Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
juraj589 Nováček

Registrace: 11.10. 2013 Příspěvky: 109 Bydliště: Topolčianky, okres Nitra
|
Zaslal: ne prosinec 15, 2013 3:37 am Předmět: |
|
|
máš to pekné chlape |
|
Návrat nahoru |
|
 |
juraj589 Nováček

Registrace: 11.10. 2013 Příspěvky: 109 Bydliště: Topolčianky, okres Nitra
|
Zaslal: ne prosinec 15, 2013 3:36 am Předmět: |
|
|
co keby si skúsil vyrábať tie lameli sám... a mal by si to pekne podla vlákiem urobené?teda ak to tak nerobíš |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

Registrace: 22.2. 2007 Příspěvky: 5356 Bydliště: Galgocy
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Pája1111 Grafoman

Registrace: 24.1. 2007 Příspěvky: 548 Bydliště: Brno
|
Zaslal: ne květen 27, 2012 11:55 pm Předmět: |
|
|
Toto lepidlo jsem používal a drží výborně..... _________________ Když máš obě ruce levé, staň se levákem, budeš ve výhodě! |
|
Návrat nahoru |
|
 |
spot Nováček

Registrace: 9.12. 2011 Příspěvky: 30 Bydliště: Volyně
|
Zaslal: ne květen 27, 2012 11:50 pm Předmět: |
|
|
OK, tak infa mam zatim dost, díky . Jenom ještě se chci zeptat na konstrukční polyuretanové lepidlo Soudal 60A. Já s ním mám zatím dobré zkušenosti, ale co vy? Nebo doporučujete jiné? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Radas Občasný přispivatel

Registrace: 24.2. 2010 Příspěvky: 252
|
Zaslal: ne květen 27, 2012 11:27 pm Předmět: |
|
|
A na tom odkazu máš dole už štípanej bambus.
Akorát je lepší si vybrat osobně aby neměl praskliny |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Naso Nováček

Registrace: 31.12. 2011 Příspěvky: 133
|
Zaslal: ne květen 27, 2012 11:14 pm Předmět: |
|
|
bambus se dá perfektně štípat, myslím si že cena je dobrá. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Radas Občasný přispivatel

Registrace: 24.2. 2010 Příspěvky: 252
|
Zaslal: ne květen 27, 2012 11:13 pm Předmět: |
|
|
Nechcu aby to vypadalo jako že Tě zprdnu, ale už konečně vezmi kus bambusu do ruky a vyzkoušej to! Takhle budeš týden špekulovat a hovno z toho. Fakt se to štípe skoro samo. Klidně nějakým starším masivním nožem po kterým můžeš bouchnout kladivem.
Snad kvůli tomu nebudeš kupovat speciální poříz za tři litry, když Ti někdo napíše že tím to jde nejlíp, ne? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
spot Nováček

|
Zaslal: ne květen 27, 2012 10:52 pm Předmět: |
|
|
http://bambusove-produkty.cz/tyce.php Tady jsem našel odkaz. Jsou tam i ty 8-10cm. Je ta cena adekvátní? Takže stačí přímočarkou nebo pásovou pilou oříznout hrany na rozměr a hoblíkem to vzít načisto tu dosedací plochu pro lepení. A nejlépe se teda bambus štípe čím? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Naso Nováček

|
Zaslal: ne květen 27, 2012 10:16 pm Předmět: |
|
|
pokud máš přístup k větším průměrům tak klidně i větší průměry, co se týče kolének ty samozřejmě ponecháváš z nátahové strany ze se strany ze které se bambus lepí musí být přesně dosedající plocha. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
spot Nováček

|
Zaslal: ne květen 27, 2012 9:46 pm Předmět: |
|
|
Takže nejlepší jsou průměry kolem těch 8-10 cm, aby bylo dostatek materálu, tudíž z jednoho bambusu se udělají 2 backside na 2 luky jestli se nepletu . To štípání se dělá čím? Stačí nůž, klín, sekera, nebo je jiný způsob? A co ty kolínka na tom bambusu, můžou se zbrousit, nebo se tam musí nechat? Chci se předem vyvarovat chyb, tak se hodně ptám . |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Naso Nováček

|
Zaslal: ne květen 27, 2012 1:57 pm Předmět: |
|
|
Bambus se štípe podélně po vláknech, na back potřebuješ pokud možno co nejširší stěnu kterou potom srovnáš
bambus seženeš už vpodstatě všude. Jestli seš z Brněnska tak v Pustiměři je borec který vozí bambusy z asie. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
spot Nováček

|
Zaslal: ne květen 27, 2012 10:17 am Předmět: |
|
|
Jo a jinak, kde nejlíp seženu bambus? Koukal jsem na netu a spíš prodávaj nábytek z bambusu apod... A je zpracování bambusu jako u klasického dřeva nebo má svoje zásady na zpracování? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
spot Nováček

|
Zaslal: ne květen 27, 2012 10:07 am Předmět: |
|
|
Díky za odpovědi. Já jsem to zatim dělal pouze z jasanového dřeva, konkrétně bělového. Zatim to všechno drží až včera mi prasknul jeden, ale to bylo nekvalitnim zpracováním lepených spojů a měl jsem u madla moc tenké rameno. Myslim, že ten luk měl tak minimálně 60lbs Co kombinace jasan+bambus na backside? Jinak na madlo je asi v celku jedno co dam ne? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
fenit Grafoman

