliště: u Karlových Varů
|
Zaslal: po březen 05, 2012 11:59 am Předmět: |
|
|
Na tak pěkný luk a tak šeredná tětiva.... . Taky jsem v úplných začátcích používal různé nouzové umělé špagátky, ale podstatně to zhoršuje dostřel.
Nejmíň špatné byli šňůrky s kevlarovým jádrem a opletem. Ty ale už ve výsledku nebyly o moc levnější než špulka Dacronu. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Baca Občasný přispivatel

|
Zaslal: po březen 05, 2012 11:45 am Předmět: |
|
|
Na tetivy pouzivam nylonove lanko (viem, nie je to moc tradicne ale som spokojny). Ma priemer 4mm, nosnost 400 kg, dostat ho vsade (sice len v bielej ale zafarbit nie je problem) a stoji par centov meter.
Na obrazku s lukom 72# @28"
 _________________ 1 ovečka, 2 ovečky, 3 ovečky, 4 ovečky, 5 .... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jas Grafoman

Registrace: 12.11. 2006 Příspěvky: 2772
|
Zaslal: út únor 28, 2012 12:30 am Předmět: |
|
|
Bývajú v rôznych hrúbkach.Tie okolo 4-5 mm mi v pohode vydržali strieľať a tilerovať z 60 lb lukov ! _________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
josef Mlha Nováček

Registrace: 23.2. 2012 Příspěvky: 51
|
Zaslal: út únor 28, 2012 12:10 am Předmět: |
|
|
ten jsem zkoušel a ten mi praská |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jas Grafoman

Registrace: 12.11. 2006 Příspěvky: 2772
|
Zaslal: út únor 28, 2012 12:07 am Předmět: |
|
|
Čo si čakal? Ak nechceš poradiť "normálny" moderný materiál /tradičný, čiže šľachy , koža črevá..ani nespomínam/ potom ti zostáva len tá šnúra na prádlo.Čo sa dá k tomu ešte dodať ?
Jedine , ak ti to pomôže- ja som používal keď som strúhal dreváky na tilerovanie obyčajný "plastový" špagát , ktorým viažu na družstvách kocky slamy- taký ten úplne obyčajný na bežné účely používaný umelák. Dá sa s ním aj na začiatok strieľať zopárkrát...  _________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
josef Mlha Nováček

|
Zaslal: po únor 27, 2012 11:48 pm Předmět: |
|
|
tak takovou reakci jsem čekal . Chápu vaše rozhořčení, ale o luky jsem se začel zajímat teprve nedávno a ani nevím jestli se mi povede luk který se chystám dělat (schne mi dřevo) a nechce se mi pořizovat celé klubko tětivy. Dík za nápad tu někoho oslovit. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
alwarez Grafoman

|
Zaslal: po únor 27, 2012 3:45 pm Předmět: |
|
|
Co toto je zase za nesmysl ,diky lenivosti a nevedomosti nas zase chces privest asi o 40 let zpet ? U tetivy je dulezite jak se natahuje po vystrelu luku a B-50 je daleko lepsi, nez pradelni snura , presto ja jsem ji zavrhl nejmene pred 10 lety ,pouzivam pouze
FF/fast flight/ jestli nechces kupovat cele klubko napis nekomu, kdo tetivu ma at ti posle do obalky asi na 3 tetivy vlakna a ty mu za ne zaplatis ......
na tetive zalezi jaky ma prutah kolik % po vystrelu ......jo, jo ja jsem take pouzival pradelni snuru ,ale nic jineho jsem nemel a nic jineho jsem nemohl koupit a to byl tehty stat zadratovan, jeste jsem pouzival stocenim dohromady zednickych navoskovanych snur ..... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

Registrace: 22.2. 2007 Příspěvky: 5356 Bydliště: Galgocy
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
josef Mlha Nováček

|
Zaslal: po únor 27, 2012 1:49 pm Předmět: |
|
|
Nazdárek, chtěl bych se optat jakej je z běžně dostupnejch provazů nejvhodnější na tětivu aniž bych ji musel plést prostě natáhnout a střílet. Někde jsem četl, že se dá prádelní šňůra. Je mi jasný, že to není to pravé ořechové, ale zatím jen tak blbnu a s pletením tětivy se mi zatím nechce tu budu řešit až jak se mi budou dařit samotné luky. dík moc za radu |
|
Návrat nahoru |
|
 |
markus Nováček

Registrace: 6.10. 2011 Příspěvky: 109
|
Zaslal: pá prosinec 23, 2011 2:16 pm Předmět: |
|
|
Ja používam pletené očko na jednom konci a tesársky uzol na druhom. To, čo hovoríš, sa mi stalo, keď používam dacron, tesársky uzol na ľanovej tetive drží. Treba uzol už zapletať čo najtesnejšie. Inak povedané, keď tetivu opletáš, treba to urobiť na tesno, tuho a uzol tiež čo najmenší ( najtesnejší ) okolo špičky. Potom to drží a neposúva sa to.
V každom prípade sa tesársky uzol po čase "uloží" a drží spoľahlivo.
Okrem toho sa novo upletené tetiva pri prvých streľbách naťahuje, takže treba priebežne doľaďovať brace high. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
mangas Občasný přispivatel

Registrace: 19.2. 2011 Příspěvky: 188 Bydliště: Bratislava
|
Zaslal: čt prosinec 22, 2011 10:28 pm Předmět: uzol |
|
|
Ahojte, nestalo sa vam, ze ked ste navoskovali flamsku tetivu (koniec bez slucky), a potom tam viazali "klasicke" uzly (napr. eskimacky ci tetivovy), ze sa vam posuvali? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
alwarez Grafoman

|
Zaslal: ne březen 27, 2011 4:16 am Předmět: |
|
|
Na sisal se vykasli to je na vazani slamenych baliku a kup si FF a nadelas si z ni 30 tetiv a mas tetivy do konce zivota, nespekuluj !!! |
|
Návrat nahoru |
|
 |

|
Zaslal: so březen 26, 2011 8:42 pm Předmět: |
|
|
protoze mam asi kilometrovy klubo sisalu co sem sehnal uplne zadara.
tak sem to zkusil a ono to slo. nepotrebuje kazdej strilet 200 metru.
na terc na 50 metru mi to staci. namer neni nijak tragickej |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Ogen Grafoman

Registrace: 15.10. 2007 Příspěvky: 1155
|
Zaslal: so březen 26, 2011 5:31 pm Předmět: |
|
|
Radas napsal: | ... s tim sisalem byl spokojenej. tetivu sem mel ze 3 provazku a na 50 libernim luku nebyl problem |
Prečo práve zo sýsalu, za tú cenu ff by sa dalo urobiť pre ten 50 lbs luk z ľanových nití. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|