Registrace: 5.12. 2010 Příspěvky: 540 Bydliště: Mallow,Irsko
|
Zaslal: so květen 26, 2012 11:06 pm Předmět: |
|
|
Moj english long bow ma kombinaciu bambus,amarello,ipe.Som s nim moc spokojny  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
alwarez Grafoman

Registrace: 12.7. 2009 Příspěvky: 2333 Bydliště: Severni Karolina USA
|
Zaslal: so květen 26, 2012 9:43 pm Předmět: |
|
|
Myslim lepene luky ze trech lamel a nekdy ze 4 lamel tak jako to delali v Anglii pred 300 lety a nejenom na luk ,kdyz dame backing z nejakeho dreva .... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

Registrace: 22.2. 2007 Příspěvky: 5356 Bydliště: Galgocy
|
Zaslal: so květen 26, 2012 12:54 pm Předmět: |
|
|
Tahové drevá sú napríklad: jaseň, dub, brest, hickory, bambus je najpevnejší
Tlakové: exotické drevá, osage, orech, čerešňa, baza, tis
Kombinovať sa musia približne podobné pevnosti
bambus+ipe, bambus+osage, jaseň+orech, jaseň+čerešňa inak to slabšie povolí
Za super kombináciu považujem čerešňové rezivo s tenkým plátkom jaseňa 3mm na chrbte, ale ako plochý luk nie anglický. _________________ ´´Primitive bows are cool´´ Tom Mills
https://picasaweb.google.com/101174487128722023961
https://picasaweb.google.com/107441683046910005504
https://plus.google.com/?hl=sk&partnerid=gplp0 |
|
Návrat nahoru |
|
 |
alwarez Grafoman

|
Zaslal: so květen 26, 2012 12:10 pm Předmět: |
|
|
Obycejne se dava na luk rozdilne drevo a na tahovou stranu se dava to nejlepsi drevo co je dobre v tahu a nekdy se to kombinuje s tropickym drevem a tak kombinace drev muze byt treba uprostred javor a na tahove strane bambus a na stlacovaci strane treba dub a muzeme si vymyslet nekonecne moc kombinaci s nekonecne moc drev a velmi zhridka se dela luk,ze se rozrezave z fosny.... Tady se hodne dela napr. osage orange a hrbet je olepem river cane co je zde neco jako bambus ,ale je to pevnejsi a treba se do toho pridava do stredu i hickory ....jak dlouho udelat luk trva ---na zaklade nasi sikovnosti a jak si s tim hrajeme, nekomu trva udelat drevolaminatovy luk asi 6-8 hodin a jinemu 24 hodin =3 dny .....Ovsem aby se to prodavalo a nebylo to tak drahe je rozhodne lepsi aby to trvalo 6-8 hodin...... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
spot Nováček

|
Zaslal: so květen 26, 2012 11:22 am Předmět: |
|
|
alwarez napsal: |
.......Nez luk dokoncil a vylestil trvalo mu asi tyden prace ..... |
Mě to trvá max 3 dny, samozřejmě musim pracovat s vysušenym materiálem... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
spot Nováček

|
Zaslal: so květen 26, 2012 11:18 am Předmět: |
|
|
5-7% zlomu máš na mysli, že 5-7% luků takto vyrobených se zlomí? Nechci používat laminát, tak se chci zeptat jaký přírodní materiál dát na tahovou stranu luku, pokud se 7% luků zlomí... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
alwarez Grafoman

|
Zaslal: so květen 26, 2012 4:31 am Předmět: |
|
|
Blahopreji --- udelal si neco co bylo vymysleno v Anglii asi pred 300 lety a masove vyrabeno asi roku 1770 a dodnes to tam masove vyrabi pro sportovni luky a treba slavnej Howard Hill byl s tim slavnej okolo roku 1930 kdy slepil k sobe az asi 10 lamel bambusu a dal to do cerneho pytle = pogumovany len a cele to dal vyschnout na Slunce a bylo to slepene kaseinem a v jeho rodne Alabame Slunce urcite pere .......Nez luk dokoncil a vylestil trvalo mu asi tyden prace .....Jedna se vlastne o lepeny luk a ten ma nevyhodu o proti drevolaminatovemu luku, ze proste mene vydrzi a ma asi 5-7 % zlomu pro zakaznika, ovsem je to spravna cesta vyroby luku pred vynalezem drevolaminatu/ po druhe svet.valce/ se vyrabely takto vsechny luky..... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
spot Nováček

|
Zaslal: pá květen 25, 2012 10:11 pm Předmět: kompozit |
|
|
Zdravim, před pár dny jsem uskutečnil výrobu kompozitu deflex-reflex a long bow a to tak, že jsem si koupil jasanovou fošnu 50mm tlustou (vysušenou), nechal jí rozřezat na 3mm lamely. Ty jsem k sobě slepil polyuretanovým konstrukčním lepidlem a dal do formy vytvrdnout. Pak jsem přilepil madlo a konce pro tětivu a funguje to:) Nebylo zapotřebí žádných sklolaminátů atd... resp. na co jsou tam ty sklolamináty a jaké vlastnosti zlepšují? Později dodám fotky a parametry. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
tulak77 Grafoman

Registrace: 31.12. 2007 Příspěvky: 2096 Bydliště: Pataš
|
Zaslal: ne listopad 01, 2009 7:01 pm Předmět: |
|
|
Tak moja praca na r/d pokrocila .. v podstate som netusil co z toho vylezie no podoba sa to najviac na hybridny luk .. nieje to ani longbow ani recurve .. predpokladam ze tento tyzden ho dokoncim . Najhorsie bolo presne vyrezanie madla aby sedel uhol ale nakoniec sa na druhy pokus podarilo . |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Infernal Nováček

Registrace: 2.10. 2009 Příspěvky: 7
|
Zaslal: po říjen 26, 2009 12:21 am Předmět: |
|
|
Tak jsem změnil názor a myslím že bude lehčí když na začátek nebudu zkoušet klasický recurve ale začnu radši s reflex/deflex dlouhým lukem. Ale potřebuju pár rad, potřebuju jen vědět jestli vrchol prohybu ramena je přesně v polovině vzálenosti mezi středem luku a špičkou ramena, a pak jestli je zakřivení ramena souměné. Díky za jakékoliv postřehy
ps. Inspiraci si beru od luku Samick Verna 68"
 |
|
Návrat nahoru |
|
 |
alwarez Grafoman

|
Zaslal: so říjen 24, 2009 9:54 am Předmět: |
|
|
Premeroval jsem ty Kejvalovi luky ,tedy ty konce skutecne on ma konce siroke 1cm , ale mam tez od nej luk co ma konec 2cm siroky ,ale uz nekolik let jej nevyrabi . I kdyz ja mam jednu tezkost, kdyz jsou konce priliz uzke ,nebot oko tetivy jak se uvolni musi se posunout na rameno luku a ne uplne odstranit z ramena . Po odstraneni z ramena si proste zmenime "brace hight" na co je luk velmi citlivy a kdyz jednou vyladime predpeti tak neni doporucovano je zmenit ,neco jako kdybychom pred kazdym hranim si museli naladit piano .... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
alwarez Grafoman

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
tulak77 Grafoman

|
Zaslal: čt říjen 22, 2009 9:14 am Předmět: |
|
|
no tak som odfotil madlo aby si mal predstavu ze viem co je rovnake rozlozenie na obe ramena ... vsini si ze deliaca ciara je presne v strede madla teda presne v strede luku teba pomylilo to ze okno sa nenachadza v strede luku a pochopitelne to potom vyzera neuveritelne excentricky ale nieje to tak .ta sirka odporucana panom Kejvalom je pochopitelne myslena ako maximalna mozna .... http://picasaweb.google.com/j.jancovic/6432lbs#5395303384686333938 |
|
Návrat nahoru |
|
 |
tulak77 Grafoman

|
Zaslal: čt říjen 22, 2009 8:51 am Předmět: |
|
|
uprimne neviem ako velmi je siroka tesarska ceruza ale sirka mojich ramien je 1,0cm ... dalsia vec vsimni si ze vystuha stredovej casti je presne v strede to ze strelecke okno nieje v strede luku je celkom logicke iba sa mi nezda ze si sa tym nechal pomylit to je vazne zaujimave takze vystuha stredu je presne v strede zasahujuc rovnakou dlzkou na jednu aj druhu stranu to ze su tie konceky siroke sa mi moc nezda mal som nejake debaty s panom Kejvalom odporucal 1,2cm no ja mam uzsie este o 2mm . |
|
Návrat nahoru |
|
 |
alwarez Grafoman

|
Zaslal: čt říjen 22, 2009 2:25 am Předmět: |
|
|
Na prvni pohled luk ma dve chyby . Predevsim ty siroke konce a pri tomto tahu konce by mely byti tluste jako tuzka ,tedy jako tesarska tuzka
a konce co jsou prilisne velke je temer vzdy chyba zacatecniku .Poslednich 15 cm by se mely konce zacinat zuzovat-- no oprava tohoto nedostatku trva par minut a zbyva nalakovani koncu . Dalsi chyba je to preklizeni kusu dreva na hrbete luku. Slouzici k zesileni centra luku,kde jsou nejvetsi sily na namahani luku a tak luk musi byt vystuzen . Tento kus dreva rekneme o delce 15cm by mel byt od linie police/zakladky / stejne
daleko . Police na ktere spociva sip a tak to vyztuzeni by melo byt napr.7.5 cm nahoru stejne jako 7,5 cm dolu . Zde na tomto luku je to velmi exentricke ,chyba co se neda opravit . |
|
Návrat nahoru |
|
 |
tulak77 Grafoman

|
Zaslal: st říjen 21, 2009 10:44 pm Předmět: |
|
|
zatial sme nespravili testovacie dostrelove skusky , ale ked budem mat volno hned sa na to vrhnem |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|